GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biokovo, bună dimineața iubitul meu!
Asta se întâmpla zilnic, în fiecare dimineață, m-am îndrăgostit iremediabil de El. Trebuia să-l ating un pic, a fost al doilea obiectiv al meu din Croația, după cascadele de la Plitvice.
Biokovo este unic, o spun specialiștii, nu numai eu :). Este alb, e ca o umbrelă a Makarskăi, o protejează, este situat de-a lungul coastei Dalmate, între râurile Cetina și Neretva. Da, m-am îndrăgostit de un munte :p.
Cel mai înalt vârf este Sveti Jure, adică Sf. George, are 1762 m, acolo e amplasat un transmițător FM, pe limba mea: o antenă foarte mare.
Toată zona e protejată, este rezervație naturală.
Centrul de vizitare al parcului se află în orașul Makarska, nu l-am căutat, eram deja informată de acasă.
La prima vedere zici (unii) că nu-i mare brânză, e-un munte ca toți ceilalți munți. Pentru mine era ceva special, mă atrăgea ca un magnet.
Câteva „date tehnice”
Parcul e fondat în 1981, are o arie de 19550 ha, peste 1500 de plante și peste 100 de specii de păsări, 21 de specii de reptile, 7 specii protejate de amfibieni, 13 specii rare de lilieci, 199 de specii de faună subterană din care 60 de specii sunt endemice adică trăiesc numai acolo. Astea le-am aflat la fața locului, din plinatul primit odată cu biletele.
Drumul până la „poarta” muntelui
Biokovo e și pentru puturoși, drumul se poate parcurge ușor, cu mașina personală, cu autobuzul local din Makarska, cu bicicleta sau pe jos. Până la Sf Jure sunt 23 km, 2-3 sunt pietruiți, restul e asfalt, drum de o mașină uneori, de fapt de mai multe ori;).
La ultimul semafor la ieșirea din Makarska înspre Dubrovnik este un sens giratoriu, ne învârtim și ieșim la a treia căscare de drum, sunt indicatoare către Kotisina, după doar 3 km pe partea stângă e Grădina Botanică, parte a muntelui alb.
După alți câțiva km, tot pe partea stângă e o parcare largă, cu panouri și cu hărți, cu o căsuță pietruită pe post de casă e bilete, cu un ranger, adică un pădurar (tânăr) proțăpit lângă o barieră.
Așteptăm la rând, după bicicliști.
Biletul costa 50 kuna/persoană dacă ești cu mașina, sau 25/kuna de persoană dacă ai biclă. Vreo 32 lei. Cum naiba? Eu aș taxa mașinile în locul bicicliștilor.
Pentru bicicliști: Ruta Sveti Jure este inclusă în rutele profesionale. Amatorii să-și ia gândul. La turul Croației urcarea a fost de 28 km, lungă și grea.
Rangerul nostru ne-a întrebat de unde suntem, s-a mirat, ne-a întrebat în ce limbă putem comunica, ne-a prezentat pe scurt Biokovo în limba engleză, ne-a înmânat o hartă, biletele, ne-a instruit, ne-a urat succes și a ridicat bariera. Măi, nu eram din lumea a treia, avem și noi frumuseți de munți... în fine, drăguț pădurar :D.
Urcarea pe munte
A inceput cu un drum superb, printr-o pădure de pini, din loc în loc erau avertismente referitoare la incendii. Se întețește urcarea dar și emoțiile mele=)), apar nesuferitele de serpentine. Ups, pădurea dispare, apar arbori spinoși, în stânga vedem marea, coasta rivierei, insulele Brac și Hvar. În dreapta stâncă și pietre, drum doar de o mașină, eram deja îngrozită, vreo doi km nu aveam asfalt dar nici parapeți. Mi se ridicase tensiunea:(.
Apare și asfaltul, urcăm fericiți crezând că suntem singurii nebuni de pe munte. Ei aș, e trafic=)): mașini, bicicliști, ATV-uri, pietoni, motociclete. Urcăm o pantă mare, urma o parcare, așa era pe hartă, noi urmăream traseul roșu indicat de ranger. Găsim un punct de belvedere, nu ne oprim decât la întoarcere acolo, înaintăm încetișor și-ajungem la o troiță pietruită, o admirăm din mers. Din pietre parcă răsăreau arbuști pitici și flori, era o liniște albă, mirosea a verde, stâncile zâmbeau în soare.
Ziua era perfectă, nici măcar un puf de norișor, erau 26 de grade.
Din loc în loc sunt indicatoare pentru bicicliști, cu diferite trasee, cu nr de km și timpul estimat parcurgerii acelui traseu.
