GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Piata Rosie si catedrala Sfantul Vasile Blajenii
Am inceput cea de-a doua zi in Moscova, promitator, cu ploaie mocaneasca si putin peste 15 grade, vreme numai buna pentru a umbla prin Piata Rosie si Kremlin. Pentru a ajunge aici am mers cu metroul pana in statia Ploschad’ Revolyutsii, dar exista si ale staţii de metrou in zona. La ora 14,30 aveam rezervare pentru a vizita Kremlinul, asa ca dimineata am dedicat-o Pietei Rosii cu mausoleul lui Lenin si catedrala Sfantul Vasile.
Mausoleul se viziteaza intre orele 10 si 13 si este inchis lunea si vinerea. Intrarea este libera, insa se sta la o coada considerabila, de aceea am pornit de dimineata la drum, astfel incat la ora 9,45 ne-am asezat la randul care era deja format pe una din laturile zidului Kremlinului. Dupa o ora si jumatate am reusit sa ajungem in zona de control, dupa care ne-am indreptat spre mausoleul din granit si marmura colorat in negru, gri si nuante de rosiatic, constructie care aparent, din exterior nu pare mare, insa, am citit ca ar avea 2 etaje subterane. Desi aparent neutilizate, acestea nu se viziteaza si ar adaposti zona de odihna pentru paznicii Kremlinului si laboratorul in care s-a imbalsamat trupul lui Lenin.
Initial, imediat dupa moartea lui Lenin, in ianuarie 1924, a fost construit un mausoleu de lemn unde a fost depus trupul sau imbalsamat, iar mai tarziu mausoleul de lemn a fost transformat in ceea ce este astazi. Trupul imbalsamat al lui Stalin a fost expus si el alaturi de al lui Lenin, iar in 1961 acesta a fost îngropat langa zidul Kremlinului.
Mausolelul era pazit de Garda de Onoare, care si-a incetat misiunea in 1993, in prezent existand cativa soldati, atat in interior cat si in exterior care sunt cu ochii pe vizitatorii curiosi.
Am intrat in mausoleul intunecat, am coborat cateva trepte si am ajuns in camera funerara, la fel de intunecoasa, in care temperatura era de vreo 5 grade. Singurul luminat in aceasta incapere este catafalcul cu sicriul lui Lenin, dezvaluindu-ne astfel mumia foarte bine conservata a unui om mic de statura si slabut, cu mainile usor aduse in fata, de-a lungul trupului, cu degetele mainii drepte stranse in pumn, iar cele ale mainii stangi lasate libere. Este interzisa fotografierea si nu se poate poposi foarte mult in interior, practic se inconjoara catafalcul si se iese din incapere, dupa se urca niste trepte si se paraseste mausoleul, pe alta parte decat cea pe care s-a intrat. In luna aprilie a acestui an mausolelul a fost redeschis dupa cateva luni in care au avut loc lucrari de verificare ale instalatiei de climatizare si, retusuri’’ ale mumiei, astfel de, activitati’’ desfasurandu-se din doi in doi ani. M-am intrebat si eu, ca multi altii, daca dincolo de sticla securizata se gaseste trupul lui Lenin sau e doar o figurina de ceara, insa atat fostul guvern sovietic, cat si autoritatile rusesti din zilele noastre au refuzat sa faca vreo declaratie despre autenticitatea trupului expus in mausoleu.
Piata Rosie era inchisa pentru ca se amenajau gradene, aici urmand a se desfasura incepand cu 23 august un festival, prin urmare toti turistii erau nevoiti sa circule ingramaditi doar pe 2 din laturile pietei, respectiv pe partea cu zidul Kremlinului si pe cea cu catedrala Sf. Vasile Blajenii. Pentru a ajunge la catedrala, am ocolit piata, intr-o aglomeratie cum eu nu am mai intalnit in toate vacantele mele de 15 ani petrecute in strainatate si pe o vreme total neprietenoasa.
Catedrala Sfantul Vasili Blajenii, cu ale ei cupole multicolore in forma de ceapa, este imaginea Rusiei, asa cum turnul Eifel este imaginea Frantei sau Colosseumul, al Italiei.
Catedrala a fost comandata de Ivan cel Groaznic pentru a marca invingerea si capturarea din 1552 a Hanatului Kazanului si a fost finalizata in 1560. Numele vine de la un sfantul mistic de care se temea pana si tarul Ivan, foarte cunoscut, Vasile, respectat si iubit de oamenii care l-au numit cel Binecuvantat, sau Blajinul.
