ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.12.2012
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    SEP-2012
    DURATA: 1 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 9 MIN

    Ljubljana model de arhitectura pentru alte capitale

    Ilustrație video-muzicală
    Slovenia - Langa - Za svobodo divjega srca


    TIPĂREȘTE

    In ultimii ani, am auzit si citit despre una din cele mai frumoase pesteri din Europa, pestera Postojna si despre unul din cele mai frumoase si deosebite castele, Castelul Predjama care se afla in Slovenia si ma tot gandeam cum sa fac sa le vizitez si eu. Asa ca atunci cand am vazut pestera in programul unei excursii, a fost un motiv in plus sa pornesc la drum. Cu castelul urma sa vad la fata locului daca am noroc, el nefiind in programul excursiei, dar fiind la doar 10 km. de pestera, urma sa imi testez puterea de convingere in fata celorlati turisti si in fata echipajului.

    Si daca tot am ajuns in Slovenia, am constatat cu incantare cat este de frumoasa tarisoara asta, despre care noi, inca nu stim prea multe si nu prea se inscrie in destinstiile noastre de vacanta preferate.

    Slovenia este una dintre cele mai mici tari din lume, situata in centrul Europei, si pana nu demult a facut parte din fosta Iugoslavie. Ca suprafata este cam cat Dobrgea noastra si este o placere sa o traversezi datorita soseleor impecabile.

    Spre deosebire de Dobrogea, Slovenia este mult mai verde, la fel de verde ca Austria. In Nord are munti impaduriti, (jumatate din teritoriul tarii), ceea ce a permis dezvoltarea a trei statiuni montane cu tot atatea centre de schi. La Sud-Vest are iesire la Marea Adriatica si cele trei orase de acolo, au un dragut aer medieval, iar o mica parte a tarii intra in Campia Panonica. Deci are cam de toate. Chiar ma gandeam ca este un fel de Romanie in miniatura. Toata populatia tarii este cam cat a Bucurestiului.

    Din punct de vedere istoric, rar i-a fost dat acestei tari sa fie independenta. A facut parte pe rand din: Imperiul Roman, din Sfantul Imperiu Roman si a fost anexata apoi pe rand Italiei, Germaniei si Ungariei. Dupa caderea lui Napoleon, a facut parte din Imperiul Habsburgic; dupa aceea a fost stat cofondator al Iugoslaviei. Din 1991 este stat independent cu capitala la Liubliana si este primul stat ex-comunist ce face parte din UE. Asadar au si ei tot cam 22 de ani de cand au scapat de comunism... dar sunt departe de noi.

    Aceste notiuni de baza, despre Slovenia, le-am aflat de cand am pus piciorul (pardon...rotile autocarului) in tara. In plus am aflat ca pe langa turism Slovenia ”face bani frumosi” din jocurile de noroc. Are cel mai mare numar de cazionouri la mia de locuitori din intreaga Europa. Cel mai mare, este Cazinoul Perla este in orasul Nova Gorica la granita de Vest.

    Anul acesta Maribor, al doilea oras ca marime din tara, este capitala culturala Europeana. Al doilea... asta insemnand putin peste o suta de mii de locuitori.

    Traversand tara si dandu-mi seama la fata locului cat este de mica imi spuneam in gand; aici poti sa faci dimineata la inviorare o baie in mare (in Vest)... la pranz dai o fuga la munte (in N) dupa care mananci ceva in Liubliana (in centrul tarii) si seara poti sa invarti ruleta la cazinoul din Nova Gorica (in Vest).

    Din respect (si curiozitate) pentru aceasta tara, nu ne-am multumit doar cu traversarea ei si am facut si noi un popas in capitala ei, Ljubljana. Cum noi veneam de la Venetia, pana in Ljubljana am facut cam doua ore. La orele diminetii, orasul era linistit.

    Am coborat in graba din autocar in Piata Universitatii. De acolo ne-am inceput plimbarea prin acest incantator, curat si linistit oras.

