GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Zona nordica a lagunei
Dupa ce am vazut cat am putut de mult din Venetia (click aici) am decis sa dedicam o zi (sau mai putin) insulelor din nordul lagunei. Avand deja un abonament pentru vaporetto in buzunar nu va pot spune preturile pentru transport dar banuiesc ca sunt ca pentru orice calatorie (6,5 euro pentru un drum). Se pot face si excursii cu ghid in aceste insule dar eu prefer sa stau cat am eu chef, sa vad ce am eu chef si sa nu depend de mofturile nimanui.
In toate ghidurile turistice se scrie ca plecarea catre insule se face din Fondamenta Nouve. Pentru ca ne aflam in Piazzale Roma am plecat de aici catre Insula San Michele.
In anul 1862 Napoleon a dat un decret prin care insula San Michele a fost transformata in cimitirul Venetiei. Biserica cimitirului a fost construita de catre Mauro Coducii in anul 1469, cel care a construit si biserica San Zaccaria si Palazzo Vendramin.
Frumosul cimitir este loc de odihna pentru personalitati precum Ezra Pound, Diaghilev sau Stravinsky. Pentru a face loc, osemintele celor morti sunt scoase dupa ce au trecut cel putin zece ani si sunt depuse in urne. Va asigur ca o plimbare prin acest cimitir nu este un lucru morbid. O serie de statui infrumuseteaza parcul, iar verdeata, pe care rar o gasiti in Venetia, va va bucura privirea.
Turul acestei insule, sau mai bines pus al cimitirului, nu poate dura mai mult de 1 h, poate 1 ½ h. Va veti intoarce in aceiasi statie (Cimetero) si veti astepta vaporetto catre Murano.
In 1291 s-a decis mutarea tuturor atelierele de sticlarie din Venetia in Murano deoarece focul era o amenintare pentru casele construite din lemn. Incepand cu anii 1500 Murano a inceput sa dezvolte tehnici complexe de suflare si topire a sticlei, devenind usor usor faimoasa pentru sticla de Murano. Monopolul afacerii cu sticla in Venetia a durat pina in sec. al XVII-lea. Insula este strabatuta de un canal principal si altele secundare, iar, ca si in Venetia, turistii pot face slalom pe poduletele simpatico pentru a nu rata nici un magazine al artistilor plastici sau al celor ce vand kitsch-uri chinezesti. Interesant este si Muzeul Sticlei dar si atelierele in care puteti admira adevarate spectacole de prelucrare a sticlei.
Chiar daca o sa plecati hotariti sa nu cumparati nimic este imposibil sa va intoarceti cu mana goala de acolo. Iar cei total neinteresati de cumparaturi si suveniruri se pot relaxa la o terasa si se pot bucura de linistea insulei pe care cu greu o gasesti in Venetia.
Din Murano se ajunge in Insula Mazzorbo, o insula mai putin interesanta dar foarte linistita. Totusi recomand celor care prefer mesele pescaresti sa incerce la o trattoria o astfel de masa. Manastirea acestei insule a fost construita in sec. al XII-lea.
Vizita continua catre Burano. Din Mazzarbo se poate ajunge in Burano fie pe podul ce le leaga, fie cu vaporetto. Burano, “oraselul de turta dulce”, este renumit pentru produsele sale din dantela. Legenda spune ca dup ace a rezistat chemarii sirenelor si s-a casatorit cu o localnica, un marinar o primit pentru mireasa sa un voal minunat, lucrat din spuma marii. Chiar daca inca mai vezi bunicute ce lucreaza dantele, ca si in Murano, magazinele sunt invadate de marfa de mai buna sau mai proasta calitate. De aici recunosc ca nu am cumparat nimic (cheltuisem banii in Murano) insa excursia mea in Venetia nu ar fi fost complete daca nu vedeam Burano. Asa cum i-am spus eu, “orasul de turta dulce”, Burano ofera o priveliste de poveste. Fiecare casa este vopsita in alta culoare, care mai de care mai tipatoare si mai haioasa. Dar private in lung, canalele sunt adevarate picturi. Cu siguranta pasionatii de fotografie vor petrece mult timp pe aceasta insula.
O alta atractie a insulei este si clopotnita inclinata a Bisericii San Martino. Da, da…aia pe care o tot vedeati in drumul vostru catre insule.
Am aflat la intoarcere ca datorita traiului din ce in ce mai greu si a lipsei locurilor de munca din insula, Burano risca sa ramana fara locuitori. Tinerii deja au fugit catre orase mai mari. Sper ca un miracol sa se intample si aceasta insula, ca si celelalte…. sa reuseasca sa treaca acest test al vremurilor actuale.
Din Burano se ajunge in insula Torcello, cu a sa basilica minunata, fondata in anul 639. Se pare ca aceasta insula a fost prima locuita dar malaria si timpul au facut ca astazi sa mai existe cateva familii raspindite ce locuiesc permanent aici. O atractie cautata de catre turisti este si un jilt de marmura ce se crede ca a fost Tronul lui Attila, regale hunilor.
