GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
A merge cu masina in Muntenegru este o mica aventura. Traseul este foarte obositor. Nu e lung dar este un drum 80 % de munte (sus/ jos) cu multe curbe si restrictii de viteza. E greu de facut chiar si din 2 bucati asta daca pleci din Bucuresti. Noi am dormit prima noapte la Drobeta Turnul Severin, iar apoi am mers pe varianta Drobeta Turnul Severin, Pozarevac, Batocina, Cacak, Uzice, Zlatibor, Prijepolje, Jabuka, Podul de peste canionul Tara si ne-am oprit seara la Zabljak in zona parcului national Durmitor. Au fost 585 km pe care i-am facut in 11 ore. (plecati la 6 dimineta si cazati la ora 17,15 min. Am facut 2 pauze a cate 15 min pentru mancare si toaleta + 10 min la Canionul Tara pentru poze si a admira peisajul, iar la vama am stat cca 5 min in Romania/ Serbia, cca 20 min Serbia/ Muntengru (se verifica acte si daca aveti pasaport se pune stampila de vama)). Pe acest tronson am avut cca 55 km autostrada la sarbi si am platit 2 euro (se poate plati direct in euro, deci e bine sa aveti marut la voi. In Serbia poti muri de foame si nu reusesti sa cumperi nimic in euro, mai ales la benzinari). Atentie multe radare si neaparat si cei din spate trebuie sa poarte centura de siguranta (amenda variaza intre 60 si 260 euro si nu se poate plati pe loc ci numai in anumite institutii aflate in orasele mari). Cazarea la Durmitor a fost 25 euro apartament cu 3 locuri si chicineta.
Apoi a doua zi am mers pe traseul Zabljak, Moskovac, Podgorica, Cetijne, Budva 228 km in 4 ore jumatate fara a mai opri nicaieri. Aici si mai multa politie si mai multe radare. Nu au fost taxe. (Mai exista si trasul Potgorica, Petrovac, Budva cu trecere prin tunelul nou ce strabate muntele - taxa tunel 5 euro, drum mult mai usor de facut dar am aflat de el abia cand am ajuns la Budva). Atentie multe harti auto de pe internet va trimit de la Durmitor pe trasul Zabljak, Niksik, Podgorica, Cetijne, Budva traseu pe care l-am abordat la intoarcere si este mult mai greu decat primul, intrarea/iesirea din Parcul National Durmitor este echivalenta cu un drum de cca 20 km numai serpentine in ac de par pe care le veti aborda in urcare sau coborare cu o panta mai mare de 20 grade. Nu a fost deloc comod.
Aceasta bucata de peste 200 km intre defileul Tara si Budva recomand sa fie facuta in mod special pe lumina. Dumul este greoi, curbe multe, drum de munte si o mare problema: tunelurile sunt neluminate... niciunul nu este luminat, iar de foarte multe ori iesirea din tunel inseamna o curba, asa ca este naspa. Nu-l recomand a se face pe intuneric.
Pretul benzinei atat la sarbi cat si in Muntenegru 1,38 - 1,40 euro. Cu un consum de 6,4-6,6 l/ 100 km noi am facut plinul la Drobeta Turnul Severin si am ajuns lejer cu benzina in Muntenegru unde am reumplut in zona Pljevlja (exista la iesirea din oras spre canionul Tara pe partea stanga o benzinarie OMV). La plecare am facut plinul tot la aceeasi benzinarie si desi am facut un ocol in Belgrad ne-a ajuns benzina fara probleme pana in Romania.
Dupa un asemenea drum sotul meu a refuzat cu desavarsire sa mai facem excursii cu masina, asa ca am aplicat varianta excursiilor optionale care ne-au satisfacut pe deplin.
