ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.12.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 14 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Explorarea vechiului templu budist To-ji din Kyoto

TIPĂREȘTE URM de aici

Ne-am intors din Nara in Kyoto, iar din gara am mers pe jos circa 15 minute pana la poarta Keigamon a templului budist To-ji.

Odata cu transferarea capitalei de la Nara la Kyoto, s-au construit doua temple uriase,  pe laturile de est si vest ale intrarii principale in oras, de o parte si de alta a bulevardului care mergea direct spre nord pana la Palatul Imperial. Din pacate, templul din partea de vest nu mai exista, dar To-ji, care inseamna„Templul de Est’’, a supravietuit, oferindu-ne posibilitatea de a-l vizita.

De-a lungul timpului, cladirile majore au fost avariate de cutremure si incendii, dar au fost reconstruite pentru a pastra aspectul original si stilurile arhitecturale. Este un templu al sectei budismului Shingon (sau ezoteric), care a fost practicat de calugarul Kukai (cunoscut si sub numele de Kobo-Daishi), cel caruia imparatul i-a daruit templul. Kukai este una dintre cele mai faimoase figuri religioase din istoria Japoniei, infiintand si prima scoala privata din Japonia.

Budismul Shingon ne invata ca iluminarea este o posibilitate reala in viata credinciosilor si poate fi atinsa prin antrenarea si disciplinarea corpului, a vorbirii si a mintii.  

Unele cladiri pot fi vizitate gratuit, cum ar fi Miedo si Jikido, insa pentru a intra in Kondo si Kodo, precum si pentru apropierea de Pagoda cu cinci etaje (doar exterior), se plateste o taxa de 500 yeni/persoana.

De la poarta Keigamon, pe partea stanga se afla  o gradina si un iaz, raiul testoaselor si al crapilor koi. In zona centrala se afla Jikido, zona in care calugarii serveau masa si unde se prezinta sutre copiate de mana dintr-un pelerinaj. Aici am platit intrarea si am patruns in zona gradinii cu Pagoda, Iazul Hyoutan, Kodo, Kondo si alte cladiri.

Miedo, situata in partea opusa a  portii Keigamon, a functionat ca resedinta a calugarului Kukai. Are o arhitectura eleganta, in stilul fostelor resedinte aristocrate, diferita de celelalte structuri din To-ji. Cea mai mare parte a cladirii actuale a fost construita la un an dupa ce cladirea originala a ars in 1379. Aici are loc un ritual, in fiecare dimineata, la ora 6, cand se serveste ceaiul si o masa in fata statuii lui Kukai careia ii este dedicata sala. Apoi, o relicva a unui Buddha adus din China de Kukai este asezata deasupra capului si in palmele participantilor la ritual, oricare ar fi acestia.

In zona centrala se afla una dintre cele doua cladiri importante ale templului, Kodo, Sala de lectura, care reprezinta esenta invataturii lui Kobo-Daishi Kukai. Cladirea originala a fost avariata de taifunuri si cutremure si reparata de mai multe ori, actuala cladire pastrandu-si stilul arhitectural original.

Sala Kodo contine 21 de statui din lemn aduse de Kobo Daishi din China. Statuile budiste sunt plasate conform unei mandale, esenta budismului Shingon, insa Kodo este o versiune tridimensionala a mandalei. Din pacate, fotografierea este interzisa in interior.  

Urmatoarea sala este Kondo sau Sala de Aur, principala si cea mai mare structura din To-ji, este una dintre structurile originale ale templului. Este dedicata lui Yakushinyorai, Buddha al medicinii, despre care se crede ca protejeaza oamenii de toate bolile.  

Cladirea pastreaza cele mai importante obiecte venerate si de cult. Frumoasele statui ale lui Buddha - Yakushi Nyorai sau Buddha al Medicinei (2,9 m inaltime), Gakko Bosatsu (Bodhisattva Luminii Lunii) si Nikko Bosatsu (Bodhisattva Luminii Soarelui), din interiorul salii sunt desemnate proprietati culturale importante.  

Doua stiluri arhitecturale sunt combinate in cladire: stilul indian tenjiku si stilul japonez irimoya (acoperisul dublu).  

De aici ne-am indreptat spre Pagoda cu cinci etaje, cea mai inalta din Japonia, masurand 55 metri. Colosala si magnifica Pagoda Toji (Goju-no-to) poate fi vazuta cu usurinta, deoarece domina orizontul orasului Kyoto, devenind punctul de reper al acestuia.  

Este o structura extrem de puternica, rezistenta la cutremure, vibratiile cauzate de cutremur fiind absorbite de partile interconectate ale pagodei, iar forta vibratiilor, amortizata treptat pe masura ce se deplaseaza spre partile superioare ale pagodei. In plus, fiecare nivel se misca independent unul de celalalt, miscare cunoscuta sub numele de 'dansul sarpelui', care absoarbe si atenueaza si mai mult energia unui cutremur.

A fost construita pentru prima data in 826 de Daishi, dar, din pacate, nu a fost finalizata in timpul vietii sale. Reconstruita dupa ce a ars de patru ori, uneori dupa ce a fost lovita de fulger, in cele din urma, al treilea shogun din perioada Edo, Iemitsu Tokugawa, a ordonat reconstructia ei. Pagoda actuala a fost construita in 1644, fiind folosita pentru a adaposti patru statui mai mici ale lui Buddha si relicve ale lui Buddha istoric. Interiorul pagodei este in mod normal inchis publicului, fiind deschis ocazional.  

Langa poarta principala de intrare in templu, exista un mic altar dedicat sfantului budist, Kukai, figura legendara inca venerata de adeptii sectei Shingon, in fata caruia se afla statuia de bronz a legendarului calugar.

Am parasit templul, iesind prin poarta principala Nandaimon (marea poarta sudica), o structura impresionanta cu opt stalpi, cu o latime de 18 m si o adancime de 10 m. Dupa ce poarta originala a ars, structura actuala a fost adusa de la Templul Sanjusangen-do, in anul 1894, pentru a comemora aniversarea a 1100 de ani de la mutarea capitalei la Kyoto. Este desemnata proprietate culturala importanta, avand structura arhitecturala din perioada Momoyama.  

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 08.12.24 10:40:15
Validat / Publicat: 08.12.24 13:52:45

VIZUALIZĂRI: 95 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Poarta principala Nandaimon (marea poarta sudica), o structura impresionanta cu opt stalpi, cu o latime de 18 m si o adancime de 10 m. Dupa ce poarta originala a ars, structura actuala a fost adusa de la Templul Sanjusangen-do, in anul 1894, pentru a comemora aniversarea a 1100 de ani de la mutarea capitalei la Kyoto.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4500 PMA (din 5 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kyoto și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050765037536621 sec
    ecranul dvs: 1 x 1