ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.01.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 23.09.20
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2018
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 10 MIN

    Matera - de la deznădejde la izbândă

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    La vremea la care vizitam Matera, nu scriam aici şi nici nu citisem toate articolele publicate pe acest site. Este dezarmant să scrii ceva despre care mulţi alţii au făcut-o înaintea ta şi încă foarte bine. Cu toate acestea, experienţa personală este unică pentru fiecare, lucru care m-a determinat şi pe mine să vă împărtăşesc ce am simţit când am dat pentru prima dată de aerul Materei.

    În afară de faptul că Matera, ca pentru mulţi alţii, este unul dintre cele mai fascinante și unice locuri pe care le-am vizitat în Italia sau oriunde în lume, pentru mine a însemnat ceva în plus, pentru că aveam de aniversat un eveniment personal, în acea perioadă.

    Cum ajungi la Matera din Bari

    Peste Matera nu dai întâmplător, nu îți iese în cale când mergi către alte destinații turistice, nu te ocolești puțin în drumul de întoarcere de la plajă și nici nu faci un popas scurt ca să te scuturi de praful Italiei. La Matera ajungi dacă vrei să vezi și ai aflat despre peisajul neobișnuit ai Cappadociei italiene impregnate încă de izul vechi al secolelor apuse! Noi ne-am planificat să ajungem aici pe timpul unui city-break în Bari.

    Pentru cine nu a fost niciodată în Bari, trebuie să știe că în acest oraș există o gară importantă, Bari Centrale, din care se poate călători cu trenurile mai multor companii private către orășelele turistice din zonă, care sunt fiecare o poveste în sine. Călătoriile cu trenul în Italia sunt foarte plăcute, trenurile fiind curate și confortabile.

    Nu te împiedică nimic să achiziționezi biletele online de pe site-urile companiilor de transport, dacă ești genul care își planifică din timp fiecare moment al vacanței ????.

    Spre Matera circulă trenurile companiei private de transport feroviar Ferrovie Appulo Lucane și e bine să consultați înainte pagina oficială a acesteia: ferrovieappulolucane.it/ricerca-corse.

    Desigur, de la Bari poți să închiriezi o mașină – o alternativă eficientă doar dacă plănuiești să faci un tur al regiunii şi să vezi mai multe oraşe și obiective, ceea ce cu siguranţă nu vei regreta.

    Noi am ales varianta cu autobuzul, de data aceasta, fiindcă ne-a convenit orarul de plecare-întoarcere. Am pornit spre Matera cu un bus al companiei FlixBus la ora 8:45, din stația plasată în apropierea Bari Centrale, iar biletele le-am achiziționat cash de la casa aflată vis-à-vis de stația care era capăt de linie.

    Călătoria a durat 1 oră și 15 minute (dus) și a fost extrem de amuzantă. Pe traseu, au coborât și urcat multe persoane, s-a umplut și culoarul, autobuzul era un fel de rată, iar înghesuiala, cel puțin ca în 104 - în vremurile aglomerate ????.

    Nu m-am mai săturat să-i ascult pe italienii care conversau și mai ales gesticulau, râdeau, vorbeau la telefon cu rudele și tot autobuzul afla toate problemele personale ale fiecăruia. Era o împrieteneală… totală. Cel mai mult m-au amuzat un tânăr și o tânără care s-au cunoscut în stația de la care ne-am urcat și noi, apoi la despărțire (el - a coborât într-un oraș pe parcurs, ea - la Matera) și-au schimbat numerele de telefon și s-au îmbrățișat ca doi vechi prieteni! ???? Ce ți-e și cu italienii ăștia!? ...

    Punctul terminus al cursei a fost Stazione di Matera Centrale - capătul de linie pentru aproape toate autobuzele ce ajung în Matera, de unde am pornit-o la pas pe Via Giovanni Minzoni către orașul vechi, în urma grupurilor mari și mici de turiști care ținteau același loc. După 10-12 minute am ajuns în Piazza Vittorio Veneto, locul de început al traseului care te poartă prin orașul vechi.

