GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In acest review imi doresc sa scriu special despre un loc minunat vizitat de noi, in primavara lui 2008, de sarbatoarea Pastelui. Nu am amestecat impresiile de la hotelul unde am poposit pentru cateva zile, cu acest review pe care doresc sa-l dedic numai orasului Nessebar. Daca se cere, atunci se pot cumula cele doua impresii, cum va dori si crede de cuviinta webmasterul.
Noua ne-a placut in mod special orasul vechi Nessebar. Acesta face parte din regiunea Burgas, fiind situat in partea de sud a tarmului bulgaresc, pe o peninsula stancoasa si lunga a Marii Negre, ce face legatura dintre orasul vechi si cel nou cu statiunea propriu-zisa printr-un pod. De fapt este soseaua de intrare in zona veche si apoi te imtampina poarta in ruina a orasului, cu zidurile fostei cetati. La intrare se gaseste si o moara de lemn, o emblema a orasului.
De-a lungul existentei sale indelungate, Nessebar si-a pierdut 1/3 din teritoriu, fiind acoperit de mare. De altfel si noi am observat ca sub apa, in orasul vechi, la cativa metri de tarm, se vad clar niste ramasite ale zidurilor fortaretei. Peste tot scrie ca aceste ramasite se vad de la 80 m distanta fata de tarm, dar nu este asa, noi le-am vazut mult mai aproape, de la intrarea in orasul vechi si se vad clar bucatile de piatra, cu resturi de coloane chiar pe o portiune destul de mare de-a lungul tarmului. Este foarte interesant, parca vezi un oras scufundat...
La inceputurile sale, orasul a fost mai intai o asezare tracica, cunoscuta sub numele de Mesambria, ce inseamna „orasul lui Melsa”, probabil intemeietorul asezarii iar astazi a devenit un important sit istoric, datorita urmelor si ruinelor pastrate de-a lungul secolelor. Aceste ruine dateaza inca din perioada elena si includ mai multe monumente, ruine ale unor importante biserici, fortarete si alte locuri. Am citit ca Nessebar ar avea 40 de biserici si datorita acestui fapt, ar fi oraselul cu cele mai multe biserici pe cap de locuitor din lume. Casele de lemn construite aici din sec XV-XVI, sunt tipice pentru arhitectura acestei zone a Marii Negre din acele vremuri.
Nessebar este unul dintre cele mai vechi orase europene, iar din 1983 a fost inclus pe lista UNESCO, ca un adevarat muzeu in aer liber. Astfel Nessebar isi dezveleste privitorului cu admiratie si lauda chiar, traditiile arhitecturale bulgaresti de un interes deosebit atat turistic cat si ca o adevarata piesa de cultura straveche. Din secolul XI, a inceput sa fie folosit numele slav de Nessebar in locul numelui de Mesambria.
Pe parcursul existentei sale, orasul a devenit si un centru episcopal, pentru ca a gazduit la un moment dat un episcop. In anul 1956, orasul Nessebar a fost proclamat rezervatie arhitecturala si arheologica, datorita faptului ca are multe ruine antice ale fostei cetati cu zidurile sale fortificate, cu porti foarte vechi, care dateaza din secolele III-IV, are biserici din secolele V-VI, si cele pastrate din secolele X-XI, din perioada medievala. Dar se poate lauda si pe drept cuvant si cu cele 60 de case din perioada epocii renascentiste. Toate acestea ii dau acestui orasel o atmosfera deosebita, cu totul speciala si in zilele noastre. Aici se gaseste marea mostenirea culturala a vechiului oras. Si noi am vizitat cu mare placere si cu un interes sporit muzeul de arheologie, muzeul etnografic, Biserica Sf. Stefan, care contine fresce din secolele XI-XVII. Apoi mai sunt de un interes turistic dar si cultural: Biserica Sf. Ioan Botezatorul din sec. XI, ruinele Bisericii Hristos Pantocrator, care astazi este Muzeul de Arta al orasului, cu picturi mai mult decat splendide, cu icoane minunat pictate pe lemn. In capatul extrem al peninsulei si deci al orasului cel vechi, este de asemenea o ruina a Bisericii Sf. Ioan Nesanctificatul din sec. XIV. De acolo se deschide o panorama minunata asupra Marii Negre... dar intalnim si taverne cu specific pescaresc si magazine cu diverse suveniruri, toate asezate de-a lungul portului intesat cu barci si oameni mereu surazatori si parca fara nicio grija...
