EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În vezi impresii am ajuns la Sveștari și după ce am văzut cunoscutul Mormânt Tracic am plecat spre Madara, un sat mare, peste 1.000 locuitori, în nord-estul Bulgariei, aflat la 15 kilometri de orașul Șumen și la circa 120 kilometri de Podul Prieteniei. Am mers conduși de Google pe mai multe drumuri, unele nu așa de bune, printre câmpuri de maci până la Rezervația istorico-arheologică națională Madara ce cuprinde Vestigii antice Neolitice, o Așezare Tracică și o Vilă Romană, Biserici, Mănăstiri și Cetăți din Primul Imperiu Bulgar, o Mănăstire Rupestră din secolele 12 - 14 și, cap de afiș, Călărețul sculptat la începutul secolului 8 pe stâncile Platoului Madara.
Am ajuns la Rezervație, am parcat și am mers la intrare unde erau expuse un panou cu cunoscutul Călăreț și unul cu planul Complexului care ne-a ghidat mai apoi în plimbarea noastră...
De la Oficiul de Bilete am cumpărat două bilete cu 10 leva (preț redus la jumătate pentru pensionari), ne-am oprit puțin la Magazinul cu Suveniruri, apoi am mers la dreapta pe o alee mare, pe la Indicatorul SPRE GROTE, circa 15 minute, în urcuș ușor. Aleea se bifurcă, este alt indicator de unde se poate merge spre stânga spre Călăreț, noi am continuat spre dreapta și am ajuns la Biserica Rupestră Sf. Pantelimon de altă dată, azi doar loc de rugăciune și de aprins o lumânare, o mică grotă cu un Sfeștnic și multe Icoane. Lângă ea este Peștera Mică, o peșteră locuită de oameni preistorici care au lăsat acolo ustensile de muncă și arme din silex, piatră sau os, vase de lut, amulete, și în final la Peștera Mare, Sanctuar Trac din secolul I î. Hr. dedicat celor trei nimfe, patroanele naturii, ale căror sculpturi în piatră au fost găsite în Peșteră. S-au mai găsit plăci votive ale Călărețului Trac și statui ale lui Hercule și Dionis, astăzi mare parte din ea este prăbușită. Am trecut apoi pe lângă Mormântul Trac, a mai rămas din el doar fundația, și ne-am oprit la Izvorul Nimfelor și azi cu apă bună și rece...
Am făcut practic un mic circuit și am revenit la Indicatorul ce duce spre Călăreț și am mers spre stânga în urcuș ușor până la Călărețul din Madara, cum este cunoscut Călărețul sculptat pe stâncile Platoului Madara.
Am fost puțin surprinsă de dimensiunile lui, calul și călărețul sunt reprezentați în mărime naturală iar basorelieful are circa 7 metri lungime și 6 metri înălțime, eu îl vedeam asemenea Chipului lui Decebal de la Porțile de Fier la care doar nasul are 7 metri lungime și 4 metri lățime.
Câteva poze cu călărețul și împrejurimile lui, mai multe căutări pentru a identifica toate figurile de pe basorelief, nu am văzut Vulturul și nici Inscripțiile Grecești, am văzut Călărețul, Calul, Câinele și Leul, am văzut și urmele erodării suferite de basorelief, păcat că nu găsesc o soluție de protejare - conservare a lui, mai ales că este parte a Patrimoniului mondial UNESCO de peste 40 de ani, sau poate de aceea?!?! .
Se poate ajunge direct la Călăreț și pe scările de lângă Oficiul de Bilete în circa 10 minute, mai multe detalii găsiți în vezi impresii scris de @tata123. Dacă vreți să prindeți tot de la început și fără efort este mai bine să vizitați mai întâi grotele.
De la Călăreț am mers la stânga conform Indicatorului SPRE CETATE, nu foarte mult pentru că mai apare alt indicator dublu, în dreapta La Cetate, în stânga La Altar. Noi am vrut să vedem cetatea și am pornit acolo, mai întâi pe o potecă în urcuș ușor, apoi pe trepte mai lejere după care pe urcuș destul de pieptiș, treptele sunt din ciment sau, mai puține, săpate în piatră, destul de înalte, au 30 – 40 de centimetri, protejate de balustrade metalice solide. Am trecut și un podeț de tablă, am întâlnit mai multe bănci pentru odihna celor ce urcă și, în vreo 30 de minute am ajuns sus, pe Platoul Madara, la un Punct de belvedere, amplă perspectivă asupra Satului Madara. Mi-a plăcut mult acolo sus pe platou, deasupra Madarei și a Călărețului ei, mi-au plăcut cum se vedeau stâncile, valea, eram singuri, noi și imensitatea... Astfel de stări am mai trăit în excursia din Bulgaria.
Drumul marcat cu bandă roșie între două benzi albe puse orizontal, nu vertical ca la marcajul turistic cunoscut, este frumos, pe stânci, printre stânci, dar destul de dificil, mă refer la cei de vârsta noastră. Deși era ora prânzului, am prins o vreme exact cum îmi place mie, circa 20 de grade….
