GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Ettal sau manastirea Benediktiner benedictina Ettal - am avut ocazia de a o vizita dupa ce ne-am intors de la Palatul Linderhof. vezi impresii Fiind in drumul nostru am spus ca este pacat sa nu intram si bine am facut.
Bineinteles ca nici de data aceasta habar nu aveam ce voi gasi inauntrul manastirii si nu stiam la ce sa ma astept pentru ca nu cautasem nici o informatie. Nu puteam preconiza ca o vom vizita.
Dar sa stiti, uneori, a nu cauta si a nu sti nimic despre un loc pe care umreaza sa il vizitati este mai bine. M-am lasat dusa de val si m-am lasat impresionata de frumusetea locului, de multele lucruri pe care le descopeream treptat, fara a sti nimic despre acele locuri sau obiective turistice.
Poate multi dintre dvs nici nu au auzit de aceasta manastire. Nici eu nu auzisem inainte de a o vizita.
Dar lucrurile aflate mi-au imbogatit cunostiintele si peisajele deosebite mi s-au intiparit in minte.
Dar sa incepem cu inceputul si sper ca informatiile pe care vi le voi da sa va fie folositoare.
In primul rand am putut vedea de la departare cupola elaborata a Manastirii Ettal si am fost surprinsa să văd o astfel de arhitectură in mediul rural. Cupola, daca am inteles eu bine este din aur și marmură, cu un plafon spectaculos.
Mănăstirea este situată în satul Ettal, nu departe de satul de munte Oberammergau. Este de departe cea mai mare cladire din Ettal, un mic sat cu 850 de locuitori, care este situat la doar cinci kilometri de Oberammergau.
Manastirea are cate ceva pentru fiecare: un sanctuar incredibil pentru iubitorii de arhitectura, o istorie profundă pentru cei care iubesc trecutul și o fabrică de bere pentru cei care adora bineinteles… berea.
Manastirea “conduce” o fabrică de bere, distilerie, librărie, hotel, o fabrică de brânză, și alte câteva companii. Baza economică depinde de producția și comercializarea acestor produse. Aspectul și întreținerea manastirii sunt, de asemenea, ținute de călugări.
Mănăstirea Ettal a fost fondata pe 28 aprilie 1330 de către împăratul Ludovic al IV, cunoscut sub numele de “bavarezul”. Ludwig bavarezul a fost un “tip” foarte important în secolul al 14-lea.
El a servit ca Sf Imperator Roman, rege al Italiei, și (desigur) rege al Bavariei. După o vizită destul de neplacuta in Italia, el a promis să înceapă sa construiasca o manastire in Ettal de indata ce a revenit acasa. Conform legendei, el s-a întors în Bavaria în condiții de siguranță și calul sau a fost cel care a “ales” locul unde sa construiasca manastirea. Cum? Unele legende spun ca lovind pamantul de trei ori cu copitele altele spun ca a ingenuncheat de trei ori.
Am spus ca a fost fondata in 1300, dar complet reconstruita în anii 1700 în urma unui incendiu devastator. Complexul are o arhitectură barocă și rococo. Imparatul Ludwig bavarez a dorit o constructie în așa fel încât să poată găzdui atat cavaleri cat și călugări. Timp de mulți ani, calugarii manastirii au produs propria lor bere și au făcut lichior folosind ierburi de munte.
In secolul al XV-lea si al XVI-lea, manastirea a avut o fabrică de bere în satul celebru Oberammergau din Bavaria. Fabrica de bere de la mănăstirea Ettal Abbey a fost înființată în anul 1609. Alături de agricultură, fabrica de bere a manastirii este cea mai veche întreprindere condusă de abației benedictine de la Ettal.
Timp de mai bne de 400 de ani s-a produs bere. Chiar și astăzi, Benediktiner Weissbier este preparată în mod exclusiv la Ettal pentru piața germană și austriacă și distribuita de Ettaler Klosterbetriebe.
Dar cam atat cu istoria berii, sa revenim la manastire si la frumoasa catedrala. Nu stiu de ce, dar mi s-a parut ca seamana cu Bazilica Sfântul Petru din Roma... asa am simtit eu...
După ce am facut pozele de rigoare, ne-am dus în interiorul catedralei, care este splendida si bineinteles, are in spate o istorie intreaga. A fost construita în stil gotic in secolul al 14-lea inițial și mai târziu, renovată în stil baroc din secolul al 18-lea. Odată ce am intrat, am putut simți măreția acelui loc impodobit cu mari picturi, un candelabru imens si un aspect bogat si elegant.
Accesul in catedrala este gratuit, trebuie doar sa fiti atenti la programul de vizitare:
De luni până sâmbătă:
08:30 - 12:00; 13:15 la 17:45
In zilele de duminică și de sărbători legale:
De la 09:00 la 10:45; de la 14:30 până la 17:30
Sincer, am ramas din nou fara grai cand am intrat inauntrul catedralei. Este micuta, ma asteptam la un spatiu mult mai mare dar… oau…
Exista o statuie, a Madonnei, care este asezata la loc de cinste pe altarul înalt si a fost adusa din Italia (cel mai probabil din Pisa) de către împărat. Acesta a fost declarata a fi de natură miraculoasă. Tot aceasta statuie a spus sursa pelerinilor care au sustinut bogatia zonei si tot statuia a ridicat biserica la rang de catedrala.
