ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.02.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Kon-Tiki, muzeul exploratorului Thor Heyerdahl

TIPĂREȘTE URM de aici

Muzeul Kon-Tiki, mai putin spectaculos comparativ cu muzeul Fram, adaposteste ambarcatiuni originale din faimoasele expeditii ale exploratorului contemporan Thor Heyerdahl. Ne-am mutat in alta zona a globului, de aceasta data mai prietenoasa, cu temperaturi mult mai placute.

Muzeul se afla situat langa muzeul Fram, intrarea costa 140 coroane, iar cu Oslo Pass e gratuita.

Thor Heyerdahl, protagonistul caruia ii este dedicat muzeul, a fost un explorator norvegian care si-a petrecut aproape toata viata studiind popoarele din America de Sud si Polinezia, incercand sa dovedeasca o teorie a lui conform careia polinezienii erau initial sud-americani care au traversat Oceanul Pacific, cu pluta.

Povestea aventurilor sale a inceput atunci cand Heyerdahl i-a propus sotiei sale, Liv, sa-l insoteasca intr-o excursie pe o insula din Pacificul de Sud, dorind sa se intoarca la natura, evadand din civilizatia din vest, supravietuind doar cu ceea ce natura le-ar oferi. Au decis sa se indrepte pentru Fatu Hiva, una dintre Insulele Marquesas din Polinezia franceza, unde au poposit timp de un an, intre 1937-1938.

In Tahiti, s-au imprietenit cel care era capetenia locala, conversatiile cu acesta schimbandu-i pentru totdeauna viata lui Heyerdahl. Batranul sustinea ca populatia de aici provine dintr-un tinut aflat la est de insula, al carui conducator se numea Tiki. Thor si Liv au inceput sa fie interesati de povestile locale despre cum si de unde venisera stramosii pe insula Fatu Hiva, intrebandu-se daca populatia precolumbiena din America de Sud ar fi putut sa populeze Polinezia navigand peste Pacific, prin curenti si furtuni.

Pentru a dovedi ca acest lucru este posibil, impreuna cu alti 5 barbati, a construit o pluta din lemn de balsa, pe care au botezat-o Kon-Tiki. In 1947 au navigat din Peru in Polinezia Franceza, timp de 97 de zile, luptand impotriva vremii si a pericolelor oceanului, transmitand rapoarte regulate prin radio inapoi pe continent cu privire la progresul lor si filmand sectiuni de voiaj pe camera lor. Aceasta a fost prima expeditie a lui Thor care a fost surprinsa pe film, iar mai tarziu, in 1951, pelicula a fost distinsa cu Premiul Academiei pentru cel mai bun documentar. Toata aceasta experienta exceptionala a fost povestita de Thor Heyerdahl, in cartea„Expeditia Kon-Tiki” , care s-a bucurat de un succes iesit din comun in randul publicului larg, dar care a fost primita cu raceala de lumea stiintifica.

Desi teoriile sale despre polinezieni care provin din sud-americani nu s-au dovedit in intregime exacte, a fost totusi o calatorie epica, dovedind capacitatea lor de buni navigatori pe mare.

La intrarea in muzeu, ne-au intampinat replici uriase ale statuilor moai de pe Insula Pastelui, una dintre ele avand 10 metri inaltime. Panourile de pe pereti contin informatii despre calatoria Fatu-Hiva, cea care l-a inspirat in calatoriile ulterioare si despre călătoria Kon-Tiki. De aici am aflat ca a fost sfatuit sa nu porneasca in aceasta calatorie, marinarii experimentati sustinand ca barca se va destrama, estimand ca franghiile care o legau nu vor rezista mai mult de doua saptamani, odata expuse la apa. Din fericire, acest lucru nu s-a intamplat, desi au trecut prin cateva peripetii: au fost urmariti de un rechin-balena, cel mai mare peste care traieste in ocean, dar episodul a trecut fara incidente, iar momentul cel mai periculos a fost naufragierea ambarcatiunii pe o insula pustie din Tuamotu, aparata de o bariera de corali, batuta de valuri.

In mijlocul salii muzeului este expusa pluta originala Kon-Tiki, pe care am inconjurat-o pentru a o vedea cat mai bine. Nu s-au folosit cuie, trunchiurile de lemn fiind legate doar cu ajutorul corzilor (din liane), iar o cabina de bambus amplasata pe una dintre fete era folosita pentru adapost.

Dupa ce am aflat totul despre Kon-Tiki, am coborat pe o rampa in interiorul muzeului, unde se afla „acvariul” si „pesterile” . Acvariul nu era real ci doar o vitrina de sticla care sa creeze impresia ca este plina cu apa, ce continea balene, rechini, confectionati din plastic, unul fiind chiar replica celui intalnit in expeditie. Nici pesterile nu erau adevarate, dar a fost distractiv sa mergem prin ele, intalnind tot felul de surprize, mai mult sau mai putin infricosatoare. Acestea ne-au condus intr-o camera plina de artefacte polineziene aduse de Thor Heyerdahl de-a lungul anilor, care este aparent una dintre cele mai mari colectii de arta polineziana din lume. Am iesit din pesteri, ajungand in biblioteca lui Heyerdahl (la birou e insusi Thor, bineinteles figura de ceara a lui), in care sunt expuse cartile sale, din care s-au inspirat generatii de savanti care au invatat multe despre trecut si care au dat nastere conceptului de arheologie experimentala.

Filmul documentar ce prezinta expeditia Kon-Tiki, castigator al Premiului Oscar, este proiectat zilnic la ora 12:00 in cinematograful muzeului.

