GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ohridul se afla la sud-vest de Skopje si la vest de orasul Bitola, populatia majoritara este alcatuita din macedoneni dar mai gasesti si albanezi si turci. Descoperirile arheologice indica faptul ca Ohrid este una dintre cele mai vechi asezari din Europa, doar lacul avand 3 milioane de ani. Este un oras dragut, in centru exista cateva stradute cu magazine, restaurante, baruri si supermarket-uri. Se spune ca in Ohrid ar fi 350 de biserici, am intrebat ghidul si mi-a spus ca - acum nu mai sunt chiar atatea dar ca odata ar fi fost.
Lacul Ohrid se afla la granita dintre Macedonia si Albania, este unul din cele mai vechi si mai adanci lacuri din Europa, din anul 1979 e pe lista Patrimoniului UNESCO. Masoara 34 de kilometri in lungime si 14 in latime, adancimea fiind de aproape 300 metri. Macedonia imparte lacul cu tara vecina, Albania.
Pe lac se organizeaza fel de fel de plimbari cu vaporase sau barci cu motor de diferite marimi, la un pret corect (zic eu).
Am fost si la o cina traditional macedoneasca la restaurantu Macedonska Sofra, unde chiar ghidul nostr local a cantat exceptional la acordeon intr-o trupa de muzicanti si dansatori. Am petrecut o seara traditionala , superba.
Cateva obiective vizitate de mine:
Fortareata lui Samuel - zidurile si turnurile inalte, ramasite ale fortaretei lui Samuel ofera o priveliste de sus de neratat. Fortareata este mentionata pentru prima data acum mai bine de 1800 de ani.
Amfiteatrul - A fost construit pentru spectacole, in timpul perioadei romane a devenit campul luptelor de gladiatori, apoi locul in care erau executati crestinii. Dupa incetarea ocupatiei romane, teatrul a fost acoperit cu pamant de catre locuitori, tocmai pentru ca amintea de suferintele incercate. Ramasitele teatrului antic au fost scoase din pamant si acum pot fi vizitate.
Muzeul din Ohrid - este unul dintre cele mai vechi muzee din lume, instalat in casa familiei Robev, pe langa numeroasele vestigii arheologice si de patrimoniu, sculpturi preistorice sau din perioadele antica si medievala, cuprinde si atelierul de hartie realizata manual, unde vi se explica procesul prin care hartia este realizata exclusiv din apa si anumite bucatele de lemn.
Plaja Kaneo, este situata sub Manastirea Sfantului Ioan Teologul Kaneo, este situata intr-una din cele mai frumoase zone ale orasului.
Biserica Sf. Jovan Kaneo, asezata pe o stanca, deasupra lacului, ridicata in urma cu aprox 750 ani, este situata pe un colt de stanca, cu o gradina mare cu smochini.
Biserica Sf. Sofia – primele date despre aceasta apar dupa 826 d. Hr.
Muzeul de Perle - aici puteti vedea diverse bijuteri cu perle pe care puteti chiar sa le cumparati.
Manastirea Sf. Naum - este o manastire ortodoxa, Sf. Naum a fost un dascal intelept, calauzitor al monahilor, aspru nevoitor, rugator si duhovnic lucrator de minuni. Moastele sale uimesc si astazi prin multimea minunilor pe care le lucreaza, mai cu seama vindecari de boli grele, indeosebi nebunia.
Muzeul pe apa - Aici vizitati niste catune si obiecte gasite acum mult timp in apa;
Ceea ce vreau sa mentionez ca majoritatea obiectivelor sunt cu taxa: manastiri, biserici, fortareata, etc. Ei stiu sa faca bani din orice;)
Mai sunt multe alte locuri de vizitat dar mai bine totusi, va recomand sa le descoperiti singuri, principalele le-am enumerat mai sus.
Ca preturi (de la supermarket unele) va pot spune;
Bere Sposko Filtrat la rece - 55 DM (Dinari Macedonieni)
Bere Skopsko Smooth - 50 DM
Bere Zlaten Dab - 50 DM
Bere halba terasa - 80-120 DM
Burek cu branza - 50 DM
Burek cu ciperci - 55 DM
Magnet Frigider (aprox) - 50-100 DM (depinde de material, model si locul vanzare)
Vaporas Pe Ohrid - » 10 Euro
Inele sau cercei la Muzeul de Perle - » 25 Euro
Expresso - 40-80 DM
Trimis de felixtm in 21.05.19 21:40:39
- A fost prima sa vizită/vacanță în MACEDONIA de NORD
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (felixtm); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Fascinantul Centru Vechi al Ohridului — scris în 21.07.22 de Mihnea-Alexandru din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Super in Orhida!!! — scris în 04.08.19 de gcristian din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Ohrid. Perla si perle din Macedonia — scris în 08.06.19 de micutzu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2017 Ohrid... punte intre ani — scris în 03.01.18 de pacala_pm din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Ohrid - un colț de liniște macedoneană — scris în 05.09.17 de georgiana27 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Pe cărări de munte — de la lacul Ohrid la lacul Prespa — scris în 25.11.17 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 În excursie cu olandezii pe Lacul Ohrid — scris în 09.08.17 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