Drumul catre Venetia se va face in ordinea inversa a insulelor deoarece nu exista o cursa directa decat din Murano. Dar cu siguranta nu va veti ratacii si o sa ajungeti in Venetia inainte de lasarea serii pentru a va mai bucura de un apus de soare ce se reflect ape zidurile Bazilicii San Marco.
Trimis de vlado2 in 24.04.12 22:50:46
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/eros-ramazzotti-a-mezza-via-1
Multumesc
------------------------------
Rezolvat.
Cel mai mult m-a impresionat in pozele tale felul in care arata cimitirul-curat, ordonat si mai ales plin de flori ceea ce inseamna ca familiile nu-i uita curand pe ce mutati intr-o alta lume. Dintr-o poza poti invata mai mult decat dintr-o mie de cuvinte-nu putem merge inainte ignorand trecutul ci doar facandu-l parte din viata noastra... In ceea ce priveste treptata depopulare a insulelor, finul nostru-italian dintr-o familie cu vechi radacini in zona de nord a Italiei-ne-a spus ca italienii apreciaza Venetia din punct de vedere turistic dar este unul din ultimele locuri in care isi doresc sa traiasca.
Foarte frumos, vacante placute in continuare!
Floria
Cimitirul San Michele este impresionant. Culmea este ca dimineata, pina ce ceilalti erau gata, intram pe net sa ma mai uit ce sa mai vad prin Venetia. Si am gasit niste impresii, undeva, in care o tipa ne recomanda sa nu coboram pe acea insula. De asta am si spus ca e bine sa citim impresiile, ajuat in 90% din cazuri, insa nu trebuie sa vedem locurile prin ochii altora.
Legat de cealalta problema, a depopularii, un motiv al tinerilor care pleaca din Venetia este si... dorinta de a conduce o masina)).
@vlado2: Foarte frumos descris si ilustrat cu fotografii. Felicitari!
Am fost in Venetia de mai multe ori, dar niciodata nu am ajuns in Murano si Burano. Despre insula San Michele - cimitirul Venetiei, acum am auzit pentru prima oara. Iata cum au stiut italienii sa faca dintr-un loc macabru un obiectiv turistic. Frumusetea, linistea si istoricul locului nu lasa indiferent pe nimeni.
In Romania se incearca promovarea Cimitirului Bellu - Panteonul romanesc, dar cati il apreciaza la valoarea lui reala, turistic vorbind? Sunt si aici, in afara de morminte de celebritati, atat de multe opere de arta... statui, busturi, cavouri - bijuterii de arhitectura.
@iulianic: Eu apreciez Bellu. Chiar daca nu-s atras neaparat de astfel de obiective si prefer plajele sau varfurile muntilor... recunosc ca ma plimb macar odata pe an prin Bellu. Este cu mult mai mult decat un cimitir. Exact asta este si cu San Michele. Si lista poate continua cu Pere Lachaise din Paris, Mirogoj din Zagreb... si multe altele.
In insulele Murano si Burano am fost si eu, in 2007!
In Murano, chiar am avut sansa sa asist cateva minute la fabricarea unor obiecte din sticla, intr-una din fabricile de acolo. Mi-a ramas in minte cat de frumos impodobit era altarul bisericii din localitate!
In insula Burano... n-am sa pot uita pe langa casele frumos zugravite, in culori pastelate (niciodata doua alaturate nu au aceeasi culoare), nelipsitele sarme cu rufe intinse la uscat, in vazul turistilor, ca un adevarat sport national. Si barcile ''parcate'' pe canal, in fata fiecarei case, precum sunt masinile pe la noi!
Ambele mi-au placut, am stat doar o ora in fiecare insula. Si acum ma uit cu drag la fiecare suvenir adus de acolo... pentru ca era prima oara cand calcam si eu pe o insula! In San Michele si in Torcello nu am ajuns inca.
Mi-ar place sa le revad si sper sa am ocazia in vara aceasta, cand as dori sa ajung din nou in Venetia.
@Vlado, felicitari pentru poze si nu nu in ultimul rand pentru informatiile folositoare din review. Te citesc, ca intotdeauna cu placere, chiar daca nu-ti scriu nimic!
@Floria: draga Floria ar fi bine si de apreciat sa fie cum spui despre intretinerea cimitirului San Michele (respect ptr gandul tau frumos), dar pot sa spun referitor la decorarea cimitirului cu flori si curatenia acestuia ca aceste actiuni sunt prestate de o firma platita din fondurile primariei din Venezia (intamplator cunosc subiectul)... mentionez asta pentru ca probabil multi cititori nu cunosc acest aspect
@vlado2: felicitari, f. bine scris, f. util!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2019 15 euro — Murano, Burano, Lido di Venezia intr-o zi — scris în 02.07.19 de Ode19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 A doua zi la Veneția — scris în 09.06.19 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- May.2017 Printre ”cioburi” de Murano — scris în 29.06.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Insura Burano — scris în 03.11.15 de nini83 din TâRGU JIU - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Insula Murano — scris în 03.11.15 de nini83 din TâRGU JIU - RECOMANDĂ
- Mar.2014 Frumos — scris în 18.03.14 de Stele in gene din BRAILA - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Museo del Merletto - Muzeul Dantelei — scris în 16.11.12 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