Nessebar este o minunatie de oras nu numai pentru aerul sau arhaic, vechi, cu ruine la tot pasul, dar si pentru casele localnicilor, cu flori la fiecare fereastra, case asezate pe stradute inguste si pavate cu piatra, care coboara spre mare, case din lemn vopsit in maro, amestecat cu piatra de constructie ce da senzatia de trainicie, de statornicie, totul armonizat cu gust si simplitate. Este un loc foarte curat, cu oameni zambitori si primitori. Iar peisajul este unul de vis – de pe peninsula se vede, dintr-o parte, atat de clar statiunea Sunny Beach, cea mai mare si grozava statiune de pe litoralul bulgaresc. Iar din cealalta parte se arata frumoasa statiune Nessebar, cu o mare parte din salba de hoteluri cu care se poate lauda pe buna dreptate. Restaurantele sunt cu specific din toata lumea, dar noua ne-au placut enorm de mult placintele lor cu branza, preferatele noastre, in general. De asemenea, din port pentru doritorii de plimbari pe mare, se pot lua diferite ambarcatiuni cred eu, o croaziera, mai mult decat placuta si interesanta. Si noi am luat la picior acest oras vechi, am ocolit peninsula la pas lejer si nu ne-a luat mai mult de o ora, maxim poate doua, cu vizitele la ruine, cu poze si mici popasuri pentru a admira peisajul marii si al locului... Este un oras romantic, linistit, dar totusi unde nu ai cum sa te plictisesti...
Imbinarea aceasta foarte reusita, dupa parerea mea, intre vechi – ruinele fostei cetati care cuprindea si multe biserici, azi majoritatea fiind ruine, impreuna cu casele mai noi ale localnicilor si cu hotelurile imbinand vechiul cu noul – toate aceastea noua ne-au placut in mod deosebit si-i dau orasului o nota distincta fata de multe alte locuri.
Ei, si asa, Nessebar, cu stradutele lui inguste si pietruite, care coboara in pante abrupte spre mare, cu bisericile si ruinele unor cetati din vremuri apuse, care domina si astazi micile piete din peninsula, este oraselul perfect pentru cateva zile de relaxare, orasel care ne-a fermecat si pe noi si ne-a daruit cateva zile de adevarata vacanta si sarbatoare. Si totul s-a intamplat, pentru simplul motiv ca si noi, precum multi altii, AmFostAcolo!!!
(PS: pentru datele istorice si geografice si eu m-am documentat - Wikipedia - si le consider utile pentru cei interesati. In rest, va doresc numai bine si multa intelegere! )
Trimis de ileanaxperta* in 20.11.09 11:08:37
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ileana-ileana... Regulamentul referitor la continutul unui review a intrat de ieri in vigoare si TREBUIE respectat.
- nu ai delimitat clar fragmentele preluate de pe alte site-uri, incalcand astfel o cerinta expresa a lui
- in absenta acestei delimitari, nu pot determina (nu am timpde astfel de cercetari) procentul contributiei proprii in review (o regula care nu mai stiu daca am introdus-o explicit sau nu - dar tine evident de common sense - ar spune sa fie majoritara contributia proprie), astfel ca singura incadrare care se poate face in acest moment este la art (4a0) din regulament - avertisment.
- nu-mi doresc sa pornim atat de abrupt cu aplicarea acestui destul de dur Regulament - doresc sa dau mai degraba un semnal ca tin sa fie respectat INTOCMAI (este singura modlitate pe care o pot imagina de a fi evitate eternele discutii daunatoare spiritului site-ului si al comunitatii) - asa ca ma opresc aici, la acel simplu avertisment.
- delimiteaza te rog insa pe viitor fragmentele citate de pe alte site-uri, altfel intri la "recidiva"...
WB. clarific situatia: nu am dat copy-paste. fragmentele sunt referitoare doar la:
-secolele bisericilor (numele lor le stiu de acolo, de la Nessebar; si daca intri pe iturism vei vedea un album al meu pus din 2008, cu denumirile si secolele);
-cuv. "peninsula stancoasa si lunga a Marii Negre" cu toate ca asta stiam si eu;
- anul cand Nessebar a intrat in patrimoniul UNESCO.
- ca a fost o data centru episcopal si s-a numit Mesambria, dupa care Nessebar.
Daca tu sau oricare altcineva considerati ca este atat de mult, atunci taiati review-ul si gata.
