ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.07.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 11 MIN

    Villa Del Balbianello - așa trebuie să arate Paradisul!

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Cred că Villa Del Balbianello a fost locul care mi s-a lipit cel mai mult de suflet în excursia asta. La o simplă căutare pe Google, e imposibil ca între primele 5 imagini cu Lacul Como, măcar una să nu fie de acolo! Poate cea cu platanul-candelabru umbrind jumătate de pajiște, sau cea cu fecioara de marmură privind visătoare oglinda albastră a lacului, sau poate imaginea domeniului terasat văzută de pe apă...

    Contrastul munte-lac, microclimatul specific, peisajele de vis – toate au făcut din Lacul Como, încă din cele mai vechi timpuri, un tărâm râvnit de oamenii cu stare, așa că țărmul este presărat cu numeroase proprietăți, care de care mai somptuoase; și, din fericire, unele dintre ele-și deschid câteodată porțile și pentru noi, muritorii de rând.

    Cea de-a patra noastră zi în zonă (și ultima pe Lacul Como) a debutat cu o vreme splendidă; în sfârșit! (Că una e să pozezi minunile alea pe fundal de nori și ploaie și cu totul alta îmbrăcate în lumină și culoare!) Sigur, făcuserăm deja cunoștință cu Villa Monastero (Varenna) și cu splendidele grădini ale Vilei Melzi (Belaggio), însă cea mai mare concentrație de astfel de obiective se găsește pe țărmul estic al lacului, mai ales în jumătatea sa inferioară: Villa La Gaeta (la câțiva km nord de Menaggio), Villa Carlotta și Villa Sola Cabiati (Tremezzo), Villa Del Balbianello (Tremezzina) și Villa Balbiano (Ossucio; azi, hotel de lux), Villa d’Este (Cernobbio), Villa Olmo (Como). Evident, nu le puteam vizita pe toate, trebuia să fim foarte selectivi, așa că le-am ales pe cele care ni s-au părut mai semnificative: Carlotta și Balbianello. Mai ales că le despart doar câțiva kilometri.

    De la noi, din Dorio, am ocolit din nou lacul prin nord, în sens invers acelor de ceas, fix drumul pe care-l mai făcuserăm cu 2 zile în urmă, atunci în mare parte pe o ploaie sâcâitoare și rece. De data asta, ne-am putut bucura cu adevărat de spectacolul oferit de natură, în special de vârfurile înzăpezite ale Alpilor, de tăpșanele înverzite și de albastrul strălucitor al lacului. Am vrut ca pe drum să vizităm Museo Barca Lariana (între Bellera și Calozzo), dar l-am găsit închis; ne-am oprit totuși câteva minute după 1 km sau 2, pentru că eram fix vis a vis de Dorio, ne-am distrat să revedem terasa apartamentului nostru de la depărtare (cu zoom). Pe urmă am setat pe gps „Villa Carlotta” și ne-am dus glonț.

    Doar că... Ghinion de neșansă! Nema parcare. Dar deloc! Teoretic sunt locuri pe marginea șoselei, însă toate, absolut toate, erau deja ocupate, cel puțin următorii 2-3 km cât am rulat încetișor – doar, doar... De obicei, în astfel de situații, o cotim dreapta/stânga și căutăm mai departe. În cazul de față, în stânga era lacul, iar în dreapta o succesiune nesfârșită de clădiri aparent sudate între ele! Așa ceva n-am pățit în veci!...

    Am zis gata, n-a fost să fie, hai la Balbianello. Am modificat setările gps-ului, bucuroasă fiind că Balbianello dispune de parcare dedicată (deja, cu ochii minții vedeam ditamai hectaru’). Ei, bine, n-am avut parte – adică e dedicată, dar e mică. Și era deja plină, normal. Iar noi ne-am încăpățânat să mergem până la capătul ei – doar, doar. Nu, nimic. Și cât pe ce să nu ne mai putem întoarce, atât de îngustă e calea de rulare! Tati s-a enervat și ne-a somat: „Dați-vă jos!” Așa face mereu în astfel de situații; el are intenții bune, săracu’, ideea e să ne debarce cât mai aproape de obiectiv, pe urmă se duce și caută parcare în legea lui. Doar că, în graba acțiunii, mereu uităm câte ceva în mașină și după aia încep telefoanele: „Auzi, adu-mi și mie x lucru!” „Auzi, adu-l și pe y!” Și invers: „Hei, unde sunteți?” În fine, se cam pierde timp, dar cumva Dumnezeu ne reunește în final de fiecare dată (cu tot cu lucrul x sau y) !