Am ajuns apoi in alta sala, dedicata expeditiilor ulterioare pe care le-a intreprins neobositul Thor Heyerdahl. In 1969, a pornit intr-o alta expeditie impreuna cu un mic echipaj, traversand Atlanticul, de la Maroc la Caraibe, intr-o barca egipteana antica construita din papirus, chiar in fata Marii piramide Giza din Egipt, pe care au numit-o Ra. De la locul unde au construit-o a fost transportata in orasul de coasta marocan Safi, de unde a fost lansata.

Barca din papirus a parcurs 5000 de kilometri in opt saptamani, in ciuda constructiei inadecvate si a carmei sparte. Fibra de stuf a absorbit multa apa, iar Heyerdahl, temandu-se ca Ra s-ar scufunda cu tot echipajul la bord, a abandonat expeditia, la doar o saptamana inainte de a ajunge la destinatie, Barbados.

Fire perseverenta, zece luni mai tarziu, Heyerdahl a construit si lansat o noua ambarcatiune, Ra II, din acelasi port marocan. Noua barca era mai scurta decat prima, dar mult mai durabila. Ra II a navigat cei 6100 de kilometri din Maroc pana in Barbados in 57 de zile. Barca originala Ra II este expusa in ultima sala a muzeului.

In timpul expeditiilor sale Ra, a descoperit poluarea din ocean, ceea ce a dus la implicarea lui si in cauze de mediu.

Urmatoarea expeditie a fost la sfarsitul anului 1977, cand Heyerdahl si un echipaj international s-au imbarcat intr-o ambarcatiune din stuf, numita Tigris, construita in Irak. Calatoria de patru luni, in care au parcurs 6400 km, a inceput pe raul Tigru din Irak, a continuat in josul Golfului Persi, peste Marea Arabiei, pana in Pakistan si s-a incheiat in Marea Rosie. Scopul expeditiei din Tigru a fost de a stabili posibilitatea ca vechii sumerieni sa fi folosit mijloace similare pentru a ajunge in sud-vestul Asiei si in Peninsula Arabica.

In semn de protest fata de razboiul continuu din zona Golfului Persic, el a dat foc ambarcatiunii.

Ulterior, a condus expeditii de cercetare in Insulele Maldive, Insulele Galapagos, Insula Pastelui si în Túcume, fiind responsabil pentru importante sapaturi arheologice, toate observatiile si descoperirile sale facand parte din biblioteca cu peste 8000 de carti, declarata de UNESCO, „Memoria lumii” . Aceasta contine colectii pretioase de fotografii, filme ale lui Heyerdahl si manuscrise, care astazi apartin institutului de cercetare arheologica „Thor Heyerdahl’s Research Foundation” .

Cu toate acestea, in cea mai mare parte, teoriile lui Heyerdahl nu au fost acceptate de antropologi, lumea stiintifica considerandu-l mai degraba„un explorator temernic, decat un om de stiinta” . Aici inchei povestile despre neobositul explorator Thor Heyerdahl, ghidat toata viata de sloganul: „Frontiere? N-am vazut niciodata. Dar am auzit ca exista in mintea unor oameni.”

Acesta a fost si ultimul obiectiv pe care l-am vizitat in Oslo, o capitala europeana moderna, in care noul se impleteste cu vechiul, avand astfel multe de oferit.


[fb]
---
Trimis de geani anto in 05.02.23 13:51:47
Validat / Publicat: 05.02.23 17:51:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.

VIZUALIZĂRI: 1622 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 In timpul expeditiilor sale Ra, a descoperit poluarea din ocean, ceea ce a dus la implicarea lui si in cauze de mediu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

abancor
[08.02.23 16:36:27]
»

Prin gimnaziu am citit de vreo 3 ori Aku-Aku, cartea lui Heyerdahl despre Insula Paștelui, mi-a plăcut la nebunie. Evident, mi-a trezit curiozitatea pentru Insula Paștelui, nu pentru Norvegia. Oricum, pe atunci nu mă așteptam să ajung vreodată nici pe insulă, nici la Oslo.

Dar, acum 5 ani, la cîteva decenii după ce am citit cartea, am ajuns pentru o zi la Oslo. Așa că muzeul Kon-Tiki a ajuns în mod natural pe lista cu obiective musai de văzut. Cealaltă jumătate de listă a fost muzeul Munch. Ce să fac, asta asociam cel mai mult cu Oslo, Edvard Munch și Thor Heyerdahl. Și mai mult de 2 muzee nu voiam să bag în programul impus, ca să avem timp și de plimbare. Aveam la dispoziție ceva mai puțin de o zi, cu aterizare dimineața și plecare spre Bergen a doua zi pe la 6. Adică ceea ce s-ar numi la noi „în zori” , iar la Oslo în iunie „cînd soarele era deja de o suliță pe cer” . Plus că mai trebuia să trecem pe la 18 iar pe la hotel, că aveam cina inclusă, și oricum trebuia să mîncăm.

Ca sugestie, deci, pentru o zi prin Oslo, pot recomanda o vizită la muzeul Munch, unde se ajunge, din centru, cu orice linie de metrou, pînă la stația Tøyen. Asta vă ia 2-3 ore (mai degrabă 2). Apoi o revenire în port (Aker brygge), zona primăriei, și luat vaporașul spre muzeul Kon Tiki. Alte 2-3 ore (atenție la orele de întoarcere, să vă sincronizați vizita la muzeu). Revenit în centru, plimbare spre palatul regal, catedrală, cetățuie, masa pe undeva pe aici (de pildă în port, sau în (Piața) Christiania Torv). Zona operei și Barcode (arhitectură modernă, clădiri noi între Operă și Gară). Revenit la o bere pe seară pe promenada din port (Aker brygge). Și cam astfel se poate gusta într-o singură zi din ce are Oslo mai reprezentativ și mai frumos.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oslo:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040830135345459 sec
    ecranul dvs: 1 x 1