Peisajul era înspăimântător de frumos, parfumul lui Biokovo trezea simțurile, drumul ondulat ne-a condus către un restaurant cu terasă și parcare, n-am poposit și-am continuat până la Ravna Vlaska, un alt punct de belvedere.
Iar un ranger...
Parcăm, coborâm, mergem pe balcon și oau, ca o pictură era totul, priveliștea era nemișcată dar vie, riviera Makarska era jos, sărutată de mare și încălzită de soare, era pitică, eram la 1228 m înălțime.
Rangerul ăsta avea și el o căsuță din piatră, n-am intrat dar am văzut niște magneți și pliante în interior. Vis-a-vis de căsuță era un panou informativ cu ce avem și ce nu avem voie să facem prin jur, un panou explicativ despre flora și fauna din rezervație, toate info sunt în croată și engleză, au și poze dar și desene.
Parcarea e suficient de mare, încap câteva mașini.
O stație service pentru bicicliști mi-a atras atenția în mod deosebit, n-am văzut până atunci, nici nu știam că există așa ceva.
O potecă pietruită ieșea din asfalt și ne îndruma pașii către un wc „eco”. Era un wc ca la țară, pe vremuri, numai că era un pic mai modern :), avea hârtie ig, era foarte curat, câteva chestii mirositoare mai acopereau mirosul, un tron din lemn avea gaură și capac de wc. Afară, lângă wc era o fântânică din piatra muntelui construită :).
Ne-am continuat drumul, era uneori tare îngust, ne așteptam unii pe alții, mașini, biciclete, motociclete și ups, un autobuz local. N-aș merge cu el nici plătită, jur!
Până la Sf Jure am întâlnit destule zone de relaxare, cu băncuțe, mese și umbrare.
Biokovo are multe doline adică locuri depresionare cu aspect de farfurie, erau ca niște lunci verzi, pe post de jgheaburi. Ei, locurile astea au un pământ fertil, în fiecare piticanie de dolină oamenii locului au plantat legume. Am văzut oamenii săpând roșiile și castraveții :). Unde locuiau ei? Habar nu aveam dar după fiecare grădină de legume mergeam vreo două, trei serpentine și vedeam o căsuță din piatră, era locuită.
Biokovo era ca un dalmațian, era alb cu pete, avea o frumusețe aparte, era atât de îngâmfat, avea și motiv, strălucea pur și simplu :).
Trecem de un platou stâncos, nu mai zărim Adriatica, pe un vârf vedem o căsuță, pe un indicator scria Vosac, eram la 1422 m, n-am oprit, noi îl doream pe Jure.
Șoseaua urca abrupt, noi călare pe ea, aglomerația era mare=)), am depășit vreo două mașini, o motocicletă mergea în fundul autobuzului, era interesant. Mai mult staționăm decât să circulăm, așteptam cu toții autobuzul care trebuia să facă multe manevre pentru a curba. Șoseaua parcă se sfârșește în cer, e terifiant:((.
Într-un final, cu palpitațiile la purtător, ajungem la Sf Jure, adică în vârf.
Aici e o căsuță, iar, cu un pădurar tânăr. Ăstia comunicau între ei prin stații. Pe geamurile căsuței erau lipite multe stegulețe, abțibilduri. Eu n-am avut ce să lipesc, m-am ofticat:((.
Pe platforma betonată am găsit parcarea aproape plină. Am primit indicații despre loc, parcare și timpul de staționare. Nimeni nu are voie să stea mai mult de 30 minute, timpul e limitat pentru a nu încurca și bloca circulația.
Locul e măricel, antena e uriașă, e îngrădită, accesul e interzis acolo, așa cum e firesc.
Erau toalete ecologice, de-alea din plastic.
Se poate coborâ pe o potecă îngustă, pietruită, anevoioasă, până la bisericuța Sf George. Nu ne-a ajuns timpul, a fugit repede nesuferitul:(.
Domnul C se tot uita după șerpi, credea că stau pitiți după pietrele albe=)). După juma de potecă ne-am întors, a zis că a văzut un șarpe negru . M-am speriat și l-am întrebat unde. Răspuns: „pe un panou era într-o poză”. Aha!:(
Aveam deja 25 de minute de când eram pe platformă, regula trebuia respectată, nu cred că ne certa pădurarul pentru 5 minute în plus dar așa pot face mulți și nu e normal. Trebuia să coborâm, am renunțat la bisericuță, puteam fi „atacați” de șerpii de pe panou=)).
E inutil să mai spun că o vijelie de gânduri împletite cu imagini reale care păreau ireale mi-au îmbogățit ziua și vacanța. Eram deasupra mării, a oamenilor, a vieții, eram aproape de cer.