    Am coborât împreună cu copiii și-am luat-o și noi în direcția în care se ducea toată lumea, adică pe o cărăruie prin pădure. Mă uitasem pe hartă și înțelesesem că zona de interes se află în capătul unei mici peninsule, deci trebuia s-o parcurgem pe aceasta. Drumul urcă ușor, e plăcut și parțial umbrit, cam juma de oră să fi făcut până la intrarea pe domeniu, unde-i casa de bilete. Nu e singura modalitate de a accesa Villa del Balbianello, se poate lua o bărcuță din micul port din Lenno (nu știu exact cât costă, dar nu mult, ceva până-n 10 euro dus-întors).

    Ne-am făcut un pic de lucru pe lângă intrare, așteptându-l pe Tati, am admirat și-am pozat împrejurimile și am citit câte ceva despre istoria locului. Totul a început când, pe la sfârșitul anilor 1700, Cardinalul Angelo Maria Durini a cumpărat Punta di Lavendo (terenul aferent peninsulei pe care ne aflăm), cu tot cu ruinele vechii mânăstiri franciscane aflate în capătul acesteia. Preacinstitul personaj deja deținea, nu departe, în Ossucio, o proprietate (Villa Balbiano) și visa să-și ridice alta mai boemă, pe care s-o dedice exclusiv celor două hobby-uri ale sale: muzica și literatura. Ceea ce a și făcut.

    Așa că pe promontoriul cel mai înalt a apărut o casă cu doar 2 încăperi (sala de muzică, respectiv biblioteca) unite între ele printr-o generoasă loggie cu dublă priveliște, spre ambele laturi ale peninsulei. Mica proprietate s-a numit Balbianello (diminutivul de la Balbiano). Din păcate, cardinalul nu s-a putut bucura decât vreo câțiva ani de acest loc fabulos și, după moartea sa, domeniul îi revine nepotului său Luigi Porro Lambertenghi. Acesta adaugă alte clădiri, înglobând structuri remanente din vechea mânăstire și transformă proprietatea într-un fel de „salon de vară” pentru prietenii săi artiști și politicieni. De-a lungul secolelor, aceasta trece prin mâinile altor și altor proprietari, printre ei numărându-se și generalul american Butler Ames (înc. sec. 20), care a întreprins importante acțiuni de reabilitare atât a casei, cât și a superbei grădini terasate.

    Ultimul deținător al domeniului a fost Guido Monzino, un excentric om de afaceri milanez, pasionat de artă și călătorii (el a fost cel care a condus prima expediție italiană pe Everest în 1973, după ce cu 2 ani înainte participase la explorarea Polului Nord). Aspectul actual al domeniului (în special al casei) i se datorează, așadar, în totalitate. Monzino a restaurat mica vilă de pe promontoriu, păstrând oarecum destinația inițială a celor 2 încăperi: una rămâne în continuare bibliotecă (azi conține circa 4000 de volume, majoritatea pe teme de geografie și călătorii), cealaltă devenind „sala hărților” . De asemenea, amenajează locuința principală conform standardelor vremii, modernizând instalațiile și decorând-o cu mobilier franțuzesc și englezesc, cu tapiserii și covoare orientale, lămpi și candelabre italiene. Câteva încăperi vor fi transformate într-un adevărat muzeu, în care vor fi expuse, rând pe rând, „suvenirurile” aduse de Monzino din expedițiile sale.

    Deoarece excentricul explorator nu a avut familie, după moartea sa proprietatea Balbianello va fi preluată (prin testament) de FAI (Fondo Ambiente Italiano) , o organizație non-profit ce are în grijă mai multe astfel de obiective de interes cultural și care o administrează și în zilele noastre.

    Locul a continuat să fie dezirabil nu doar pentru turiști, ci și pentru o categorie largă de artiști. Printre altele, Villa del Babianello a reprezentat decorul în care s-au filmat scene din pelicule celebre, precum A month by the Lake, Casino Royale sau Star Wars/Attack of the Clones.