Cand acesta s-a stins din viata, la slujba de inmormantare a slujit mitropolitul Moscovei si insusi tarul i-a purtat sicriul la groapa. Nu mult dupa moarte, acesta a fost canonizat. Ramasitele trupesti au fost depuse intr-o racla de argint intr-unul din paraclisele catedralei unde se gasesc si astazi.
Legenda spune ca Ivan cel Groaznic l-a orbit pe arhitectul Catedralei imediat dupa finalizarea constructiei pentru a-l impiedica sa construiasca o alta la fel de magnifica. Initial aceasta era din lemn si de culoare alba, cu turlele aurite, dar in timpul domniei Ecaterinei a II-a cea Mare, a fost reconstruita din piatra si acoperita in culori.
Catedrala este formata din noua cupole, colorate, construite pe o singura fundatie si unite intre ele prin noua galerii, in forma unei stele cu 8 colturi. Fiecare cupola corespunde unei biserici inchinate unui sfant celebrat de crestini in zilele in care armata rusa castiga batalii impotriva tatarilor.
O alta legenda spune ca lui Napoleon i-a placut foarte mult catedrala si ar fi dorit sa o ia in Franta, asa cum era, insa, acest lucru fiind imposibil, a ordonat distrugerea ei. Ca printr-o minune, o ploaie imensă a stins focul pus de francezi.
Au existat alte doua momente de rascruce pentru catedrala, atunci cand bolsevicii au ajuns la putere. Catedrala a fost inchisa, clopotele au fost topite si arhiereul sau a fost ucis.
Alta data, Stalin a decis ca aceasta este un obstacol in calea paradelor sale militare si a pregatit demolarea ei. Arhitectul numit sa faca acest lucru, l-a amenintat pe Stalin ca, in cazul in care Catedrala va fi distrusa, el isi va taia gatul pe treptele sale, iar Stalin s-a razgandit, arhitectul primind doi ani de inchisoare, pentru indrazneala de a-l infrunta.
Exteriorul este incantator, pare o constructie din turta dulce, cu o combinatie de forme geometrice si flori, viu colorate in verde, rosu, albastru sau galben. Cele mai reusite fotografii cu catedrala in fundal se realizeaza de pe latura Pietii Rosii unde este mausolelul lui Lenin, respectiv in dreptul iesirii de la Kremlin, The Savior’s tower.
Am vizitat si interiorul, pentru care am platit cel mai scump bilet in Rusia, respectiv 1000 ruble/persoana (aproximativ 65 ron). Extravaganta exteriorului mascheaza interiorul modest si putin spectaculos. Ceea ce este caracteristic acestei catedrale si nu am mai intalnit, este sirul de labirinturi care fac legatura intre capele si alte parti ale cladirii. In interiorul foarte stramt si ingramadit pot fi admirate aproximativ 400 de icoane, pictate intre secolele XIV si XIX de cele mai faimoase scoli din Novgorod si Moscova. Podeaua, foarte veche, dar durabila, s-a pastrat, iar peretii sunt pictati in culori vii, cele mai intalnite motive artistice fiind cele florale si geometrice. Mai pot fi remarcate o serie de clopote turnate in Rusia, Germania, Franta si Olanda, insa si un potir ce a apartinut tarului Alexei Mihailovici.
Moastele Sfantului Vasile, atat de pretuite de intregul popor rus, se gasesc in cea de-a noua capela, aflata la primul nivel al cladirii. Urcand o serie de trepte, am ajuns si in Capela Maicii Domnului, iar langa aceasta se afla Capela Sfantului Nicolae, mult mai mica si saracacioasa in arhitectura decat prima.
As mai atrage atentia cu privire la faptul ca, intreaga catedrala fiind un labirint, este bine sa se viziteze mai intai parterul si apoi sa urci la nivelul superior. In caz contrar, nu poti cobori si vizita parterul decat dupa ce parasesti catedrala si intri inca o data.
Trimis de geani anto in 07.09.19 20:55:56
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUSIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Povestea celor 10 oua Fabergé gazduite de Palatul Armurilor din Kremlin — scris în 06.10.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Parcul VDNH din Moscova — scris în 28.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Izmailovsky Kremlin — scris în 27.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Metroul moscovit, obiectiv turistic — scris în 27.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Kremlin - Armoury Chamber — scris în 15.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Moscova - palatul Kuskovo — scris în 04.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Moscova - Palatul de lemn al tarului Alexei Mikhailovich — scris în 01.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