ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.05.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    AUG-2016
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Madara – taramul misterios al nimfelor si al cavalerului trac

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Azi va voi lua cu mine intr-o lume a nimfelor si a misterelor, o lume unde zeitatile naturii sunt inca respectate si venerate, o lume unde si azi se practica ritualuri antice la umbra cavalerului trac, o lume unde credintele strabune sunt pretuite si puse la loc de cinste.

    Daca credeti ca va voi duce pe un alt continent sau pe o alta planeta, ei bine, aflati ca vom merge mai aproape decat credeti, practic la o aruncatura de bat de Romania, la vecinii bulgari, mai exact la MADARA.

    Am fost chemata la Madara intr-un mod straniu. Pregatisem o incursiune de cateva zile prin Bulgaria si aveam vreo 2-3 obiective stabilite, dar pentru mine nu era suficient. Prin urmare imi tot storceam creierii cum sa fac sa gasesc alte obiective mai putin cunoscute si mai misterioase pe care sa le vizitez. Imediat ce am trecut granita am oprit la o benzinarie ca sa cumparam vigneta si ochii mi-au cazut pe o harta turistica. Era sigilata dar eu tot am cumparat-o, pur si simplu nu am putut sa plec fara ea. Imediat ce am deschis-o am ramas siderata. Harta continea toate locurile demne de a fi vizitate reprezentate prin mici desene. Ei bine, asa am gasit Madara si toate obiectivele stranii despre care va voi povesti in articolele urmatoare.

    Nu am mai citit pana acum despre ele pe nicaieri iar, la ceas de seara, cand m-am apucat sa scriu despre ele, am constatat ca nu exista nici pe internet date concrete. Prin urmare asta este misiunea mea: sa le scot din uitare si sa le aduc in lumina reflectoarelor. Credeti-ma, veti fi uimiti cand veti citi despre ele si despre aventurile mele prin aceasta lume misterioasa.

    Sa incep cu Madara. Dupa ce am umblat pe la Abritus, pe la mormantul regelui Dromichete si pe la Demi Baba Teke (vezi articolele precedente), ne-am gandit si gasim un loc in care sa inoptam. Am facut imediat rezervare la o splendida vila in zona Madara (in articolul urmator va voi povesti despre ea si despre persoanele misterioase care o gestioneaza) si am purces spre destinatie.

    Cu ochii lipiti de harta mea am aflat ca aici exista un soi de stanca pe care este minunat sculptat cavalerul trac. Evident prima mea grija a fost sa ajung la el. Aici bulgarii au amenajat un intreg parc natural ce poate fi vizitat si credeti-ma, este mai mult decat interesant. Se plateste o taxa de intrare de 5 leva pentru adulti si 2 leva pentru copii.

    De la casa de bilete incepem sa urcam niste scari din piatra prin padure. La stanga se face o alee care duce la ruinele unui sanctuar pagan dedicat zeului Tangra. Zona este incarcata de energie si imediat ce intri in sfera templului antic te simti odihnit si gata de a incepe explorarea locului.

    Ne-am intors la scarile principale si am continuat urcarea. In fata noastra pe un imens perete dezgolit al muntelui am vazut sculptura pe care o cautam. Cavalerul trac, in marime naturala, tocmai vanase un leu pe care il strapunge cu sulita. El este insotit de cainele sau credincios care alearga in spate. Daca stam bine sa ne gandim, se pare ca pe meleagurile noastre chiar au existat candva lei! Iata si de unde provine denumirea banului romanesc.

    Cavalerul trac isi are originile in reprezentarile antice ae zeului Mithra.

    La dreapta si la stanga se deschid alte alei umbrite de copacii din padure. Apucam la dreapta si nu mica ne este mirarea sa descoperim un intreg sistem de grote si pesteri in care candva au existat locuinte rupestre, chilii ale unor sfinti si altare antice. Privind cu atentie la stancile ce se inalta amenintator deasupra noastra constatam ca in ele exista tot felul de gauri in care candva au existat grinzi de sustinere, deci au existat constructii serioase aici. Locul este de o frumusete unica.

