ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.06.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 12.03.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Óbidos – Orașul Reginelor

TIPĂREȘTE

4 mai 2024

Despre Óbidos

Óbidos este un orăşel medieval extrem de pitoresc aflat în provincia Estremadura, în districtul Leiria, la 80 kilometri nord de Lisabona.

A fost fondat de celţi în urmă cu peste două mii trei sute de ani, preluat fiind apoi de romani în secolul I e. n., sub numele de Eburobrittium. În secolul V e. n. au trecut pe aici vizigoţii şi alte triburi germanice, iar după anul 713 micul oraş a intrat în stăpânirea maurilor.  

Óbidos a fost cucerit de la mauri în anul 1148, în timpul domniei primului rege al Portugaliei, Afonso Henriques, după un asalt încununat de succes asupra castelului, cavalerul Gonçalo Mendes da Maia jucând un rol decisiv.

Óbidos a fost supranumit şi Oraşul Reginelor datorită tradiţiei perpetuate de-a lungul câtorva secole de a fi oferit în dar reginelor portugheze în ziua nunţii, precum şi implicării acestora prin donaţii personale în dezvoltarea micii localităţi.

Prima a fost regina Isabela de Aragon care în 1285 a primit Óbidos drept cadou de nuntă de la soţul său regele Dinis, tradiţia continuând până în anul 1834.

Numele de Óbidos, care se pronunţă „Obiduş” , derivă din latinescul Oppidum, cu sensul de citadelă, cetate fortificată.

Cum se ajunge acolo?

Există mai multe posibilităţi de a ajunge în Óbidos din Lisabona: cu autobuzele nr. 30 sau 31, operate de firma  Rodoviária do Oeste, cu plecare din Campo Grande, călătoria durând aproximativ o oră, cu trenul din gara Santa Apolonya, dar trenul opreşte în multe staţii până să ajungă la Óbidos, astfel călătoria durând aproape două ore şi jumătate, la care se adaugă drumul de la gară până la intrarea în oraş sau cu maşină închiriată, folosind autostrada A8.

Noi am ajuns în Óbidos în cadrul unei excursii opţionale cu plecare din apropiere de Lisabona, acesta fiind al patrulea şi ultimul obiectiv din programul zilei respective.

Vizita noastră

Autocarul ne-a lăsat în parcarea imensă şi gratuită, cred, aflată în afara zidurilor oraşului, accesul în oraş fiind exclusiv pietonal. Aici în parcare am putut admira apeductul comandat în anul 1575 de către regina Caterina de Austria, soţia regelui portughez João  al III-lea, pentru a aduce apă potabilă de la o distanţă de trei kilometri locuitorilor oraşului direct în fântâna din centru.

Am avut la dispoziţie doar o oră şi jumătate pentru a vizita Óbidos, timp insuficient pentru câte are acesta de oferit.

Există patru porţi de acces în oraş, noi intrând dinspre sud prin Porta da Vila, o poartă dublă, construită aşa pe la 1376 din raţiuni strategice de apărare, între cele două porţi, la etaj, aflându-se un balcon, frumos decorat cu plăci albe şi albastre de azulejos reprezentând Patimile lui Hristos, aici fiind realizat un oratoriu dedicat sfintei patroane a oraşului, Nossa Senhora da Piedade.

 Ne-am continuat drumul pe strada principală, Rua Direita, pavată cu piatră cubică şi mărginită de vechi case tradiţionale, bine îngrijite, vopsite toate în alb şi cu brâuri doar albastre sau galbene (ocru).

Ne-am oprit aproape imediat la primul magazinaş întâlnit în cale, unul din multele care aveau să urmeze, pentru un păhărel de ginjinha. Eu descoperisem această băutură tradiţională portugheză încă din vacanţa petrecută în Madeira în urmă cu doi ani, fără să fi ştiut atunci că ginjinha îşi are originile în Óbidos, ulterior răspândindu-se în întreaga ţară.

