GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Insula Murano
Dupa prima zi petrecuta la cumparaturi si vizite in orasul lagunar Venetia, ne-am hotarat sa vizitam si cele 2 insule nordice ce apartin de Venetia si anume Insulele Murano (insula sticlariei) si Burano (insula dantelelor). Asa ca am savurat micul dejun la hotel si dupa obisnuita cursa cu autobuzul numarul 2 din Maestre pana la Pizzale Roma de aproximativ 20-30 minute, am coborat sin e-am facut un abonament de o zi la toate cursele de vaporase si autobuze.
Dupa o deplasere de 3-4 minute de mers pe jos, in stanga canalului am poposit la locul de imbarcatiune “C” spre Insula Murano, asteptand vaporasul 4.1 care te duce direct pe insula sit e lasa in statia Morano Colonna “B”. Traseu pana la insula l-am facut cu opriri in urmatoarele stati: Piazzale Roma, Ferrovia, Riva de Biasio, Guglie, Crea, S. Alvise, Madonna dell’Orto, F. Nove, Cimetero S. Michele si Murano Colonna “B”. Tot traseu a durat aproximativ doua ore.
Cam dupa zece minute de navigare, dupa plecarea din Venetia din F. Nove, am trecut pe langa o mica insula care este cimitirul lagunei, toata insula este inconjurata de zidurile manastirii. La un capat al zidurilor, se vede alba si stralucitoare manastirea San Michaele iar in curtea manastirii este cimitirul.
Murano este un arhipelag de mici insule unite prin poduri, este o insula ce are in loc de strazi, canale navigabile. In evul mediu, acest arhipelag, era autonom insa acum facand parte din Venetia.
Murano este cunoscuta lumi intregi datorita sticlariei care se fabrica pe aceasta insula de acum mai bine de o mie de ani. Secretele fabricarii sticlei, erau pastrate sub amenintarea legii. Murano era centrul european al acestui mestesug pe care si-l permiteau la acele vremuri decat aristocratia si casele regale. Sticlarii erau in primul rand inscrisi In Cartea de Aur a insulei, nu erau persecutati de nimeni, isi puteau casatori fetele cu baietii instariti ale caselor venetiene si primisera dreptul sa poarte sabii (doar nobilimea de la acea vreme avea voie). Pe langa toate aceste beneficii aveau insa si cateva legi speciale date pentru ei (se zice ca daca vreun mester sticlar pleca de pe insula intreaga familie era inchisa si schingiuita pentru al face sa se intoarca, iar daca nu dadea roade era trimis pe urmele lui un asasin sa il omoare pentru a nu apuca sa instraineze tainele sticlariei). Cu ajutorul acestor legi speciale tainele sticlariei au fost pastrate timp indelungat.
In Murano, la tot pasul se intalnesc mici ateliere de sticlarie, in care mesterii lucreaza in fata turistilor, spectacol care dureaza aproximativ 15 minute si este gratis dupa care se intra in magazinul alaturat unde se gasesc obiectele care se vand de la trei euro pana la cele scumpe care ajung la chiar o mie de euro setul.
O prima atractie care se vede de cum coborati de pe vaporas si merita vizitat este farul care nu lipseste de pe nici o insula si care transmite semnale vaselor pe timp de noapte si pe vreme rea. Are o inatime de aproximativ 30 de metri si este facut din marmura alba, iar in partea dinspre mare se gasesc 2 dungi din marmura neagra.
Pentru a afla despre istoria atator familii de mesteri sticlari, care nu au avut voie sa paraseasca insula Murano, creand aici o industrie infloritoare, se poate vizita Museo del Vetro (Muzeul de sticla), care se afla in centrul insulei, gazduit in Palatul Giustinian.
Un alt vestigiu de vizitat este Palazzo Da Mula - resedinta de vara a nobililor veneţieni, in prezent sediul Primariei.
Campo Santo Stefano este o mica piazzeta (piata), in mijlocul careia troneaza Turnul cu ceas, care dateaza din secolul al XIX lea si care este construit in locul unei foste biserici din secolul al XII lea. Alaturi, Simone Cenedese a semnat o opera remarcabila din sticla de Murano. Este simbolul insulei Murano, de Craciun si se numeste “Natale di luce in una cometa di vetro” care se traduce “Craciun luminos intr-o cometa de sticla”.
De vizitat se poate vizita si Chiesa di San Pietro Martire (Biserica Sfantul Petru Martir) a fost ridicata in 1348, avand fatada din caramida rosie si aflanduse in piata cu acelasi nume. Ca sa ajungi la ea, trebuie sa traversezi canalul. trecand peste Ponte S. Pietro Martire.
Pe toata insula Murano se gasesc foarte putine restaurante deoarece majoritatea locuitorilor se ocupa cu vanzarea suvenirurilor din sticla de Murano.
Restaurantele pe insula sunt majoritatea sub forma bineinteles de pizzerii (unde se servesc bineinteles printre preparatele culinare pizza si paste la greu) si aici amintesc vreo cateva:Ristorante pizzeria Marlin, Ristorante dalla Mora, La Perla ei Bisatei, Trattoria Valmarana.
Sfatul meu sincer este ca daca ajungeti pe insula sa nu ratati sa asistati la o demonstratie a mesterilor sticlari (daca mergeti pe timpul veri ca mine sa va inarmati cu rabdare si o sticla mare de apa; P) si a unui souvenir ca amintire;). Va recomand cu placere aceasta excursie pe aceasta superba insula.
Trimis de nini83 in 03.11.15 08:15:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nini83); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2019 15 euro — Murano, Burano, Lido di Venezia intr-o zi — scris în 02.07.19 de Ode19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 A doua zi la Veneția — scris în 09.06.19 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- May.2017 Printre ”cioburi” de Murano — scris în 29.06.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Insura Burano — scris în 03.11.15 de nini83 din TâRGU JIU - RECOMANDĂ
- Mar.2014 Frumos — scris în 18.03.14 de Stele in gene din BRAILA - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Museo del Merletto - Muzeul Dantelei — scris în 16.11.12 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Burano – o insula boema — scris în 05.11.12 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