GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Luna Martie a anului 2024 ne-o adus în sfârșit pe pământ franțuzesc și o fost un fel de... mai poftiți pe la noi! Chapeau! 😍
Da' Parisu' să mai aștepte 😂.
După un zbor de 2:20h de la Otopeni, soții din dotare erau deja aterizați la ora 09:30 pe aeroportul Antoine de Saint Exupery. Biletele...chilipir, luate cu vreo 10 luni în urmă: 200 de lei de persoană dus-întors. Nici de data asta nu ne-o făcut Wizz-ul vreo surpriză și totul o decurs normal. 🙃
Cum se ajunge în oraș de la aeroport:
Există o variantă scumpă și rapidă saaau o variantă ieftină și ceva mai lentă 😋. Varianta scumpă este trenul rapid Rhonexpress și costă 18.5 euro, iar călătoria durează în jur de jumătate de oră. Varianta ieftină și NU prea folosită de oameni este următoarea: la ieșirea din terminal se merge în dreapta aproximativ 100 de metri până la stația de autobuz nr 2, de unde se ia autobuzul cu nr 47. Biletele se pot lua de la automatul din stație, de la șofer, sau folosind cardul direct pe dispozitivele din autobuz. Biletul costă 2 euro și are valabilitate o oră și se pot schimba autobuzele/tramvaiele/metrourile în intervalul ăsta. De menționat, în cazul în care se ia bilet de la șofer, acesta costă 2.5 euro. Cu autobuzul 47 se merge pââână la capăt de linie la Meyzieu ZI, călătorie care durează cam 25 de minute. De aici, se merg câțiva metri până la stația de tramvai și se ia tramvaiul cu nr 3 și se merge tot până la capăt de linie (cam 30 de minute) la gara Part-Dieu Vilette, exact lângă peronul Rhonexpress.🙃 De aici mai sunt maaaxim 10 minute cu autobuzul sau metroul până în centrul orașului.
No... îi lesne de înțeles ce variantă au ales ardelenii care nu se grăbeau nu? 😂🥳.
La gara Part-Dieu ne-am achiziționat de la agenția de transport a orașului(TCL) și biletele pt transportul în comun de 72 de ore (termenul curge de la prima validare) care permit folosirea autobuzelor, tramvaielor, metrourilor și a funicularului. Cost 17.5 euro. Am abuzat din plin de el. Trebuie validat la fiecare utilizare a vreunui mijloc de transport. Am prins chiar și un control...prima dată de când hoinărim! Există și variante de 24 sau 48 de h. A nu se confunda cu, cardurile turistice. Atât despre transport, merge ceas... ce mai e de zis? 🙃
De aici am mers pe jos 10-15 min până la cazarea Felix d'Ort. Pentru 4 zile cu mic dejun:1700 de lei. Unitatea de cazare este practic o casă mai mare iar apartamentul de la primul nivel e împărțit în 5 sau 6 camere fiecare cu baie proprie. Bucătăria comună, pt micul dejun. Așa teamă îmi era de micul dejun din Lyon... îmi imaginam un croissant și o cafea, fapt care nu prea convenea fomistului din mine dimineața 🤣. În momentul în care gazda ne-o întrebat pe whatsapp ce preferăm la micul dejun: croissant sau pain au chocolat... o căzut cerul pe mine🤣. Mi-o venit inima la loc însă când am văzut Auchanul la 50 de metri de cazare 😂. Și cum mergem noi cuminți dimineața la bucătarie să ne luam cele comandate... stupoare: 3 feluri de mezeluri, 3 feluri de brânză, cereale, iaurturi, fructe, dulcețuri, cafea, suc, ceaiuri... ce mai... ospăț de nuntă🤣🥳. Croissantul era desertul😇. Gazda ne-o plăcut, prietenoasă, am vb o frangleză de toată frumusețea, 😀 cazarea la fel, aproape Auchanul, vreo 2 patiserii, iar stația de metrou (orar 05:00 - 00:30) și autobuz (orar 05:00-00:00) erau la 5 minute de mers pe jos. Până în centru făceam cam 10 minute cu metroul.