Încărcați de frumos, i-am mulțumit lui Biokovo și-am scos mașina din parcare. Am fost opriți de ranger, urcau două „motoare” mari.
Cumva se și grăbea domnul C, autobuzul se pregătea să coboare și era mult mai bine să fim în fața lui.
A fost mult mai ușor la coborâre, tot palpitant dar tare emoționant.
Semnalul telefonului a fost bun, am vorbit cu copilul la telefon în timp ce eram prin dolinele muntelui.
Net aveam full, totul era perfect.
Biokovo are o vreme schimbătoare, mereu, temperatura sus era de 19 grade, era un pic răcoare dar ne-a protejat soarele. Știam că trebuie să fim prevăzători, incendiile sunt imprevizibile acolo, iar ploaia își poate face de cap în orice secundă. Știam doar eu =)), nu era cazul să-l informez și pe domn, ar fi avut un motiv în plus să nu urce.
E bine să aveți haine și încălțări potrivite, noi n-am avut :D.
În rucsăcel să puneți ceva de ronțăit și o sticluță cu apă.
Deși sunt doar 23 km, toată excursia ne-a luat trei ore din zi. Puteți să alocați o zi întreaga lui Biokovo, sunt locuri pentru picnic și odihnă.
O frumusețe sălbatică, Biokovo e chiar impresionant, se ridică din coasta Adriaticii, ascunde numeroase peșteri, trasee provocatoare, animale și multe, multe flori.
Un muzeu al naturii - regina noastră, un muzeu creat de natură și protejat de oameni iubitori de frumos. Sunt muzeele mele preferate, le ador. Iar pe Biokovo îl iubesc, a fost fantastic.
Mulțumesc, Biokovo!
Trimis de krisstinna in 04.08.18 08:49:37
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@krisstinna: Frumoase locuri!
E genul de drum care îi place lui Adrian iar mie îmi dă palpitații... Dar și când ajungi acolo, sus, și vezi ce panoramă ți se așterne la picioare...
@krisstinna: E frumos „iubitul” tău! Nu mă mir că te-ai îndrăgostit de el!
Cred că te „înșeală” cu multe Doamne, dar asta trebuie să te mulțumească, nu-i așa?!
@krisstinna: Wow! Super-idee de petrecut măcar o juma' de zi! De ținut minte!
Vezi, Tati ar fi făcut invers decât dl. C. Adică ar fi mers musai la bisericuță, chiar cu riscul de a întârzia peste limita celor 30 de minute. Și cu riscul de a mă enerva pe mine, care, ca și tine, îmi place să respect regulile (în general).
Frumoasă excursie făcurăți, bravo!
@krisstinna: Frumoasă plimbarea ți-a oferit ”iubitul tău alb”... pardon!!! iubitul tău soț creț, te-a plimbat pe muntele alb...
Spectaculos traseu... te plimbi pe munte și admiri marea...
Și mie îmi dă emoții asemenea trasee... dar când ajungi sus... uiți de emoțiile drumului și admiri ”muzeul naturii”.
Anormal mi să părea să nu ajungi acolo sus... adică să stai doar jos la malul mării... să-l admiri doar din balcon și să nu ajungi acolo sus...
Foarte organizați croații ăștia, știu să protejeze ceea ce le-a oferit natura.
Fălicitări pentru plimbare.
@Carmen Ion: Așa e, drumul e cu palpitații.
Mă mai amuza domnul C din când in când, îmi arăta că a crescut consumul combustibilului , poate pentru a îmi verifica “pulsul”.
Mulțumesc frumos de vizită!
@Dana2008: Mulțumesc frumos!
Să știi că Biokovo e plin cu drumuri de tot felul, trasee multe, lungi sau scurte, are de toate pentru toți, inclusiv pentru alpiniști.
Noi am urmat traseul cu roșu, cel pentru mașini, la indicația pădurarului.
Mulți turiști parcau mașinile și mergeau pe jos, pe poteci, in drumeții scurte.
@doinafil: Da, mă înșeală zilnic dar îl înțeleg
E frumos, are cu ce, are ditamai antena, dolinele sunt interesante, stâncile lui strălucesc in soare, e uimitor.
Și nu numai asta. Ca parte a muntelui este și Grădina Botanică pe care nu a dorit domnul să o vizităm, dar și Vepric, un alt loc superb.
Deci sunt trei muzee într-unul, toate trei in natură, toate trei deosebite pentru mine.
Te pup cu drag!
@crismis: Domnul C a fugit mai mult de șarpe decât de altceva. Șerpi nu am văzut, or fi, dar nu pe potecile călcate intens de oameni.