    Nu trece mult si ajungem intr-un loc si mai interesant. Un soi de amfiteatru semicircular natural oferit de peretele de stanca din care curg siroind prin vegetatia verde, izvorase cu sunet dulce cristalin. Locul se numeste SANCTUARUL NIMFELOR si judecand dupa frumusetea lui si modul in care este intretinut ne dam seama ca oamenii locului ii confera multa importanta si respect. Am zabovit mai mult aici in Sanctarul Nimfelor. Nu imi mai venea sa plec. La umbra stancilor, de jur imprejurul amfiteatrului natural, apa picura si se scurgea vesel printre plantele verzi. Aerul este ozonat si curat iar locul odihnitor si placut. Totul este menit sa te relaxeze si sa te faca sa ramai acolo. Temperatura, umiditatea, sunetele, mirosul...

    Ulterior, cand ne-am cazat la vila ce ne-a gazduit peste noapte, doamna cea misterioasa care o gestioneaza ne-a povestit o multime de lucruri interesante despre Madara si oamenii locului. Asa am aflat ca energia de la Madara este egala cu energia din Tibet. Multe scoli de yoga si grupuri de practicanti zen vin aici pentru a medita si pentru a realiza celebrele spirale. Ba mai mult, oamenii locului pastreaza pana in ziua de azi credintele antice si gatesc in stil tracic dupa retete lasate lor din mosi stramosi. Trebuie sa incercati bucataria locala neaparat.

    In cele din urma am parasit nimfele si ne-am intors spre cavalerul trac pentru a porni de acolo in cealalta directie prin padure. Daca o iei la stanga de la cavalerul trac, vei ajunge la niste scari taiate drept in munte, foarte abrupte si sustinute de o balustrada metalica. Am decis sa urcam pentru ca un indicator spunea ca in varf se afla o fortareata antica. Nu aveam cum sa ratam asa ceva, prin urmare am inceput sa urcam scarile cele abrupte. In curand peisajul de sub no a devenit ametitor de frumos. Ne cataram pe buza prapastiei deasupra unui hau verde si frumos din care se auzeau ciripit de pasarele si chiotele altor turisti. Dupa vreo 45 de minute de urcare abrupta am ajuns pe un platou imens. De acolo mai e de mers pret de vreo 10-15 minute pe loc drept pana la fortareata. Acest munte este foarte interesant. Pe toate laturile este perete drept si imposibil de urcat iar sus in varf totul este nivelat ca in palma. Seamana cu un tepui din america de Sud.

    Fortareata de pe platou pare a fi relativ recenta adica din secolele IV-XV (asa scrie pe indicator) dar nu m-ar mira ca ea sa fi fost construita pe ruinele unei alte fortarete mai vechi, dupa obiceiul locului. Zona este inconjurata de megaliti din piatra topita asa ca are mari sanse sa fie mult mai veche de atat. Chiar si aici, in varf de munte, bulgarii s-au ocupat serios de intretinerea obiectivului turistic. Zidurile ruinate sunt curatate si restaurate. Am vazut pe ruinele fostei capele lumanari si iconite, prin urmare oamenii locului vin des aici si respecta locul sacru de odinioara chiar daca acum a ramas doar o mana de pietre.

    Se lasa seara peste muntele nostru ciudat asa ca am purces la coborare. Odata ajunsi jos am luat masina si am inceput sa cautam vila care ne va gazdui peste noapte. Dar despre ea va voi povesti in articolul urmator.

     

    Rog webmasterul sa adauge urmatorul film:

    https://www.youtube.com/watch?v=88_5pc93KEA&t=227s

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 15.05.17 08:24:18
    Validat / Publicat: 15.05.17 09:16:18
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în BULGARIA

    VIZUALIZĂRI: 3293 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P16 scara abrupta care duce la cetate
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46100 PMA (din 35 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    17 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [15.05.17 09:10:52]
    »

    Super recomandarea

    Mutat în rubrica "O zi în Shumen și împrejurimi, Shumen" (nou-creată pe sait)

    -

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    tata123 🔱
    [15.05.17 10:11:35]
    »

    @buterfly: Un monument interesant în jurul căruia s-au țesut diverse legende și s-au emis numeroase ipoteze. Chiar acum câteva săptămâni am citit câte ceva despre Cavalerul Trac de la Madara. Călărețul sculptat în stâncă se pare că datează din secolul VIII î. Ch.; în zilele noastre face parte din patrimoniul universal UNESCO.

