ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.09.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Parcul VDNH din Moscova

TIPĂREȘTE URM de aici

Parcul VDNH sau VDNKh (Expozitia realizarilor economiei nationale) este unul dintre locurile cele mai indragite de moscoviti, pentru ca acesta gazduieste atat pavilioane expozitionale, muzee, cat si si zone de recreere, fantani spectaculoase, parcuri de distractie, un acvariu, locuri pentru practicat sporturi si restaurante.

Exista mai multe posibilitati de a ajunge aici, precum si un numar de 14 intrari in parc. Noi am coborat la statia de metrou cu acelasi nume, ocazie cu care am vazut si hotelul Cosmos, construit cu ocazia jocurilor olimpice de vara din 1980. Am intrat apoi intr-un parc unde am admirat Monumentul cuceritorilor spatiului, construit in onoarea tuturor celor care s-au dedicat programelor spatiale, ingineri, cosmonauti, oameni de stiinta si muncitori. Obeliscul gigant reprezinta momentul lansarii unei rachete, respectiv, urma” lasata de aceasta si racheta in varf. Inaltimea acestuia este de 107 metri si are o greutate de 250 tone, acoperit fiind de titan, material folosit in constructia rachetelor. Pe soclul acestuia exista o sculptura ce reprezinta barbati si femei dedicati programelor spatiale, iar pe fundal imaginea omniprezentului Lenin. Am trecut apoi pe langa Muzeul Cosmonauticii, pentru a ajunge la intrarea principala a parcului, un arc de triumf pe care sunt, cocotate” sculpturile unei femei din Kolhoz si ale unui tractorist. In departare, langa intrarea din nord se vede si renumita sculptura, Muncitor si femeia din Kolhoz”, care poarta simbolul comunismului, secera si ciocanul.

Imediat ce am intrat in parc, ne-am abatut pe la centrul de informatii, pentru o harta a complexului, deoarece teritoriul este foarte extins si are multe puncte de atractie. In partea stanga este in constructie un parc de distractie, dar si o instalatie de transport pe cablu (telegondola). Am urmat aleea centrala si prima constructie ce ne-a aparut in fata a fost Pavilionul Central (Casa popoarelor din Rusia), in fata caruia exista o statuie a lui Lenin. Cladirea impresioneaza atat prin inaltimea ei, cat si prin aspect. Seamana cu un tort de frisca cu 3 etaje, cu baza dreptunghi, in care este infipta pe mijloc o lumanare aurie in varful careia este o stea aurita. Primele doua nivele ale cladirii au coloane distribuite pe doua din laturi, mai exact pe partea din fata a cladirii si pe spatele acesteia, astfel incat cladirea pare mai, zvelta” si mai eleganta.

Am ocolit cladirea si am realizat ca ceea ce am parcurs pana acum nu este decat un preambul la adevaratul parc, ce se intinde cat vezi cu ochii. Pe aleea centrala, in spatele pavilionului central se gasesc minunatele fantani denumite, Prietenia natiunilor”, restaurate in 2019, alcatuite din 16 statui aurite ale unor femei imbracate in costume nationale, ce reprezinta cele 16 republici ale URSS, fiecare avand 4 metri inaltime si 2,5 tone, acoperite cu foita de aur.

Pe cele doua laturi sunt pavilioane expozitionale, unele dintre ele fiind denumite si imprumutand din arhitectura specifica statelor care au facut parte din vechea URSS, de exemplu: Kyrgyzstan, Abkhazia, Azerbaijan, Kazakhstan, Belarus, Armenia, Ucraina sau avand o tematica, de exemplu: biologia, chimia, metalurgia, informatica, radio-telecomunicatiile, industria chimica, transporturile, aviatia, industria alimentara, agricultura, conservarea naturii, energia nucleara.

Pe partea dreapta a aleii centrale se gasesc: pavilionul 71-Puterea atomica, constructie monumentala cu forma clasica, pavilionul 68-Republica Armenia, constructie hexagonala, din 1954, cu uriase columne decorate cu sculpturi reprezentand muncitori si fatade ornate cu motive din flora si fauna. In interior se afla un restaurant cu produse tipice ale tarii si magazine cu produse armenesti (dulciuri, vinuri). Un alt pavilion, 66-Cultura sovietica, una dintre cele mai pitoresti constructii, in fata careia se afla o constructie scheletica cilindrica, cu o dantelarie metalica si coloane inalte.

