ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.04.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JAN-2016
DURATA: 6 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
75.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Secvențe de viață la Mombassa

TIPĂREȘTE URM de aici

Lecturile copilăriei și câteva cărți sau filme consacrate despre continentul negru (Cărțile junglei, Departe de Africa, Casătorită cu un Massai), faimoasele expediții ale lui Hemingway în jungla kenyană, unde avea să scrie câteva din capodoperele sale , mi-au trezit interesul pentru această parte a lumii cu mișcări de melc în propria cochilie, printr-un cerc de foc ecuatorial. Apoi, speranța că și pentru noi, românii, măcar o mică parte din vise poate să devină realitate, ne însuflețește în suficientă măsură ca să ne îmbarcăm pe aripile timpului și să străbatem, cu harta în mână, cele mai tainice unghere ale civilizației umane. Câteodată, visul devine realitate.

Mă aflu în Mombassa, pe malul Oceanului Indian, după vreo șase ore de zbor de la Istanbul. Ajung la Hotel Plazza, hotel de 3 stele, aproape de centru și de vestitul Port Jesus-o fortăreață portugheză din secolul al 16-lea- în toiul unei nopți cu cer albastru și cu adieri de curenți reci oceanici.

Primele ore petrecute în camera mea colonială, cu baldachin și plase de bumbac ce-mi ocrotesc patul de insecte, sub un ventilator care, odată pornit, te face să te simți aproape de Polul Nord, sunt mai degrabă o încercare de a-mi regla respirația la aerul înăbușit de la arșița zilei. Din când în când, un cor de ciori de junglă-mici, dar cu un debit demn de niște surate mai mari, scot câteva tonalități devastatoare pentru un om îndrăgostit de sălile de concert. În sfârșit, adorm buștean cu vreo 20 de minute înainte de ora fatală- ora 5 dimineața. Exact la 5, vocea imamului de la o moschee apropiată imi sfredelește urechile cu niște sunete lălăite atât de strident, încât sar în picioare, pregătit pentru tot ce poate fi mai rău. În sfârșit, depășesc scurta perioadă de aclimatizare și reușesc să dorm până la 9 dimineața. Baia curge pe ici pe colo, ușile vechi au un scârțâit leneș, dar cei care-mi servesc micul dejun (omletă, pâine prăjită, o plăcintă de orez, cafea) ca și recepționerii, mă întâmpină cu un gen de supușenie colonială pe care o văzusem numai în filmele de epocă. Mă întreabă, contrar uzanțelor europene, de unde vin, ce afacere am și mereu trebuie să le spun că engleza face parte din viața multor români.

-Malimu, la ora 10 va fi aici dl. Josef! Dacă doriți o cafea și o plăcintă de orez, vă servim cu plăcere!

Mr. Josef, șoferul care mi-a făcut transferul de la aeroport, repetându-mi neîncetat că face parte din cei de încredere, mă întâmpină la ora 10 fără cinci minute, într-un costum alb, cu dungi maro groase, cămașă albă și un aer de proprietar de plantații. Aflu în scurt timp că a avut o situație bună, dar că, după penultimele alegeri electorale, casa i-a fost devastată de niște agresori din opoziție. Chiar în ziua următoare, în drum spre tribul Massai, mi se confirmă că toate sondajele de opinie, ca și alegerile, se lasă cu revolte de stradă și răfuieli personale.

Convenim să-i dau 10USD pe oră pentru a acoperi câteva puncte de interes: Muzeul Culturii Massai, Grădina Zoologică, Fordul Jesus și Mall-ul din centru-singurul loc unde fusesem sfătuit să-mi iau masa de prânz și cina.

