GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Asa cum a scris in sectiunea pentru Albania / "Cu masina prin Albania", anul acesta am ales pentru concediu un traseu avand ca destinatie de baza statiunea Saranda din Albania, incluzand si doua "puncte intermediare" pentru vizitarea Macedoniei, respectiv Ohrid si Skopje.
Astfel, pe traseul de "dus" catre destinatia de baza, am poposit pentru o zi si o noapte in Ohrid. Inca de la inceput, Ohrid-ul mi-a placut foarte mult. Felul cum este amplasat, aspectul, insemnatatea turistica si istorica, fac din acesta o zona de o frumusete aparte.
Dupa formalitatile de cazare care s-au derulat rapid, am "dat buzna" pe plaja lacului care, dupa cate am inteles, reprezinta "destinatia estivala" a macedonenilor, stiind fapul ca Macedonia nu are iesire la vreo mare.
Plaja era animata, intretinuta si bine pusa la punct din punct de vedere al facilitatilor specifice. Seara, am plecat la explorarea la pas a orasului, cu precadere a "orasului vechi", care m-a cucerit din prima. Era ceva asemanator Mostar-ului din Bosnia (cei care au fost acolo, stiu despre ce vorbesc). Toate acele stradute inguste, pietruite, emanau acea atmosfera de medieval, cu terase si restaurante pierdute printre zidurile inalte din piatra, ca de cetate si flancate pe alocuri de o bogata vegetatie, erau extrem de animate.
O alta particularitate a Ohrid-ului, o constituie multitudinea de obiective turistice constituite din foarte multe biserici, manstiri si vestigi de natura arhelogica. Ceea ce se spune ca, in trecut, Ohrid-ul avea cca. 365 de biserici, pentru fiecare zi a anului cate una, se adevereste. Cine viziteaza astazi aceasta zona, constata ca aceasta "zicere" este atestata de numarul mare de biserici si manastiri existente, raportate la intinderea relativa redusa a localitatii. Printre obiectivele istorice incluse in planul propriu de vizitare, tinand seama de timpul scurt de sedere in Ohrid, au fost: Catedrala Sf. Sofia, Manastirea Sf. Clement, Biserica Sf. Kaneo, Teatrul Antic si un pic din Cetatea Samuil.
Punctele de atractie insa le-au costituit orasul vechi, portul, "riviera" care reprezinta faleza statiunii cu ale sale parcuri superbe, precum si "strada principala" cunoscuta sub numele Carsija, aceasta fiind de un mare interes din punct de vedere al promenadei si cumparaturilor... ca un Lipscani al nostru.
Chiar daca scurt, acest prim -popas in Macedonia mi-a intrat la suflet si obligatoriu il voi include pe viitor pentru o vizitare mai in profunzime.
La intoarcere spre Romania dupa cele 7 zile de vacanta pe litoralul albanez, am revenit in Macedonia, dupa ce in prealabil am traversat Grecia de la vest catre est, strabatand frumoasa autostrada Egnatia Odos pe segmentul dintre Igoumenitsa - Kozani si continuand prin Macedonia, pe traseul Bitola - Prilep - Skopje, Skopje fiind cea de - a doua detinatie intermediara stabilita de mine pentru vizitarea Macedoniei.
Dupa parcurgerea rapida a formalitatilor de cazare pentru o singura noapte, am luat la pas capitala, avand ca interes zona centrala: Piata Macedonia cu a sa superba statuie a lui Alexandru Macedon la care remarc superbul "joc" sincronizat intre muzica simfonica ce rasuna in intreaga piata prin difuzoarele instalate pe stalpi - jerbele de apa care tasneau in acord cu ritmurile muzicii - si luminile instalate la nivelul soclului statuii; Arcul de Triumf, Podul de Piatra, Bazarul, Memorialul Maica Tereza si altele.
Pe langa aceste puncte de atractie mentionate, Skopje m-a impresionat placut prin fluenta traficului, a strazilor curate si a cladirilor bine intretinute, edilii capitalei dand dovada de o grija deosebita pentru intretinerea si prezentarea monumentelor si in general, a tuturor punctelor de interes pentru turisti.
In concluzie, cele doua locatii macedonene vizitate, Ohrid-ul si capitala Skopje, fac din Macedonia o destinatie care merita vazuta!
Trimis de dan16 in 21.07.14 20:56:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MACEDONIA de NORD.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dan16); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Buna ziua.
Vom pleca saptamana viitoare in Macedonia si am cateva intrebari la care sper sa ne puteti raspunde: la vama v-au cerut cartea verde a autoturismului si asigurarea internationala de sanatate?
@dank - numai cartea verde... Trebuie verificata in prealabil valabilitatea acesteia pentru Macedonia. Locul de verificare este acel grup de patratele continand in interior initialele tarilor, in cazul Mecedoniei (MK). Ca sa fie valabila, trebuie ca patratelul corespunzator Macedoniei (MK) sa nu fie barat, ceea ce nu cred sa fie. Oricum verifica.
Inca un lucru... Macedonia mai apare pe harti, pliante sau indicatoare rutiere si sub titulatura F.Y.R.O.M. (in traducere Fosta Republica Yugoslava a Mecedoniei).
Drum bun si vacanta placuta!
@dan16 - Multumesc pentru raspunsul promt. Da, este valabila cartea verde si pt Macedonia (MK). Ma gandesc la faptul ca ar fi mai sigur sa ne facem si asigurari de sanatate... nu se stie niciodata!
@dank -
”Ma gandesc la faptul ca ar fi mai sigur sa ne facem si asigurari de sanatate... nu se stie niciodata!
Am făcut multe concedii peste hotare fără să mă asigur medical și nu a fost nicio problemă. Până acum 2 ani când am avut nevoie urgentă de asistență medicală într-un oraș din Serbia și cu greu am putut să fac rost de niște antibiotice.
De atunci în orice deplasare turistică peste hotare fac o asigurare medicală pentru că... nu se știe niciodată!
@dan16: Sfatul meu e sa nu pleci fara asigurare medicala. Nu se stie niciodata... nu ca te gandesti la ceva rau, dar e bine sa ai asa ceva. Acum pentru 30 lei (atat am platit eu acum, cand sunt inca in vacanta in Turcia) nu cred ca e o mare problema. In raspunsul meu precedent nu am spus ca nu-ti trebuie asigurare medicala, doar ca la vama nu-ti cere asa ceva, ci numai cartea verde care este obligatorie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2018 Ohrid, canionul Matka si pestera Vrelo Crucea Milenium — scris în 10.02.19 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Republica Macedonia (FYROM) - Chapeau (II) — scris în 20.06.18 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Republica Macedonia (FYROM) - Chapeau (I) — scris în 17.06.18 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Je vous parle d'un temps ***** — scris în 06.09.15 de balasa violeta din CâMPINA - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Descopera Macedonia — scris în 14.07.12 de vgaby din CLUJ - RECOMANDĂ