    Reprezintă un monument triumfal al unui khan din zonă? Este înfățișarea Cavalerului trac? Ori rezultatul unui amalgam de credințe din Eurasia? Cercetătorii încă nu s-au hotărât...

    Oricare ar fi adevărul, monumentul e impresionant și trebuie păstrat/protejat cât mai bine. Mulțumim pentru semnalarea acestui obiectiv din țara vecină și la cât mai multe descoperiri.

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [15.05.17 10:15:38]
    »

    @webmasterX: multumesc webmaster!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [15.05.17 10:30:35]
    »

    @tata123: Multumesc pentru vizita si aprecieri! Hai sa-ti spun de ce sustin ca este vorba despre cavalerul trac, am mai multe argumente:

    -datarea este imposibil de realizat deoarece este pur si simplu sapat in stanca, ce anume se poate data? Piatra este piatra, are milioane de ani vechime... greu de stabilit perioada in care cineva a dat cu dalta in ea

    -suntem pe teritoriul tracilor iar cavalerul trac este reprezentarea zeului lor Mithra

    -cavalerul acesta vaneaza un leu... conform legendelor care s-au pastrat, se pare ca leii au existat aici numai in acea perioada, apoi nu se stie cum au disparut

    -misterioasa doamna de la vila unde am inoptat sustine aceeasi teorie iar oamenii locului se considera si azi traci. Ei pastreaza obiceiurile si CREDINTELE vremurilor respective cu sfintenie. Asa de tare au grija sa nu li se altereze sangele incat exista un sat in care oamenii se casatoresc numai intre membrii comunitatii de mii de ani fara nici un rabat de la aceasta regula. Zona este foarte, foarte interesanta. Aici se consuma si azi alimente specifice perioadei tracilor. Pana si painea este speciala, nu este cea din grau pe care o stim noi....este fenomenala!

    Prin urmare nu cred sa fie vorba de vreun tatar, bulgar sau turc. Oricum istoria noastra este facuta praf, hai sa nu mai dam atata importanta cotropitorilor ci sa ne intoarcem la adevaratele radacini si valori.

    Zoazore
    [15.05.17 10:52:38]
    »

    @buterfly: Woow! M-am transpus si eu si-am mers in spatele tao! Parc-ar fi un film bun, cu istorie si fantezie, cu nimfe si cavaleri...

    Astept si episoadele urmatoare!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [15.05.17 12:09:14]
    »

    @Zoazore: multumesc pentru vizita si aprecieri! Vine si urmatorul!

    Lucien
    [15.05.17 15:00:09]
    »

    Un articol care te pune pe gânduri și însoțit de fotografii foarte sugestive. Mulțumesc pentru punerea în temă cu un subiect atât de interesant.

    Răsfoind ”presa vremii” află despre Cavalerul Trac că est un cult antic care acoperă zona balcanică, pe cuprinsul căreia (inclusiv pe teritoriul României) fiind identificate mai multe reprezentări ale acestuia. Cavalerul Trac ar fi un precursor creștinului Sf. Gheorghe.

    Ajungând însă pe wikipedia (ro.wikipedia.org/wiki/C%C ... 9Bul_din_Madara) aflăm însă despre Călărețul de la Medara că nu ar reprezenta un cavaler trac, ci ar fi un monument ”realizat în timpul hanului bulgar Tervel, și reprezintă probabil chiar pe han și o faptă a bulgarilor, trib turcic nomad de războinici stabilit în Bulgaria de nord-est la sfârșitul secolului al VII-lea și, după ce s-a amestecat cu slavii locali, a dat naștere poporului bulgar. ” Deci ar fi sec. VII e. n. și nu sec. VIII î. e. n. cum a spus @tata123.

    Chiar dacă ne face plăcere să ne gândim la strămoșii traci, cred că cercetătorii au fost în măsură să discearnă între o vechime antică și una medievală timpurie. Tocmai în această calitate de reprezentare medievală a întemeierii poporului bulgar, acest monument se bucură de o uriașă considerație în țara vecină și pretenă.

    Revenind la text, în legătura cu cetatea ”antică” de pe platou apare o expresie foarte riscantă care și ea m-a pus pe gânduri: ”Zona este inconjurata de megaliti din piatra topita”. Eu înțeleg de aici că stânci întregi au fost topite după formarea rocii în sine, lucru puțin dubios.

