ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.03.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 09.01.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Prin Elvetia - Luzern (partea I) - Recomandari de drum

TIPĂREȘTE

Nu stiu ce ar mai putea fi spus despre Lucerna dupa impresiile lui @traian.leuca de aici

Dar totusi fiecare vede altfel lucrurile si sper ca recomandarile si impresiile urmatoare sa fie si folositoare. Pentru a nu scrie o poveste de 3 ore o sa incerc sa-l fac in 3 parti.

Asadar, in Lucerna am ajuns de 2 ori si m-as intoarce cu placere in fiecare an.

Drumul

Din Bucuresti pana in Lucerna sunt 1865 km conform google maps.

Sunt 2 variante:

cu masina - pentru cei sariti putin de pe fix se poate face si dintr-o bucata, dar va spun de acum ca nu recomand. Testat pe propria piele dupa 24 de ore drum din care doar 3 au fost de somn.

Alta varianta mult mai ok cu masina este cea cu o oprire, dar contrar tuturor recomandarilor de a opri la Hotel Paprika, aflat in Ungaria la granita cu Austria, eu va recomand Viena. De ce? Simplu, dupa un drum de 12 ore e mai ok o relaxare si odihna in Viena decat la un hotel pe autostrada, iar cazare cu 40-45 e gasiti si in Viena la un hotel decent.

cu avionul - poate cea mai odihnitoare varianta, dar si cea mai scumpa. In plus, Elvetia are multe de oferit, iar costurile cu inchiriatul masinii ridica pretul vacantei.

Noi de fiecare data am ales varianta cu masina, pentru ca am preferat sa combinam Luzern-ul cu obiective si din Elvetia si din Germania.

Costurile de transport cu masina se ridica in mare undeva la 500-600 e de masina (dus-intors + vizitat), posibil pentru cei mai cumpatati cu pedala de acceleratie poate scadea si cu 100-150 e.

Drumul este comun cu acesta pana la Munchen (impresii), dupa care se coboara spre Elvetia.

Ca si recomandari de drum. Nu va speriati daca sunteti trasi pe dreapta la vama cu Elvetia pentru control (valabil si la intrarea si la iesirea din tara). Daca sunteti in regula nu veti avea probleme. Posibil sa duceti ceva munca de lamurire daca aveti vreo sticla de tuica/ palinca/ visinata :P, in rest aveti nevoie doar documentele uzuale ale masinii (cartea verde, talon) + permis conducere sofer + pasapoarte (obligatorii, pentru ca Romania nu are un acord cu Elvetia in privinta aceasta si Elvetia nu este in UE) pasapoarte sau CI (conform acordului dintre UE si Elvetia).

De fiecare data am intrat in Elvetia din Lichtenstein. DAR, prima data am intrat pe la un punct vamal, asa zis al localnicilor. Adica erau niste gherete pe ambele sensuri si deasupra scria Elvetia. In rest nu era nimeni imprejur sa ne controleze, sa ne bage macar in seama.

A 2-a oara n-am mai nimerit pe acolo si am intrat printr-un punct vamal in toata regula. Bineinteles, singurii opriti la control.

Veti aveti nevoie si de vigneta. Aceasta se face pe un an si costa ~ 40 CHF. O puteti cumpara din Elvetia fie de la supermarcket-urile COOP sau de la benzinariile de pe autostrada.

In Elvetia, veti merge pe autostrada spre Zurich. Ei bine GPS-ul va hotara sa va scoata de pe autostrada si sa va duca pe nationale pana in Luzern. Ignorati-l si ramaneti pe autostrada, pentru ca veti castiga ~1 ora.

Totodata sa aveti deja franci elvetieni la voi pentru plata accesului in tuneluri. Din pacate n-am retinut si cat costa. Atentie la viteza din tunele, pentru ca la iesire sunt sanse mari sa dati de un camera fixa cu radar.

Ca recomandare, mai in gluma, mai in serios, e bine ca sofer sa ramaneti atent la drum, lucru cu greu reusit de mine prima oara, datorita peisajelor cu adevarat "de poveste"

Concluzii pentru condusul in Elvetia:

- este de preferat sa fiti in litera legii. Viteza legala pe autostrada este de maxim120km/h, iar in rest 90 pe nationale, 50 in orase.

- mare atentie la semne. Pot avea drumuri cu mai multe benzi carora li se schimba sensul in functie de trafic.

- de preferat pe autostrada sa nu mergeti cu mai mult de 125 - maxim 130, pentru ca puteti da oricand de un radar fix. Daca gasiti vreun sofer elvetian mai "zburdalnic" puteti sa va tineti dupa el. Elvetienii nu merg excesiv de repede, dar stiu unde sunt localizate camerele.

- in orase, puteti accelera cat de tare puteti... pana la 50km/h.

- ma repet, dar poate parea anormal cu atatea solicitari de controale in trafic sau la vama. Numerele de Romania sunt un magnet pentru ei. Urmati instructiunile primite (vb toti foarte bine engleza) si nu va dati jos din masina decat daca vi se comunica sa faceti acest lucru.

Ei bine, dupa efortul de sofat, urmeaza efectiv contactul cu elvetienii...


[fb]
---
Trimis de Sindrom in 23.03.15 10:39:50
Validat / Publicat: 23.03.15 16:17:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ELVEȚIA.