Eu nu am dat copy-paste la nimic de pe Wikipedia ca sa delimitez fragmentele luate de acolo. Esti liber sa ma "pedepsesti" cum doresti, dar eu stiu exact ce am facut cel mai bine... Cand ai timp, chiar te rog sa verifici personal, pentru a te convinge si tu. In rest, numai bine...si multa, multa intelegere...
Restul review-ului este NUMAI al meu si-mi pare sincer rau ca l-am scris din tot sufletul meu si a iesit ce-a iesit. Si poate ca era mai bine daca nu eram atat de sincera si nu "divulgam" sursa. (cateva propozitii de acolo "mestecate" de mine, nu copiate si doar pt cateva date stiintifice).
Si inca ceva: am citit f. clar noul regulament si nu eram inconstienta sa gresesc. Dar in fine...sunt deja f. obisnuita sa se interpreteze multe lucruri gresit in viata. Nu ma mai mira absolut nimic.
Ileana, hai sa amanam discutia asta pe mai tarziu, cand revine Webmaster. Departe de el gandul de a te determina sa tragi o astfel de concluzie in urma celor postate cu privire la regulament.
Multumesc de intelegere!
okey, daca asa stau lucrurile ai scuzele mele sincere.
Te rog evita pe viitor formularile ambigue, un rauvoitor putea intelege (si sigur intelegea! ) din precizarea de la sfarsit ca intreg materialul a fost postat cu inspiratie din alte site-uri.
Singurul lucru bun din aceasta poveste e ca interventia mea a avut ca urmare aceasta clarificare a lucrurilor. Poate mai bine totusi ca a venit in urma acestei neintelegeri a mele, decat a provocarilor unui alt utilizator.
Pentru ca personal imi e din ce in ce mai clar ca rolul pe care-l joc aici devine din ce in ce mai ingrat, dar ce sa zic... singur mi-am ales aceasta meserie si imi asum nemultumirile si nedreptatile pe care le pot provoca. Sunt fara intentie, dar stiu ca asta nu incalzeste prea mult, odata ce faptul e deja consumat.
Tot nu ma invat minte si la varsta pe care o am, ca sinceritatea nu a dus NICIODATA la nimic bun. Nu era mai bine daca nu scriam de unde m-am documentat?! Si atunci ma tot intreb eu si stau si ma gandesc: totusi cum poate iesi un review complet, cu date reale pe langa parerile tale, daca nu te si documentezi, si cu mintea si felul tau de a intelege, incerci sa dai tot ce poti pt. a iesi un lucru cat mai bun, nu perfect, dar care sa te satisfaca atat pe tine care-l faci, cat si pe cel care-l citeste si poate se bucura de el?! Si cati altii n-au facut la fel?!.....( nu metoda copy-paste) ci pur si simplu au citit (nu neaparat doar de pe net) si acum vin sa-si imbunatateasca si opiniile proprii vis-a-vis de datele stiintifice care nu pot fi puse de nimeni din burta. Nu??? Mi-am invatat lectia si pe viitor promit sa fiu mult, mult mai rezervata.
Nu-ti impartasesc deloc parerea referitoare la sinceritate, pentru mine unul sinceritatea e mai importanta decat orice.
POt fi insa de acord ca sinceritatea nesolicitata (in acest caz transmiterea unor informatii (sincere) mai multe decat e necesar) POATE face rau - era suficient sa respecti regulamentul, care spunea ca (doar) daca folosesti "bucati" intregi de text din alte surse, trebuie sa le delimitezi si sa indici sursa. Regulamentul nu-ti cere sa declari daca ai lecturat sau nu alte site-uri inainte de incepe sa scrii.
Ca sa inchei intr-o nota mai optimista - desi nu va fi usor, sunt convis ca putem, daca vrem, sa reusim sa ajungem la un numitor comun care sa multumeasca - daca nu pe toata lumea - atunci macar majoritatea care conteaza.
Cornel, si pt. mine sinceritatea este ff. importanta, numai ca eu am pierdut destule in viata cu ea, ca dovada si aici, am vrut sa fiu sincera si corecta si uite ce a iesit. Sincer, imi pare extrem de rau pt. toata aceasta tevatura creata de specificarea mea din final. Mult zgomot pt. nimic, numai ca mie mi-a stricat ziua. Dar sper ca weekendul sa ne fie cald si placut si mai ales relaxant. Caci avem nevoie.