Este vorba de un lichior obţinut din fructele ginja, mai asemănătoare cu cireşele, ba chiar cu cireşele amare, decât cu vişinele, reţeta şi tăria fiind apropiate de ale vişinatei. Încântată de gust, după două degustări la care participasem în Madeira, îmi cumpărasem atunci o sticlă şi pentru acasă, unde am savurat-o cu aceeaşi plăcere.

Elementul de noutate în cazul ginjinhei de Óbidos l-a constituit „paharul” , un shot din ciocolată neagră delicioasă pe care l-am mâncat imediat după ce am terminat de băut conţinutul 😊.

Aveam posibilitatea de a cumpăra ginjinha la sticle de diferite capacităţi pentru acasă sau pentru a le oferi suvenir prietenilor, însă preţurile mi s-au părut ridicate.

Între timp a început şi ploaia, astfel că trebuia să fim atenţi şi la drum, piatra cubică udă crescând riscul de alunecare. Mă grăbeam să ajung la castelul medieval aflat la capătul străzii principale, aşa că am lăsat cumpărăturile pentru la întoarcere. Dar m-am grăbit cam degeaba, deoarece castelul nu putea fi vizitat.

Chiar înainte de a ajunge la castel, am văzut încă o biserică şi am intrat, când... surpriză: am găsit o librărie. Este vorba de Biserica Santiago, construită din ordinul regelui Sancho I în anul 1186, distrusă complet în urma marelui cutremur din 1755, reconstruită în anul 1772 şi, în prezent, transformată în librărie, o idee inedită, iar aceasta nu a fost singura librărie vizitată acolo 😊

Castelul, care datează din perioada ocupaţiei romane, reconstruit şi extins în secolele care au urmat, este extrem de bine conservat. A fost declarat Monument Naţional în anul 2007 şi este considerat a fi una din cele şapte minuni ale Portugaliei.

Interiorul castelului a fost transformat în hotel, un hotel „istoric” , Pousada Castelo de Óbidos din lanţul hotelier Pestana, cotat pe booking la patru stele, însă cu preţuri de cinci stele :D, în opinia mea, cât timp preţul pentru cea mai ieftină cameră porneşte de la 250 euro pe noapte cu mic dejun inclus. Totuşi cred că ar merita o cazare de măcar o noapte într-un castel veritabil, pentru o experienţă deosebită, inedită, pentru atmosfera medievală combinată cu facilităţile şi confortul din zilele noastre. În plus, eu aş aprecia şi oportunitatea deosebită de a avea dimineaţa devreme şi seara târziu întreg orăşelul la dispoziţie, de admirat şi explorat în tihnă, fără valurile de turişti care-l învadează pe timpul zilei.

Am reuşit, cu permisiunea paznicilor, să intru pentru un minut în curtea castelului, cât am făcut câteva fotografii cu zidurile vechi şi unul din turnurile de apărare. Castelul însă nu l-am zărit.

Presată de timp, m-am întors spre Porta da Vila pe aceeaşi stradă principală, Rua Direita, cu regretul de a nu putea explora şi străduţele adiacente acesteia. Nici pentru cumpărături nu am avut prea mult timp la dispoziţie, am intrat totuşi în câteva magazinaşe cu suveniruri şi produse tradiţionale handmade, însă pe cele mai multe le-am admirat mai mult din mers. Oricum preţurile nu mi s-au părut prea prietenoase cu buzunarul meu.

La sugestia ghidei am intrat şi într-o altă librărie, tot aşa mai atipică, unde am găsit SARDINE ŞI CĂRŢI. Oricât de ciudat ar părea, găseşti în acelaşi loc un sortiment foarte variat de conserve de peşte, precum şi cărţi.