Despre oraș... ioi mamă! 😍 Cum să și fie orașul care deține cele mai multe restaurante cu stele Michelin... Frumos... da frumos din cale afară! Înainte de a zice altceva, ni s-o părut cam cel mai curat oraș din toate în care am fost... Orașul este extreeeem de ofertant și nu am avut timp în 3 zile să facem absolut tot ce ar fi de făcut. Și nici măcar nu am intrat la nici un muzeu din multele care sunt... pe scurt câteva dintre obiectivele văzute de noi:
1. Vieux Lyon - după cum spune și numele, orașul vechi... magazine, restaurante, baruri, străzi mici frumoase... totul tipic unui centru vechi, zona zero a Lyonului-tres belle! Tot aici se găsește și catedrala Lyonului - ST Jean-, se intră gratuit.
2. Place Bellecour - cea mai mare piață a Lyonului, o piață de... zgură :) Aici este și nodul unde se întâlnesc mai multe magistrale de metrou, la orele de vîrf se poate să râmâi în afara metroului. Da nu-i bai, că în nici 2 minute vine altul.
3. Teatrul Roman/Lugdunum - Aici se ajunge cu funicularul și e o locație minunată. Se intră gratuit, oamenii stau relaxați pe tribunele teatrului, copiii se joacă, un loc numai bun de odihnă!
4. Bazilica Notre -Dame de Fourviere - am urcat cu același funicular, luat din Vieux Lyon, iar panorama spre oraș de pe platoul bazilicii e tare frumoasă! Nu am intrat în bazilică.
5. La fresque de Lyonnais - în spatele râului Saone este o clădire pictată extreeem de frumos cu toate personalitățile celebre ale Lyonului, un loc bun de făcut poze.
6. Le mur des canuts - la fel, un bloc pictat frumos numai bun pentru pozat. Noi am ajuns la ambele în jur de ora 10, fiind singurii admiratori așa că ne-am făcut de cap cu pozele!
7. Halele Paul Bocuse : Paul Bocuse este celebrul chef al Lyonului și o vizită la aceste hale îi MUSAI! E plin de restaurante, magazine, vitrine cu brânzeturi și mezeluri. Îți plouă în gură chiar de nu ți-e foame 😂. Aici am gustat celebra brânză St Marcellin și salamo-cârnatul Rosette de Lyon- delicatese... hmm... și nici nu ne-o ars buzunarul.
8. Parque Tete d'or -este cel mai mare parc al orașului, găzduiește o grădină botanică și o grădină zoologică cu acces gratuit. Se pot petrece ore bune acolo pentru a acoperi tot parcul. Frumos!
9. Cartierele St Paul, Saint jean, și Saint georges - zone cu străzi frumoase, mici, întortocheate, baruri.
10. Am încercat și două TRABOULE-uri. Sunt practic niște scurtături, tuneluri prin clădiri, ai impresia că intri în caselele oamenilor. 😃Interesante contrucții. În multe nu se poate intra, dar dacă ai noroc să iasă vreun localnic si să prinzi ușa deschisă, nu e de ratat. Am avut norocul ăsta chiar pe strada principală din Vieux LYON, și am fost și la una deschisă în permanență Traboule et cour des voraces .
11. Zona Confluenței - aici se despart practic cele două râuri care străbat Lyonul: Saone și Rhone. Saone-ul are o culoare mai verzuie iar Rhone-ul e mai albăstrui 😂.
12. Jardin des curiosites - după cum spune și numele, este un fel de grădină puuuțin mai jos de teatrul roman, dar atmosfera de aici... wow... minunată! Iar panorama asupra orașului e mult mai bună decât de pe platoul bazilicii. Eram practic singurii turiști printre tinerii Lyonului care-și făceau temele, socializau...
