ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Matera — fascinația unui oraș antic

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Când ajungi în Bari, trebuie să vizitezi și Matera. Așa cum obligatoriu este și vizita în Alberobello. De ce le numesc doar pe aceste două? Pentru că sunt deosebite de restul localităților turistice din Puglia prin ineditul construcțiilor.

    Am ajuns din Bari în Matera cu trenul aparținând companiei feroviare Ferrovie Appulo Lucane, companie privată care se află lângă Bari Centrale. Un tren curat, gen Săgeata Albastră, dar... fără toalete. Prețul unui bilet este 4,90 euro un drum. După 1 oră și jumătate am coborât în gara Matera Centrale (sunt trei gări în Matera).

    Matera se află în regiunea Basilicata, orașul fiind capitala provinciei Matera. Basilicata este lipită de regiunea Puglia și a fost considertă una dintre cele mai sărace regiuni din Italia.

    Matera are o istorie veche, fiind locuită încă din Paleolitic. Așezarea este cea mai veche din Italia și a doua din lume după Petra, locuită neîntrerupt. Orașul a fost fondat de romani în secolul al III-lea Î. Ch. primind numele de Mateola după cel al consulului Lucius Caecilius Metellus. Lombarzi, bizantini, normanzi, aragonezi au scris istoria acestui loc. În 1860, Matera a fost afiliată Italiei.

    Orașul, să-i zic de jos, este tipic orașelor medievale italiene: o piață, din care intri în alta. Centrul istoric are clădiri din secolul al XVII-lea. În Piața Vittorio Veneto intâlnești Palazzo Annunziata, astăzi sediul Bibliotecii Provinciale. Vis- a-vis se află Palatul Prefecturii. În Piața Pascoli, privirile îți sunt atrase de clădirea Palatului Lanfranchi, acum sediul Muzeului de Arte Medievale. Piazza del Sedile este locul unde sunt două clădiri ce te fac să le remarci imediat: Palazzo del Sedile și Conservatorul. Biserici multe: Chiesa di San Domenico, Chiesa di Cavalieri di Malta, Chiesa di San Francesco d” Asissi. Arhitectura barocă oferă un aer maiestuos acestei părți a orașului. Terase, cafenele, împânzesc piețele. Unele au terase adevărate puncte de belvedere spre Sassi.Am intrat să mănânc o înghețată într-o Gelateria. Mică încăperea , cu un balcon și mai mic, dar cu o măsuță și două scaune albe, frumos lucrate în fier forjat. De acolo, de sus, aveai o imagine incredibil de frumoasă asupra caselor rupestre.

    Dar nu această parte, veche și ea, a făcut renumele orașului. Matera a devenit celebră prin ale sale „Sassi di Matera”, locuințele preistorice săpate în stâncă. Povestea lor este veche de când lumea. Oamenii au locuit în aceste peșteri până prin 1950, în niște condiții primitive, fără apă, fără electricitate, chiar fără aer suficient, pentru că locuințele săpate în stâncă nu aveau ferestre. Ele adăposteau nu numai oameni, ci și animale. Trăiau împreună ca într-o simbioză om-animal. Matera devenise rușinea Italiei, fapt ce a determinat oficialitățile să evacueze locuințele rupestre. Acestea au devenit curând locuri căutate de turiști, iar din 1993, Sassi di Matera au intrat în patrimoniul UNESCO.

    Piatră, multă piatră, asta vezi în Matera. Casele construite din tuf vulcanic par a fi așezate una peste alta. Orașe construite în terase am mai văzut, Grecia fiind un exemplu, dar aici impresia este de casă peste casă. Adică acoperișul unei case este bază pentru altă casă.

    Zona se împarte în Sasso Barisano și Sasso Caveoso. Un indicator te îndrumă spre una din acestea. Am ales Sasso Caveoso, care este în partea de sud. Citisem că e cea mai potrivită de vizitat. Ei bine, trebuie să te înarmezi cu răbdare și condiție fizică să ajungi sus, cât mai sus, până la cruce sau măcar cât mai aproape. Drumul coboară și urcă în permanență. Ai de urcat și de coborât muulte, foarte multe trepte. Pentru că aici s-a filmat „Patimile lui Christos” al lui Mel Gibson, este refăcut drumul Golgotei, străzile fiind însemnate cu numerele opririlor lui Christos:Statione I, Statione II... Statione XIV Cred că alegerea a fost făcută și datorită asemănării cu Ierusalimul.

    Și noi ne opream să ne tragem sufletul, dar și să admirăm superba priveliște. De sus vedeam Canionul Gravina peste care trece un podeț suspendat ce te duce spre peșterile locuite cândva. Nu ajungem acolo, e prea mult , prea departe și pare și greu accesibil.O atracție o reprezintă bisericile rupestre săpate în stâncă de călugării bizantini ce s-au refugiat aici din cauza prigoanei anticreștine și care se pot vizita : Santa Maria de Idris, Santa Lucia alle Malve. Mi-a plăcut Biserica Sfinților Petru și Pavel, afată în vale.

