GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Templul budist Nigatsu-do si altarul shintoTamukeyama Hachiman-gu din Nara
Templul Nigatsu-do este un templu mai mic, care face parte din Todai-ji, dar este un complex important in sine. Se afla la est de Sala Daibutsuden, pe un deal si este dedicat Zeitei Milostivirii (Kannon) cu 11 fete.
Cladirile originale ale complexului Nigatsu-do ar fi datate de la mijlocul secolului al VIII-lea. Un incendiu izbucnit in interiorul salii, in mijlocul unei ceremonii, a dus la incendierea completa a complexului, care a fost reconstruit identic doi ani mai tarziu.
Numele Nigatsu-do sau Sala Lunii a II-a, provine de la faptul ca, incepand cu anul 760, in timpul lunii februarie, are loc aici o sarbatoare numita Shuni-e„, sarbatoarea celei de-a doua luni", o ceremonie de pocainta a calugarilor. Evenimentul se desfasoara de atunci, in fiecare an, fara pauza, dar a fost mutat intre 1 si 14 martie.
Este numit de locuitori, Omizutori, insemnand„luarea apei sacre", o ceremonie a focului si a apei ce culmineaza pe 12 martie cu aprinderea unor torte uriase pe balconul templului. A doua zi, apa sacra este scoasa la lumina tortelor, dintr-o fantana de sub templu, care de altfel este seaca, despre care se spune ca are proprietati vindecatoare si este oferita Zeitei Kannon.
Am vazut cateva imagini din timpul evenimentului spectaculos, lumina provocata de tortele aprinse ale templului amplasat pe deal fiind vizibila de la distanta, creand impresia ca balconul arde.
Accesul este gratuit, fiind deschis permanent iar daca ajungi inainte de pranz, poti asista la ora in care calugarii se roaga, cantand, intr-o atmosfera mistica. Seara este un alt moment instagramabil, apusul oferind una dintre cele mai frumoase scene din toata Nara, la lumina felinarelor. Acustica salilor sanctuarului interior, exterior si al salii de cult, este deosebita, ceea ce face ca templul sa fie potrivit pentru desfasurarea ritualurilor.
Este mai putin frecventat de turisti fata de vecinul sau Todai-ji, pentru ca este situat putin mai sus ca altitudine, avand de urcat mai multe scari de piatra, dar privelistea panoramica oferita asupra centrului orasului, de la balconul din lemn al cladirii principale, nu trebuie ratata. Ne-am plimbat de-a lungul balconului, privind in departare, am tras aer curat in piept si dupa ce ne-am odihnit, am pornit spre sud, coborand, trecand pe langa Sala Hokkedo, cunoscuta si sub numele de Sangatsudo, una dintre cele mai vechi structuri supravietuitoare din complexul templului Todai-ji. Cladirea gazduieste o statuie a lui Kannon, inconjurata de gardieni budisti.
Am parasit terenurile templului budist Todai-ji„, trecand pragul” unui vechi altar shintoist, Tamukeyama Hachiman-gu, situat la limita Parcului Nara, torii din partea de nord fiind adiacent Salii Hokkedo, iar torii din partea de sud fiind conectati la poalele Muntelui Wakakusa.
Tamukeyama Hachiman-gu este un altar secundar, atasat unui alt altar sinto important din Japonia si se inchina Zeitei razboiului Kami Hachiman, care protejeaza poporul japonez.
Legenda spune că zeii altarului Usa Hachiman-gu au venit la Nara pentru a sprijini si proteja constructia templului Todai-ji si a lui Daibutsu-den. Tamukeyama Hachiman-gu a fost construit in 749 pentru a multumi acestor zei, iar zeitatile se spune ca se intorc de atunci intr-un pelerinaj anual. Festivalul anual al Tamukeyama Hachiman-gu reface procesiunea mikoshi (cu un altar portabil) ce are loc cu aceasta ocazie in fiecare 5 octombrie pentru a simboliza vizita zeilor in Nara.
Altarul a fost initial numit Todai-ji Hachiman-gu, avand rolul de a fi paznic al templului Todai-ji, insa cateva secole mai tarziu, in timpul Restauratiei Meiji din 1868, cand statul a impus separarea budismului de sintoism, situl a obtinut independenta, fiind redenumit dupa Muntele Tamuke-yama pe care a fost construit.
Pe langa zeita Hachiman, sunt venerati mai multi membri ai familiei imperiale.
Desi este situat intre 2 situri istorice proeminente, Todai-ji si Kasuga, multi vizitatori trec pe aici fara sa-l observe, insa noi ne-am oprit cateva momente pentru a scrie o dorinta pe o placa ema, in speranta ca zeii altarului ne-o vor indeplini si pentru a aduce respectul fostilor imparati si imparatese venerati aici. Simbolul altarului se numeste Mukaibato, porumbei asezati fata in fata, care se unesc in zona centrala si a ciocurilor, precum siamezii, creand in mijloc imaginea unei inimi.
Trimis de geani anto in 30.11.24 10:18:57
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Nara, prima capitala permanenta a Japoniei si marele templu Todai-ji — scris în 23.11.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Cu bufnițele la cafenea — scris în 03.07.18 de Tesaria din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Muntele Sacru — scris în 04.04.18 de Tesaria din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2017 Printre glicine și felinare - Kasuga Taisha — scris în 05.04.18 de Tesaria din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2017 Manyō-Mahoroba Line — scris în 04.04.18 de Tesaria din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2017 Natura sălbatică sau despre Yoshino — scris în 03.04.18 de Tesaria din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Capitala căprioarelor — scris în 03.04.18 de Tesaria din BUCUREşTI - RECOMANDĂ