ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.12.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 14 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Castelul Nijo-jo, resedinta shogunului Tokugawa Ieyasu

TIPĂREȘTE URM de aici

Ploaia ne-a urmarit in Kyoto, dar ne-am continuat periplul, descoperind un alt monument istoric din Kyoto antic, desemnat de UNESCO ca sit al Patrimoniului Mondial, Castelul Nijo-jo. Am ajuns aici cu autobuzul, coborand in statia„Nijo-jo mae” , insa exista si metroul, cu statia purtand acelasi nume.

Terenul castelului este impartit in trei zone: Honmaru, Ninomaru si gradinile adiacente, fiecare dintre ele fiind inconjurate de ziduri de piatra si santuri de aparare. Taxa pentru vizitare este 800 yeni, la care se adauga 500 yeni pentru interiorul Palatului Ninomaru. Honmaru nu este deschis publicului in mod uzual, insa, aflat in proces de renovare, urmeaza a fi deschis publicului, dupa 18 ani, in luna septembrie 2024.

Castelul Nijo-jo a fost construit ca resedinta, in 1603, la ordinele lui Tokugawa Ieyasu, fondatorul si primul shogun al shogunatului Tokugawa. Nepotul sau, Iemitsu, a extins castelul, finalizand cladirile acestuia, 23 de ani mai tarziu. Nijo-jo a fost martorul unora dintre cele mai importante evenimente din istoria Japoniei: aici a fost anuntat inceputul perioadei de stabilitate si prosperitate a shogunatului Tokugawa, dar si sfarsitul guvernarii Tokugawa, prin inaugurarea perioadei Meiji, in timpul careia Japonia s-a dezvoltat foarte rapid dintr-o societate feudala in cea democratica moderna, pe care am„gustat-o” si noi. Dupa caderea shogunatului Tokugawa in 1867, castelul a fost folosit ca palat imperial pentru o perioada, dupa care a fost donat orasului si deschis publicului ca sit istoric.  

Intrarea in complex se face pe poarta principala a Palatului Ninomaru-goten, Kara-mon Gate. Poarta are patru stalpi de sustinere cu ornamente aurii filigranate si sculpturi magnifice si colorate, reprezentand pasari, dragoni, pini, bambus, flori de prun, simbolizand longevitatea si lei, protectori ai palatului, iar acoperisul e din scoarta de chiparos.

Dincolo de poarta se afla palatul Ninomaru-goten, declarat comoara nationala deoarece este singurul exemplu supravietuitor al unui palat fortificat. Am patruns in interior dupa ce ne-am descaltat si pentru ca ploua torential, am vizitat pe indelete, palatul, ba mai mult de atat, la sfarsitul turului, ne-am hotarat sa il mai parcurgem odata, recapituland ceea ce vazusem deja. In circuit se parcurg toate cele 6 zone, vizionand camerele situate pe o parte a fiecarei zone, dupa care, la intoarcere se vad si celelalte camere, situate pe partea opusa a fiecarei zone. In interior este interzisa fotografierea, insa, din obisnuinta, impresionata fiind, am facut vreo 2 fotografii in zonele cele mai frumoase si reprezentative ale palatului.

O caracteristica a pardoselii din Palatul Ninomaru-goten este aceea ca atunci cand pasesti pe coridoare, pardoseala scartaie, sunand precum cantecul unei privighetoare. Acest lucru este cauzat de clemele care se deplaseaza impotriva cuielor infipte in grinzile de lemn care sustin podeaua. Se spune, in mod eronat, ca acesta avea scopul de a anunta prezenta intrusilor.

Interioarele sunt decorate in stilul arhitectural ce apartine shoin-zukuri, perfectionat la inceputul perioadei Edo, cu accesorii metalice rafinate, potrivite resedintei din Kyoto a Shogunului.

Prima si cea mai mare sectiune, Tozamurai, alcatuita din 3 incaperi, a servit drept sali de asteptare pentru domnii feudali atunci cand vizitau palatul. Pentru a exprima autoritatea shogunului Tokugawa, peretii au fost acoperiti cu picturi aurite de tigri fiorosi, acestea fiind cunoscute si sub numele de Tora-no-ma, sau camerele Tigrului.

Urmeaza zona numita Shikidai (Sala de receptie), care leaga zonele de receptie ale palatului cu cele formale de audienta, locul in care vizitatorii castelului prezentau cadourile pentru shogun. Aceasta zona este impartita in sectiunea din fata, cunoscuta sub numele de Shikidai-no-ma (camera de receptie a lorzilor feudali) si sectiunea din spate, pe care am vazut-o mai bine la intoarcere, numita Roju-no-ma (camera consilierilor seniori). Pinii din picturile murale sunt o metafora pentru prosperitatea vesnica.

Ohiroma, cea de-a treia zona (traversa) are 6 incaperi, cu sculpturi remarcabile, o singura piesa de lemn de chiparos cu grosimea de 35 cm, fiind sculptata diferit pe cele doua parti. Accesoriile decorative din metal care impodobesc grinzile orizontale sunt realizate din cupru decorat si aurit, sub forma de buchete de flori impachetate in hartie.

