GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Când te apropii de Bolivia, traversând oraşul Santa Cruz, formele de relief devin tot mai aride iar aerul uscat pune la grea încercare pe orice nou venit. Undeva, în depărtări, gulerele albe ale Anzilor Cordilieri, îţi reamintesc că iarna nu şi-a făcut încă toate bagajele la mijlocul lunii august. Ni se spune că suntem pe ruta principală a drogurilor, o veste care dă frisoane grupului de români, deja trecut prin avertizările ambasadelor noastre din Brazilia şi Argentina. „Să nu-i deranjam! ” se aude o voce din spatele autocarului.
Primele ore din La Paz, îţi clarifică datele de ordin antropologic privitoare la modul de viaţă şi arta supravieţuirii unui popor găsit în tranşeele mitologice ale credinţelor păgâne de către cuceritorii spanioli. Apoi, deposedaţi de terenuri şi păstraţi o bună perioadă într-o incertitudine spirituală, timp în care bogăţiile naturale, în principal argintul, trebuiau să traverseze oceanul spre marile imperii.
Statura mică, nasul proeminent şi uşor încovoiat, mersul ferm, gesturile aspre şi zâmbetul expresiv, pălăria de piele, cămaşa albă, pantalonii negri, îţi dau imaginea unor oameni căliţi de istorie dar cu inima caldă. În schimb, femeia boliviană, împodobită cu agrafe sclipitoare, părul lins, fuste plisate şi suprapuse, traversate de cercuri albe şi negre, apare fie singură, împingând un cărucior cu marfă, fie cărându-şi copilul în spate, în urma unui bărbat cu mers sigur şi agresiv, de cocoş de luptă. Surprinde rotunjimea artificială a părţilor dorsale ale femeii boliviene, scoasă în evidenţă de un jupon special, menit a întregi eternul feminin local, conform căruia numărul mare de copii şi ţinuta robustă ar fi elemente definitorii ale acestuia. Boneta albă, purtată pe cap şi împodobită cu pene sau cu motive florale incaşe dau o notă mai feminină feţelor prăjite de arşiţa nemiloasă a soarelui bolivian.
Încerc să prind câteva prim planuri ale unei doamne ce stă aşezată la marginea Scuarului Murillo, din faţa Catedralei San Domingo, parcă în aşteptarea turiştilor curioşi. Ţinuta de gală, culorile penelor de pe bonetă şi lipsa unui zâmbet de bun venit, mă fac să înţeleg că nu am de-a face cu o persoană de rând. Când îmi pregătesc aparatul de fotografiat, o mână dreaptă se ridică brusc şi două degete îmi dau de înţeles că distracţia mă costă doi dolari americani. Tranzacţia se face rece şi sec, doar la un dolar american.
Străbat Piaţa Murillo şi mă îndrept spre Muzeul de Arte, apoi spre Muzeul Orăşenesc, unde îl descopăr pe eroul eliberării de sub dominaţia spaniolă, Pedro Domingo. Execuţia lui, alături de alţi lideri locali în Piaţa Centrală, prin trasul a patru cămile în tot atâtea direcţii, mă apropie mai mult de acest popor demn şi îndurător, parcă aflat în luptă cu propriul trecut.
Străzile până la Muzeul Coca, prin Oraşul Indian, apoi spre Oraşul Spaniol, din sudul capitalei, sunt pline de tarabe în care se cumpără şi se vând, de la alimente, haine, dulciuri, băuturi răcoritoare, până la maşini, rochii de mireasă şi cosmetice.
Lipsa cerşetorilor şi impresia generală că fiecare bolivian face ceva demn pentru a trăi un pic mai bine-o impresie întărită de felul în care îşi cultivă pământul arid, sau de cum îşi păstrează tradiţiile meşteşugăreşti vechi, tocmai din timpul Imperiul Incaş, îmi umplu inima şi gândurile pe drumul spre Lacul Titicaca.
Trimis de glcitizen in 27.02.16 18:43:09
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Descoperă La Paz, LA PAZ" (nou-creată pe sait)
-
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi totuşi binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 06&ridAnt=67247
Ilustrația video-muzicală indicată de autor (prin email) a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
un rw excelent, in care am vazut pe videoclip si viata adevarata a bolivienilor.
