GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Palermo - regina Siciliei
Am fost cazati in Palermo la hotel Quality President situat pe malul marii si aproape de centru (pentru cine are picioare bune; altfel un taxi de la Piata Pretoria pana la hotelul situat la 50 m. de plaja a costat 15 eu in care a intrat si informarea turistica a soferului; acesta cand a auzit ca am recunoscut stilul musolinian al unor constructii din anii '40 a inceput sa ne spuna istoria fiecarei cladiri de pe traseu; se putea lua si un autobuz dar la oboseala vezi rosu in fata ochilor dupa 6-7 ore de stat in picioare sau sezut pe garduri.)
Hotelul era de 4*, efectiv presta 4* plus, prin eleganta, facilitati, curatenie si in special serviciul si menuul la micul dejun si seara. Noi, fiind romani eram pur si simplu complexati de solicitudinea personalului. Am ridicat stacheta si seara ne schimbam hainele de peste zi. Camera dubla cu vedere la mare costa in extra sezon 60 eu dar probabil s-a negociat la mai putin fiind vorba de un grup de 30 de persoane. Spre deosebire, hotelul din Catania, Le Dune, desi platit ca pentru patru stele, afisat ca de trei plus si cu o reclama buna pe Venere. com dar cu comentarii proaste, desi era curatel, se vedea ca proprietarul era atins de criza sau de zgarcenie. Nimic nu era innoit sau lustruit; holurile miroseau a insecticid iar la masa chelnerii urmareau de cate ori mesteci dumicatul, ce sa te mai servesti cu o felie de paine in plus, ori romanului daca nu-i dai paine (si circ zic eu) nu faci nimic cu el. Acolo a iesit scandal cu Francesco, organizatorul din partea Italiei.
Palermo e un oras "greu" de istorie, opulenta si aventura.
Istoria lui coboara in paleolitic perioada din care au ramas inscriptii si unelte de piatra in grotele din muntele Pelegrino. Orasul a debutat ca si celelalte din Sicilia ca o colonie feniciana trecuta apoi in stapanirea grecilor si apoi a romanilor sub care a cunoscut o mare desvoltare ca port si comert. A fost distrus de vandali, recladit de bizantini dar adevarata splendoare au dat-o arabii in sec. IX. Sub ei a inceput constructia palatului fortareata cunoscut azi sub numele de Palatul Normanzilor in care regii Siciliei Rugiero I si II - anii 1100 - au lasat lumii superba Capela Palatina. Aceasta, decorata cu mozaicuri de aur este considerata cea mai reusita lucrare de inspiratie bizantina. Desi palatele arabe au fost distruse de normanzi si astazi practic nu mai gasesti nici o cladire islamica, tot orasul respira arta maura. Se explica prin stilul si maiestria mesterilor care si-au transmis mestesugul de la o gneratie la alta. De altfel pe una din coloanele magnificei catedrale construita in anii 1400 se vede incizat un pasaj din Coran. Catedrala are dimensiuni impresionante si exteriorul este net superior interiorului arborand mai multe stiluri arhitectonice care impreuna dau senzatie de impunator. Aici se afla relicva sfintei Rozalia, ocrotitoarea orasului.
Mai sunt de vizitat biserica Martorana construita pe la 1150 alaturi de chiesa San Cataldo ale carei trei cupole rosii sunt tipic arabe. Ca si in alte orase siciliene strada principala flancata de cladiri baroce se numeste Vittorio Emanuele. Ea incepe de la Porta Nuova (la parcurgerea careia si tu si soferii trebuie sa fiti atenti caci nu sunt trotoare) si continua pana in port. In piata Pretoria se poate admira o fantana si statui cu personaje mitologice nude care au provocat un scandal de proportii in plina epoca de inchizitie. Perpendicular pe strada principala se afla strada Maqueda in care sunt aliniate magazinele de firma dar si cladiri care au dat stralucire orasului Palermo in secolele trecute: teatrul Massimo, Opera (unde era anuntat un concert dirijat de Ricardo Mutti).
Ne-am plimbat prin parcurile orasului impodobite cu o vegetatie luxurianta in cautarea statuii lui Balcescu (nu am gasit-o; poate nu exista) dar si a bancilor pentru putina odihna...
Am plecat spre aeroport cu parere de rau, sub singurul ropot de ploaie din intreaga excursie.
Trimis de Michi in 20.04.10 16:00:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Turul Italiei in anii 90
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
mutat la sectiunea PALERMO, CAPITALA SICILIEI deja existenta pe site.
Un "obiectiv" este si cimitirul din Palermo. Pe langa muritorii de rand aici odihnesc si numerosi capi ai lumii interlope, celebrii mafioti. Despre identificarea lor va spun doar atat: nu o ve-ti face citind piatra funerara ci observand ca anumite morminte sunt pazite de indivizi cu constitutia lui Smarandescu sau Sora.
Sfat: nu zaboviti prea mult pe langa acestea ca s-ar putea sa treziti suspiciuni si vacanta in Sicilia se prelungeste peste vointa voastra.
Intr-o mica localitate siciliana am avut surpriza sa fim talonati indeaproape de o masina, care dupa verificarile de rigoare a disparut (eram insotiti de prietenii nostri, sotul, italian nascut in acel satuc).
@piti: Am trimis PM. Chiar ma intereseaza obiectivul. Noi plecam luna aceasta la Palermo.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 Palermo altfel de cum mi-l imaginam — scris în 04.04.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Pentru prima dată, câteva ore în Palermo — scris în 30.11.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Pe țărm și prin împrejurimi — scris în 29.08.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Grandoare și rafinament în centro storico — scris în 28.08.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 O moștenire fabuloasă: Palermo arabo-normand. Partea a II-a — scris în 14.07.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 O moștenire fabuloasă: Palermo arabo-normand. Partea I — scris în 13.07.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Bella Sicilia, bello Palermo — scris în 02.07.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