Pauză de pozare și, mergând pe o potecă, ne-a arătat-o și un Indicator, 300 – 400 de metri am ajuns la Cetatea Madara.
Înălțimile platoului conferă Cetății o foarte bună poziție strategică, primele fortificații fiind ridicate în secolul 4 d. Hr., fiind apoi permanent dezvoltată și având un rol important în protejarea fostelor capitale bulgare Pliska și Preslav, precum și a trecătorilor din Bulgaria medievală.
Are o formă neregulată urmărind terenul pe care a fost ridicată, este aproximativ un triunghi, cu două laturi, din est și nord, protejate de ziduri groase și înalte formate din blocuri tăiate din piatră, a treia, cea vestică, protejată de prăpastia de circa o sută de metri din fața ei, o prăpastie mai mică fiind și pe latura estică. Mi s-a părut interesant cum a fost construită, nu mi-o imaginam așa deși îl citisem pe @tata123...
Am trecut prin Marea Poartă, aflată la jumătatea peretului nordic, protejată, odinioară, de două Turnuri Pentagonale, acum doar ziduri de vreo 2 metri, și de un val de pământ întărit cu piatră care se întinde pe toată latura nordică. Am plecat spre latura estică, pe lângă fundația fostei Cazarme, am urcat pe zid, pe fostul Drum de Strajă, pentru a vedea mai bine, nu dacă sunt dușmani pe văi, ci mica Biserică ridicată din pietre lipite cu lut, am putut să o pozez de la înălțime... apoi am ajuns la Turnul Dreptunghiular din colțul nord-estic.
Am continuat plimbarea pe lângă Zidul Estic până la colțul sud-estic al Cetății, am văzut și pozat prăpastia de apărare a cetății, este cu adevărat impresionantă, apoi am revenit la Poarta Secretă din zidul estic și am continuat plimbarea pe Poteca Secretă, peisaj frumos cu stâncărie, am coborât pe ea până la un indicator care spunea că în 7 minute se ajunge la o bisericuță, dar ne-am întors pentru că se adunau norii și scările pe care venisem erau acceptabile uscate, ude sau plouate?!?!... Am mers apoi la Mica Poartă din colțul nord-vestic, pe care am părăsit Cetatea, și de aici am avut o perspectivă frumoasă asupra Satului, mergând la Marea Poartă prin exteriorul Cetății, apoi am părăsit Platoul.
Am revenit la indicatorul dublu despre care am scris mai sus și am coborât pe potecă la un vechi Complex de Cult Bulgar, și astăzi un loc plin de energie, spun adepții cultului, alcătuit din Altarul de Piatră, o stâncă mare, plată în partea de sus, unde am urcat pe niște trepte săpate de om, înconjurată de ziduri din piatră și de fundațiile altor clădiri, apoi am mers la Complexul Arhitectural Medieval, alcătuit dintr-o Biserică construită pe locul unui alt Altar Păgân și alte clădiri necesare Mănăstirii ce a funcționat acolo din secolul 9 până în secolul 14 când a fost distrusă de turcii cuceritori. Am continuat plimbarea pe la Bazinul Medieval, folosit în scopuri de cult în evul mediu bulgar și de aici am revenit la Oficiul de Bilete.
Ultima destinație a acestei vizite a fost Muzeul, l-am găsit închis, am renunțat să mai mergem la Vila Romană aflată la circa 1 kilometru, plimbarea durase mai mai mult de 2 ore și jumătate și am mers la mașină, continuând drumul spre Koshov, peste 130 de kilometri, unde aveam rezervată cazarea pentru acea seară.
Madara a stârnit un mare interes arheologilor europeni, a fost cercetată mai întâi de Fehér Géza, arheolog maghiar, în Rezervație este o Placă comemorativă dedicată lui, apoi de cehul Karel Škorpil stabilit mai apoi în Bulgaria și mai târziu de bulgarul Rafail Popov.
Rezervația Madara este un site religios, cultural și militar, de mare valoare istorică și spirituală, plină de mister, nu s-a stabilit pe cine reprezintă călărețul și nici când a fost el sculptat în stâncă, rezervație de care bulgarii sunt foarte mândri, pentru că este cel mai mare complex de cult și printre cele mai vechi din Balcani și, în special, pentru unicitatea europeană a Călărețului, devenit simbol național bulgar.
Numai pentru atât și merită văzută, eu vă recomand și plimbarea la Cetate, urcușul este acceptabil, iar perspectivele oferite compensează din plin efortul făcut. Călărețul fără Cetate parcă este ceva neterminat, mergeți acolo și nu veți regreta!
Am găsit la Madara istorie, arheologie, religie și natură așa cum îmi place mie care m-au încântat și care mă încântă și acum când scriu pentru că în plus este review-ul meu cu numărul 300.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Complex arheologic - istoric unic, așezat într-un cadru natural pe măsură, de neratat!
Priveliști frumoase de sus de la Cetate, drumul însuși este spectaculos...
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Un complex frumos așezat într-un parc deosebit, plimbări plăcute în natură, deconectare totală...