Frescele din tavan au fost pictate de John Zieller intre 1751-1752, ca parte a renovăriide dupa incendiu.
Locurile pentru spovedanie (confesionalelele), de asemenea sunt extrem de frumoase, încununate cu decorații albe și aurii, plasate în partea din spate a bisericii, câte două pe fiecare parte a ușii de intrare. Acestea sunt adevarate capodopere si reprezinta lucrările atelierului local de sculptură în lemn Zwinks.
Amvonul, plasat pe partea stângă a bisericii, între două altare laterale, este o adevărată bijuterie.
Bogat decorat, amvonul este înconjurat de simbolurile celor patru evangheliști și “încoronat” cu Arhanghelul Mihail, războinic împotriva răului.
Amvonul este o lucrare de J. B. Straub ce datează din 1759-1760.
Altarul principal, realizat ca un fel de arc de triumf, din marmura masiva trebuia inițial să fie împodobit cu sculpturi.
Orga este opera constructorului Johann Georg Herdrich din Swabia și este o lucrare originală din anul 1753.
Șase altare laterale, amplasate câte trei pe fiecare parte un amvon magnific, un altar principal impresionant, urmat de un altar ridicat grațios și o cupola principală fabuloasa, toate acestea le puteti admira daca veti vizita interiorul catedralei.
Daca ajungeti in zona rezervati-va macar jumatate de ora sa vizitati aceast loc superb! Pe mine m-a incantat in mod deosebit si m-am gandit:"Unde am ajuns? ". Locul este spectaculos, manastirea la fel... si cred ca in aceasta lume mai sunt atat de multe lucruri pe care sa le descoperim...
Trimis de GabrielaG in 08.06.16 11:31:44
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GabrielaG); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte impunatoare, dar nu-i prea mare pentru o localitate cu doar 850 de suflete? Banuiesc ca latura economica a manastirii o tine in viata, caci nu-i usor de intretinut. Oricum ai avut ce admira si fotografia.
Vacante frumoase pe mai departe.
@GabrielaG - Un ansamblu monastic superb! Ludovic IV Bavarezul a fost încoronat Împărat al Sfântului Imperiu Roman, a ocupat Cetatea Eternă, s-a „ciondănit” permanent cu Papalitatea în ceea ce privește încoronarea, a sprijinit pe cavalerii teutoni etc.
Se pare că producția de băuturi cu diferite grade de la Abația Ettal a ajuns și subiect de muzeu - vezi aici: zugspitz-region.com/regio ... distillery.html.
@GabrielaG -
Superba. Privind fotografiile de interior, ma gandesc la portelanurile fine, la fragilitatea lor. Asa imi pare dar, doar pare. Frumos.
Vezi că benediktiner e adjectiv, înseamnă benedictin, carevasăzică e mănăstire benedictină. Nu e numele mănăstirii.
Încolo, frumos, ce să zic. Acu văd și eu ce reprezintă un puzzle pe care l-am făcut acu vreo 15 ani, și care e aproape identic imaginea din poza 1. Pe cutie nu au binevoit să scrie ce clădire e, aflu acum, accidental.
E clar că prin zona aia ai ce vedea. La Wieskirche ai fost?
@Radu Tudoran - Intr-adevar este impunatoare... i-am putut zari cupola de la cativa km distanta. Si da, aveti dreptate... este o constructie imensa in comparatie cu micutul orasel...
Va multumesc si dvs va doresc calatorii superbe
@tata123 - Va multumesc pentru informatii si va multumesc mult pentru link. M-am delectat citind despre productia de bauturi... a fost o lectura foarte placuta si nu stiam de existenta acestui site. Multumesc!
@elviramvio - Aveti dreptate, nu m-a dus gandul la portelanuri... oau... acum ca spuneti parca asa este...
In orice caz este frumoasa in interior. Nu atat de incarcata precum celelalte biserici/catedrale, etc. vizitate in Germania.
@abancor - Oupsss... se vede ca habar nu am de limba germana... am comis-o de data aceasta... daca un webmaster urmareste firul discutiei as ruga sa se modifice chiar la inceput in loc de :"Manastirea Ettal sau manastirea Benediktiner" sa se schimbe cu :"Manastirea Ettal sau manastirea benedictina Ettal".
Va multumesc pentru sesizare...
Intr-adevar este un loc superb... si ma bucur ca v-a ajutat in deslusirea "misterului" cu puzzel-ul.
Nu, la Wieskirche nu am ajuns din pacate. Arata superb, am "verificat" pozele. Poate data viitoare, cine stie?
”daca un webmaster urmareste firul discutiei as ruga sa se modifice chiar la inceput in loc de :"Manastirea Ettal sau manastirea Benediktiner" sa se schimbe cu: "Manastirea Ettal sau manastirea benedictina Ettal".
Am corectat în text, cf solicitării
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Dragoste de la primul pas 👣 — scris în 04.08.24 de Rina23 din BRETZFELD - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Natura pura in Ammertal — scris în 29.08.14 de osna din CS - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Abaţia Ettal - Barocul în Alpii Bavarezi — scris în 27.03.12 de doina_c24 din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Oberammergau - in lumea povestilor — scris în 26.09.11 de doina_c24 din PLOIEşTI - RECOMANDĂ