Într-o altă librărie, unde la balcon un artist cânta live atrăgând trecătorii, altă năzbâtie: magazinul era mai cunoscut pentru prăjiturile făcute din cod (un amestec de peşte, cartofi, pătrunjel şi ulei de măsline) şi brânză de Serra

Mai târziu am aflat că în Óbidos există nu mai puţin de 14 librării, enorm, în opinia mea, pentru un orăşel cu doar 3100 de locuitori. Orăşelul găzduieşte şi un festival literar internaţional, Fólio (Festival Literário Internacional de Óbidos) , care, începând din 2015, are loc în fiecare an în luna octombrie.

Am ajuns din nou şi în piaţa Santa Maria, centrul micului orăşel. Aici am vizitat cea mai importantă biserică din Óbidos, Igreja de Santa Maria. Biserica a fost construită pe locul unui vechi templu vizigot, transformat în moschee în perioada dominaţiei maure şi apoi în biserică creştină în secolul al XII-lea.

În timpul cutremurului din anul 1535 biserica a suferit avarii importante şi a fost reconstruită, astfel că în prezent putem admira tavanul din lemn pictat datând din 1676, plăcile de azulejos cu care sunt decoraţi pereţii, datând din perioada 1680-1690 sau orga, care datează tot din secolul al XVII-lea.

Exteriorul bisericii este destul de simplu, însă interiorul ne-a surprins şi încântat deopotrivă, chiar dacă aceasta nu a fost singura biserică decorată cu plăci albastre de azulejos vizitată în această ţară sau în această vacanţă.

De remarcat este şi mormântul unui nobil local sculptat în piatră la 1525, o capodoperă din perioada Renaşterii portugheze, declarat Monument Naţional.

Un eveniment important care a avut loc în această biserică a fost nunta regelui Afonso al V-lea cu verişoara sa prinţesa Isabella de Coimbra la 15 august 1441, când amândoi erau practic nişte copii în vârstă de 9-10 ani.

Am ieşit din biserică, ne-am uitat la ceas şi a trebuit să luăm o decizie tare dificilă şi anume aceea de a renunţa la masa de prânz, oricum prea pe fugă, alegând să folosesc puţinul timp rămas pentru o scurtă incursiune pe zidurile fortificate.

Ştiam de existenţa unui traseu lung de vreun kilometru şi jumătate la o înălţime de 13 metri pe zidurile care înconjoară întregul oraş, dar mi-ar fi trebuit cel puţin o jumătate de oră pentru a face tot circuitul, plus timpul alocat fotografiilor panoramice. Timp nu era, ploaia se înteţise, astfel că turiştii s-au retras mai devreme chiar spre parcare. Am urcat totuşi pe zid folosind vechile scări de piatră de lângă Porta la Vila, poarta din sud prin care şi intrasem în Óbidos, am admirat cochetul orăşel şi de sus, inclusiv castelul medieval aflat mai sus şi am apucat să fac doar câteva fotografii ale împrejurimilor, în timp ce soţul meu mă tot suna insistent pentru a mă grăbi spre autocar, deşi mă aflam încă în timpul „regulamentar” acordat. Cu regret, am coborât şi m-am alăturat grupului.

Concluzii

Mi-aş fi dorit să fi avut mai mult timp la dispoziţie pentru vizita la Óbidos, să pot rătăci în voie pe străduţele înguste, să admir casele albe cu faţadele invadate de bougainvillea roz şi mov, să iau prânzul la una din multele terase, să ocolesc, pe ziduri, întreg orăşelul, dar ştiam că excursiile organizate se fac aşa mai pe fugă şi că trebuie să alegi ce să vezi mai repede şi la ce să renunţi, a fost un risc asumat, aşa că m-am bucurat şi de cât am apucat să vizitez.

Mi-a plăcut mult Óbidos, acest Oraş al Reginelor, cu atmosfera sa medievală şi uşor romantică. Este un obiectiv turistic extrem de vizitat, unde comercialul nu a reuşit încă să altereze autenticul, tradiţionalul.