Croaziera in golful Kotor (a fost minunat... bucatia asta de tara zici ca este rupta din rai; contrastul dintre apa marii si culoarea intunecata a muntilor acoperiti cu paduri de pin da naster unui pisaj de basm; oraselele micute, cochete ce urca muntii, golfuletele pline de iahturi, vegetatia totul iti bucura privirea si te relaxeaza intr-un mod placut) - dureaza de pa 8,30 la 19,00. Te plimbi cu vaporasul, vizitezi oraselele Herceg Novi - orasul scarilor si Kotor - un minunat orasel in stil Venetian, insula Doamna de pe stanca (insula artificiala unde se gaseste o biserica ce adaposteste doua icoane deosebite, prima o iucoana a Feciaorei Maria incoana descoperita de 2 pecari in zona unde se afla acum insula, considerand acest lucru o minune cei doi au promis sa faca acolo o biserica. Si au inceput sa care pietre in zona coltului de stanca ce se ridica din mare. Apoi aici au fost scufundate barcile de pirati capturate si umplute cu pietre si uite asa incet incet a aparut acesta insula artificiala. Se mai spune si ca in vechime exista un obicei marinaresc, conform caruia, fiecare marinar care se intorcea sanatos dintr-o calatorie avuta, trebuiea sa arunce in golf o piatra. si astfel datorita multimii marinarilor si a calatoriilor reusite insula a reusit sa iasa la suprafata mai repede. Obiceiul exista si astazi, in fiecare an, la data de 22 iulie, localnicii arunca cate o piatra in golf, intr-o festivitate numita "fasinada". A doua icoana este cea cusuta de o femeie timp de 17 ani din fire de par aurite. Tot aici se gasesc si obiecte donate de marinari pentru a o preaslavi si ai multumi Fecioarei.) si Grota albastra (cost suplimentar 3 euro - o grota imensa in care intri cu barcuta si poti face baie) - costul croazierei 25 euro
Croaziera pe lacul Skadar - nu prea o recomand - noi am ales varianta de seara cu plecare la ora 16 si intoarecere la ora 21,30. Lacul se afla in depresiunea Zeta-Skadar si are o suprafata totala de 60000mp (2 treimi in Muntenegru si una in Albania). Adancimea medie a lacului este de 6 m. Ţărmul este mlăştinos, acoperit cu un larg brâu de trestie, iar suprafaţa lacului e acoperită de un covor de plante de baltă. Partea de sud este pietroasă şi păstrează câteva păduri de castan sălbatic. Nuferii infrumuseteaza in mare parte oglinda lacului. Aici se regasesc 270 de specii de păsări, multe dintre acestea fiind ameninţate cu dispariţia. Semnul de protecţie al lacului este pelicanul. În lac trăiesc şi 40 de specii de peşte, dintre care cele mai interesante sunt speciile autohtone de crap şi oblete, dar interesant este şi faptul că sunt prezente şi unele specii marine: ţiparul de mare, chefalul, somonul şi altele. Excursia consta in 2 opriri pentru a face baie, daca ai noroc ai savezi cateva pasari, o masa foarte bogata si buna de peste scaldata din abundenta cu vin alb sau rosu, o plimbare printre nuferi si un apsus de soare senzational. Dar nimic mai mult. O vizita in Delta Dunarii este mult mai frumoasa. - costul croazierei 35 euro
Excursie in Dubrovnik... da merita cu prisosinta sa vezi acest oras, chiar daca el a fost distrus in mare parte de sarbi in 1991 si refacut; aici poti sa vezi prima farmacie din lume (1300), o manastire franciscana functionala, un lacrimar, Catedrala tezaurului, vechiul port impreuna cu zona de carantina etc. Poti sa te rasfeti cu fructe de mare (o portie cca 15-20 euro sau cu o inghetata excelenta 2-3 euro), sa vizitezi sinagoga, sa aculti muzica sau doar simplu sa te plimbi pe stradutele mici ale orasului vechi. Atentie efectul de sera si radiatia pietrelor albe face ca la pranz orasul sa devina sufocant. Daca aveti la dispozitie mai mult de 4 ore merita sa luati de la intrare (imediat in partea dreapta exista punctul de informare turistica) o harta cu obiectivele de vizitat si un "Pass" de o zi care costa 20 euro si-ti permite intrarea gratuita la 90 % din obiective. - costul excursiei 35 euro
Turism monahal... daca esti un pic religios merita facut. Vei vizita manastirea Ostrog (al doilea loc de pelerinaj ortodox dupa Athos) unde se afla moastele sf Vasile. E o manastire sapata in varf de munte. Autocarul te lasa la cca 2 km de manastire. De aici poti urca pe jos usurel pe sosea (se face cca 1ora jumatate), pe scari - atentie sunt in mare parte distruse (la coborare noi am facu 45 min) sau cu maxi-taxi 1 euro. Ajunsi sus trebuie multa rabdare pentru a ajunge la moaste (noi am ajuns in jurul orei 10 si am stat cca 35 min, dupa noi coada era de 4-5 ori mai mare). Apoi se pot pune lumanari (10 centi/buc) si veti primi din partea manasirii apa sfintita si ulei. La coborare se face popas pentru masa intr-un restaurant in care se servesc preparate traditionale (cca 10 euro portia care este imensa). Tot in zona se pot cumpara produse din miere sau smochine. A doua manastire importanta este cea din Cetijne (se face si un tur al vechi capitale) in care se afla mana sfantului Ioan Botezatorul si o bucatica din crucea pe care a fost rstignit Hristos. Sincer si aici se sta mult. Se intra in grupuri de maxim 25 oameni (un autocar). Pentru cei cu Credinta excursia merita cu prisosinta. - costul excursiei 25 euro.