    Universitatea functioneaza intr-un mare palat, in care inainte isi desfasura activitatea Parlamentul. Este o constructie masiva, ca un cub imens, ce adaposteste 22 de facultati, un colegiu si trei academii. Este cea mai mare din tara, singura din capitala si in ea invata anual peste 65.000 de studenti. Educatia si cultura este un factor esential in societatea slovena si este clar ca isi pregatesc generatiile viitoare la un nivel superior. De asta mi-am dat seama cand am auzit ca un sfert din populatia capitalei, o reprezinta studentii. (la Universitatea din Bucuresti invata mai putin de 30.000, la o populatie de cca. 1.800.000 locuitori) Actualul presedinte al tarii, a fost student la aceasta universitate.

    Emblema orasului este un dragon si povestea sa se pierde printre legende antice. Primele atestari istorice cu numele actual sunt din sec XI. Dar cum orasul exista inca de pe vremea Imperiului Roman, cand se numea Emona, cei peste doua mii de ani care au trecut peste oras, au lasat ceva frumos in urma. Impresia mea, a fost ca orasul seamana un pic cu Praga si ghidul mi-a spus ca as face bine sa nu ii supar pe localnici cu acesta constatare caci ei spun altceva; ca Praga seamana cu Ljubljana. Un mare arhitect sloven (cu un nume greu de retinut) a proiectat multe cladiri importante atat pentru capitala Sloveniei cat si pentru cea ceha; asa se explica asemanarea intre cele doua orase. Arhitectul respectiv a mai proiectat cladiri emblematice si pentru alte mari orase europene, si multe din palatele Ljubljanei au fost model pentru alti arhitecti.

    Centrul vechi se imparte in doua cartiere; cel al Primarieie si cel al Cavalerilor Crucii.

    Primaria orasului isi desfasoara activitatea intr-o cladire de patrimoniu care a fost construita la jumatatea sec. XV si 250 de ani mai tarziu, a fost complet renovata si redecorata intr-un frumos si elegant stil baroc. Tot in Piata Municipala, unde este Primaria este si Fantana Robba, sau Fantana celor trei Rauri. Este o fantana mare, frumoasa, realizata de sculptorul italian Robba, dupa celebra Fontana dei Quatro Fiumi (Fantana Celor Patru Fluvii) din Piata Navona din Roma. Francesco Robba a „invatat meserie” in Venetia si la Roma, dupa care s-a stabilit in Ljubljana, unde a devenit cel mai apreciat sculptor al sec XVIII.

    Fantana Robba are reprezentate doar trei rauri locale; Sava, Krka si Ljubljanica. In centru este un obelisc dim marmura roz, inconjurat la baza de trei zei ai marilor care stau in picioare pe cate un delfin, si tin in maini ulcioare din care curge apa. Baza fantanii, este din marmura gri iar tritonii si delfinii sunt din marmura alba si din acest motiv ies si mai bine in evidenta.

    Orasul este traversat de raul Ljubljanica care la randul lui este traversat de cateva poduri frumoase „de piatra”. Unul dintre ele se numeste Podul Dragonului. Podul Dragonilor este o constructie tanara, care a inlocuit un vechi pod din lemn. In plina dezvoltare industriala a Europei, acest pod a fost unul din primele, facute din beton armat. La capelete lui sunt cate doi dragoni inaripati din bronz, care i-au dat numele. O legenda urbana spune ca daca pe pod trece o fecioara, dragonii din rau misca cozile si pamantul se cutremura.

    Raul Ljubljanica este navigabil; am vazut cateva vase micute de agrement si pe malurile lui sint multe terase si cateva cafenele amenajate pe vase ancorate la mal.

    Desi toata lume se grabeste sa vada Podul Dragonilor, mie mi-a placut mai mult Podul Triplu, care uneste Centrul vechi de Piata Noua. Se numeste asa, pentru ca pe langa podul propriuzis, care a fost realizat la inceput (dupa planurile unui arhitect italian) arhitectul acela celebru slovac, a adugat inca doua pasaje, laterale, care ii dau un aer romantic si usor intortochiat. In zona cuprinsa intre cele doua poduri, este centrul vechi al orasului.