Marea neagră de oameni ce se scurge lent pe străzile centrale din Mombassa, pare a se mișca după coregrafia junglei, cu pașii tiptil și cu trasee fixe, printre mașini staționate sau în mers, mașini ce par a absorbi pietonii într-o armonie naturală, unde fiecare respectă traseul celuilalt, fie că este vorba de trotuar, zebră, linie continuă, groapă sau stație de autobuz. Nu înțeleg de ce mai stau atâția polițiști să se prăjească în dogoarea amiezii ca și când ar trebui să supravegheze doar bunul simț al străzii, un loc unde fiecare iși cunoaște rostul. Josef îmi confirmă de îndată că șoferii și pietonii se respectă reciproc în condițiile în care diferențierile sociale nu sunt mari și că amărăciunea lor ar fi un posibil liant între oameni. Dacă aș fi un pshiholog, m-aș lega și de lipsa mersului determinat, de corporatist, a trecătorilor de pe zona de afaceri a bulevardului central-așa cum ar trebui să se numească locul unde mă aflu- și, implicit, de lipsa competiției. Mai descopăr că numărul mare de polițiști este menit a feri turiștii de imprevizibilul străzii, pentru că noul guvern, spre cinstea lui, a anticipat boom-ul de vizitatori străini, după atentatele din Europa.

Fortul Jesus este o fortăreață supradimensională ce impune respect peisajului urban modest din Mombassa, presărat cu multe căsuțe coloniale, vile indiene locuite de stăpânii comerțului local, cu ieșire la mare, moschei cu filigran alb și maro, câteva bănci chinezești, indiene și authotone bine păzite, restaurante unde te întâmpină majordomi îmbrăcați în cămăși albe lungi și tunici roșii, cu meniuri locale și sute de tarabe improvizate cu fructe, suveniruri și alimente.

Oprim la mijlocul singurului bulevard central pentru a mă uita puțin la magazinele pentru turiști. Parcă merita să iei suveniruri și obiecte de cult Massai dintr-un magazin indian din zonă, pentru că au o linie mai finisată iar prețurile sunt moderate. Peste drum, poți intra la Jetty, cea mai bună agenție de turism (din cele 2 existente), unde îți poți negocia un safari, de preferiță în grup (4 pers a 60-70USD). În apropiere se află vestita intrare din Mombassa, străjuită de două imitații de fildeș de elefant, făcute din metal, ce anunță lucruri mult mai spectaculoase, pe care nu le vei vedea niciodată în oraș ci, mai degrabă, în junglă.

Fort Jesus este, mai presus de toate, o cazemată de o armonie renascentistă, construită chiar de către un arhitect italian, ce ascunde o parte din istoria colonială a Kenyei pe o zonă de peste 2km pătrați. După ce dai cam 8 USD la intrarea în fort, intri într-o curte plină de vreo 50 de tunuri care vor fi schimbat trasee, destine și oameni veniți pe aceste meleaguri, cu gânduri atât de diferite de cele ale miilor de turiști ce-i trec zilnic pragul. Toată dominația zonei sudice a Oceanului Indian depindea de strategia militară a acestui fort. Sălile imense, care adăpostesc și Muzeul de Istorie al Mombassei, prezintă ambarcațiuni, armament, pictură, veselă, broderie, bijuterii, obiecte de artă, îmbrăcăminte, tapiserie și cărți pe niște tonalități rafinate de muzică portugheză. Ceielalți stăpâni temporari (arabi, turci, persani sau englezi), și-au lăsat amprenta nu atât prin obiecte de cult, cât prin stabilirea principalelor zone de comerț cu sclavi, spre toate piețele cu acces la mare, până în țări care astăzi ne scriu partiturile democrației, uitând de mebolii propriilor istorii.

Partea portretistică reînvie o lume apusă acum 4-500 de ani, cu ritualuri tribale din preistorie. Urmează imagini cu niște capete frumoase de femei Massai autentice, la o coafură improvizată în plină stradă, grupuri de copii zburdând printre colibe ori barăci improvizate și câțiva militari păzind depozite cu mărfuri gata de îmbarcare.

Închid ochii și îmi imaginez scenele celor întâmplate aici și neprezentate publicului. Văd alți copii, femei și bărbați negrii, de-abia ieșiți din junglă și legați în lanțuri pentru a fi duși în alte colțuri de lume.

Oare de câți oameni fericiți avem nevoie în jurul nostru pentru a ne simți noi înșine, cu adevărat fericiți!?

