ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.09.2011
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara (de adoptie)
ÎNSCRIS: 10.03.08
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Madeira, vestul insulei

Ilustrație video-muzicală
Flor-De-Lis - Todas As Ruas Do Amor
TIPĂREȘTE

continuare de aici

Una din excursii am rezervat-o de la o firma locala de turism. Mi se par destul de profesionisti si ofera turism de calitate in grupuri mici. Am fost 8 calatori (o pereche din Marea Britanie, una din Portugalia, una din Belgia si noi) si soferul-ghid care conducea un microbuz si vorbea engleza (foarte bine) si portugheza (nativ). Ne-a dat informatii normale, pamantene as zice, pe care le obtii de obicei de la localnici. Informatiile din acest articol sunt fie de la el fie dintrun ghid turistic pe care l-am studiat mai mult in timpul concediului, pentru ca nu am avut timp inainte. Nu faceti ca noi, daca gasiti informatie studiati-o inainte: -)

Ghidul sofer ne-a luat din fata hotelului si am strabatut traseul Camara do Lobos, Cabo Girao, Ribeira Brava, Ponta do Sol, Paul da Serra, (plimbare usoara de 30 minute de-a lungul unei levada), Porto Moniz, Seixal, Sao Vicente, Encumeada, Serra de Agua, Funchal.

De-a lungul drumului am vazut terasele pe care localnicii le-au construit ca sa poata face ceva agricultura. Ghidul ne-a spus ca pe aceste terase inguste nu se poate lucra mecanizat, nu ai cum sa cateri masini acolo … asa ca agricultura e facuta manual… imi pare rau ca nu am intrebat cate recolte au pe an: -) ca vremea le permite…

Camara do Lobos e un port pescaresc foarte frumos. Numele vine de la focile sihastru (lobos de mar = lupii de mare) care acum sunt pe cale de disparitie si care s-au retras din acest golf in insulele Desertas. Dimineata pe la ora 7 de deschide piata de peste, dar captura de peste espada, cea mai ravnita, se epuizeaza repede… nu dureaza mai mult de o ora… Noi nu am prinso. Am mai vazut doar fileul de cod pus la uscat.

In 1950 Winston Churchill a vizitat Madeira si a ramas impresionat de acest sat asa ca a imortalizat pe panza imagini pitoresti de aici si bineinteles ca e marcat locul in care ii placea sa fumeze si sa picteze: -)

Cabo Girao e al doilea sea cliff ca inaltime din lume. Sea cliff inseamna promontoriu sau faleza / stanca ce iese din mare. Primul are 800m si e undeva in Thailanda. La Cabo Girao (Capul Girao) stanca se inalta semeata pana 580 m deasupra nivelului apei. Impresionant si de sus si de pe mare. Proprietarii pamantului au cultivat terasa de jos, dar ca sa ajunga acolo mai demult faceau drumul pe mare sau pe franghii. Azi exista o telecabina care circula proape vertical situata ceva mai la vest decat punctul de belvedere (Miraduro). Pe vremea iezuitilor se cultiva in aceasta zona vie iar vinul produs din soiul acesta de struguri albi Malvasia (Malmsey in engleza) e foarte vestit.

Ribeira Brava (Ribeira = rau, aguas bravas = ape tumultoase) e una din cele mai vechi localitati de pe insula (fondata in 1440 de Zarco). Vara raul e mic si pasnic, dar iarna poate deveni periculos. Mi-a placut in aceasta statiune biserica din fata primariei, Igreja de Sao Bento (1440) si curtea primariei, o fosta ferma.

Despre Ponta do Sol nu pot sa va spun mare lucru pentru ca am trecut destul de repede cred pe langa sat si nu am fost atentionati asupra acestui lucru… Numele lui in traducere e Varful Soarelui si vine de la o stanca ce inainteaza pana in ocean si reflecta razele soarelui. Am vazut insa pe net niste poze foarte frumoase de acolo. Inca un motiv sa mai mergem odata acolo...

Paul da Serra (Muntele jos) e un platou ce contrasteaza cu varfurile semete ale insulei. Aici veti gasi doar o vegetatie pitica din cauza vanturilor ca bat cu putere si nu permit arborilor sa se dezvolte (au aici mori de vant pentru generarea de energie). Excursia a cuprins si 30 minute de plimbare usoara de-a lungul unei levada (canal deschis folosit la transportul apei, ca cele de irigatii dar mai mici). E placut sa faci putina miscare alaturi de oameni pe care nu-i cunosti dar care se bucura de ceea ce vad si care transmit o senzatie de bucurie si celor din jur…: -)

Si in sfarsit Porto Moniz… motivul pentru care eu personal mi-am dorit sa particip la aceasta excursie…

Puteam sa inchiriem o masina dar in varf de sezon sunt scumpe si mai greu de gasit. Masinile mai ieftine sunt prea mici si se incalzesc la pantele pe care le au, iar cele mai puternice cat de cat (motoare de 1,4-1,6) aveau preturi de peste 75 euro pe zi, unde mai adaugi benzina si, in functie de firma, inca ceva la asigurari. Si trebuie sa-ti placa sa conduci si pe pante/rampe... Am fi avut avantajul ca am fi stat cat am fi vrut si unde am fi vrut, dar poate si un mic dezavantaj, pentru ca localnicii stiu cum sa ocoleasca tunelurile ca sa vedem ce e frumos dincolo de ele, noi soferi pentru primada data acolo, nu stiu...

