ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.09.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Buzău
ÎNSCRIS: 13.07.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JAN-2024
DURATA: 7 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Ski in Pamporovo

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Caldura mare monser. Dezile intregi temperaturi de 35 -38 de grade in termometre. Stiti ce m-am gandit ca ar merge bine cu” caldurile” astea? Un review despre partiile de ski din Pamporovo! Ca doar mai sunt 4-5 luni si incepe sezonul J

Pamporovo este statiunea mea de suflet, unde practic am invatat sa skiez. De prin 2017 am fost in fiecare an, o data, de doua sau chiar de trei ori pe sezon. De la inceput m-a atras faptul ca exista multe partii pentru skiorii incepatori si intermediari, dar exista un echilibru intre partiile pentru incepatori, intermediari, avansati. Conform datelor oficiale sunt in jur de  25 de km de partii, dintre care, cea mai lunga are aproximativ 4,2 km.

Dupa cum am mai spus in alt review, Pamporovo ca si statiune, are o zona mai animata, unde sunt mai multe hoteluri grupate, situata oarecum in partea de jos a partiilor, dar exista si multe unitati de cazare in preajma partiilor, unele dintre ele avand acces direct pe partie. Ce m-a atras de la inceput la Pamporovo a fost si faptul ca este situat la altitudinea de aprox 1600 de metri, in timp ce varful Snejanka se afla la peste 1900 de metri altitudine.

Toate partiile de ski, pleaca din zona turnului de televiziune din preajma varfului Snejanka, care este si punctul terminus al telescaunelor principale. Conform ski mapului exista 4 centre principale de ski (ski center), eu as spune chiar 5 si o sa detaliez putin mai tarziu.  Exista de asemenea si 5 telescaune principale care deservesc aceste ski center.

Pentru cei care sunt cazati in zona mai animata a statiunii, marea majoritate a hotelurilor pun la dispozitie ski busuri care ajung in zona Ski Center 1 (Autogara). De acolo se ia telescaunul care merge pe deasupra partiei nr 7 si ajunge in zona Ski Center 3 (Studenets). De mentionat ca partia nr 7 am vazut-o doar de cateva ori deschisa, deci exista posibilitatea ca la intoarcere sa coborati tot cu telescaunul. Fara indoiala Studenets este punctul central al partiilor , este zona cea mai animata, toate partiile care coboara pe partea aceasta a muntelui trec pe aici, aici fiind si cele mai multe apres skiuri, existand diverse posibilitati de a lua masa sau a bea ceva cald. La Studenets, chiar in fata, coboara partia Nr 2, neagra, The Wall, iar din stanga spre dreapta coboara partia Nr 6.

De la Studenets se poate lua telescaunul pana pe varf, sau se poate continua coborand (in dreapta) pe partia Nr 6, partia usoara, ski road, pana la Ski Center 2 (Malina) care este punctul final al domeniului schiabil. Pe la jumatatea distantei dintre Studenets si Malina, mai exista un telescaun o sa-i spun intermediar, care urca pana sus si care beneficiaza in zona de imbarcare de o banda transportoare. Si zona Malina este destul de animata, exista si o partie micuta pentru incepatori, cateva apreskiuri si cateva unitati de cazare. Malina fiind punctul final al partiei nr 6 , dar si al partiilor 4 si 5, de obicei se aglomereaza. La primele vizite, exista un telescun de doar 3 locuri, dar de anul trecut, acesta a fost inlocuit cu unul mai modern de 6 locuri. Desi in orele de varf se mai creeaza aglomeratie, mai mult de 10 minute nu cred ca am asteptat vreodata.

Zonele de ski si telescunele despre care am vorbit pana acum deservesc partea frontala a domeniului schiabil. Pe partea cealalta a muntelui spre Vest, Nord-vest, exista un alt ski center in preajma satului Stoykite, respectiv Ski Center 4 (Stoykite). Se poate ajunge aici cu masina, dar cred ca nu vine nimeni din statiune pana aici, fiind mai degraba varianta preferata de localnicii care vin pentru o zi, sau care prefera aceasta zona mai putin aglomerata. Din ce am vazut eu, exista un singur apres ski, dar si un loc de unde poti achizitiona ski passul.

Pe partea de Sud, Sud Vest, fata de varful Snejanka, coboara partiile 8 (mai scurta) si 9 pana in zona lacurilor Smolyan. Partia 8 era deschisa anul trecut dar are doar cateva sute de metri si este deservita de un telescaun antic cu bancute de lemn, si nu am vazut pe nimeni sa o foloseasca. In rest am mai vazut cele doua partii deschise doar la prima vizita in 2017, cand a fost o iarna adevarata. Eu banuiesc ca datorita expunerii la soare sunt mai greu de intretinut si zapada se topeste mai repede.

