GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nu departe de Lyon poți umbla pe cărări bătute de cavaleri medievali. Perouges este ambientul în care au fost filmate toate marile capodopere cu muschetari. Orășelul este o poezie în piatră și lumină. Începând din 1921 Perouges a fost locul preferat al regizorilor și al actorilor pentru filmele de capă si spadă. Vreme de optzeci de ani aici a fost scena realistă a zece mari producții cinematografice de referință în istoria celei de-a VII-a arte. Biserica fortificată Sf Maria Magdalena se află în apropierea porții de sus a cetății. Începand din 1996 asezământul de cult a devenit gazdă a festivalului de muzică Primaverile de la Perouges.
Anual, de la sfârșitul lunii aprilie și până la jumatatea lui iunie se adună aici interpreși și muzicieni. Fortificația medievala de la Perouges este considerată unul dintre cele mai frumoase ansambluri rurale din Franța și o atracție turistică de excepție a departamentului Rhone Alpes. Este un oraș de odinioară al țesătorilor împărțit pe incinte care devin un soi de mici cvartale reunind case, curți interioare, pasaje de trecere delimitate de străzi, culoare acoperite și piețe.
Arhitectura este tipică evului mediu datând din secolele al XV-lea si al XVI-lea, cu case din piatră și străzi acoperite cu lespezi de râu cărora în franceza li se spune galets. În pronunție, galets-pietre si galettes-scovergi... suna în partea locului cam cum ai rosti la noi că faci copii (prunci) sau faci copii (documente).
Prin secolul al XII-lea orașul era menționat ca PEROTGIAS, toponim pastrat înca de pe vremea venirii romanilor în zona. Sunt mai multe ipoteze ale etimologiei denumirii orășelului - pierre rouge... ar fi ca și cum ai spune piatră roșie... fie pentru că așa este culoarea gresiei... fie roșie de la sângele sacrificiilor. Prin extensie Perouges poate fi loc de sacrificiu Mai exista și ipoteza unei identități de nume cu Perusia care era numele etrusc al Perugiei italiene din zilele noastre. Sf Gheorghe este patronul spiritual iar în 23 aprilie se organizează procesiuni.
O legendă locală spune că Sf Gheorghe s-a retras în biserica fortăreață după ce a ucis balaurul. Reprezentări ale sfântului martir pot fi văzute în biserică și pe case, în timp ce pe blazonul orașului este zugrăvit dragonul sau balaurul ucis. Dragonul este simbolul recunoașterii curajului localnicilor din vremurile cruciadelor. Doar ca este un dragon vesel. Ca mai toate de pe aici. Oricum Sf Gheorghe nu a ucis nici un balaur. Reprezentarea mitologică luptând cu sulița împotriva dragonului apare prin evul mediu. La începutul verii se organizează o sărbătoare medievală, festival care oferă tuturor posibilitatea sa devină întruchiparea de o zi din cotidianul cu domnițe și cavaleri. Perouge înseamnă și o lume ecologica. O brutărie de țară în care se face pâine la foc de lemne, făină din grâne fără modificări genetice, vin de Bugey clasificat appellation d’origine controlee, o mezelărie artizanală și bineînțeles delicioși cârnați preparați după rețete vechi. Se pot cumpăra obiecte manufacturate, replici ale armelor vechi și veșminte medievale.
Aici realitățile nu se rezumă la sforăitoare sloganuri despre agroturism. Localnicii pur și simplu au avut determinare. Și nu sunt mulți, doar vreo 1200 locuitori Au inventat chiar și activități care implică pe turiști în mici aventuri medievale sau în manufacturarea unor obiecte artizanale. Hanul aparține unei familii vechi din localitate și a fost decorul unui film. Fiecare casa e botezată și are o denumire. Perouges este incontestabil o rețeta a succesului Statornicie... e o definiție potrivită a burgului rostită într-un cuvănt.
Trimis de Titi Dinca in 20.11.14 20:00:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Titi Dinca); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Titi Dinca: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare
Observând că materialul este preluat de pe blogul personal, ne simțim datori să îți atragem atenția cu privire la conținutul Cap 1A al.13 din Regulament care prevede că republicarea de pe blogurile personale este permisă cu acordarea punctajului site-ului (PMA) numai în limita a două articole pe săptămână. Celelalte, nu vor putea beneficia decât de votul simbolic al site-ului.
Îți recomandăm să specifici republicarea, atunci când este cazul. Mulțumim.
@Titi Dinca: Mi-a placut... atat de mult, incat m-ai gacut curioasa sa intru pe "goagal" si sa aflu mai multe despre acest loc! Si, cine stie, poate, intr-o zi, VoiFiAcolo!
@webmaster21 - Multumesc pentru sugetii
Voi mentiona atunci cand este cazul ca sunt de pe blog personal
Precizez ca blogul meu nu este monetizat si ca nu obtin beneficii de pe urma postarilor sau a vizionarilor
@Titi Dinca - Regulamentul se aplică indiferent de tipul blogului. Mulțumim pentru înțelegere.
Mulțumim de asemenea și pentru postarea impresiilor. Sunt cu adevărat deosebite.
Mi-a plăcut mult articolul, recunosc, nu auzisem de acest orășel. Dacă ai mai avea și niște pozeeee, ar fi "tacâmul complet" ca să zic așa...
Bine ai venit printre noi!
@ariciu: am filmulet dar nu stiu daca se poate incarca
@Titi Dinca -
”am filmulet dar nu stiu daca se poate incarca
Se poate, dacă dorești. Printr-un ecou soliciți acest lucru, dai link-ul către videoclip (care în prealabil trebuie să fie încărcat pe youtube sau un alt canal de gen...), iar cineva din echipa de moderare îl va încărca la "Ilustrația muzicală".
@webmaster21: este link in corespondenta de mai sus purtata cu utilizator @crismis
@Titi Dinca - Ilustrația video indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)
@webmaster21: multumesc
Am ilustratii video la mai multe articole... si la Toledo si la Marsa Alam...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2009 Perouges, o picatura de Ev Mediu in plin secol XXI — scris în 29.12.11 de vadra din IASI - RECOMANDĂ