La Porto Moniz (si nu numai), natura, Dumnezeu sau mai stiu eu cine a creat niste piscine naturale spectaculoase. De fapt au rezultat in urma prabusirii in Atlantic a unor valuri de lava, care, pana sa se solidifice au fost modelate de vant si apa. Bazinele vulcanice se umplu cu apa din ocean la flux si astfel apa e proaspata tot timpul.

Una din piscine e integrata intrun complex balnear. Intrarea in apa e amenajata ca la stranduri, dar dincolo de trepte, vezi fundul oceanului si innoti printre stanci salbatice de lava. Si alaturi de cativa pesti. E fabulos! Intrarea e 1,5 euro de persoana dar nu inseamna nimic fata de ceea ce ofera. E ca o plaja cu steag albastru cu dusuri, toalete, cabine de schimb, terasa si salvamar. Nu gasiti nisip… totul e betonat… E destul de aglomarata dar mie personal mi-ar fi placut sa am mai mult timp la dispozitie ca sa ma bucur de ceea ce traiesti acolo… Stiti cu cata energie pozitiva te incarci daca te bucuri acolo? Sau poate doar mie mi s-a intamplat asta pentru ca mi-a placut foarte mult... Piscine naturale mai sunt pe insula si in alte locuri.

La intoarcere am vazut in trecere Seixal-ul, (vestita zona viticola) care are o plaja cu nisip negru si piscine naturale, apoi ne-am oprit la un punct de belvedere unde am pozat o cascada ce se varsa direct in ocean (e vorba de Miradouro do Veu da Novia (Valul Miresei) drumul de masini trecea chiar pe sub cascada dar s-a prabusit in mare si acum exista un tunel care o ocoleste). Apoi ne-am oprit in Sao Vicente, un sat parca de poveste ascuns intre munti dar cu vedere la mare. Am nimerit chiar de zilele satului asa ca l-am prins foarte frumos impodobit iar in piata centrala am ascultat muzica si am cumparat suveniruri. Biserica Igreja Sao Vicente e nou renovata si arata foarte bine si pe interior. Nu am vazut capela Sao Roque, o bisericuta sapata intro stanca de bazalt si nici Grutas de Sao Vicente, pesteri de origine vulcanica langa care se afla Centrul de vulcanism si imi pare rau. Asta si pentru ca nu am citit ghidul inainte de a ajunge acolo, dar nici timpul oferit de excursie nu era de ajuns… Va trebui deci sa mai mergem odata acolo pentru ca ne-au mai ramas multe de vazut: -)

Voi posta niste poze, dar nu cred ca pozele reusesc sa surprinda chiar tot farmecul locurilor… si oricum nu lasa aceasi impresie in suflet ca acelea pe care le-ai vazut cu ochii tai…

Asa ca dragi cititori, va doresc sa ajungeti acolo: -) Si mie imi doresc acelasi lucru cel putin inca odata: -)


[fb]
---
Trimis de Delight in 17.09.11 22:22:31
Validat / Publicat: 18.09.11 00:10:17
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6791 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Delight); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Cabo Girao: privire in directia Funchal
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7200 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[18.09.11 09:56:50]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

webmaster13
[18.09.11 10:30:04]
»

Sper sa placa melodia atasata, se poate schimba!

DelightAUTOR REVIEW
[18.09.11 19:32:08]
»

Imi place foarte mult melodia asta, nu trebuie schimbata: -) multumesc

Din pacate aici s-a terminat povestea mea despre Madeira, estul insulei nu l-am vizitat, pentru ca nu am mai acordat timp pentru asta, am vrut si ceva liniste si plaja nu doar excursii. Daca sunt insa intrebari, voi raspunde cu placere: -)

Cristian_h*
[18.09.11 19:42:53]
»

am mai citit o data si am mai oftat inca o data, cine stie cand voi ajunge aici, lista in asteptare de cand cu AFA devine din ce in ce mai mare. Mi-a facut mare placere aceasta lectura, multumesc si felicitari!

gheisa
[31.10.11 20:45:11]
»

Foarte frumos. Intotdeauna mi-am dorit sa vizitez Portugalia si mai ales Madeira, desi nu stiu daca voi ajunge vreodata, la salariile noastre, insa nu imi ramane decat sa sper... Cine stie, poate voi ajunge sa postez si eu un review «amfostacolo»?

Pozele sunt foarte frumoase si descrierile locurilor minunate.

Cum sunt preturile la mancare, restaurante comparativ cu Romania?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Delight, gheisa
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Madeira:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044778823852539 sec
    ecranul dvs: 1 x 1