GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
A fost doar o excursie de o zi si nu credeam ca o sa ma incante atat de mult si nici nu credeam ca este cazul sa scriu si un review pe aceasta tema, dar nu ma pot abtine.
Deci, dupa iarna asta care ne-a tinut in casa, hai si noi o zi in Bulgaria, hai ca poate o sa prindem si o zi frumoasa, ca uite nici nu costa mult (cam cat un iesit la supermarket) si este cadoul meu de 8 martie… si s-a aprobat.
Am plecat dimineata pe la 6 din Bucuresti si pe la ora 10 parcursesem deja cei 200 km pana la Parcul National Maarata sau Krushuna, situat nu departe de orasul Lovech.
Parcul are cam 6 ha. si poti face in interiorul lui mai multe trasee, cele mai importante fiind la cascada si la pestera. Cascada este formata de un mic rau care izvoraste din pestera Krushunska Maara si care la un moment dat navaleste de la o inaltime de 17-20 m. pe roca de travertin. Functie de lumina, travertinul ii da culori deosebite apei care o face si mai frumoasa. Apoi, deosebit este si peisajul din jurul cascadei, cu o vegetatie bogata si deosebita pentru un climat temperat. De jur imprejur, cascada Krushuna este strajuita de stanci de travertin, cu multe grote mici sapate in ele. Dupa ce te induri sa pleci de la cascada, o iei pe raulet in jos si ajungi la un podet frumos construit, il traversezi si pe malul opus este o carare ce te duce dupa un urcus nu prea greu la pestera. Practic nu poti intra in pestera, dar ceea ce poti vedea la intrare, iti rasplateste efortul facut ca sa ajungi pana aici. Raul care iese din pestera, parcul amenajat vis a vis de ea, muntii de travertin ce strajuiesc valea, vegetatia… totul iti taie respiratia.
Intrarea in parc este 3 leva/pers., este foarte curat, cu banci si cosuri de gunoi, cu grup sanitar decent. La intrare este parcare cu plata cred si mici restaorante unde poti manca.
La mica distanta de parc, in apropierea satului Devetaki, pe malul drept al raului Osam, am vizitat pestera Devetashka sau pestera celor 7 ceruri. I se spune asa, deoarece a “suferit” 7 prabusiri majore si prin 7 deschideri poti vedea cerul. 5 din aceste deschideri se pot vedea la intrare, 2 fiind in zona interzisa. Pestera a fost locuita inca de acum 70.000 ani, are in jur de 20 ha si o inaltime de 60m. In cele doua razboaie mondiale a fost folosita ca depozit militar, existand chiar si urmele unei cai ferate in stanga intrarii. In pestera traiesc 9 specii de liliac protejate, printre care si o specie de liliac alb. Deasemeni, faptul ca exista lumina, o temperatura crescuta si o inaltime asa mare, favorizeaza cresterea unor plante, fapt ce da o nota aparte acestei pesteri. Se poate vizita probabil undeva la 10% din ea, dar este spectaculoasa, parca este rupta din filmele SF. Am inteles ca s-a si turnat un astfel de film aici. Distanta de la sosea la pestera este mica, poate 200 m, iar biletul de intrare costa 3 leva/pers.
La 16 km. de pestera, se afla orasul Lovech, unul din cele mai vechi din Bulgaria, locuit de triburile trace inca din sec. IV-III iH. Orasul este impartit in doua de raul Osam, partea veche si cea noua, legate de primul pod acoperit din Balcani, construit din lemn, in anul 1874, de Kolyo Ficheto. Podul a ars in 1925 si a fost reconstruit, podul actual fiind cel renovat in 1981-1982. Pe pod se gasesc magazine de suveniruri acum si el constituie un simbol al orasului. Din orasul vechi, cea mai importanta este cetatea Lovech, construita in varful dealului Hisarya, a carei prima atestare documentara este pe la mijlocul sec. XI., dar orasul vechi a fost construit pe ruinele asezarii tracice Melta. De pe zidurile cetatii se vad de jur imprejurul orasului ziduri de piatra, naturale sau construite de om, n-am un raspuns pentru asta. De la pod pana la cetate, se mai pot vizita un muzeu etnografic cu arhitectura specifica (casele acoperite cu lespezi de piatra); biserica Uspenie Bogorodichno construita in anul 1834 si statuia imensa a unui erou national ce a luptat pentru independenta lor de sub otomani, Vasil Levski.
Orasul nou are constructii tipic socialiste, cu incercari timide de modernizare.
Se recomanda vizitarea orasului la inflorirea liliacului, pe dealurile din jur existand multe tufe de liliac si acesta fiind unul din simbolurile orasului.
Asa am incheiat o zi superba, care ne-a incarcat bateriile pentru o perioada de timp. Chiar am simtit energii pozitive in locurile vizitate si avand in vedere distanta mica pana la ele, mai ales pentru noi, cei din sud, va recomand o astfel de plimbare. Am avut si ghizi deosebiti care prin astfel de programe, te mai scot din “betoane” si mai exersezi si mersul pe jos.
Trimis de valileau in 10.03.19 21:22:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valileau); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Lovech și împrejurimile, LOVECH / LOVECI" (deja existentă pe sait)
@valileau: Mulțumesc pentru recomandare! În prima parte a vacanței de Paști vom fi și noi acolo!
@crismis: Vacanta frumoasa va doresc! Sigur o sa va placa.
@valileau: Asa este, la pestera s-au filmat scene din Expandables, s-au folosit materiale pirotehnice care au speriat liliecii, chiar au murit din ei, (asa spun bulgarii) de aceea este inchisa parte din pestera.
@georgel: Multumesc pentru informatie. Vacante frumose iti doresc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Pestera Devetashka si Cascadele Krushuna — scris în 23.06.22 de cristimicle din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Același weekend la vecini, în Bulgaria – altă zi (II) — scris în 09.06.22 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Când nu mai știți încotro, Lovech poate fi soluția pentru escapade scurte — scris în 19.08.21 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2021 Foarte aproape de România, Cascadele Krushuna și Peștera Devetashka te pot (re)conecta cu natura și beneficiile ei — scris în 18.07.21 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Lovech destinatie perfecta de weekend — scris în 11.09.23 de catrinel din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Lovech, un orășel încântător — scris în 24.07.19 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Între Lovech și Sandanski - Staro Stefanovo, Mânăstirea Troian, Balcanii Centrali — scris în 31.05.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