    ... În sfârșit, ne-am reunit toți 5 și ne-am îndreptat către casa de bilete, unde sunt afișate mai multe informații de ordin practic. În primul rând, că, asemenea majorității obiectivelor turistice italiene outdoor, domeniul este deschis publicului de la jumătatea lui martie până la sfârșitul lui octombrie, zilnic între orele 10 și 18. Sunt mai multe feluri de bilete, diferențiate pe vârste, dar nu numai; de exemplu, membrii FAI sau rezidenții Tremezzinei au gratuitate. Se pot vizita doar grădinile sau grădinile plus vila. Noi am optat pentru bilete combinate și, deși ne așteptam la un total mai mare (22 euro/adult și 16 euro/student), prețul final a fost 60 euro („bilet de familie” , a zâmbit domnul de la casă). Săru’ mâna, să fie primit!

    Imediat după intrare, pe dreapta, se află vechea Orangerie, o clădire dreptunghiulară cu ferestre uriașe semiovale, împodobită din abundență cu flori și bolte de lămâi (dar cred că mai bine nu mai rostesc cuvântul „flori” , pentru că va fi maxim de redundant! ; flori, flori și iar flori – peste tot, de toate felurile și culorile, ele sunt numitorul comun al tuturor spațiilor exterioare de la Villa del Balbianello!). Înăuntru e amenajată o mică sală de cinema, iar pe ecran rulează periodic un film de prezentare. Tot aici sunt și toaletele (pe hartă văd că mai sunt unele jos, lângă ponton, dar nu-mi amintesc totuși de ele).

    Precum am pomenit, spațiul coboară în mai multe terase către lac. Totul arată perfect și extrem de încântător pentru simțuri, pur și simplu așa trebuie să se prezinte Paradisul! Gazonul verde, impecabil întreținut, aleile pavate, statuile albe, copacii mai mult sau mai puțin „coafați” și, desigur, florile! ???? Totul minunat asortat cu albastrul lacului și verdele întunecat al dealurilor înconjurătoare!...

    Pe terasa oarecum din mijloc se înalță Loggia Durini (clădirea inițială), împodobită cu un blazon impresionant, cu balustrade filigranate în piatră și cu plante agățătoare, iar mai jos, dispusă pe 3 niveluri și pe jumătate ascunsă de teren, vila-locuință, cea amenajată de Manzino; aceasta din urmă înglobează vechea bisericuță, în prezent transformată în... magazin de suveniruri.

    Ne-am plimbat în sus și-n jos, am făcut sute de fotografii, am admirat îndelung minunatele priveliști... Jos, la debarcader, veneau bărcuțele din Lenno, dar la fel de bine puteai să iei un tur dus-întors, o plimbare de 30-40 de minute pe lac. Ne tenta nespus să vedem frumoasa proprietate și din larg, dar eram cam la limită cu timpul, la ora 14 începea turul ghidat în interioare. Așa că ne-am mulțumit să ne odihnim un pic pe băncuțe, sub bolți de glicine parfumate și să mai facem o mică incursiune pe țăpșanul nordic, cel umbrit de uriașa „pălărie” a unui platan-candelabru...

    Turul ghidat a început cu o mică întârziere, din loggia centrală a vilei Durini. Ghida era o italiancă foarte vivace, vorbea o engleză destul de inteligibilă și ne-a povestit o grămadă de amănunte încântătoare. De asemenea, am fost rugați ca pe tot parcursul vizitei să purtăm măști de protecție; cine n-a avut, a primit dintr-un sertar special. Am vizitat întâi sala hărților, apoi biblioteca – ambele conțin artefacte unice, de o valoare inestimabilă, printre care cea mai completă colecție de cărți despre alpinism și explorarea polilor înghețați ai planetei, precum și o colecție inedită de stampe cu Lacul Como. Am avut voie să facem câte poze vrem (fără bliț, desigur).

    Ne-am mutat apoi în vila Manzoni, pe care am vizitat-o de sus în jos; practic, intrarea se face pe la un nivel superior (un pic mai jos de cel unde se află vila Durini) și se iese în apropierea lacului. Am parcurs o succesiune de încăperi cu diferite destinații, păstrate în același stadiu pe care l-a gândit ultimul proprietar – camere de lucru, de primire a oaspeților, camere-muzeu, dormitoare, băi, bucătării, chiar și cameră de... fumat! Ghida ne-a evidențiat pe rând artefactele importante, ne-a lăsat să ne minunăm de ce vedem, a răspuns la întrebări. Există și un mic areal ce se poate închiria (un dormitor cu baie), n-a întrebat nimeni cât costă ????. Cam 40-45 de minute cred că a durat turul ghidat; recomand!