    Foarte mulți turiști din Japonia. Atâta drum ca să vizitezi Matera? Interesul japonezilor a crescut după ce o prințesă japoneză s-a căsătorit într-o biserică rupestră din Matera. Turiștii japonezi erau tineri, veseli, citeai încântarea pe fețele lor. Când am ajuns sus, foarte sus, dar nu până la cruce, am rămas vrăjită de spectaculozitatea peisajului naturii și a celui rupestru. Senzația a fost de peisaj ireal prin unicitatea lui. Niște construcții care erau cândva sinonime cu primitivismul au devenit atracții turistice, locuri în care piatra a prins o alt viață , iar urâtul a devenit frumos.

    În cel mai înalt punct al orașului se află Catedrala Santa Maria della Bruna. Aici, în Piazza Duomo, este un loc de belvedere superb asupra celor două Sassi, Barisano și Caveoso. Dealul pe care se află catedrala împarte cele două zone. Catedrala trebuie vizitată. Impresionează prin arhitectura exterioară, în stil romanic, secolul al XIII-lea și prin interiorul baroc. M-am bucurat că am putut fotografia.

    Casa Noha este o casă specifică și se poate vizita, fiind un muzeu despre ce a însemnat o locuință în piatră. În unele sassi s-au deschis hoteluri sau restaurante. Matera trăiește din turism. Promovare turistică este și pâinea specifică zonei, făcută după rețete tradiționale. Când intri în Matera, pâinea te așteaptă în primul magazin întâlnit. Am cumpărat una mică, pot firma că este bună, dar nu cea mai bună mâncată de mine.

    Un alt obiectiv pe lângă care nu poți să nu treci este Cisterna orașului, unul dintre cele mai mari rezervoare de apă, Palombaro Lungo din Piazza Vittorio Veneto. Aâncă de 15 metri, cu o cantitate de 5000 mc apă, cisterna se vizitaeză numai cu ghid. Eu nu am vizitat-o, am admirat-o de sus, apoi am coborât treptele până la poarta de intrare și atât.

    În drumul de întoarcere spre gară, am luat-o greșit pe un alt traseu. Am făcut mai mult, dar am avut ocazia să vedem și partea nouă a orașului, o zonă cu blocuri și multă verdeață. Un oraș nou într-unul antic.

    Matera este facinantă cu ale sale Sassi, o așezare cu totul deosebită,un muzeu antic în natură. Atât de deosebită, încât a fost aleasă Capitală Culturală Europeană în 2019.


    [fb]
    ---
    Trimis de Rodel in 22.11.17 18:44:29
    Validat / Publicat: 22.11.17 22:02:49
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 5045 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P24 Biserica Sfinților Petru și Pavel, . În pan îndepărtat se văd celebrele Sassi, casele din caverne
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 42 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [22.11.17 22:00:51]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Matera și împrejurimile, MATERA" (deja existentă pe sait)

    Aurici
    [23.11.17 00:09:52]
    »

    @Rodel: Cheile Gravinei nu sunt atât de greu accesibile cum pare de sus. A fost o plimbare destul de lejeră pentru că traseul este lung și panta se mai estompează.

    Și pe mine m-a impresionat Matera. Foarte mult. Și mi-am promis că revin când va fi capitală europeană. Sper să mă țin de cuvânt.

    La o osterie din Matera, în timp ce ne așteptau să venim din plimbarea prin Cheile Gravinei unde băieții nu s-au încumetat, soțul zice că a mâncat cea mai bună mâncare din viața lui. Și ăsta este un motiv serios să ne întoarcem.

    Cum ai scăpat cu fotografiile din Dom? Și eu am reușit vreo două, dar imediat cum am intrat a venit un gardian la mine și m-a pus la respect.

    Mi-a făcut mare plăcere articolul tău. Și pozele.

    maryka
    [23.11.17 09:52:11]
    »

    Am citit și privit cu încântare tot ce am văzut! Foarte frumos! Mai ales când te gândești câtă vreme a trecut peste ele... La prima vedere se aseamănă foarte mult cu casele săpate în piatră din Santorini, (de exemplu P 03) doar că nu sunt albe și jos nu e apă, ci defileul. Cu drag m-aș plimba și eu pe acolo, se spune că niciodată nu e prea târziu, sau să am grijă ce îmi doresc, nu?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    RodelAUTOR REVIEW
    [23.11.17 17:20:42]
    »

    @Aurici: Îmi doresc și eu să revăd Matera și nu numai. Nu m-am gândit să ajung pe cheile Gravina pentru că mi s-a părut greu de parcurs, acum, după ce ai spus că nu e dificil, parcă-mi pare rău că n-am încercat.

    Am putut face fotografii, nu m-a oprit nimeni. Dar m-am limitat doar la câteva.

    Mulțumesc pentru lectură, aprecieri și vot!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    RodelAUTOR REVIEW
    [23.11.17 17:27:13]
    »

    @maryka: Am căutat și eu asemănări cu Grecia, dar le-am găsit mai puțin în Matera, mai mult în Monopoli sau Polignano a Mare, Ostuni. Îți doresc să ajungi în acea parte a Italiei, te vei îndrăgosti de ea la fel ca și de Grecia.

    Mulțumesc pentru lectură și vot!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Aurici, maryka, Rodel
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Matera și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05228590965271 sec
    ecranul dvs: 1 x 1