Să știi că poți aloca o întreaga zi lui Biokovo, mai este și Grădina Botanică de văzut, e la poalele lui, dar și Vepricul, in cealată parte a muntelui, o să scriu despre el. Totul e să te orientezi, să fie vremea favorabilă, să nu fie înnorat că altfel nu vezi nimic.
Mulțumesc
@ANILU: Zilnic îi ziceam de Biokovo domnului C, se săturase de gura mea
Dar ce, și eu l-am dus la Dubrovnicul lui, nu putea să mă refuze la infinit
Bine, l-am aglomerat eu un pic, aveam activități intense, pe unele le-a acceptat, pe altele nu.
Dar i-am dat și pauză, trei zile
Sus, acolo, acolo ești doar cu cerul, senzația e minunată.
Da, ai dreptate, foarte organizați croații, toată vacanța i-am înjurat și beștelit pe cei care ne-au și ne conduc țara asta frumoasă.
Mulțumesc frumos
@krisstinna: Un adevărat muzeu al Naturii! Ce curajos a fost Domnul C!
”Măi, nu eram din lumea a treia, avem și noi frumuseți de munți... în fine, drăguț pădurar
= nu cred că la asta s-a gândit rangerul cel simpatic! Asta face parte din fișa postului. Cred că nici lui nu-i face mare plăcere să repete și să tot repete in dou-trei limbi același lucru. Dar e obligat! În caz de vreo nenorocire, Doamne Ferește, el v-a spus!
Tare frumos e pe-acolo, dar nici eu n-aș urca 23 km pe picioare! N-aș putea, fizic! Poate-n două-trei zile!
Superb iubitul tău alb! Și ce protector și iubitor este el cu draga lui Makarska!
Dar ce mi-a plăcut „dalmațianul” tău! Într-adevăr frumos, El e frumos! Merita să fie văzut de aproape. Cucerit, învăluit!
iar peisajul văzut din balcon, spre albastrul mării, superb! Albastrul mării și al cerului, nesfârșite!
Mă bucur că nu v-ați întâlnit cu șerpii din afiș
Floricelele sunt tare frumoase, albe, mov sau galbene.
Mi-a plăcut plimbarea ta și povestirea!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Zoazore: Când m-am referit la pădurar și la indicațiile lui am vrut să spun că niciodată, niciodată nu voi rupe plante dintr-o Rezervație și nici nu aș “muta” vreo stâncă, n-aș aprinde focul, n-aș deranja animalele.
Eu nu rup nici din sutele de plante din grădina mea, îmi e milă, nu vreau să le ucid. De pe câmpuri mai sacrific câteva floricele, cele de câmp sunt florile mele preferate. Așa sunt eu, unii iubesc trandafirii eu ador florile de câmp , sunt mai țărancă un pic.
Curajos domnul C? Păi din cauza lui n-am ajuns la bisericuță
Mulțumesc frumos!
@maryka: Da, pentru peisaj am urcat acolo, e premiul lui Biokovo pentru cei care-l ating.
Mulțumesc frumos
Felicitari pentru excursie! Am citit mai tarziu, dar... am adus votul cu nr 50!
@DOINITA: Ce dulce ești
Știi, îmi doresc din suflet ca aceste impresii să fie de ajutor cuiva, eu n-am avut informații multe și mi-a fost greu.
Dacă un singur om va ajunge acolo datorită îndemnului meu, eu voi fi tare încântată.
Croatia e mai ieftină decât litoralul românesc din toate punctele de vedere.
Sper ca oamenii să prindă curaj și sa viziteze acele locuri.
Mulțumesc frumos!
@krisstinna: Am fost in Croatia in 2008 cand turistii romani erau putini si cand preturile chiar erau ok. Am avut o cazare foarte buna (in Podgora), dar asa cum ne este stilul am colindat si in nord si in sud de cazare, dar ne-au ramas inca multe de vazut.
Vacante frumoase!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Makarska si altele - 2024 — scris în 25.08.24 de Nasshu din BASCOV [AG] - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Riviera Makarska - să vezi și să nu crezi — scris în 18.08.20 de Catalin Mate din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Vepric, un loc pentru rugăciuni și dorințe — scris în 09.08.18 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Makarska, complexă și completă — scris în 25.07.18 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Superba coastă dalmată și perla ei, Makarska — scris în 23.07.12 de fvpmed din HAțEG - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Vacanta la Makarska (continuare) — scris în 20.07.12 de valsm din SATU MARE - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Vacanta la Makarska — scris în 19.07.12 de valsm din SATU MARE - RECOMANDĂ