Pentru mine, A MERITAT!

Deci, Recomand cu drag!


[fb]
---
Trimis de nicole33 in 24.06.24 08:33:35
Validat / Publicat: 24.06.24 09:16:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA. A mai fost în/la: Madeira
  • Alte destinații turistice prin care a fost: -

VIZUALIZĂRI: 594 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicole33); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Óbidos – Orașul Reginelor, biserica Santiago transformată în librărie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[24.06.24 12:46:19]
»

@nicole33: Frumos acest orășel în alb și albastru pe care l-am vizitat la sfârșit de toamnă 2012! Cum trece timpul, dar sunt lucruri pe care chiar mai estompate nu le poți uita.... La fel ca și tine am fost într-o excursie din Lisabona, parcă atunci am stat mai puțin, circa o oră, eram pe traseul de întoarcere și nu mai era timp. Zidurile le-am văzut dar nu era timp pentru ele. Mi-am adus aminte de aceea băutură din cireșe credeam eu, acum citindu-te pe tine este din ginja. Atunci se serveau într-un păhărel, cred că 1 euro era, acum în ciocolată, altceva!!.

Nu știam că sunt 14 librării în acel orășel și că alături de cărți se putea servi sau cumpăra și altceva. Mulțumesc pentru aducere aminte!

nicole33AUTOR REVIEW
[25.06.24 06:23:04]
»

@mprofeanu:

Frumos acest orășel în alb și albastru pe care l-am vizitat la sfârșit de toamnă 2012! Cum trece timpul, dar sunt lucruri pe care chiar mai estompate nu le poți uita... La fel ca și tine am fost într-o excursie din Lisabona, parcă atunci am stat mai puțin, circa o oră, eram pe traseul de întoarcere și nu mai era timp.

Nici eu nu cred că voi uita prea curând Obidos, pentru că mi-a plăcut mult

Încă de la poarta medievală gândul mi-a fugit la un alt sătuc turistic, tot aşa cu un castel şi vizitat tot pe ploaie şi anume la Guadalest din Spania de pe Costa Blanca, iar amintirea asta m-a însoţit pe tot parcursul vizitei.

Timpul este principalul inamic în cazul excursiilor organizate. Vezi mai multe obiective, dar în ritmul grupului, impus de ghid.

Zidurile le-am văzut dar nu era timp pentru ele.  

Nu ai idee cât de rău mi-a părut că nu am avut timp pentru un tur complet pe zidurile care înconjurau oraşul. De fapt, cred că şi tu ai avut regrete similare, deoarece te ştiu mare amatoare de căţărări pentru privelişti la înălţime.

Mi-am adus aminte de aceea băutură din cireșe credeam eu, acum citindu-te pe tine este din ginja. Atunci se serveau într-un păhărel, cred că 1 euro era, acum în ciocolată, altceva!!

Ginja nu a fost o surpriză pentru mine, deoarece o descoperisem şi savurasem deja în urmă cu doi ani în Madeira, dar folosind pahare din sticlă, cum sunt cele pentru tequila.

Surpriză a fost să beau ginjinha din păhăruţe de ciocolată

Nu știam că sunt 14 librării în acel orășel și că alături de cărți se putea servi sau cumpăra și altceva. Mulțumesc pentru aducere aminte!

Nici eu nu am ştiut şi poate nici nu aş fi fost tentată să intru în acele librării, însă am făcut-o la sugestia ghidei şi a fost tare amuzant.

Mulţumesc mult pentru vizită şi ecou!

elenaadinaPHONE
[25.06.24 12:41:39]
»

Felicitări pentru vacanța în Portugalia și experiența interesantă din Obidos!

Mi-ar place să ajung și eu cândva acolo, dar nu știu când!

Am auzit că în viitorul apropiat durata zilei va crește, poate așa voi avea șansa să fac mai multe și să văd mai multe! rofl —   — 

Mă bucur că v-ați încărcat bateriile și cu vacanța din Portugalia și cu sejururile din Egipt și Turcia!