Din zona varfului Snejanka primele partii din stanga (asa cum te uiti la harta) sunt 1A-1,11 si 6. Partia 1A este o partie scurta, verde (usoara) care face legatura cu partia 1, rosie (medie). Daca nu vii cu viteza, mai mult ca sigur ca vei fi nevoit sa dai din bete , ca sa-ti iei avant. De obicei se creeaza si ceva posibilitati scurte de ski offtrack. Am gasit si noi o potecuta de cativa metri prin padure foarte frumoasa. Partia 1 (medie) urca putin mai sus fata de locul unde se intersecteaza cu 1A fiind deservita de un teleski.  Ultima parte a partiei 1A este putin mai abrupta, prinzi ceva viteza, astfel incat la intersectia cu partia 1 trebuie sa fii atent in partea dreapta sa nu vina skiori de mai sus. Pentru mine partia 1 se afla pe primul loc in topul personal. Este o partie rosie, lata, mai” blanda” in partea de sus, si cu o zona mai abrupta in partea de jos, unde prinzi o viteza ametitoare pana pe platoul Yazovira.

Tot din apropierea varfului, pleaca si partia Nr 11, rosie (medie). Si partia 11 este destul de lata, mai ales in partea de jos, foarte frumoasa si ajunge tot pe platoul Yazovira. Singurul punct negativ este ca in majoritatea zilelor, in partea a doua a zilei se formeaza fagase, damburi ceea ce poate crea probleme mai ales pentru skiorii incepatori.

Din aceeasi zona, pleaca si partia nr 6, verde (usoara), ski roadul, cea mai lunga partie din statiune. Dupa cum ii spune si numele, partia urmeaza probabil traseul unui drum forestier de vara. De-a lungul celor 4,2 km are si zone inguste dar si zone unde se lateste considerabil. In mod inevitabil este partia preferata de scolile de ski, dar si de skiorii incepatori. Este cea mai aglomerata partie si in partea a doua a zilei se formeaza damburi, fagase, etc. Dupa mai multe coturi si rasuciri, si dupa ce se intersecteaza cu partia 10, si aceasta partie ajunge pe platoul Yazovira.

Datorita faptului ca toate partiile de mai sus converg in aceasta zona, consider ca platoul Yazovira ar fi al cincelea Ski Center. Aici exista vreo doua apreskiuri si este pctul de plecare al teleskului care deserveste partia Nr 1. Daca nu ma insel cred ca exista si ceva hoteluri in apropiere ai caror skiori coboara pe partie direct de aici. Nu ma pricep la bulgara, dar cred ca Yazovira are legatura cu lacul situat in apropiere, a carui apa este folosita pentru tunurile de zapada.

Partea urata este ca din zona platoului Yazovira , partia 6 se ingusteaza si coboara spre Studenets. Exista si una, doua variante, dar tot ramane zona cea mai aglomerata de pe tot domeniul skiabil. Cel putin in zona unde partia 6 trece pe langa complexul Grand Monastery (chiar inainte de Studenets) se creeaza mai mereu aglomeratie iar incepand din jurul pranzului se formeaza si aici damburi, fagase, etc.

Tot din zona varfului Snejanka, coboara oarecum perpendicular pe Studenets partia nr 2, neagra (grea). Pe aceasta partie se desfasoara de obicei concursurile de ski, fiind inchisa de cateva ori din acest motiv. Este o partie frumoasa, lata, pe lateralul ei existand si un teleski.

Partia nr 10 are o portiune comuna cu partia nr 2, mai exact prima portiune, frumoasa, lata catalogata ca si partie albastra, eu as spune mai degraba rosie. La un moment dat cele doua partii se separa, partia nr 2 merge drept in fata si coboara la Studenets, in timp ce partia nr 10, coteste usor la dreapta, si dupa cateva sute de metri se intersecteaza cu partia nr 6, in apropierea platoului Yazovira.

Cum privesti de pe varful Snejanka spre Studenets, in stanga partiei nr 2, se afla partia nr 3, neagra. Sincer nu imi aduc aminte sa o fi vazut oficial deschisa vreodata, desi am vazut doritori de senzatii tari aventurandu-se pe ea. Vazuta din telescaun, desi este destul de lata mi s-a parut cea mai dificila partie din statiune. Aceasta partie se intersecteaza la un moment dat cu partia nr 4 si coboara pana la telescaunul intermediar.