    Cum a devenit cunoscută Matera

    Având o istorie sumbră, până în anii 1950 Matera a fost o sursă de rușine pentru Italia, un loc al sărăciei, malariei și ratei ridicate de mortalitate infantilă, unde oamenii trăiau împreună cu animalele lor în peșteri fără electricitate, apă curentă sau canalizare. Cartea doctorului Carlo Levi, exilat de regimului fascist în regiunea Basilicata,” Cristos s-a oprit la Eboli” , a crescut gradul de conștientizare asupra condițiilor disperate ale oamenilor care trăiau aici și aproape 15.000 de personae, cam jumătate din cei ce trăiau în promiscuitate, au fost mutați în locuințe noi în partea modernă a orașului, în perioada 1953 – 1968.

    Ascunsă în acest colț îndepărtat din sudul Italiei – adică în fosta regiune Lucania, azi Basilicata, un loc la care nu se ajunge cel mai ușor - Matera a reușit să rămână relativ necunoscută în special pentru turiștii străini, deși de când a devenit sit al patrimoniului Mondial UNESCO în 1993, numărul de vizitatori a crescut.

    Istoria recentă se pare că a răzbunat Matera, întrucât o serie de evenimente și acte culturale petrecute aici au promovat încet dar sigur orașul salvat de la pieire.

    În 2003, Mel Gipson a găsit decorurile perfecte pentru filmul regizat de el, Patimile lui Isus. Cina cea de Taină a fost filmată la biserica San Nicola dei Greci, iar procesiunea crucii, pe aleile abrupte ale secțiunii mai vechi abandonate din Sasso Caveoso.

    Nici regizorul Cary Joji Fukunaga nu a ratat Matera în 2019, când a regizat pelicula No Time to Die (Nu e timp de murit), în care actorul Daniel Craig interpretează pentru ultima dată rolul agentului 007 (trailerul a apărut in septembrie 2020: - vezi aici). Premiera filmului va avea loc în România în aprilie 2021.

    Întrucât Matera urma să fie capitală culturală europeană pentru anul 2019, la momentul vizitei noastre din noiembrie 2018 pregătirile începuseră deja, astfel că am putut să vedem câteva dintre proiecțiile sculpturilor artistului spaniol Salvador Dali prezente la Matera ca „avanpremieră” a proiectului „Persistența contrariilor” , ce urma să se deschidă publicului în decembrie 2018.

    În incursiunea printre Sassi am întâlnit trei dintre aceste mostre despre care simt că trebuie să vă spun câteva cuvinte, nu pentru a vă demonstra erudiția mea, ci pentru că am fost un pic confuzată și oarecum contrariată de aceste lucrări, ca de altfel de toate operele excentricului artist pe care le-am văzut expuse în muzeul din orașul Figueres, Spania.

    Sculpturile pe care le-am văzut erau:

    Elefantul Spațial – o temă recurentă a lucrărilor lui Dali, prima aparției a acestuia fiind în 1944. Elefantul este o” distorsiune în spatiu", explică un studiu, "picioarele sale filiforme contrastând cu ideea de imponderabilitate cu structură".

    Dansul timpului – o lucrare care reprezintă un ceas liber, o referință la celebra pictură „Persistența de memorie ", cea mai faimoasă capodoperă a lui Salvador Dali realizată în anul 1931, aparţinând suprarealismului, înfăţişând un ţărm marin sumbru presărat cu ceasuri parcă topite, care se scurg.

    Rinocerul Cosmic – o sculptură din 1956, operă inspirată din creaţia lui Albrecht Dürer, pe spate având un teanc de arici de mare, în formă de obelisc. Animalul are picioare disproporţionat alungite, cum ar fi cele ale unei insecte. Acest animal este considerat pentru umanitate repetarea legendei vii a unicornului în creştere pentru a ajunge la infinit, dar şi chintesenţa regnului animal şi a umanităţii (da, mie nu mi s-a părut, dar nu sunt critic de artă!)

    La pas prin Matera

    Orașul are încă un aer misterios care merită descoperit pas cu pas, rătăcind printre vechile sassi, scotocind cotloanele de piatră și intrând prin grotele odată insalubre, astăzi transformate în muzee, boutique-ri, hoteluri, restaurante și cafenele.

    Până la Matera, a cărei așezare străveche, este cunoscută ca Sassi di Matera, nu îmi imaginam că poți să petreci o mulțime de timp în peșteri. Poți să dormi în peșteră, poți să mănânci în peșteră, să bei un aperitiv în peșteră, chiar să admiri sculpturi moderne în peșteră.