Raman si la ideea de a atasa si poze cu explicatii. Mai ales ca videoclipul a fost realizat din poze. Asa citesti rw, apoi te uiti la videoclip.
Dar de data aceasta imi pare rau, ca atunci cand am fost atat de aproape de aceasta tara, incat ii vedeam granita, nu am fost decisa sa trec cu vaporul lacul Titicaca.
Multumesc pt acest rw.
@grecudoina -
Sarut mâna pentru ecou- se vede ca ati cutreierat lumea.
@webmasterX -
Ce ma fac pt ca varul meu-si nici eu-nu putem sterge pasajul critic, sa-i zicem-de pe video clip. Poti sa-l tai tu daca re rog?
In alta ordine de idei, poate varianta mea de scriere si de prezentare a imaginii sa fie considerata ca o variatiune a conceptului initial, fiindca am vazut reactii foarte bune, in majoritate acceptind ideea emotionala a descrierilor.
La fel cum tu. m-ai citit de la început, tot așa te-am perceput și eu ca pe un om cu o viziune mai larga.
@glcitizen: responsabilitatea respectării Regulamentului (şi a legii) referitor la protecţia datelor personale se limitează, pentru noi, la conţinutul (textul) propriu = afişat pe sait.
Textele care apar în videoclipuri găzduite pe alte saituri (youtube etc) nu fac, de regulă, obiectul acestor verificări / impuneri
Nu stiu cu ce sa incep mai intai decat jos palaria, am citit intai articolul, apoi am vizionat filmuletul, apoi inca cu aceste impresii proaspete am citit din nou articolul si l-am perceput altfel. SUPERB iar felul in care sunt asternute vorbele ma face sa-mi para rau ca articolul a fost atat de scurt. Pe de alta parte sunt de acord cu ceilalti colegi vrem si pozele, nu numai pentru a fi votate insa unele chiar mi-ar fi placut sa le pot savura mai mult timp, macar o parte dintre ele sa le postezi. Felicitari votat cu foarte mare placere.
@grecudoina - Lumea se schimba. Patefonul a fost inlocuit cu un magnetofon, apoi cu un videocasetofon iar azi avem internet cu youtube. Nu peste mult timp videoclipurile vor inlocui fotografiile. Vom avea review-uri cu putin text (un rezumat) si un videoclip creat de autor. Vad ca procesul a si inceput. Romanii mai au un oarecare apetit pentru poze+lectura (cu toate ca stiu ca procentul de "citire" a ceea ce scriem noi aici in reiew-uri e doar intre 1-5%) dar in curand toata literatura scrisa si pozele se vor transforma in filme documentare sau artistice care au o putere mai mare de a capta atentia omului si de convingere. Azi totul e viteza. Apple si Google au promis ca in cel mult 5 ani, Smartphone-ul si tableta vor fi o amintire, informatia scris-vizuala si sonora, chiar si telefonia mobila si informatia de orice fel va fi primita de catre om prin niste microsisteme tridimensionale ce se vor atasa la ramele de ochelari. Viitorul nu e asa departe! Iar noi, generatia celor care mai scriu inca "povesti", vom fi, incet-incet inlocuiti prin alte mijloace de transfer de informatie. Lumea se schimba si noi trebuie sa ne schimbam odata cu ea. Asta e nemilostiva lege-a firii.
-o descriere ,,amețitoare'', colorată, plină de farmec local, personal, articolul mi-a căzut cu tronc... cu poze sau fără poze.
@mireille -Multumesc, Mireille. Sper sa fi fazut clipul, de fapt, un eseu de poze.
@mishu -
Multumesc, Mishule. Ce zici, sa-mi schimb stilul eseistic, care poate fi luat si ca o varianta mai poetica a mesajelor precise. Încă nu m-am decis. Cred ca este inportant si ce simtim.
@dorgo -
Multumesc pentru vizionarismul pe care ți-l împărtășesc și eu.
@glcitizen - Cel mai frumos review pe care l-am citit pe acest site. Felicitari!
@trigri -
Multumesc mult. Sper să vă mai fac câteva impresii asemănătoare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)