    Ne-am întors pe unde am venit, bucurându-ne din nou de sclipirile albastre ale lacului printre crengile copacilor și de priveliștea satului Lenno (un fel de suburbie a Tremezzinei, care la rândul ei este o anexă a Tremezzei ????). Citisem că în Lenno și-a cumpărat George Clooney o proprietate și acum am înțeles exact de ce!

    Ne-am plimbat mai apoi pe străduțele din Lenno, pe mica faleză, am și mâncat pe o terasă suspect de nefițoasă (dar asta e o altă poveste)... Am vrut la final să savurăm o înghețată de la La Fabrica di Gelato, ne-a intrigat faptul că acolo era coadă în permanență, dar am renunțat, n-am avut răbdare să așteptăm să ne vină rândul... Am traversat apoi șoseaua principală și am urcat un pic până la parcarea unde lăsase Tati mașina (o găsiți pe GoogleMaps sub numele de Parcheggio, aproape de Ristorante Pizzeria Il Cris). E parcarea publică a satului, spațioasă și parțial umbroasă; recomand.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de crismis in 07.07.22 18:29:42
    Validat / Publicat: 07.07.22 20:05:40
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 8409 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P17 Villa del Balbianello; Paradis!
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 43 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    15 ecouri scrise, până acum

    crismisAUTOR REVIEW
    [07.07.22 19:01:03]
    »

    Rog web a atașa următorul filmuleț:

    https://www.youtube.com/watch?v=WU62rrT4n-4

    Mulțumesc mult!

    webmasterX
    [07.07.22 20:05:24]
    »

    Excepțional

    -

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    crismisPHONEAUTOR REVIEW
    [07.07.22 20:16:17]
    »

    @webmasterX: Mulțam again!

    mishu
    [07.07.22 20:23:28]
    »

    @crismis: As vrea sa comentez ceva, insa nu prea pot, as spune numai, SUPERB, SUPERB, insa par cam handicapata .

    Totul pare ca un vis frumos, si as spune ca asa arata Raiul. Vremea a tinut cu voi si v-a aratat totul in toata frumusetea posibila, vremea, locurile, oamenii, o vacanta pe care in mod sigur nu ti-ai dorit sa se termine.

    Felicitari, votat cu mare drag.

    crismisPHONEAUTOR REVIEW
    [07.07.22 20:31:21]
    »

    @mishu: Să știi că mi-a venit foarte greu să mă adun și să povestesc despre locul ăsta... La fel ca tine, mă tot întrebam: oare ce ar mai fi de spus în afară de "superb, superb, superb!!! "?!

    Iar vremea - da, a fost perfectă! Cred că ne-a răsplătit pentru câte îndurasem cu stoicism cu 2 zile în urmă!

    Mulțumesc pentru cuvintele frumoase!

    maryka
    [07.07.22 21:58:57]
    »

    Superb!!!

    Cum o fi să stai acolo? Adică să te trezești și să te culci privind lacul și muntele?

    Aurici
    [07.07.22 22:01:27]
    »

    În capul meu Italia este despre peisaje demențiale, multe am văzut și în pozele tale. Și mai este despre reședințele astea somptuoase, îmbrăcate în flori și verdeață, printre care te plimbi ca printr-un labirint sau ca printr-o junglă. Când mai descoperi și interioare de te lasă cu gura căscată, ce să mai zic... Nu degeaba au dat vedetele hollywood-ene atâtea milioane de EUR pe unele.

    Sper să-mi termin vacanța pe Lacul Magiore, urma să văd și eu niște ville, dacă nu o întrerupeam așa brusc. Și Como m-a zăpăcit de cap, poate îi vine rândul mai repede.