    Zoazore
    [15.05.17 15:10:25]
    »

    @Lucien: ”Zona este inconjurata de megaliti din piatra topita” = eu cred ca se refera la rocile erodate care inconjoara cetatea, roci care par a fi topite.

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [15.05.17 15:47:30]
    »

    @Lucien: multumesc pentru vizita si aprecieri. De multa vreme nu mai cred ce spun acesti "cercetatori" care ne-au facut praf istoria jucand cartile vreunei puteri a lumii. Tot ce caut acum sunt oamenii locului si legendele lor. Ele se transmit de mii de ani de la generatie la generatie si nu pot fi sterse. Din pacate acesti cercetatori incearca sa isi impuna punctul de vedere fluturandu-ne pe sub nas o hartie care atesta ca au studiat la scoala "care trebuie". Am argumentat intr-un ecou mai sus de ce sustin ca este vorba despre cavalerul trac si nu despre ceva mai recent. Daca ar fi un anume Han, cum de vaneaza el un leu si nu o caprioara? De ce nu are turban sau chelie din aia cu codita? De ce poarta ceva ce seamana a cusma de tarabostes? Acum fiecare este liber sa creada ce doreste, eu raman la parerea mea. Oricum daca acest articol te-a miscat, stai sa vezi mai incolo in urmatoarele... o sa ramai de-a dreptul socat de ceea ce am gasit prin Bulgaria. Cat despre piatra topita, aceste formatiuni apar numai in anumite locuri de pe planeta. De obicei locuri cu o puternica incarcatura energetica si apar acolo datorita existentei unei anumite civilizatii a uriasilor. De fiecare data cand am gasit piatra topita, automat existau si megaliti, cetati megalitice si uriasii corespunzatori... priveste pozele in care se vede scara si vezi pietrele de langa scara. Apoi asteapta articolele urmatoare si o sa vezi asemanarile.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [15.05.17 15:55:03]
    »

    @Zoazore: cunosteam piatra topita de ceva vreme dar banuielile mi s-au confirmat cand am ajuns la Cusco in Peru. Aici exista un oras antic plin de astfel megaliti (Saksayhuaman) unde legenda spune ca zeul vultur (un zeu care isi putea schimba forma) a construit acest oras folosind o substanta chimica ce topea piatra si o modela dupa voia lui. Asa explica legendele faptul ca toate acele ziduri sunt facute din bolovani uriasi perfect slefuiti (nici in ziua de azi nu se pot slefui asa) care sunt suprapusi fara nici un fel de liant si se potrivesc atat de bine incat nu poti introduce nici o coala de hartie intre pietre. Aici la noi ne lovim de aceeasi tehnica de slefuire perfecta la celebrul "murus dacicus" zidul invincibil pe care dacii il construiau... coincidenta?

    Aurici
    [15.05.17 18:10:18]
    »

    @buterfly: Și eu tot din întâmplare am descoperit Călărețul de la Madara. Cred că prin 2009, sper să nu mă înșel. Ne întorceam dintr-o excursie în Grecia și pe la Mănăstirea Rila am răsfoit o cărțulie mică, iar pe copertă erau trecute 10 atracții ale Bulgariei pe care să nu le ratezi, printre care Mănăstrirea Rila, dar și Călărețul de la Madara. Asta era prin iunie. La sfârșitul sezonului am avut un sejur la Sunny Beach cu copiii și pe la Shumen am văzut indicatorul de Madara de 9 km. Ne-am abătut pentru că ne-am adus aminte de cărțulie, am urcat pe scările acelea, dar noi n-am ajuns până la sculptură, ci din capătul scărilor am luat-o prin pădure și am ajuns la grote, la biserică și după un traseu circular care ne-a plăcut foarte mult, am ajuns la intrare din nou. La vremea aceea ne-am amuzat pentru că ne-am așteptat să găsim altceva, sculptura nu ne-a sărit din prima în ochi, iar copiii întrebau într-una "și unde este călărețul? "