    La prima vedere te oprești înmărmurit ca să privești la încurcătura dramatică a caselor de piatră gri-gălbui, un contrast cu eleganța orașului nou. Mergând pe o scară abruptă, ne-am aruncat într-o lume magică prin care parcă ne-am rupt total de realitate. Senzația ciudată că trăiești într-un alt secol, într-o altă viață paralelă dintr-un film color sepia, ne-a însoțit pe toată perioada plimbării printre sassi.

    Clădirile se cațără și coboară pe dealuri, casele sunt îngrămădite una peste alta, acoperișurile unora servind drept străzi pentru cele de deasupra. Peșterile originale au fost extinse cu fațade care arată ca niște case normale.

    Cel mai bun mod de a explora cartierele Sasso Barisano și Sasso Caveoso – sarea și piperul Materei - este să călătorești prin labirintul aleilor înguste, în sus și în jos, pe scări inegale de piatră, descoperind fundături și mici curți împodobite cu ghivece de flori, biserici rupestre și magazine de suveniruri.

    Totuşi, la marginea orașului din Sasso Caveoso poți rătăci prin peșteri nelocuite și poți să-ți faci o idee despre cum era să trăiești aici cu ani în urmă. Este o latură mai crudă a orașului dar de departe cea mai fascinantă.

    Ce să vezi în Sassi di Matera

    Matera este locul perfect să te minunezi la tot pasul și să te pierzi ????. Unii oameni recomandă să îți iei un ghid și probabil că ar fi bine, dar noi am preferat să ne rătăcim și să ne regăsim de capul nostru.

    Cattedrale di Matera - biserică romano catolică, dedicată fecioarei Maria (madona della Bruna) încă din 1389, cea mai impozantă dintre basilicile de aici. O mare parte din interior este decorată în stil baroc, dar și cu fresce bizantine sau sculpuri renascentiste

    Casa Grotta di Vico Solitario - este turistică și se aglomerează cu grupuri, dar merită să arunci o privire pentru a vedea cum au trăit oamenii în aceste peșteri în secolul al XVIII-lea. Întreaga familie (în medie șase membri), inclusiv animale precum catârii, găinile și porcii, au trăit împreună în peșteră și s-a mobilat cam cum ar fi fost în trecut.

    Museo della Scultura Contemporanea MUSMA - un museu de artă cu sculpturi moderne împrăștiate în colțurile unui palat rupestru din secolul al XVII-lea. Este un cadru extraordinar și merită cu siguranță o vizită

    Palombaro Lungo – o cisternă imensă, situată central, sub Piazza Vittorio Veneto, construită ingenious prin unirea mai multor încăperi subterane, cu arcuri imense, în care era captată apa de pe dealuri în scopul alimentării populației ce trăia în Sassi di Matera. În 1991, orașul a redescoperit și a repus în siguranță Palombaro Lungo. Vizitarea se face într-un tur de 25 de minute, cu rezervare.

    San Pietro Caveoso - una dintre cele mai frumoase biserici din Matera. La categoria biserici rupestre, sculptate în stâncă, se pot vizita Madonna dell’Idris și cripta San Giovanni in Monterrone cu un bilet comun de intrare.

    Ce mănânci bun în Matera

    Regiunea Puglia este renumită pentru cele trei ingrediente de bază din bucătăria italiană: făină, măsline și ulei de măsline. Ca în toate orașele din zonă, în Matera întâlneși la tot pasul restaurante sau puburi-cafenele în care poți degusta pizza într-o varietate atât de mare cum nu vă imaginați, focaccia sau paste de nenumărate feluri, cele tradiționale fiind orecchiette – un soi de scoici mici, prelucrate manual.

    În orice loc cu mâncare te oprești, este imposibil să nu dai peste produse de panificație în toate formele și de toate mărimile, cu ingrediente diverse: cu măsline, cu brânze, cu mozzarella proaspătă, cu cărnuri crud-uscate sau fructe de mare. O altă specialitate foarte căutată și de turiști este pane di Matera, cu ingredientele specifice zonei și cu forme tare ciudate ????.