Atunci când îi vezi în prin plan, împinși spre un drum necunoscut și fără întoarcere, poți citi deznădejdea și întrebările din ochii lor mirați de cruzimea omului alb...

And the world goes on. (Și lumea își continuă mersul)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 20.04.16 18:33:12
Validat / Publicat: 20.04.16 21:07:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 5343 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Poarta de intrare in Mombassa, orasul circulatiei libere.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68800 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.04.16 19:58:25]
»

Ajung la Hotel Plazza, hotel de 3 stele

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă).

NB: linkul SCRIE IMPRESII poate fi găsit şi în pagina 1 a saitului.

webmasterX
[20.04.16 21:07:21]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Mombasa, MOMBASA" (deja existentă pe sait)

krisstinna
[20.04.16 22:44:23]
»

@glcitizen - Malimu, ce surpriză plăcută la ceas de seară! De obicei, la ora asta sforăi, dar pentru tine fac un efort și-ți scriu câteva rânduri de pe telefon.

Ziceai că sunt ca o plăcințică de orez? E bună la gust acea plăcintă?

Frumoase pozele, în poza 17 se vede c-ai trecut prin junglă și mă întrebam oare cum aș arăta eu după o plimbare pe acolo

În poza 21 ai un massai urâțel, iar în poza 24 sunt urâței toți baștanii! Frumoase fetițele surprinse de tine în fotografii și delicioase comentariile tale.

Acum, îți spun așa: egoismul oamenilor nu are limite. Unii nu vor fi niciodată fericiți indiferent de numărul cadavrelor pe care calcă. S-au născut pentru a fi nefericiți!

Mulțumesc Malimu pentru că nu m-ai lăsat să aștept până sâmbătă!

glcitizenAUTOR REVIEW
[20.04.16 23:17:53]
»

@krisstinna -

Multumesc pentru sacrificiu si raspuns.

Placinta cu pricina are si arome placute, pe lângă faptul ca e dulceaga la gust.

Cit priveste barbații. aspectul lor sunt sigur ca sunt departe de standardele femeilor din Romania. Nivelul de trai spune multe si despre aspectul fizic al unei națiuni.

adri-nico
[21.04.16 00:33:48]
»

foarte frumos articolul!

buterfly*
[21.04.16 06:15:28]
»

Tu ma perpelesti LA foc mic. Acum trebuie sa merg si eu acolo. Pai de unde atatia bani?! Ba Groenlanda, ba Kenya... ma duc sa sparg purcelusul! Superba poveste!

krisstinna
[21.04.16 10:35:11]
»

@glcitizen - Malimu, nu-mi povestești și despre hotelul în care ai fost cazat? Te rog frumos! Știi că sunt curioasă! Dacă ai și poze de acolo ar fi minunat. Știu că nu obișnuiești să scrii despre cazări dar mai știi că și acele articole pot avea ”viață” -doar ți-am demonstrat! Și apoi, sunt sigură că tot ce iese din condeiul tău va fi savuros, precum plăcinta de orez!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[21.04.16 11:27:48]
»

Oricat de mult as citi nu m-as satura de loc, atat de multe lucruri interesante si frumos povestite incat ti se pare ca totul este doar roz.

Poate ca mai ales cand alegem sa mergem undeva ne place sa speram ca totul este frumos si incercam sa gasim acest frumos in orice lucru cat de mic ar fi el.

Ma bucur de fiecare data cand mai citesc cate un articol scris de tine si te felicit pentru felul in care ne transmiti si noua bucuria ta. Votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[21.04.16 11:34:49]
»

@krisstinna -

Multumesc, Krisstinna. Hotelui meu de 3 stele, l-am mentionat in review, a fost mai modest decât mă așteptam. Ideea mea a fost sa fiu cazat la un hotel central, care sa nu atraga atentia atentatorilor care facuse ravagii pe-acplo cu câteva luni înainte.

Totul avea aspectul improvizației (dusuri improvizate, usile cu semne de forțare, personal mai simplut ce rezolva priza cu 3 intrari cu surupelnița si o facea europeana, de 2 brate). Sincer, mai mult gustam din mâncare din cauza precauțiilor impuse de medicul la care am facut vaccinul si am luat tabletele antimalarie.