    Și de câte ori punem pe tapet Italia, nu-mi ies din cap vorbele prietenului nostru stabilit acolo de 30 de ani, când îi cerem sfaturi despre ce să vedem. "Nici un sfat. Așezați-vă unde vreți să vă așezați și n-o să mergeți nici măcar un km fără să dați de ceva demn de văzut". Așa am înțeles și de la tine.

    crismisPHONEAUTOR REVIEW
    [08.07.22 07:16:44]
    »

    @maryka: Da, cum o fi, așa m-am întrebat și eu?! Și cred că toată lumea care vizita odată cu noi, doar că nimeni n-a îndrăznit să verbalizeze...

    Un loc sărutat de îngeri...

    crismisPHONEAUTOR REVIEW
    [08.07.22 07:24:54]
    »

    @Aurici: Are dreptate prietenul tău italian; de fapt, dacă nici ei nu știu, atunci cine să mai știe?! Asta am constatat și eu, și nu acum: în Italia, în orice sătuc no-name te-ai nimeri, tot ai ceva interesant și frumos de văzut și aflat! Asta și pentru că au știut să conserve ca nimeni alții și să scoată în evidență fiecare "piatră"! Nu mai zic de estetică, de talentul nativ pe care-l au să împodobească exact cât trebuie și unde trebuie!

    Despre locuri no-name care ne-au impresionat în excursia asta, am mai amintit pe ici, pe colo! Surpriza maximă avea să ne aștepte în ziua următoare, când ne-am transbordat de la Lacul Como la Lacul Iseo! Mai ales că am încurcat un pic drumurile! Cred că mai am 2 review-uri și-i vine rândul...

    ... Îți doresc să te întorci la Maggiore, și mie îmi doresc, că mi-au rămas insulițele alea pe creier... Și la Como, și pe unde mai visezi tu! Să ai o vară lungă, cu sănătate și mult spor turistic!

    Rodel
    [08.07.22 13:53:01]
    »

    Un Paradis terestru! Superbă vila, superb peisajul! Am admirat și eu în scurta mea vizită la Lacul Como câteva asemenea bijuterii, m-am și pozat având în fundal o vilă elegantă ce apărea la vremea respectivă într-un serial.

    Foarte frumoase imagini ai surprins, mă faci să visez la Italia, dar atâtea visuri am acum, că nu știu pe care să-l transform în realitate!

    Felicitări pentru impresii și poze!

    crismisPHONEAUTOR REVIEW
    [08.07.22 13:58:12]
    »

    @Rodel: Eu mereu visez la Italia! Și la Grecia, deopotrivă! Chiar mă ajunge din când în când o umbră de regret, că mai sunt și alte locuri pe lume, care poate ar merita mai multă atenție din partea noastră... Și facem ce facem și tot în Italia și-n Grecia ajungem... Asta e!

    Mulțumesc pentru vizită, mă bucur că v-am prilejuit amintiri frumoase! Călătorii cu spor în continuare!

    zapacituPHONE
    [08.07.22 18:01:21]
    »

    @Aurici: "Și Como m-a zăpăcit de cap, poate îi vine rândul mai repede"

    Ehe, de când aștept eu o pleașcă de asta... dacă tot mă pomeniți, nu mă luați și pe mine? Sunt cuminte și nu fac mutre, pap tot și dorm liniștit...

    Aurici
    [08.07.22 21:41:45]
    »

    @zapacitu: Aaaa, nu m-am gândit când te-am pomenit dar... cum să nu... Dacă te uiți la profilul meu ai să vezi că sunt de meserie turist de gașcă. Doar că noi nu suntem chiar cuminți, dar suntem simpatici.

    valentinag
    [13.07.22 11:43:56]
    »

    Ce minunatie! Am fost doar la Como si am urcat la Brunate cu funicularul, n-am avut timp de altele in zona, dar cu urmatoarea ocazie nu mai ratez Balbianello si Melzi.

    Desi iubesc Austria, Italia ma incanta de fiecare data, e o bucurie tara asta!

    crismisPHONEAUTOR REVIEW
    [13.07.22 12:06:56]
    »

    @valentinag: Din păcate, noi tocmai de Como n-am prea avut timp, dar în final am zis că nu-i bai, e mai ușor de abordat și sper s-o facem altădată.

    Într-adevăr, Italia e minunată și mereu surprinzătoare! Mulțumesc pentru vizită și cuvintele frumoase!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Aurici, crismis, maryka, mishu, Rodel, valentinag, zapacitu
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lacul Como și împrejurimile sale:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079276084899902 sec
    ecranul dvs: 1 x 1