Mai in stanga partiei nr 3, se afla partia nr 4, neagra, dificila, portiunea de sus mi s-a parut cea mai dificila dintre partiile deschise, dar foarte frumoasa, cu cat se indulceste panta devenind din ce in ce mai placuta. De pe partia nr 4 se poate cobori pana la telescaunul intermediar sau pe partia nr 4A pana la telescaunul de la Malina. Exista si posibilitatea sa cobori pe partia nr 5Asi apoi pe partia nr 5, pana la acelasi telescaun de la Malina.

In stanga partiei nr 4, se afla partia nr 5A, neagra, lata, foarte frumoasa. Aceasta se intersecteaza cu partia nr 4, avand trei posibilitati, de a continua pe partia nr 4 pana la telescaunul intermediar, sau pe partia nr 4 A pana la Malina, sau sa te intorci pe partia nr 5.

Mergand spre stanga urmeaza partia nr 5, rosie. Aceasta are o portiune comuna cu partia nr 12, desprinzandu-se apoi spre dreapta. Este o partie lata, frumoasa, perfecta pentru schiorii intermediari, a fost preferata mea pana in urma cu un sezon. Exista si vreo doua portiuni negre, existand atentionari ca urmeaza o portiune mai dificila. Cred ca este a doua partie ca si lungime dupa partia nr 6. Punctul final este la telescaunul de la Malina. Desi imi placea foarte mult aceasta partie, in sezoanele anterioare am si ocolit-o, deoarece se creea aglomeratie in zona Malina datorita telescaunului cu 3 locuri, dar sezonul trecut” problema” s-a rezolvat prin aparitia telescaunului cu 6 locuri amintit mai sus.

Singura partie care coboara spre zona Stoykite, este partia nr 12, catalogata albastra. Aceasta partie incepe cu o portiune comuna cu partia nr 5, apoi continua spre stanga. In general este o partie blanda, dar exista si doua zone mai abrupte, una mai la inceputul partiei si una aproape de final. Din pacate aceste zone, mai ales cea din urma strica foarte mult din farmecul acestei partii, aici formandu-se damburi si fagase foarte mari. Exista atentionari ca urmeaza o portiune mai dificila si de obicei se creeaza aglomeratie. Chiar si schiorii cu experienta, trebuie sa incetineasca si sa abordeze cu atentie aceste zone. Pentru incepatori poate fi un mic chin, dar cu rabdare si atentie se poate trece fara probleme.

Pe lateralele partiei se formeaza si tot felul de posibilitati de ski offtrack. Am experimentat si noi cateva zone cu damburi line, distractia fiind maxima. Aceasta partie are si o varianta, respectiv partia nr 12 A. Cred ca am vazut-o deschisa doar de vreo 2 ori, ambele variante fiind asemanatoare.

Va rog sa manifestati intelegere fata de inceputul reviewului. L-am inceput undeva pe la sfarsitul lunii august, dar” in dulcele stil clasic” l-am terminat pe la sfarsit de septembrie J Desi informatiile par alambicate va recomand sa le analizati cu harta partiilor in fata. Pe aceasta cale rog adminul sa ataseze urmatorul link https://www.youtube.com/playlist? list=PL7XbuCHNvnwxN0whFai7ztC13DFHm8zyK


[fb]
---
Trimis de nightwish in 25.09.24 20:23:39
Validat / Publicat: 25.09.24 21:39:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 478 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nightwish); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11700 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[25.09.24 20:40:39]
»

Excelent review-ul!

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

-

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_add9.p ... 115623&hid=8446.

Sau... poate ceva video de pe acolo? Dacă ai filmat ceva, ar fi chiar util — link încărcare video.

webmasterPHONE
[25.09.24 22:16:46]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

nightwishAUTOR REVIEW
[26.09.24 09:36:19]
»

Multumesc pentru apreciere. Am incarcat doua filmulete din sezonul 2022-2023, cand la noi nu se putea schia pe nicaieri, nici macar in Bansko, cei din Pamporovo au facut posibil schiatul pe partiile principale.

Pe youtube am postat filmulete de anul trecut, de pe toate partiile, destul de sugestive zic eu. Din pacate si acolo am intampinat o problema in sensul ca nu am putut sa le incarc la rezolutia dorita, din cauza marimii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pamporovo și împrejurimile:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.030701875686646 sec
    ecranul dvs: 1 x 1