Cred că va mai urma ceva prin august și prin septembrie, octombrie...

În august pe la Moeciu, iar în septembrie, octombrie Egipt sau Turcia sau poate o destinație nouă?

Pupici! kiss —  — 

doinafil
[25.06.24 13:38:16]
»

Mi-a plăcut și mie acest mic orășel medieval, chiar dacă s-a întâmplat să-l vezi pe o vreme neprietenoasă! Îmi imaginez cum arată pe vreme însorită!

Am aflat lucruri și cuvinte noi:

... un păhărel de ginjinha...

... un lichior obţinut din fructele ginja, mai asemănătoare cu cireşele, ba chiar cu cireşele amare, decât cu vişinele, reţeta şi tăria fiind apropiate de ale vişinatei...

Nu mă dau în vânt după cireșată/vișinată, dar cred că asta făcută din ceva asemănător cu cireșele amare, are un gust mai bun!

am intrat şi într-o altă librărie, tot aşa mai atipică, unde am găsit SARDINE ŞI CĂRŢI...

Daaaaa, așa ceva nu am mai văzut!......dar, ceva asemănător - ca idee - s-a întâmplat să văd în orașul Norwich, Anglia, unde, într-o biserică unde nu se mai țineau de mult slujbe, era prezentată o expoziție de tablouri și de multe alte obiecte. Alte biserici din oraș au fost transformate chiar în „cârciumi”.

Într-o altă librărie, unde la balcon un artist cânta live atrăgând trecătorii, altă năzbâtie: magazinul era mai cunoscut pentru prăjiturile făcute din cod (un amestec de peşte, cartofi, pătrunjel şi ulei de măsline) şi brânză de Serra

Prăjiturele din pește De așa ceva n-am mai auzit! Or fi bune?! În mintea mea nu pot să asociez dulcele cu peștele!

Un eveniment important care a avut loc în această biserică a fost nunta regelui Afonso al V-lea cu verişoara sa prinţesa Isabella de Coimbra la 15 august 1441, când amândoi erau practic nişte copii în vârstă de 9-10 ani

Chiar de pe atunci acolo se făceau căsătorii la vârste fragede! Asta, desigur, pentru interese politice.

La noi, în Românica - și nu numai -, etnia Rromă pentru ce face căsătorii între copii?!

Felicitări pentru articol și... muuuulți

nicole33AUTOR REVIEW
[26.06.24 06:11:16]
»

@elenaadina:

Mi-ar place să ajung și eu cândva acolo, dar nu știu când!

Am auzit că în viitorul apropiat durata zilei va crește, poate așa voi avea șansa să fac mai multe și să văd mai multe!

Ai fost tu în destinaţii mult mai îndepărtate decât Portugalia, deci "ajunsul" acolo este doar o chestiune de timp

Eu aştept să mă pot teleporta acolo unde îmi doresc să ajung, astfel scăpând de problema zborurilor prea lungi ca durată, nemaivorbind de întârzieri, anulări etc.

Mă bucur că v-ați încărcat bateriile și cu vacanța din Portugalia și cu sejururile din Egipt și Turcia!

În Portugalia am fost tot într-o alergătură, a fost o vacanţă chiar prea activă faţă de ritmul nostru obişnuit, speram să fie mai lejer ca în Madeira, dar a fost aproape la fel, scăpând doar de tuneluri şi de serpentine.

Egiptul şi Turcia au fost exclusiv pentru relaxare. Aveam mare nevoie, deoarece mă aşteaptă o lungă vară fierbinte la muncă.

Mai am două săptămâni de concediu în septembrie şi gata cu plimbările pe anul ăsta. Nu am rezervat nimic încă şi nici nu o voi face până cu 2-3 săptămâni înainte. Probabil tot un Egipt sau o Turcie, nu mai departe de atât, dacă nu chiar ceva loco cu maşina. Vedem.

