ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.04.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

La pas prin Negotin

TIPĂREȘTE URM de aici

Negotin este orașul sârb amplasat cel mai aproape de punctul de întâlnire a frontierelor României, Bulgariei și Serbiei. Știam că în Negotin trăiește o importantă comunitate de români timoceni, că nu de mult în oraș a fost sfințită o biserică a românilor și că aici sunt sediile Protopopiatului "Dacia Ripensis", al Consiliului Național al Minorității Române și al Federației Românilor din Serbia. Mai știam că Negotin este un oraș vechi, documentele turcești menționându-l pentru prima oară ca așezare în 1530.

Aflând că urma să petrecem sărbătorile pascale la Kladovo, oraș situat la numai 55 km de Negotin, am nădăjduit că vom putea ajunge acolo măcar pentru câteva ore însă programul nostru de grup și sărbătoarea în sine nu au făcut posibilă o deplasare la Negotin. Nu m-ar fi mulțumit doar un dus-întors, eventual cu o gâfâială prin oraș, de aceea, atunci când soțul meu a propus să ne prelungim cu o zi șederea la Djerdap Hotel am știut că venise vremea ca dorința mea de a vizita Negotinul să se îndeplinească.

După ce am petrecut prima parte a zilei în Vratna, una dintre cele mai atractive destinații turistice din regiune - cu o veche mănăstire în spatele căreia se deschide un spectaculos canion - la întoarcere, am urmat același drum până la Slatina, apoi am continuat în jos, paralel cu Dunărea, până la Negotin. De la Vratna până la Negotin nu sunt decât 37 km care se străbat fără dificultăți, șoseaua fiind liberă și foarte bună mai ales în ultima parte.

Am lăsat mașina într-o parcare (gratuită), în rând cu alte autoturisme, aproape de clădirea veche, frumoasă, dar cu fațada cam jupuită a Școlii de Muzică, după care - pietonal - am pornit în explorarea orașului. Desigur, nu aveam pretenția ca în câteva ore să străbatem tot orașul, însă centrul - lângă care deja ne aflam - putea fi luat la pas, pe îndelete.

O stradă pietonală, largă, mărginită de clădiri vechi (unele renovate, altele mai părăginite) la parterul cărora sunt mici magazine, restaurante și cafenele cu terase stradale, taie centrul în două. Clădirea administrativă se află alături de Catedrala "Sfânta Treime", vis-à-vis de parc.

În Parcul central înverzit la început de aprilie, cu multe magnolii înflorite, sunt lucrări ale artiștilor plastici contemporani, dar și un impresionant monument al eroilor jertfiți în primul război mondial. De jur-împrejurul soclului masiv sunt liste cu nume de eroi, cununi de lauri, chipuri în basorelief, iar deasupra vulturul care-și ia zborul. Bustul lui Stevan Mokranjac - compozitor și dirijor de seamă care a trăit în Negotin, dar și statuia lui Đorđe Stanojević - fizician și astronom, rector la Universitatea din Belgrad, de asemenea se află în parc. Statuia ecvestră a lui Hajduk Veljko Petrović, erou legendar care și-a dat viața în Prima Revoltă sârbă împotriva turcilor în 1813, lucrare dezvelită în 1983, amplasată la marginea parcului, domină piața.

N-am să insist asupra faptului că în timp ce soțul meu își savura țigara pe o bancă, în parc, eu m-am plimbat pe alei admirând magnolii și fotografiind monumente, ba chiar abătându-mă pe străzile lăturalnice atunci când privirile îmi erau atrase de vreo clădire, fie ea renovată sau părăginită. Voi atașa imagini pentru a vă face singuri o părere despre alăturarea de vechi și nou, de îngrijit și părăsit care există în Negotin.

Pe lângă Hotel Beograd aflat la colț de stradă, cu o terasă în față, am continuat până la Casa memorială "Stevan Mokranjac" și la Muzeul Krajina.

Dincolo de un gard de fier și de două clădiri stradale, se deschide o curte în care se află Casa memorială "Stevan Mokranjac" un obiectiv intrat în patrimoniul cultural al Serbiei. Programul de vizitare este 8.00-15.00, dar, dacă te nimerești acolo sâmbătă sau duminică, va trebui să telefonezi la numărul afișat pentru a ți se deschide. Casa în fața căreia se află statuia în mărime naturală a compozitorului are două camere și o bucătărie și este acoperită cu țiglă. S-au făcut mai multe îmbunătățiri în 1964 atunci când a fost transformată în muzeu. Aici poți vedea instrumente muzicale, partituri și diverse obiecte care au aparținut lui Stevan Mokranjac, iar dacă ai noroc poți asculta muzică live.