VIZUALIZĂRI: 11715 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Sindrom); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Elvetia drum
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

tache
[23.03.15 16:28:37]
»

@Sindrom - In Elvetia se intra fara probleme cu cartea de identitate. In august 2014, timp de 2 saptamani am cutreierat Elvetia si nu ne-a oprit nimeni, nici la granita, nici in interiorul tarii.

traian.leuca †
[23.03.15 17:24:59]
»

Consider deosebit de utile recomandările acestui review. Totuși, afirmația:

pasapoarte (obligatorii, pentru ca Romania nu are un acord cu Elvetia in privinta aceasta si Elvetia nu este in UE).

nu este reală. Pentru corecta informare a cititorilor noștri redau precizarea de pe site-ul oficial MAE:

Începând cu data de 1 iunie 2009, conform Acordului de liberă circulaţie UE – Elveţia, cetăţenii români nu au nevoie de viză.

Intrarea în Elveţia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile.

Vin cu precizarea că eu am fost în Elveția doar cu buletinul.

O altă întrebare mă frământă e ce v-au controlat la graniță, din moment ce Elveția este membră a spațiului Schengen?

Eu am intrat în Elveția (cu mașina) venind din Germania și nu am întâlnit nici un punct de control vamal. Am ieșit din Elveția în Franța (Alsacia), de mai multe ori, și nu ne-a întrebat nimeni nimic. La fel și în numeroasele vizite pe care le-am făcut din Basel în Germania; nu am întâlnit nici un punct de control vamal.

O singură dată o polițistă franceză a fost curioasă să afle ce e cu noi prin Franța (probabil RO-ul i-a atras atenția), dar fără să ne ceară vreun act de indentitate.

traian.leuca †
[23.03.15 17:34:24]
»

@tache - Păi, ce mai așteptați? Împărtășiți-ne și nouă din impresiile vacanței pe tărâmul helvet.

puiutea
[23.03.15 19:01:11]
»

Frumos și util review-ul! Nici pe noi nu ne-au controlat, dar eram într-o mașină nu nr. de Germania Dar, pentru o mai bună informare, iată :

De la MAI citire :[Ultima actualizare: 21 martie 2014]

"Condiţii de intrare şi regim de şedere

Începând cu data de 1 iunie 2009, conform Acordului de liberă circulaţie UE – Elveţia, cetăţenii români nu au nevoie de viză.

Intrarea în Elveţia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile.

Pot beneficia de libera circulaţie în Confederaţia Elveţiană:

cetăţenii români care au un contract de muncă valabil cu un angajator elveţian, sau desfăşoară activităţi lucrative independente;

cetăţenii români care pot demonstra că posedă suficiente resurse financiare pentru a se întreţine în Elveţia.

La intrarea în Elveţia, autorităţile de frontieră pot verifica documentele care justifică scopul declarat al călătoriei. După caz, acestea pot solicita:

Prezentarea biletelor de călătorie

Dovada rezervării cazării la hotel

Dovada deţinerii unei sume suficiente de bani – în cash şi cărţi de credit – pentru întreţinerea pe perioada şederii în Elveţia

Alte documente doveditoare ale scopului declarat al călătoriei".

Deci, dacă vor, te pot purica, dar poate se mai orientează și după meclă... pardon, aspectul fizic! Ne-am lămurit!

SindromAUTOR REVIEW
[23.03.15 22:18:58]
»

Prima data, nici noi nu am avut absolut nici o problema. Dar a 2-a oara a fost groaznic. Eu pun pe seama varstei si a masinii nu tocmai ieftine+nr de Ro. In plus, cred ca am intrat si iesit de vreo 4-5 ori din Elvetia. In trafic nu m-au oprit, dar la vama am zis ca-mi fac abonament. Dintre toate masinile ma opreau pe mine si din cand in cand cate o dubita.

Cat despre pasaport, nu stiu ce sa zic. Noua ni le-au cerut de doua ori pe langa CI. Acum oricum le aveam, nu ma durea mana sa-l dau.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
puiutea
[23.03.15 22:54:13]
»

@Sindrom - E clar că te-au oprit din cauza numărului și a... renumelui pe care ni l-au făcut unii "cetățeni"! Bine că ai avut pașapoartele! Toate cele bune!

SindromAUTOR REVIEW
[24.03.15 08:24:51]
»

@puiutea - Pai normal, la celebrul pod plin de flori din Luzern intr-un capat dau de un "violonist" "francez" mai colorat cu origini de pe langa Marea Neagra

Michaell
[24.03.15 09:09:22]
»

@traian. leuca - Salut,

confirm afirmatia cu privire la actele necesare ptr. a trece granita in CH. NU este nevoie de pasaport.

Mai putin corecta este afirmatia in privinta vamei. Chiar la punctul de trecere din Germania spre Basel, vamesii sunt intodeauna prezenti. Masina lor de serviciu cu inscriptia ,,Zoll,, este parcata la marginea drumului. Controalele au loc doar sporadic dar prezenti sunt intodeauna.

Controalele nu au nimic de-aface cu Schengen sau alte acorduri. Controale sporadice sunt permise orisicand - la punctul de trecere ca si in interiorul tarii respective. In schimb la intrebari ,,curioase,, conform legii, nu trebuie sa raspunzi. Esti obligat sa prezinti actele de indentitate si, daca-i cazul, sa permiti controlul masinii. Cu cit vorbesti mai putin si taci mai mult - cu atit mai bine. Acest drept iti da legea si in cele mai multe cazuri este de recomandat.

SindromAUTOR REVIEW
[27.03.15 22:19:02]
»

LE: Am gasit pozele

webmaster
[31.03.15 21:09:48]
»

Împreună cu continuările sale, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michaell, Sindrom, tache
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lucerna și imprejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046627998352051 sec
    ecranul dvs: 1 x 1