Trimis de mprofeanu in 21.08.21 19:10:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Cât am colindat eu Bulgaria asta, dar la Madara n-am ajuns! Pur și simplu, încă nu i-a venit rândul! Frumos expus, fotografiile de excepție, ca de obicei!
Și felicitări pentru cel de-al 300-lea articol! Multă sănătate, putere de a călători și dispoziție de a împărtăși!
@crismis: Sigur vei ajunge și la Madara, merită!!
Mulțumesc frumos pentru urări! Cu mare drag, !
În primul rând felicitări pentru articolul cu numărul 300, pentru toată activitatea și bucuria de a ne împărtăși și nouă locurile minunate vizitate, putere pentru mai departe, multe călătorii frumoase!
Am auzit de acest loc, am mai văzut și poze, mă bucur să citesc întotdeauna articole atît de bune, completate de poze frumoase!
O bună recomandare pentru orice turist! Vă îmbrățișez cu drag!
@maryka: Mulțumesc frumos pentru urări! Sper să mai merg și în alte locuri și să scriu în continuare. Și eu te îmbrățișez cu mare drag, !
Un loc foarte interesant și frumos!
Felicitări și pentru articol!
Am fost de 2 ori la Madara. O dată cu copiii si ulterior, tot în anul acela, am abătut gașca în drum spre întâlnirea tradițională. Cred că vorbim de vreo 16-17 ani în urmă. Nu erau atâtea indicatoare, nu știam de cetate, n-am ajuns până la călăreț. Călărețul l-am văzut de acolo din capătul scărilor, nu era nici un indicator sau potecă să ne îndrume spre altceva. Noi am urcat scările acelea multe și apoi ne-am dus în dreapta prin rezervație, la capelă și peșteri și înapoi de unde am plecat. Ne-a plăcut mult rezervația și acolo ne doream să ducem gașca, dar când pomeneam de obiectiv ziceam că mergem la Călărețul de la Madara. Voiam să le facem o surpriză, să le arătăm de departe călărețul și să vedem ce figuri fac.
Vreo 30 de persoane au urcat scările acelea multe și gâfâind ne tot întrebau "da' unde e călărețul ăla... ", fiecare imaginându-și în fel și chip obiectivul atât de lăudat de noi. Ce de bombăneli am primit când le-am arătat noi stânca aceea cu călărețul sculptat, care de la distanță nici nu se vedea chiar așa de bine. A rămas de referință și acum când vedem ceva nu așa interesant să spunem "aaaa, am fost la Călărețul de la Madara". Când am intrat însă în rezervație toată lumea a fost mulțumită și plimbarea a fost pe placul tuturor.
Dar e clar că trebuie să mă mai abat și eu o dată pentru că sunt alte amenajări față de atunci, zona e pusă mult mai bine în valoare. Cu indicatoare, alte poteci, de cetate n-am știut nimic până mai de curând... Eram și noi mai neștiutori pe vremea aia, dar nici nu cred că zona arăta ca astăzi. Știu că am mâncat foarte bine la una din terasele de la baza scărilor, în fața casei de bilete.
Felicitări și din partea mea pentru numărul 300, multe s-au strâns. Muncă și pasiune în același timp. O să mă duc să văd câte am și eu. Și drumuri multe și mai departe
@Aurici: Mulțumesc frumos pentru urări. Toamna trecută când am vizitat litoralul bulgăresc am vrut să ajung la Madara fiind aproape de traseul nostru dar era prima dată când mergeam acolo și nu prea știam cum ne încadrăm în timp.
Anul acesta am făcut un ocol destul de mare special ca să nu îl mai ratez și nu regret, merită.
Cu mare drag, !
@mprofeanu: O descriere completă a unui loc fabulos prin istoria sa, un simbol pentru bulgari.
Am ajuns la Madara abia la a doua încercare (vezi impresii), în 2017 o ploaie torențială ne-a zădărnicit dorința de a vedea Călărețul și cetatea. Anul următor a fost cu noroc și ne-am bucurat de priveliști; eu am reușit să disting și vulturul din basorelief, un pic dreapta sus față de capul cabalinei.
Mi-a plăcut mult Madara și îl recomand turiștilor iubitori de istorie și natură, alături de cetatea Abritus (vezi impresii) și spectaculoasa cetate Ovech (vezi impresii).
Călătorii frumoase!
@tata123: Când mi-am făcut traseul am avut în vedere să ajung la Madara, trecusem aproape de ea în octombrie anul trecut dar nu a fost să fie.
Ți-am citit articolele altfel nu aș fi știut despre cetate, a meritat cu prisosință.
Tot anul trecut am ajuns la Burgas greșind drumul și am trecut pe lângă cetatea Ovech, era sus pe stânga și m-a impresionat cum arată, am ajuns apoi la Aitos dar drumul era în reparație capitală, m-ar fi tentat...
Mulțumesc frumos pentru ecou! ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2018 Cetatea Madara – cocoțată la 100 m înălțime (+ alte obiective) — scris în 11.06.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Un simbol al Bulgariei – Călărețul de la Madara — scris în 31.05.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Madara – taramul misterios al nimfelor si al cavalerului trac — scris în 15.05.17 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