Mulţumesc mult pentru aprecieri, vizită şi ecou!

nicole33AUTOR REVIEW
[26.06.24 06:20:42]
»

@doinafil:

Mi-a plăcut și mie acest mic orășel medieval, chiar dacă s-a întâmplat să-l vezi pe o vreme neprietenoasă!  Îmi imaginez cum arată pe vreme însorită!  

De plăcut mi-a plăcut şi mie, pentru că altfel nu povesteam despre el

Cu ploaia nu am avut ce face, aşa a fost vremea de Paşti, mai capricioasă. Dacă nu ploua, poate îmi ieşeau şi mie fotografiile mai luminoase şi mai frumoase.

Nu mă dau în vânt după cireșată/vișinată, dar cred că asta făcută din ceva asemănător cu cireșele amare, are un gust mai bun!

Mie îmi plac toate aproape la fel de mult.

Prăjiturele din pește  De așa ceva n-am mai auzit! Or fi bune?!   În mintea mea nu pot să asociez dulcele cu peștele!

Habar nu am, pentru că nu am încercat, dar nu cred să fie dulci. Aşa am tradus eu "cake" drept prăjitură sau tort. Eu oricum nu sunt prea "prietenă" cu peştele.

Firma respectivă are sait aici: pasteldebacalhau.pt/en şi poate te lămureşti mai bine.

Mulţumesc mult pentru vizită şi ecou!

webmaster
[26.06.24 08:50:46]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

nicole33AUTOR REVIEW
[26.06.24 20:30:25]
»

@webmaster:

Mulţumesc mult!

nicole33AUTOR REVIEW
[27.06.24 06:46:54]
»

@doinafil:

Revin şi cu finalul răspunsului de ieri

Chiar de pe atunci acolo se făceau căsătorii la vârste fragede! Asta, desigur, pentru interese politice.

Intuiţia ta a funcţionat corect şi de această dată

Într-adevăr, această căsătorie aranjată a avut în spate interese politice şi nu numai.

Am citit că Afonso al V-lea i-a succedat la tron tatălui său pe când avea doar 6 ani, iar conducerea a fost asigurată iniţial de mama sa împreună cu unchiul său, fratele mai mic al tatălui, în co-regenţă, iar ulterior doar de unchiul său. Acesta a considerat că-şi consolidează poziţia şi influenţa căsătorindu-şi fiica cu tânărul rege, ceea ce s-a şi întâmplat pentru o bună perioadă de timp cât a beneficiat de importante avantaje.

Yolanda
[27.06.24 08:09:42]
»

@nicole33: Deocamdata nu am ajuns deloc în Portugalia, îmi doresc trebuie doar sa-mi conving partenerul... zice ca îmi arata destul din Franta... dar nu renunt la idee. Pâna atunci ma bucur sa citesc review-urile de pe AFA din aceasta destinatie.

Vacante frumoase în continuare.

nicole33AUTOR REVIEW
[27.06.24 20:38:39]
»

@Yolanda:

Deocamdata nu am ajuns deloc în Portugalia, îmi doresc trebuie doar sa-mi conving partenerul... zice ca îmi arata destul din Franta...   dar nu renunt la idee.

Nu renunţa la dorinţa ta! Sunt sigură că vei reuşi să-l convingi

Portugalia, cu siguranţă, te va cuceri de la prima vizită şi îţi vei dori să revii să descoperi cât mai multe din câte are de oferit.

Până atunci, profită de timpul avut la dispoziţie, pentru că acum ai destul , dar şi de "ghidul" francez care va fi mândru să-ţi prezinte toate frumuseţile patriei sale.

Mulţumesc mult pentru urări, vizită şi ecou!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, elenaadina, mprofeanu, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Obidos:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055500984191895 sec
    ecranul dvs: 1 x 1