    Un alt pod frumoas este Podul Cizmarilor, vechi de peste opt sute de ani, care a avut parte de multe renovari si reconstructii.

    Cel mai nou pod a fost terminat in 2010 si este locul in care tinerii indragostiti isi agata lacate cu juraminti de iubire, dupa care arunca cheita in rau. Podul se numeste Podul macelarilor si ca „opere de arta” pe el, exista cateva cranii de animale, din bronz.

    In apropiere de Podul Dragonilor, este Biserica Franciscana ridicata intre 1646 – 1660 si care a scapat ca prin minunete de distrugeri majore in lunga sa viata. Pe langa aceasta biserica, orasul se mai mandreste cu inca doua mari asezaminte religioase; Catedrala Sf. Nicolae si Biserca Ursulinska. Daca tot eram in centru, am intrat in Catedrala Sf. Nicolae. Catedrala poate fi vazuta din orice loc al centrului vechi, pentru ca turnurile si cupolele ei verzi se inalta peste cladirile din jur. In 1996 in onoarea Papei Ioan Paul al II-lea, care a vizitat Ljubljana, catedrala a fost „inoita” cu doua porti mari din bronz. Interiorul este placat cu marmura roz, are stucaturii aurii si fresce cu teme religioase (cum altfel?). Pe langa decoratiunile frumoase si valoaroase, catedrala are si o orga foarte mare.

    Desi este o tara atat de mica, Slovenia are ce arata. Are zeci de castele frumoase; pe langa trei am trecut si doua l-am vazut in Liubljana. Unul este chiar in centru si celalalt in partea de Est a orasului. Cel din centru, Castelul Ljubljana sta maret pe un deal inconjurat de paduri. La inceput a fost resedinta regala, apoi a fost spital si depozit de armament si praf de pusca... dupa aceea a fost inchisoare si acum este muzeu.

    O zona ceva mai noua, dar la fel de frumoasa, este Piata Preseren. Cladirile din jurul ei sunt ceva mai tinere, de la inceputul sec. XX si in centru este statuia poetului care i-a dat numele - France Preseren, poetul lor national. Palatul Mayer este de fapt Farmacia Centrala, cea mai mare din tara. A fost o vreme cand la parterul ei a fost si o celebra cafenea in perioada interbelica. Spre deosebire de obiceriurile urbanistice de la noi, in Ljubljana exista multe opere artistice stradale; orice locusor neconstruit este infrumusetat cu statui, unele mai pe intelesul nostru, altele abstracte. Este o dovada ca arta este incurajata si ca artistii peisagisti sunt apreciati. Curatenia este impecabila.

    Orasul nu se limiteaza doar la zona veche, istorica si cum este firesc are si cladiri mai noi, la fel de frumoase si de deosebite. Cea mai cunoscuta constructie este un bloc care pentru multi este simbolul orasului, un zgarie-nori cum a fost numit la inaugurare in 1933. Numele constructieie este Neboticnik si in acei ani, era cea mai inalta constructie din tara si una din cele mai inalte din Europa. Cladirea nu este frumoasa dupa parerea mea; are acel aspect tipic constructiilor inalte din anii '30 - '40, in stilul neoclasic, sau art-deco, dar merita respect pentru cum si cand a fost construita. La parter si primul etaj are magazine, urmatoarele etaje sunt apartamente si sus la ultimele trei etaje si pe terasa sunt restaurante si cafenele si un club de noapte. Muti turisti urca la acea terasa de unde in timp ce servesc o cafea sau o alta bautura, admira orasul.

    O alata constructie impresionanta este cladirea Bibliotecii Nationale. Este „un alt cub” imens, a carei fatada din caramida si placute de piatra alba, o fac sa arate ca un mozaic bicolor. Daca as fi ajuns in iulie sau august in Ljubljana, as fi putut sa o vizitez; in restul anului nu este inclusa in circuitul turistic.

    In cel mai mare parc al orasului, este Muzeul de Istorie Contemporana si in apropierea lui Muzeul National al Sloveniei.

