GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Arles - orasul lui Van Gogh din sudul Frantei - recomandari de calatorie 2018
In drumul nostru inapoi spre tara am poposit la Arles, un oras mic insa foarte cochet si incarcat de istorie, antica si moderna. Va scriu cateva impresii, plus unele recomandari, cu speranta ca, in pelegrinajele voastre spre Pont du Gard, Avignon, Nimes sau Marsilia veti gasi cateva ore de ragaz pentru o veche capitala sui-generis a Imperiului roman.
Anticul Arleate. Radacinile orasului se pierd in timp, triburi de pastori, celtii, galii si apoi ligurii au stapanit aici, controland comertul de la varsarea Ronului in Marea Mediterana. Practic tot ce putea exporta regiunea Ronului era imbarcat aici si trimis pe mare. Cucerit in sec. I ien, de catre romani si-a cunoscut peroada de glorie de pana in sec V, en, fiind oras favorit al imparatilor Cezar si apoi Constantin I si chiar capitala a Imperiului Occidental, sub Constantin al III-lea, pe vremea cand batranul imperiu era impartit in patru. Romanii au construit bai, un teatru, un circ, un amfiteatru (foarte bine pastrat si impunator), asezarea fiind si loc de relaxare pentru armata. Orasul s-a tot departat de mare pe masura ce delta Ronului inainta dar un canal din sec I ien asigura comertul si o oarecare protectie fata de corabiile piratilor. Batalia comerciala cu Marsilia a fost in final pierduta insa dupa sec. VII.
Evul Mediu. Dupa decaderea imperiului roman de apus, vizigotii si chiar arabii, sec. VIII en, au devastat zona. Burgunzii si-au stabilit aici capitala insa pierderea atu-urilor militare si comerciale au facut ca orasul sa fie cunoscut mai mult ca un centru crestin catolic, in umbra Avignon-ului.
Epoca moderna. Postimpresionistii Paul Gauguin si Vincent van Gogh si-au petrecut aici cei mai prolifici ani, veti gasi pe stradutele cu magazine de suveniruri tot felul de reproduceri dupa picturile acestora. In Arles si-a taiat van Gogh urechea, intr-un acces de nebunie.
De vizitat. Nu ratati amfiteatrul roman, aici s-au tinut pana in sec XX celebrele coride, specifice bazinului mediteraneean. Teatrul roman si Biserica St Trophime sunt repere majore, alaturi de catacombele romane si de Muzeul van Gogh. Biserica St Trophime este un mix remarcabil de stil roman, specific sec. IV-VI, cu adaugiri ulterioare in stil gotic, vizibile, frapante si uimitoare chiar si pentru un amator ca mine :).
Recomandari. Parcati in zona parcului central, distantele sunt foarte scurte pana la principalele atractii, pretul este de 1 eur pentru fiecare 30 min. Mergeti la parcomat, introduceti euro de cat estimati ca stati, vi se tipareste un bilet pe care il puneti pe bord.
Magazinele de suveniruri sunt mai scumpe in jurul amfiteatrului roman dar veti gasi aceleasi cadouri si in zona bisericii St Trophime. Un magnet: 3 eur, un tricou: 15-20 eur, un steag mic-mic francez: 3 eur :). Pentru masa veti gasi mici restaurante, cu terase de 4-7 mese, insirate de-a lungul stradutelor si cu preturi asemanatoare.
Vacanta frumoasa!
Trimis de Radix7 in 04.09.18 12:06:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Montpelier
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Radix7: Mutat în rubrica "Descoperă Nimes și împrejurimile, NIMES" (nou-creată pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Nimes - un popas într-un oraș cu radăcini romane — scris în 22.11.19 de Gabi Georgeta din BRAșOV - RECOMANDĂ