    Noi ne-am oprit la Ristorante-caffe Donna Bruna, un local cochet dintr-o grotă, evident, unde am mâncat paste și am savurat un pahar cu vin din regiune. Mai târziu, în drumul de întoarcere la Stazione di Matera Centrale am mai făcut o haltă pentru un cappuccino și o înghețată la una dintre cafenelele din orașul modern, nu mai știu cum se numea, dar nu are nicio importanță, pentru că erau destule.

    Întoarcerea la Bari a fost tot cu autobuzul, dar acum drumul mi s-a părut mai scurt și parcă nici n-am avut timp să derulez în minte filmul live în care fusesem protagoniștii din ziua petrecută în Matera. M-aș întoarce și mâine în acest oraș în care mai sunt nu multe, ci enorm de multe de descoperit, căci aura lui de mister încă nu s-a destrămat.

    Când dai cu ochii de Matera, uiți că ai văzut orice altceva înainte. Îți taie răsuflarea, te uimește la orice pas, te intrigă și te răscolește, te fascinează și te obosește de nu te vezi, dar îți râmăne în minte și în suflet, că nu mai poți scăpa de ea. Nouă asta ne-a făcut Matera!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de k-lator in 15.01.21 00:49:56
    Validat / Publicat: 15.01.21 07:34:21

    VIZUALIZĂRI: 6619 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (k-lator); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P15 Vedere catre Rinocerul Cosmic - Salvador Dali
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [15.01.21 09:41:24]
    »

    @k-lator:  Matera este într-adevăr un oraș fascinant, genul față de care n-ai cum să rămâi indiferent, e o poveste de succes despre eradicarea sărăciei și prezervarea acelor locuri ce amintesc de trecutul său urât nu prea îndepărat; cu alte cuvinte, o lecție de viață. Eu așa am perceput-0, iar reviewul tău mi-a întărit impresiile. ​

    Ai vizitat Matera toamna târziu și vremea ploioasă a accentuat și mai mult senzația sumbră pe care ți-o dau blocurile de piatră cenușii​, monocromia aproape obsedantă a cartierelor sassi, peșterile și scările întortocheate care coboară către ele.

    Felicitări pentru review și poze! Ai surprins în cuvinte și imagini esența acestui oraș ciudat și interesant. ​

    webmaster
    [15.01.21 10:39:07]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    k-latorAUTOR REVIEW
    [15.01.21 10:52:09]
    »

    @webmaster:  Multumesc mult!

    k-latorAUTOR REVIEW
    [15.01.21 15:26:30]
    »

    @Carmen Ion:  M-am apucat sa scriu acest review cu vreo 2 luni în urmă, doar pentru că Matera mi-a lăsat o impresie foarte puternică. Apoi am început să caut ce se mai scrisese pe AFA și m-am descurajat foarte mult. Erau deja postate 9 articole, și zeci de poze, iar despre tot ce văzusem eu alții povestiseră (inclusiv tu) cu atât de multe detalii, atât de frumos, atât de incredibil că mi-am zis: ce aș putea să mai spun eu în plus?

    Am tot ocolit articolul, dar de câte ori priveam pozele incredibile îmi aminteam despre excursia noastră de o zi, apoi m-am hotărît: Matera merită măcar un update din când în cand!

    Multumesc pentru apreciere.

    Toate cele bune!

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [15.01.21 17:28:13]
    »

    @k-lator:  Este destul de greu să găsești un subiect de călătorie complet neabordat pe acest site de călători” înrăiți” care există deja de vreo 13 ani, dacă nu mă înșel. Șanse mai mari la originalitate ai probabil dacă” ataci” un hotel sau un restaurant inedit...

    Prin urmare, faptul că alții au descris înaintea ta​ un oraș, o regiune, o biserică, un muzeu, un traseu montan etc. nu e de natură să descurajeze - întotdeauna se va găsi cineva care să observe ceva ce a scăpat altora sau să ofere o perspectivă nouă.

    Eu, de pildă, aștept să ne povestești și despre alte locuri vizitate în Puglia: Bari, unde înțeleg că ai stat, poate Alberobello... Deși alții (inclusiv eu) au postat reviewuri despre acestea.  

    Mulțumesc și eu pentru aprecieri.