Masa de calitate am luat-o doar la mall-ul central.

Pe scurt, am plecat cu ideea de a vedea si de a poza cit mai mult- e o zona noua, pe care imi doresc sa o descopar si sa scriu o carte despre Inima neagra a lumii.

Iti promit sa scriu un review nou, care sa cuprinda si mâncarurile Massai sau locale.

Imi dau seama de dorinta ta, si nu numai, de a afla noi amanunte despre meniurile locale. Sper sa fii multumita.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[21.04.16 12:53:12]
»

@mishu -

Iti multumesc mult, Mishule-mereu amabilă si generoasa. la fel ca frumoasele tale descrieri.

michirec
[21.04.16 13:05:44]
»

A-ti pozat mai mult kykuiu decat masai... stiti, conformatia fetei... ... acum fix 22 de ani i-mi purtam si eu pasii pe acolo, doar ca eu am stat pe malul oceanului si m-am bucurat de plajele cu nisip alb.

glcitizenAUTOR REVIEW
[21.04.16 13:57:10]
»

@michirec -

Multumesc mult ca aveti pareri de la fata locului-cu mai bine pt cei care ne citesc.

Stiti, fara-ndoiala ca, din motive de temperament, amestecul celor iesiti din trib cu restul populatiei se face rapid si intensiv. Sper sa vedeti si review-urile din interiorul triburilor sau din jungla.

Carmen Ion
[21.04.16 15:11:53]
»

@glcitizen - Dacă o poză face cât o mie de cuvinte, atunci cât valorează o fotografie însoţită de explicaţii inteligente care te fac să râzi cu lacrimi?

Nu, nu răspunde; e o întrebare pur retorică.

michirec
[21.04.16 15:16:12]
»

@glcitizen - ,,Coltii de fildes ,,sunt emblematici pentru Mombasa; este un ,,must ,,sa faci poze sau sa te pozezi cu ei...

Se pare ca nu a-ti fost in zonele, centrale de altfel, in care suntem numiti ,,mzungu ,,...

glcitizenAUTOR REVIEW
[21.04.16 15:26:07]
»

@michirec: Multumesc pt ecou. Nu am dorit sa fiu in prin plan mai mult decit trebuie. Am parcurs toate zonele de interes: Muzeul Massai de linga oras, Fort Jesus, Zoo, Muz de istorie.

Ati apucat sa le vedeti? Daca nu, este o reala pierdere.

Oricum, sunt incintat sa schimbam pareri.

printesa82
[08.10.16 22:48:55]
»

Zuperbonus☺!!! Felicitari pentru articol.

glcitizenAUTOR REVIEW
[09.10.16 09:12:33]
»

@printesa82:

Iti multumesc. Imi imaginam ca voi sta mult si bine asa.

kikiritzi
[30.03.18 16:24:21]
»

Intrebarea din finalul articolului mi-a adus in minte o frantura de cantec: 'The answer, my friend, is blowing in the wind... 'si din nou emotie. Dincolo de aspectele pur turistice exista viata, uneori drame, ca cele pe care le amintiti. Este impresionanta pentru mine aceasta viata pe care o evidentiati in articol. Nu ma simt atrasa de cultura africana, dar povestiti cu atata har incat cred ca daca as fi citit matematica (obiect care m-a terorizat in anii de scoala) povestita in felul acesta, cu siguranta ajungeam sa o iubesc! Nu m-ati castigat ca amator de calatorii... indepartate, dar ca cititor fidel, in mod sigur!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[30.03.18 16:45:49]
»

@kikiritzi:

Multumesc si, in mod sincer, sunt emotionat de citirea retro a trairilor mele in citeva colturi din lume. Marturisesc ca retraiesc cu o intensitate fiecare clipă petrecută acolo.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, buterfly*, glcitizen, kikiritzi, michirec, mishu, printesa82
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mombasa:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060405015945435 sec
    ecranul dvs: 1 x 1