    Am revenit încă doi ani la rând la Madara cu ocazia întâlnirii de toamnă din Bulgaria, a grupului nostru. La fiecare drum ne propunem să mai vedem câte ceva iar atunci nu le-am spus ce vedem, ci doar că mergem la un obiectiv. Cam toți au avut reacția copiilor și a fost un amuzament general. Nu mai spun că nimeni nu vedea sculptura. Următorul an am avut în grup perechi care nu fuseseră cu un an în urmă și în drum spre mare, iar ne-am abătut pentru reacția lor, de data asta. A fost la fel și nu v-aș fi împuiat capul, dar pentru mine călărețul ăsta este o amintire haioasă. Și acum, la sfârșitul sezonului, când ne ducem la întâlnire și stabilim să mai vedem câte ceva, nu se poate să nu zică cineva: "dar pe la Călărețul de la Madara nu trecem? "

    Știu că am avut experiențe total diferite, tu fiind mult mai pasionată de pietre, zone sacre, etc..., dar uite că putem recomanda un loc din perspective diferite. Dacă tu o faci pentru latura lui misterioasă, eu recomand pentru parcul și pădurea care-l înconjoară. Noi am fost mereu când totul era verde și ne-a plăcut tare mult.

    Oricum și eu mai aveam Madara pe listă, tocmai pentru că de câte ori am fost am văzut mulți oameni pe stâncile acelea și am rămas cu gândul că n-am terminat un lucru. Iar articolul tău și pozele mi-au produs nostalgie.

    Scuze pentru ecoul așa lung, pur și simplu m-a luat valul și nu m-am putut abține. Madara este și pentru mine o amintire puternică, chiar dacă din alte motive.

    Lucien
    [15.05.17 18:27:57]
    »

    @buterfly: și @Zoazore:

    În privința călărețului, dacă era cavaler trac sau han turc, nu comentez nimic deoarece nu am informații suficiente.

    În privința expresiei ”megaliti din piatra topita” cred că ar trebui aleși mai bine termenii. Megaliții sunt blocuri mari de piatră datând din perioada neolitică sau a bronzului și asupra cărora s-a intervenit prin cioplire (deci nu sunt simple stânci naturale). Prin topire se înțelege (aproape exclusiv) lichefierea unui corp sub influența căldurii. Topirea implică schimbarea structurii cristaline a rocii și ea se poate recunoaște f ușor dacă este cazul de așa ceva. Din observațiile voastre reiese că e vorba de fapt de o dizolvare (chimică, biologică... cum vreți) a rocii, petrecută la rece, ceea ce este cu totul altceva.

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [15.05.17 19:01:10]
    »

    ,@Aurici: multumesc pentru vizita si aprecieri! Hai ca sunteti tari! Pai tocmai in capul scarilor e cavalerul! Adevarul e ca e greu de vazut dar cand am ajuns noi era pusa acolo o schela, o platforma, asa ca nu l-am ratat. Despre urcatul pe scari, asta este activitatea cea mai frumoasa, scarile sunt abrupte si intortocheate iar peisajul e superb. Cand ajungi sus nu e mare lucru, doar cateva pietre

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Aurici
    [15.05.17 19:23:50]
    »

    @buterfly: Nici noi n-am ratat sculptura, nu asta am vrut sa zic, ci faptul ca ne asteptam la cu totul altceva. Sculptura a vazut-o sotul meu inca de pe sosea, dar n-a zis nimic o vreme ca sa vada ce zicem noi, mai ales copiii. Ei chiar se asteptau la un calaret, la o statuie, la altceva... la fel si prietenii, mai tarziu. Am vrut sa spun ca noi n-am ajuns si mai aproape, pana la baza stancii pentru ca nu mai stiu exact la ce distanta de jos, din sosea, dar era un loc cu bancute si un copac imens, iar de acolo, noi am facut dreapta, pe poteca prin padure care ne-a dus la grote, bisericuta... si mai departe la iesire. Schela a fost de fiecare data cand am fost si noi.

    Eiii, cred ca o sa dau si eu o fuga pana la Madara anul asta, pentru ca singura iesire pe care o mai avem in plan pentru Bulgarica anul asta, este destul de aproape.

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [16.05.17 09:13:55]
    »

    @Aurici: Bulgaria are multe locuri interesante, poti sa mergi si in alta parte. O sa mai scriu articole, poate gasesti ceva interesant prin ele.

    webmasterX
    [31.05.18 15:36:52]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Madara» (nou-creată, între timp, pe sait)

    [Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

    webmaster
    [31.05.18 16:17:27]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Aurici, buterfly*, Lucien, tata123 🔱, Zoazore
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Madara:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06066107749939 sec
    ecranul dvs: 1 x 1