Toate cele bune
Draga Webmaster,
Legat de disputa de mai sus, trebuie sa recunosti ca ai si o parte din "vina" pt aceste lucruri necurate. De cand cu publicarea acestor premii, am observat o explozie de review-uri cam ciudate, mare parte scrise din dorinta de a mai castiga ceva puncte. Aceste impresii gen "descopera statiunea X", "descopera camara bunicii", etc sunt convins ca sunt postate de "goana dupa aur".
Nu sunt unul dintre cei care au postat foarte mult pe acest site dar este un loc in care intru aproape zilnic si sper ca farmecul acestui site sa nu dispara. Am incredere mare in acest site cand imi planific un concediu, weekend, etc si ar fi pacat sa imi pierd increderea.
Toate bune!
Este adevarat, mihai77; am stiut de la inceput ca o asemenea masura induce si astfel de riscuri, pe care mi le-am asumat constient si pe care le consider "o plata" care trebuie facuta pentru atingerea unui interes superior. Am fost si sunt increzator ca vom reusi sa gestionam o asemenea situatie, luand din mers masurile de corectie necesare. In mod clar nu este o sarcina usoara, dar sunt mai mult decat convins ca voi reusi. Mai precis ca VOM reusi impreuna.
Am rugamintea sa continuam (ori sa ducem) astfel de discutii pe forum si sa lasam acest spatiu rezervat genului de informatii pentru care este dedicat - celor referitoare la aceasta destinatie turistica.
mihaiu77, am o rugaminte: poate ma luminezi si pe mine cand ai putin timp liber si-mi scrii despre ce "lucruri necurate" ai citit tu in disputa de mai sus? S-au produs niste neintelegeri pt. ca eu am scris in josul review-ului ca pt. datele istorice si cele stiintifice m-am documentat din Wikipedia. N-am facut copy-paste, dupa cum se poate si verifica. Asa ca...Iar statiunea Nessebar, eu cred, bineinteles este doar o parerea de-a mea, poate fi relatata in review-uri. Nu este nicidecum "camara bunicii"...Poate ca unora le va fi util acest review sau altul despre Nessebar. Cine stie?!...
WM,
Te mai rog un cantecel frumusel bulgarel, cu clipul de la mare, asa ca poate se potriveste:
http://www.trilulilu.ro/geta1963/76d16d2c54dfc2
Multam si o seara speciala tuturor!
ileana, cu placere includeam clipul, dar proprietarul acestui clip a dezactivat posibilitatea de "embed" (includere a lcipurilor pe alte site-uri). Te rog fa, eventual, o alta alegere. Pe cat posibil, selecteaza totusi una de tip audio.
Cred ca acest clip frumos insotit de o muzica pasionala (chiar daca e in italiana) merge cu Nessebarul si, zic eu, cu impresiile mele. Mm, ce ziceti? ...
Deci, web, te rog:
http://www.youtube.com/watch?v=Rr0_R5l8pOE&feature=related
Multam frumos!
Asa-i, spaniola, eu am avut sonorul pe mai mic si baba surda nu le-aude, dar le potriveste...(no pct. ec.) Rad in barba...hi hi ha ha
pozele descriu bine.
am auzit multe despre nesebar, se pare ca merita vizitat.
Ileana, abia acum am fost si eu acolo, la Nessebar, motiv pentru care am cautat pe site impresii despre acest loc minunat si asa am ajuns sa citesc reviu-ul tau. Cred ca e bine documentat si pe mine m-a ajutat sa-mi sedimentez impresiile, putin neclare in lipsa unui ghid. Mereu mi-am promis sa ma documentez mai bine inaintea unei plecari, dar mereu viata de zi cu zi ma taraste in valtoarea ei cotidiana si plec tot nedocumentata, din pacate.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Orasul Vechi Nessebar - adevarata vedeta din Sunny Beach — scris în 01.09.23 de Uivlis din ONEşTI [BC] - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Câteva ore în Nessebar — scris în 29.04.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 3 zile la Nessebar — scris în 05.09.21 de nicoleta11 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Despre Nesebar (orașul vechi) cu recunoștință — scris în 10.08.21 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Vechiul Nesebar, un muzeu în aer liber — scris în 28.03.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Old Nesebar Mica bijuterie a Bulgariei — scris în 26.08.19 de Miha1313 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Istoria unui oraș într-o clădire - Muzeul de Arheologie, Nessebarul Vechi — scris în 29.09.18 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