    Numai bine! ​​​

    crismisPHONE
    [16.01.21 11:07:10]
    »

    @k-lator:  Am avut o zi nebună ieri, am deschis seara articolul tău, i-am citit titlul și l-am închis la loc: un subiect numai bun să-mi acompanieze cafeaua de mâine dimineață! Și ca să vezi că nu mint cât de obosită am fost, uită-te la ce oră îmi beau cafeaua azi dimineață!

    A ​fost o idee foarte bună, căci am putut savura pe îndelete, cu mintea pe deplin prezentă, mica voastră călătorie într-un spațiu fascinant, care s-a aflat de multe ori în atenția noastră turistică, dar până acum n-a fost să fie... Mi-a plăcut felul cum l-ai prezentat, s-a simțit pasiunea strecurata printre rânduri și într-adevăr, perspectiva e diferită față de alte povestiri. Mi-a plăcut și mica secvență din autobuz, cu italienii gălăgioși etalandu-și viața la telefon, cu cei doi care și-au schimbat numerele de telefon, deși abia se cunoscuseră... Mi s-a accentuat nespus dorul de astfel de momente; mă pălise dorul de peisajele, arta și gastronomia italiană acum vreo 2 seri, vizionând un documentar la TV!... Sper să se ridice măcar o parte din restricțiile prezente, pe măsură ce tot mai multă populație se vaccinează și să putem călători din nou, altfel simt că mă topesc de dor!...

    Felicitări pentru articol, te rog mai scrie despre partea aceea de lume, sigur mai ai și alte povești în tolbă!

    k-latorAUTOR REVIEW
    [16.01.21 11:36:44]
    »

    @crismis:  Da, m-ai prins , nu am scris doar de dragul orașului Matera ci și pentru că m-a năpădit dorul de Italia și de Spania, și de Portugalia... și de orice și sper să revenim la vremurile când le călcam cu piciorul și le miroseam, ca să nu o luăm razna!

    Altfel, sunt multe de spus și aș avea o grămadă...

    Mulțumesc mult pentru apreciere și vot și ecou și vorbele tale încurajatoare.

    Să auzim numai de bine și să ai un an cu tot ce este mai bun și frumos! ​

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster13
    [16.01.21 14:21:49]
    »

    Coloana sonoră ataşată este propunerea mea pentru a fi ascultată atunci când vizionaţi fotografiile... bineînţeles se poate şterge sau se poate schimba!

    k-latorAUTOR REVIEW
    [16.01.21 14:49:18]
    »

    @webmaster13:  Mulțumesc mult! Foarte potrivit fondul muzical, nici eu nu l-aș fi ales mai bine

    Toate cele bune! ​

    Aurici
    [16.01.21 22:41:19]
    »

    Încă din 2016, când am fost noi, am văzut pe ziduri plăcuțele acelea cu coduri de bare pe care le puteai descărca pentru a afla povestea Materei. De atunci se pregătea Matera pentru 2019 când a fost capitală europeană. Mi-am dorit mult și am sperat să ajung în 2019 dar n-a fost să fie.

    Și pe mine m-a impresionat la fel de mult ca pe tine și sunt în asentimentul colegelor care ți-au spus că este bine ca fiecare să ne spunem povestea aici. Pentru că, oricât am vrea, nu putem să cuprindem chiar tot din locurile în care ajungem. Scriind fiecare nu facem decât să ne completăm unii pe alții și cei care citesc să poată să-și facă o idee cât mai bună.

    Amintirile despre istoria Materei s-au mai estompat, dar n-o să uit niciodată străduțele, panorama din punctele de belvedere și plimbarea prin Cheile Gravinei.  Și nici osteria în care l-am lăsat pe soț pe când eu mă plimbam prin chei, de unde l-am extras cu greu pentru că, timp de 3 ore sau mai bine cât a stat acolo, se împrietenise cu patronul restaurantului și aveau o limbariță... Asta apropo și de italienii prietenoși din autobuz.

    Mulțumim pentru aducerile aminte și pentru poze. Tu zici că ai văzut multe articole scrise și te-ai descurajat. Noi zicem că ne-a prins bine articolul tău ca să ne mai actualizăm și noi, pentru că eu, una, mai țin minte puține lucruri pe care le-am zis acu 4-5 ani...

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Aurici, crismis, k-lator
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Matera și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069850921630859 sec
    ecranul dvs: 1 x 1