Primele camere din aceasta zona, numita si Marea Sala, sectiunea principala a palatului, contine salile oficiale de audienta in care Shogunul se intalnea cu domnii feudali si nobilimea de la Curtea Imperiala. Una dintre camere (camera intai), care este camera de la nivelul superior, orientata spre sud, este cea in care Shogunul se aseza in timpul audientelor, asa cum faceau in mod traditional conducatorii Japoniei, iar camera a doua, la nivelul inferior, este cea a nobilimii.

Prima Camera este dotata cu un alcov, unde ar fi fost atarnat un triptic cu suluri atarnate si rafturi unde ar fi avut lucrari de arta. Exista o usa ornamentala in partea dreapta a camerei (cu ciucuri rosii) si un birou nisa in partea stanga.  

Urmeaza zona numita Kuro-shoin, care are o camera cunoscuta si sub numele de Kohiroma sau Marea Sala Mica, deoarece s-a folosit pentru functii oficiale, fiind a doua ca importanta, dupa Ohiroma. Shogunul se intalnea aici cu nobili de rang inalt de curte si cu domni feudali cu legaturi stranse cu familia Tokugawa, fiind un spatiu decorat mai intim. Primele 2 camere a Kuro-shoin-ului au fost cunoscute sub denumirea de Sakura-no-ma sau Camerele cu flori de cires, dupa frumoasele picturi murale cu ciresi infloriti. Schimbarea anotimpurilor este reprezentata prin fulgii de zapada de pe pinii reprezentati in spatele scaunului Shogunului, urmata de florile de prun, de la sfarsitul iernii si de ciresul care infloreste la inceputul primaverii.  

Urmatoarele 3 camere apartin zonei Shiro-shoin, cunoscute si ca Goza-no-ma (sufragerie) in perioada Edo, care erau incaperile private ale Shogunului. Atmosfera de calm, diferita de celelalte parti ale palatului este data de picturile cu cerneala cu teme de origine chineza, cu o pictura murala panoramica a Lacului de Vest (un peisaj faimos din Zhejiang, China) si figuri celebre din istoria si legenda chineza.

Din acest punct, ne intoarcem, vizionand camerele situate pe partea cealalta, astfel ca ajungem din nou in zona Ohiroma, insa la cea de a patra camera, in care se spune ca erau expuse arme, cand Shogunul era in resedinta. Pictura murala cu un soim cocotat pe un pin masiv este cea mai faimoasa pictura murala din palat.

Continuam cu zona Shikidai, camera Roju-no-ma (Camera consilierului principal), care a servit drept sala de asteptare pentru consilierii seniori. Picturile din aceste camere infatiseaza scene din cele 4 anotimpuri, cu gaste, egrete si salcii.

Ne intoarcem la prima zona, Tozamurai, cu Chokushi-no-ma (Camera Mesagerului Imperial), o camera foarte importanta, folosita atunci cand Shogunul se intalnea cu mesagerii de la Curtea Imperiala. Picturile murale de aici infatiseaza o scena deinceput de vara, cu frunze verzi de artar pe un fundal de apa.

Urmeaza alte camere numite dupa picturile murale, Camera de salcie, Camera de bumbac, Camera pinului.

Dupa ce am parasit palatul Ninomaru-goten, ne-am plimbat putin prin gradina cu iaz, care a fost inconjurata initial de coridoare care legau Kuro-shoin, Ohiroma si Palatul Gyoko-goten (astazi nu mai exista), conceputa pentru a fi vazuta din mai multe directii.  

Am patruns pe terenul castelului Honmaru, trecand peste santul cu apa si intrand pe sub poarta Honmaru Yagura-mon, construita in jurul anului 1626, care, ca si poarta Honmaru Nishi Yagura-mon, distrusa intr-un incendiu, au functionat ca porti defensive importante pentru donjonul principal (Honmaru). Podurile de lemn puteau fi prabusite cu usurinta pentru a impiedica inamicii sa treaca iar usile portilor erau acoperite cu placi de cupru pentru a rezista atacurilor cu arme de foc.  

Castelul Honmaru a fost construit pentru vizita imperiala a imparatului Go-Mizunoo din 1626, in timpul domniei celui de-al treilea shogun, Tokugawa Iemitsu. Mai tarziu, a fost locul unui castel cu cinci etaje. Cu toate acestea, ambele structuri au fost distruse de incendii, in secolul al XVIII-lea si nu au fost niciodata reconstruite.  

Dupa sfarsitul perioadei Edo, facilitatile pentru noul guvern Meiji si biroul prefecturii din Kyoto au fost construite pe terenul castelului Nijo-jo, iar unele parti ale Palatului Imperial din Kyoto, au fost mutate in Honmaru, fiind infiintat actualul Palat Honmaru-goten.  

Am avut insa ocazia sa ne plimbam prin gradinile Honmaru si sa urcam pe fundatia de piatra a fostului donjon al castelului, care ofera privelisti asupra terenului castelului. Honmaru si Ninomaru sunt inconjurate de plantatii de ciresi, livada de pruni, artari, ginkgo, pini si alti copaci.  

Am parasit acest teritoriu vast, iesind pe poarta Kita Ote-mon (North Gate), situata vizavi de vila Kyoto Shoshidai, adjunctul Shogunului din Kyoto, ceea ce sugereaza ca aceasta poarta era principala cale de legatura intre castel si demnitar.  

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 21.12.24 14:35:23
Validat / Publicat: 21.12.24 19:55:15

VIZUALIZĂRI: 97 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6300 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kyoto și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056115865707397 sec
    ecranul dvs: 1 x 1