Clădirea Muzeului Krajina și ea înscrisă pe lista monumentelor culturale protejate din Serbia, situată la colțul străzilor Karađorđeva și Ljube Nešića, a fost construită la sfârșitul sec. XIX și începutul sec. XX pentru un comerciant înstărit. Din 1952 găzduiește Muzeul Krajina. Muzeul nu era deschis atunci când am fost noi acolo, așa încât ne-am mulțumit să admirăm clădirea la exterior, cu fațada teșită la colț de stradă și terminată cu un turn hexagonal. De lângă zidurile sale, am admirat sediul pompierilor din oraș care încă mai păstrează vechiul foișor de foc.

La intersecția străzilor mai sus amintite, o săgeată indicatoare ne informa că la numai 50 m se află mormântul lui Hajduk Veljko Petrović, eroul național. Am dorit să ajung acolo cu atât mai mult cu cât din documentările recente aflasem cât este de venerat acest luptător de poporul său. Un monument impunător pe care tocmai îl văzuserăm, o stradă care-i poartă numele, un muzeu dedicat, situat dincolo de parc, un obelisc ridicat pe locul în care și-a dat viața, o pulberărie care i-a aparținut și care se află acum în curtea catedralei, toate acestea sunt dovezi ale cinstei pe care o acordă poporul sârb acestui erou. Din cele citite ulterior, am aflat că și-a pierdut viața în timpul Primei Rebeliuni sârbe, în 1813, iar pentru ca turcii să nu-l decapiteze (așa cum obișnuiau cu creștinii, comandanți ai oștilor dușmane), cei care au luptat alături de el l-au îngropat în taină, în loc nemarcat, la biserica din Negotin.

Biserica Veche a Sfintei Fecioare din Negotin construită în 1803 pe locul unei biserici mai vechi, reprezintă astăzi unul dintre cele mai importante monumente de cultură ale Serbiei. Când am ajuns acolo, privind prin gard și încercând să descifrăm un afiș în chirilică, n-am înțeles mare lucru. Instinctul îmi spunea însă că ne aflăm într-un loc cu mare încărcătură spirituală, nenumărate cruci vechi, foarte vechi, dăinuind încă în curtea lăcașului de piatră, scund, alungit și fără turle. Pe o stradă lăturanică am descoperit o portiță și am cutezat să intrăm în curte. Biserica era încuiată și nu s-a arătat nimeni care ar fi putut să ne deschidă, în schimb am analizat în tihnă crucile de piatră, cu o lucrătură cum rar poți întâlni. Probabil că acolo își dorm somnul de veci fondatori ai sfântului lăcaș și oameni de vază care au trăit în oraș la începutul sec. XIX, atunci când s-a construit biserica.

Pe lângă valorile artistice, incontestabile, care trebuie să existe în interior și pe care noi nu am avut șansa de a le vedea, Biserica Veche din Negotin găzduiește mormântul legendarului erou Hajduk Veljko Petrović răpus în confruntarea cu turcii, în 1813. Pe absida poligonală a lăcașului - decorată doar cu câteva nișe oarbe - sunt două plăci mari de marmură cu inscripții în chirilică, pentru noi prea greu de descifrat.

Ultimul obiectiv pe care l-am vizitat la Negotin a fost Catedrala "Sfânta Treime" amplasată central, lângă palatul administrativ, în colțul dintre Piața Stevan Mokranjac și Strada Hajduk Veljko. Biserica a fost construită în perioada 1872-1876 și face parte din patrimoniul cultural și spiritual al Serbiei.

Aflaserăm că s-a pus problema construirii acestui lăcaș cu mult mai înainte, dar începerea lucrării a fost amânată din cauză că se intenționa mutarea orașului mai aproape de Dunăre, proiect de altfel abandonat ulterior. Turnul-clopotniță aflat deasupra intrării, pe latura de vest, este masiv, octogonal și domină centrul orașului. Deasupra absidelor laterale se înalță alte două turle, puțin mai scunde decât cea din partea vestică. Ferestrele și intrările sunt decorate cu frontoane, iar pilaștrii au terminații ionice, albe.

Am intrat în biserică pentru câteva minute. Nu era slujbă, așa încât am putut analiza și fotografia catapeteasma pictată într-un mod original, candelabrele și șirurile de icoane care-și așteptau credincioșii.