Pe partea stanga a aleii centrale am gasit pavilionul 2-Educatia (Robostation), o expozitie inovativa cu roboti, indragita de copii.

Pavilionul 11-Metalurgia, dupa renovare a fost transformata in una dintre cele mai frumoase cladiri cu un dom de sticla in forma unei stele cu cinci colturi, Kazahstan.

Pavilionul 13, cu fatada principala ce are 3 arce la intrare decorate cu un grilaj cu struguri, rodii si frunze, gazduieste Muzeul artei orientale.

Urmatoarea fantana monumentala de pe aleea centrala, este Fantana cu flori de piatra, care pare sa creasca din cristale si pietre semi-pretioase, colorate in galben, albastru, verde, rosu.

In spatele acestei fantani este o alta cladire, Slovo, cu un turn ce seamana cu o coroana regala, ce ascunde o expozitie dedicata trecutului, prezentului si viitorului scrierii chirilice.

Urmeaza pe partea dreapta, Centrul international de balet (fostul pavilion 62-Protectia naturii), construit in 1954, restaurant in 2016, unde se desfasoara cursuri de dans si balet.

Dupa ce am trecut de zona fantanilor, am ajuns in scuarul industriei, unde sunt expuse replici ale avionului Yak 42 (care a zburat in decembrie 1981, de la Moscova la Khabarovsk non-stop, parcurgand 8200 de kilometri, stabilind recordul mondial de anduranta), rachetei Vostok, precum si un model al navetei spatiale Buran. Aceasta din urma adaposteste Muzeul Spatial, unde poti deveni pilot pe un simulator de zbor. Pavilionul 34-Cosmos, este centrul cosmonauticii si al aviatiei, cladire principala in scuarul industriei, renovata in 2018, unde poti invata despre viata astronautilor pe orbita si rolul statiilor spatiale.

VDNKh se mandreste si cu Moskvarium, unul dintre cele mai mari oceanografe, deschis in 2015 de Vladimir Putin.

Parcul are mult mai multe pavilioane, iar pentru a le vizita nu este suficienta o zi. Conectate cu VDNH sunt gradina botanica situata in nordul parcului si parcul Ostankino, un spatiu de agrement ce are si un palat, inchis momentan pentru renovare, dar si turnul TV Ostankino, situate in partea stanga.

Ne-am plimbat si relaxat ultimele ore in Moscova, bucurandu-ne de vreme frumoasa, pana dupa ora pranzului, am servit o pizza la unul din restaurantele cu specific italian, dupa care ne-am intors la metrou si am pornit spre gara. La ora 17 am pornit cu Sapsan-ul catre Sankt Petersburg, pentru alte patru zile de poveste.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 28.09.19 22:16:08
Validat / Publicat: 28.09.19 23:19:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUSIA.

VIZUALIZĂRI: 774 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Fantana cu flori de piatra
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[29.09.19 07:59:27]
»

Superb! Mă bucur că sunt printre primii care te citesc. Iar mi-ai stârnit amintiri. Am stat chiar la acest hotel Cosmos în apropiere de expoziția VDNH, în 80 sau 81. Eu am fost doi ani la rând la Moscova. Odată am stat la hotel Belgrad, nu mai știu, I sau II și a doua oară la acest Cosmos, nou, elegant, care pentru noi era nemaipomenit.

La primul drum, cel din 80 am luat-o spre Leningrad (așa era denumirea atunci a Sant-Petersburgului de azi), a doua oară spre Asia Centrală, apoi Baku și Tașkent. Ce de lucruri am văzut atunci... Am poze mici, alb/negru cât o carte de vizită.

Încearcă și mergi la Samarkand.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
geani antoAUTOR REVIEW
[29.09.19 09:44:05]
»

@mihaelavoicu: Interesant, ma voi interesa. Există foarte multe locuri frumoase, nu iti ajunge o viață sa le vezi pe toate!

mishu
[24.03.20 21:43:12]
»

@geani anto: Un SB acordat cu mare drag pentru aceasta destinatie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
geani anto, mihaelavoicu, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Moscova:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065202951431274 sec
    ecranul dvs: 1 x 1