ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 03.07.17
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 2 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ohrid - un colț de liniște macedoneană

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Anul acesta am pornit în descoperirea Albaniei și Macedoniei, făcând un lung tur prin Grecia și Bulgaria. Zece zile intense de condus cu multe peisaje spectaculoase dar și cu multe povești inedite, cum numai în aceste zone mai poți găsi :).

Pentru mai multe detalii despre Ohrid și poveștile sale, vă rog să urmariți și filmulețul nostru direct pe youtube:

https://m. youtube.com/watch? feature=youtu. be&v=R1MB0lN5HEQ

Oprirea în Ohrid a fost făcută după un drum greu, cu peripeții, prin Albania – cea care m-a făcut să fiu mândră de drumurile din România (și știm că asta este greu de realizat). Cum pentru Albania vom avea o secțiune separată, voi descrie aici doar cele aproape 2 zile petrecute în Ohrid dar și părerea generală pe care Macedonia ne-a lăsat-o în această scurtă excursie.

Ohrid este una dintre principalele atracții ale Macedoniei, considerat “Ierusalimul Balcanilor” datorită celor peste 365 de biserici construite aici din cele mai vechi timpuri. Orașul este cunoscut și datorită ieșirii sale la Lacul Ohrid, cel care se află atât pe teritoriul macedonean cât și pe cel albanez. Lacul, dar și orașul Ohrid, se află sub protecția Patrimoniului UNESCO (încă din 1979) datorită moștenirii sale culturale cât și istoriei ce se ascunde sub apele lacului.

Cu o istorie de peste 3 milioane de ani, lacul Ohrid a fost declarat ca fiind cel mai adanc din Balcani, peste 200 de specii protejate.

1. Fă o plimbare la apus prin Vechiul Oraș

Micuțul oraș mi-a lăsat impresia unul cochet port italian, curat și elegant, cu străzi pietruite și multe magazine de bijuterii.

Datorită aspectului său cosmopolit orașul se remarcă și prin viața de noapte; plimbările lungi pe faleză fiind una dintre principalele atracții.

Ohrid este recunoscut pentru producția de perle, existând numeroase ateliere locale care se ocupă doar cu prelucrarea acestora. Strălucirea lor e determinată de un ulei special, scos de un pește local, plasica, iar prepararea acestuia reprezintă un secret bine păzit al localnicilor.

Există, așa cum am specificat și mai sus, numeroase biserici atât în centrul orașului cât și pe stâncile de lângă acesta, lăcașuri de cult ce au fost de-a lungul istoriei atât musulmane cât și creștine (Ohrid a fost sub dominația Imperiului Otoman).

2. Vizitează Biserica Sf. Clement

Aceasta se află în centrul orașului, construită în secolul al XIII-lea, și cunoscută sub numele de Biserica Sf. Pantelimon, a găzduit la începuturi, moaștele Sfântului Clement. În secolul al XV-lea, în perioada otomană, biserica a fost transformată în moschee. Abia in secolul al XVI-lea a redevenit biserică creștină, cu o valoare inestimabilă datorită frescelor medievale, mozaicurilor creștine timpurii și arhitecturii în stil bizantin.

Noi am ajuns în timpul slujbei și era foarte aglomerat, așa că nu am avut cum să intrăm și să admirăm picturile murale însă am descoperit câteva mozaicuri ascunse în grădinile bisericii.

Majoritatea vechilor biserici au fost refăcute și li s-a redat strălucirea de altă dată. Chiar dacă nu ești un practicat frecvent al religiei, tot trebuie să le recunoști valoarea culturală pe care au adus-o orașului.

3. Aruncă o privire Teatrului Antic

În apropierea Centrului Vechi există un teatru antic, în aer liber, a cărei construcție se estimează a fi fost începută în jurul anului 200 ÎH. În perioada Romană, aici se organizau lupte cu gladiatori pentru executarea creștinilor. După căderea Imperiului Roman locația a fost abandonată, azi fiind utilizată pentru organizarea spectacolelor de vară.

4. Plimbă-te cu bărcuța pe lacul Ohrid

Încă de la plecarea din Albania am reușit să stresez pe toată lumea că eu vreau să merg cu bărcuța pe lac. Deși mi s-a explicat că timpul era destul de scurt, că mai aveam mulți kilometri până în țara, eu tot nu am renunțat la idee :). Ar fi fost așa un păcat să ajung aici și să nu profit de plimbarea pe lac, să admir orașul cel cochet.

Dis de dimineață, ne-am dus în port și am început să discutăm cu cei de acolo pentru a găsi un “taxi”” care să ne asigure un tur scurt pe lac. Noi doi am dat 20 de euro, pentru 1 oră, și am fost singurii pasageri, ceea ce ne-a dat posibilitatea să discutam cât mai liber cu ghidul nostru.

Acesta ne-a spus câteva povești despre Ohrid dar și despre casele pe care le puteam vedea din larg (una fiind chiar reședința de vară a președintelui republicii, cea în care stătuse și Tito, pe vremea fostei Iugoslavii).

Tot de la el am aflat de cele 365 de biserici din Ohrid: “câte una pentru fiecare zi a anului” (așa cum a ținut să glumească :)).

Experiența a fost una foarte plăcută și sper că, data viitoare, dacă mai ajungem în Ohrid, să putem lua turul de o zi și să vizităm și alte locuri inedite.

Macedonia ne-a surpins placut, cu drumurile sale, cu faptul ca se vad investitii facute si ca, desi nu e inca in UE, pare o tara care sa prospere, cumva, financiar.

Ceea ce aș vrea să menționez e că trecerea graniței din Albania către Macedonia a fost mai lungă decât ne-am fi așteptat, dat fiind că macedonenii ne-au controlat toate bagajele și au verificat și mașina. Știu că e mereu mai greu să circuli cu mașină în zona non-UE (având o experiență mai puțin frumoasă în Turcia) însă, per total, situația de la graniță nu a fost problematică (doar că ne-a întârziat intrarea în Ohrid cu o oră).

Balcanii, desi ascunsi turismului multi ani, au numeroase locuri frumoase de oferit si abia asteptam sa le putem descoperi si noi in viitor.

Pentru mai multe detalii despre Ohrid și poveștile sale, vă rog să urmariți și filmulețul nostru direct pe youtube:

https://m. youtube.com/watch? feature=youtu. be&v=R1MB0lN5HEQ

## end review sc

[fb]
---
Trimis de georgiana27 in 05.09.17 15:50:51
Validat / Publicat: 05.09.17 17:10:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MACEDONIA de NORD.

VIZUALIZĂRI: 3434 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Biserica Sf Clement - Ohrid
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.09.17 17:10:20]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Ohrid, OHRID" (deja existentă pe sait)

maryka
[07.09.17 10:42:24]
»

Foarte frumos și pozele minunate! Aștept continuarea povestirii!!

georgiana27AUTOR REVIEW
[07.09.17 11:20:35]
»

@maryka: multumesc. Am atasat si filmuletul pentru a arata si imaginile dincolo de cuvinte .

danaeldreny*
[07.09.17 17:52:32]
»

Superbă cetatea cocoțată în vârful dealului… frumos oraș dar și Biserica Sfântul Clement – de excepție,

Adică o biserică pentru fiecare zi a anului…

Cu certitudine e o plăcere o plimbare prelungită prin minunatul oraș, pe la teatrul antic și nu numai, o plimbare cu barca, o masa servită la o terasă pe mal…

Da, o zonă frumoasă și cu peisaje frumoase…

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
danaeldreny*, georgiana27, maryka
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ohrid:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044713020324707 sec
    ecranul dvs: 1 x 1