13. Apăi clar că ne-am dus și până la casa lui Olympique Lyon, stadionul Groupama, să-mi iau suvenirul de rigoare 😁.
Dacă tot am fost în capitala gastronomiei am zis să încercăm cele mai tradiționale mâncăruri lioneze, dintre care amintesc: Salade Lyonnaise (14 euro) - bună, gustoasă, oul poșat stă bine printre ierburi și bacon :). Quenelle (18 euro) - vai de mine cât am mai râvnit la felul ăsta de mâncare... și cînd ne-am întâlnit, mai bine n-o făceam😀. Vizual arată bine de tot. Cică ar fi un fel de supă cremă de langustine cu un sufleu, și ceva orez pe lângă. No, io n-am simțit niciun gust de langustină ci doar de... lapte cald🙄. Andouilette (18 euro) - ferească Dumnezeu 🤣. Cartofi prăjiți, buni de altfel, cu sos de muștar, la fel de bun... cu un cârnate gros cu un gust de-a dreptul odios 🤣. Și o spune cineva care nu face nazuri la mâncare😀. Efectiv erau chestii întregi, nemărunțite, cu gust și miros de... intestin,ca să zicem frumos... no tulai Doamne! Gateau de foies de vollaile - era un fel de chiftea din ficat de pui, cu măsline și sos de roșii. Delicios! După pățania cu andouilette, nu am mai vrut să încercăm și Boudin Noir-ul (cârnat negru). Celebrul desert - tarte aux pralines- delicios și el, își merită banii. După cum spuneam mai sus, brânza Saint Marcellin- jos pălăria, precum și restul brânzeturilor... Iar croissantele și pain au chocolat-ul... demențiale!
Felurile de mai sus le-am încercat la bouchonul-Vieux Lyon- situat în inima centrului vechi. Musai cu rezervare altfel nu se prinde loc... și cînd mă gândesc că mai bine din jumătate din mese se înfruptau din Andouilette😲.Există posibilitatea de a comanda meniu întreg la 22,9 euro (antreu, fel principal, desert). E mult mai ieftin așa. Pt două meniuri și o sticlă de vin am plătit 68 de euro!
În altă seară am încercat și un platou de brânzeturi la barul Chapelle Cafe (18 euro, 400 de grame cu vreo 7 feluri de brânză) cu ceva vin pe lângă noi și am fost mai fericiți decât în seara precedentă 😂. Fromage-ul îi fromaj, n-ai ce zice... TOP! Mai ceva ca la Sibiu🤣.
Pe lângă ordine,verdeață,curățenie,amabilitate... am realizat că Lyonul e un oraș pliiin de tineri și împânzit de librării! Oui ! Și N-am zice că e un oraș turistic...
Mai era un mit legat de Franța adus pe la noi: că n-ar prea vrea să vorbească engleză prea fericiți. Ei bine, vorbesc... și o fac foarte bine! E drept că discuțiile le începeam pe limba lor, și interveneau și ceva cuvinte englezești când ne înpotmoleam, merge frangleza bine!😀
E scump Lyonul față de alte orașe, dar merită fiecare ban... și chiar și așa, 4 zile ne-au costat puțin peste 4000 de lei. Bună afacerea!
Deși ne e dor de Spania queridă pe care o revedem peste 3 luni😀Lyonul ne-o făcut să uităm de ea cât am fost acolo! A... am mers și la Grenoble într-o zi... bunicul Lyonului am zice... sau mai bine zis... Raiul pe pământ... 😉!
Trimis de alex1987sb in 24.03.24 00:02:28
- A fost prima sa vizită/vacanță în FRANȚA
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alex1987sb); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Felicitări pentru vacanța reușită și articolul detaliat!
Un oras frumos care merită vizitat.
@elenaadina: Da! Merită! La pachet cu Grenoble, e păcat să ajungi la LYON fără a da o fugă până la Grenoble...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 Un city break încântător — scris în 10.03.23 de sorindezmi din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Cu vaporașul pe Saône — scris în 25.12.17 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Peninsula din inima Lyonului — scris în 22.12.17 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Croix Rousse - mătase şi ziduri pictate — scris în 19.12.17 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Plimbare cu parfum de epocă prin Vieux Lyon — scris în 18.12.17 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Fourvière, colina-simbol a Lyonului — scris în 12.12.17 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Bonjour, Lyon! — scris în 27.11.17 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