Excursiile pot fi loate de la agentiile locale (aici e o mica problemuta, 90 % din participanti sunt de origine slava asa incat ghizii vorbesc 95% rusa si 5 % engleza). Va recomand sa cautati parteneri romani care fac astfel de excursi. Noi am gasit si acesta s-a plimbat de mana cu noi peste tot vorbind numai in limba romana)
Statiunea Budva este o statiune cam prafuita si super aglomerata, cu plaja ingusta cu pietricele. Intrarea in apa este tot pe baza de pietre deci va recomand iti trebuiesc incaltari de apa. Apa a fost tare rece, iar afara tare cald. Va recomand daca sunteti cu masina plajele din afara statiuni desi nici acestea nu au nisip fin sunt mai putin aglomerate. In zona orasului Ulcinj se afla singura plaja la liber ok cu nisip fin si apa asa cum iti poti dori ce are cca 15km (orasul se afla la cca 60 km de Budva distanta ce se poate face lejer intr-o ora) - Mala plaža (plaja publica cu nisip fin); Velika plaža reprezintă un fenomen natural deosebit prin frumuseţe şi varietate cu nisip din cel mai fin care se intinde pe 13 km localnicii îi spun „Capacabana de Ulcinj”. Se întinde de la Capul Djeran până la Ada Bojana. Se estimează că poate să primească în jur de 150 000 de amatori de plajă.
Orasul vechi din Budva este o mica cetate bine intretinuta cu 2 biserici frumoase (noi am prins aici un botez si ce a fost ciudat amandoi copiii aveau mai mult de 12 ani), strazi micute cu cafenele si magazine de suveniruri. Poti face o plimbare placuta dar cam urat mirositoare datorita celor nesimtiti care transforma zidurile cetatii in grup sanitar.
Shoppingul lasa de dorit preturile fiind destul de ridicate dupa parerea mea. Atentie sambata si duminica seara chir mi se par cu 10 -25 % mai mari.
Concluzie generala: o data in viata merita vazuta aceasta destinatie.
Trimis de dmi in 03.08.13 18:20:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNTENEGRU. A mai fost în/la: Budva
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dmi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Drumetii Muntenegru" (deja existentă pe sait); şters rubrica dublură creată de autor.
O destinatie pitoreasca, asa cum reiese si din povestea ta.
Frumos si util rw, mai ales ca Muntenegru nu este inca o destinatie prea cautata/umblata.
Pozele sunt minunate mai ales cea cu lacul.
Interesanta icoana cat si povestea ei.
O dată în viață bun de vizitat acest loc?
Eu am fost de cîteva ori și mă gîndesc să merg tot acolo, peisaj de nota 10, prețuri... deocamdată... mai mici ca la vecini adică în Croația.
Eu zic că e o variantă bună de luat în seamă de cei care încă nu au ajuns în Muntenegru.
Golful Kotor e în top 10 ca și frumusețe în lume.
O dată în viață merge să vizitezi și un loc care e în top 10 în lume?
@Nicu: DA peisajele sunt minunate, pe alocuri unice, asta am precizat si eu, dar pentru noi drumul a fost greu iar faptul ca rusii au acces fara viza a umplut tot litoralul de mii de turisti ceea ce a condus la o aglomeratie de nedescris. Acestea sunt cele 2 motive pentru care nu cred ca as mai merge in zona si mai ales in luna iulie.
Buna ziua, mai intai de toate vreau sa-mi cer scuze de intarzierea cu care va scriu, avand in vedere ca ne-am intors din concediu de 1 luna si ceva, insa am ramas datoare cu un review asupra concediului petrecut in aceasta statiune suberba: BUDVA! O tara minunata atat ca peisaje, servicii cat si prin oamenii sai! Am petrecut o saptamana de neuitat in Budva, hotel Slovenska Plaza unde totul a fost ok. De la cazare, personal, mancare, obiective turistice totul la superlativ. Doresc sa va multumesc pentru informatiile dvs. care ne-au fost de un real ajutor, pentru datele d-lui ghid, care ne-a insotit, vorba dvs. "de mana" prin toate excursiile care le-am facut, si nu in ultimul rand, de generozitatea dvs. ! Sper ca si pe viitor sa impartasim experientele din concediile petrecute si poate, cine stie, sa petrecem si nunul impreuna cu familiile! Va doresc tot binele si sa ne auzim (macar in scris) cu bine!!!
@Bianca Dragomir: ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
Poţi folosi linkul "ADAUGĂ IMPRESII NOI"
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 Super-vacanță în Muntenegru — scris în 01.08.22 de eugen p din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Capitala, limba şi muntenegrenii. Ghid subiectiv de supravieţuire — scris în 17.11.16 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Pledoarie pentru Muntenegru — scris în 24.09.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Muntenegru, o comoară ascunsă în peninsula balcanică — scris în 21.09.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Muntenegru - Aventura si relaxare, mare si munte, distractie si descoperire — scris în 15.07.15 de Cornel M din CRISTIAN [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Ulcinj - Muntenegru — scris în 21.09.14 de elenabandi06 din MEDIAS-SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2014 La munte si la mare deopotriva! — scris în 06.11.14 de Daniela33 din TIMISOARA - RECOMANDĂ