În curte, în partea de sud-est, spre Strada Hajduk Veljka se află clădirea episcopiei, iar în partea de nord-est, tot în curte, poate fi văzută o construcție mică, veche, acoperită cu țiglă înverzită de mușchi. Această construcție - Pulberăria lui Hajduk Veljko Petrović - este considerată monument cultural de importanță excepțională pentru Serbia. Anterior, ea a fost parte din Cetatea "Baba Finka" - o întărire cu șanțuri și turnuri construită pentru a ține piept turcilor. După demolarea ei, în 1883, pulberăria a rămas singura mărturie. Legendele, poemele și punerile în scenă ale faptelor eroice din Prima Rebeliune sârbă încă mai amintesc cuvintele celui care este considerat una dintre primele 100 cele mai importante personalități sârbe: "Glavu dajem, Krajinu ne dajem" (Îmi dau capul, dar nu Krajina).

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 14.04.18 13:50:26
Validat / Publicat: 14.04.18 15:37:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.

VIZUALIZĂRI: 9570 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Negotin - Orașul este decorat de nenumărate magnolii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33800 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Testosu'
[14.04.18 16:14:29]
»

@iulianic: doua faine recomandari:Vratna si Negotin!

La indemana turistului, in tranzit sau nu!

Felicitari!

webmaster
[14.04.18 21:23:18]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

doinafil
[14.04.18 22:11:28]
»

@iulianic: Citind articolul, pentru care te felicit, îmi dau seama cât de puțin știu despre această parte de lume, chiar dacă este atât de aproape de noi.

N-am fost niciodată în Bulgaria, îmi doresc să ajung și pe la ei, dar..., uite (!), nu știu cum se face că nici anul ăsta n-am să ajung s-o văd, am programat, deja, vacanțele pe anul acesta! Oh, Doamne, câte lucruri frumoase și interesante sunt de văzut!!!

Nefiind „motorizați” programăm ce putem și, bineînțeles ținem cont și de dorința Alinei, fata lui Mihai, care locuiește în Anglia.

Dar, ... nu-i bai! Sănătoși să fim cu toții că dacă va fi s-ajungem și pe la Negotin, vom ajunge!

Îmi place cum scrii, am să te urmăresc!

Am văzut toate pozele, sunt frumoase, chiar dacă unele clădiri au fațadele neângrijite! (ca și la noi).

Am votat cu convingere, interesantul tău minighid!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[15.04.18 08:46:22]
»

@webmaster : Mulțumesc!

@Testosu : Într-adevăr, Vratna și Negotin sunt două destinații interesante pentru turistul român (în tranzit sau nu). Din păcate, deși nu sunt departe de granița cu România, nu sunt prea cunoscute. Negotin - după opinia unora un oraș comunist - are istoria lui care este captivantă pentru cine se apleacă răbdător asupra ei încercând să o cunoască. Dar, de cele mai multe ori, cei aflați în tranzit ajung în oraș spre seară, caută locația de cazare unde au rezervat o cameră pentru o noapte, eventual ies pentru a mânca ceva, apoi, a doua zi devreme pornesc din nou la drum.

Noi am avut șansa unei zile în plus la Kladovo și cum în amonte de baraj mai fuseserăm, am ales să mergem în aval.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[15.04.18 08:51:59]
»

@doinafil: De multe ori și noi suntem surprinși descoperind locuri foarte interesante aproape de noi, aproape de România. Înainte de a pleca de acasă spre Kladovo – locul petrecerii noastre de Paște – nu mi-am făcut planuri. Visasem să văd Negotin, dar îmi cam luasem gândul că va fi posibil deoarece frumos era să participăm la actiunile de grup.

Ziua cu care ne-am prelungit șederea a fost norocul nostru, dar, dintre cele două locuri vizitate în acea zi mie mi-a plăcut incomparabil mai mult Vratna.

Am văzut toate pozele, sunt frumoase…

Pentru mine mai frumoase sunt cele de la Vratna. Ele îmi vor aminti întotdeauna de peisajele unice care sunt acolo. În afară de asta, peisaj urban văd mereu. Natură adevărată nu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[15.04.18 10:00:27]
»

@iulianic: Aștept să văd și pozele de la Vratna, pe care- și despre care - sper că vei scrie!

Până atunci, îți urez să ai spor la scris și zile senine!

iulianicAUTOR REVIEW
[15.04.18 10:10:33]
»

@doinafil: Despre Vratna am scris deja. Am scris mai întâi pentru că am fost acolo mai întâi, dar și pentru faptul că acolo mi-a plăcut mai mult.

Articolul este Vratna - un loc deosebit

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, iulianic, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Negotin și împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.18911194801331 sec
    ecranul dvs: 1 x 1