    Cu toata sinceritatea va spun ca mi-a placut orasul; am vazut o multime de turisti, englezi, nemti si italieni, dar in afara de grupul nostru, nu am mai vazut alti romani. Este un oras incantator, intr-o tara superba... pe care va indemn sa le vizitati.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 12.12.12 11:31:46
    Validat / Publicat: 12.12.12 12:45:58
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în SLOVENIA
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5261 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P09 Slovenia - Ljubljana - raul Ljubljanica imparte orasul in doua zone
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 33 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [12.12.12 11:52:02]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    alinaro
    [12.12.12 13:15:31]
    »

    @Diaura: Ce frumos, Diaura!! Ce amintiri frumoase mi-ai trezit… Am avut si eu norocul de a vizita capitala slovena la sfarsitul lui august acum trei ani si am fost incantata!! De altfel, Ljubljana as pune-o, fara nicio indoiala, intr-un top five personal. Are un centru atat de pitoresc… Mie mi-a placut la nebunie sa ma plimb pe o parte si pe alta a raului, sa ma uit la lume in timp ce mancam, seara, la una din terasele din centru, sa ma pierd printre operele de arta stradala (si eu am prins un festival la vremea aia) …

    Cat despre poza din targul de suveniruri… paharutele colorate din vitrina imi aduc aminte de acest oras de fiecare data cand servesc o visinata Am luat de acolo si o sticla cu lichior de castane, intr-o sticla foarte originala, in forma de motocicleta…

    Si mie mi-a placut foarte mult Podul Triplu, iar pentru turul orasului (per-pedes, la cat de mic e) am avut un ghid doar pentru mine (eram singura turista la ora aia) !!!

    Ma bucur ca ti-a placut, si eu recomand din tot sufletul acest oras, in care eu m-as intoarce cu prima ocazie. Multumesc pentru momentele pe care m-ai facut sa le retraiesc, @Diaura.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [12.12.12 14:15:45]
    »

    @alinaro:

    Stiu ca ai fost si tu acolo; inainte sa plec iti citisem povestea, care m-a facut mai nerabdatoare sa vad acest oras, despre care s-a scris mult mai putin, decat despre Venetia, care intrase si ea in respectivul circuit.

    Si eu am cumparat o bomboniera si o fructiera din sticla de la acel targ si parca bomboanele sunt mai bune cand le mananc cu zambetul pe buze aminintindu-mi de Ljubljana. Consider ca viata de zi cu zi este mult mai frumoasa cand sunt inconjurata de obiecte care imi amintesc cu placere de locurile vizitate. Eu am stat doar o zi in oras, dar daca voi avea ocazia, nu voi sovai sa stau mai mult.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster13
    [12.12.12 23:49:23]
    »

    ÎMPODOBEŞTE MAMĂ BRADUL

    împodobeste mama bradul si nu te intrista

    Asta e seara de Craciun, este seara ta

    Impodobeste bradul tata ca ne asteapta-n prag

    Colindatori la noi acasa, hai sa-i primim cu drag.

    E masa incarcata de nuci, mere si colacei

    Fii vesela mama, la usa-s clopotei

    Si cerul cu stele azi canta 'E vremea colindelor'

    Hai tata, nu plange, e seara tuturor...

    Refren:

    Impodobeste mama bradul si nu te intrista

    Asta e seara de Craciun, este seara ta

    Impodobeste bradul tata ca ne asteapta-n prag

    Colindatori la noi acasa, hai sa-i primim cu drag.

    II:

    Tu, mama, ma iarta de toate cate ti-am gresit

    Hai, strange-ma in brate si spune-mi 'bun venit'

    E noaptea cand Domnul va sta cu noi la masa iara

    Hai tat, a nu plange, e seara tuturor...

    Refren:

    Impodobeste mama bradul si nu te intrista

    Asta e seara de Craciun, este seara ta

    Impodobeste bradul tata ca ne asteapta-n prag

    Colindatori la noi acasa, hai sa-i primďm cu drag.

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [13.12.12 09:19:07]
    »

    @webmaster13: Multumesc.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinaro, Diaura*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ljubljana:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.035523891448975 sec
    ecranul dvs: 1 x 1