ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.09.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 09.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 7 zile
familie cu copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 16 MIN

Calator sau Turist?

TIPĂREȘTE

Calator sau turist?

Dupa ce am servit o minunata cafea turceasca la nisip ce avea un caimac gros de 2 degete la hotelul Jimmy’s Place - Selcuk, am plecat spre prima parte a "concediului" spre Orasul Statiune - Kusadasi aflat/a la vreo 30 minute de locatia noastra.

KUSADASI – este una din principalele statiuni de vacanta din Turcia, situat pe coasta de vest a Turciei, la 90 km sud de Izmir, Kusadasi are reputatia unuia dintre cele mai atractive orase de la Marea Egee, fiind aproape de cele mai importante site-uri istorice, precum Efes, Didyma, Priene, Miletos - capitale ale lumii antice.

De-a lungul coastelor Mediteranei si Egeei si prin urmare, si in Kusadasi soarele straluceste in jur de 300 de zile pe an. Este posibil sa se inoate de la inceputul lunii aprilie, pana la jumatatea lunii noiembrie.

Istorie, pe scurt:

Nu se stie cu exactitate momentul cand a fost intemeiata prima asezare in zona statiunii Kusadasi, insa exista dovezi ce indica faptul ca lelegienii, lidienii si carienii veniti din centrul Anatoliei s-au stabilit pe pantele muntelui Pilav in jurul anului 2000 i. e. n. Mai tarziu au aparut asezarile Pigale, Maratheson, Neopolis si Panionion, zona urmand a fi cucerita de ionieni, apoi de romanii din Efes.

Kusadasi de astazi a fost intemeiat de venetieni in secolul XVI, acestia construind si castelul de pe mica insula Güvercin Ada. In Evul Mediu orasul a fost condus de venetieni si genovezi, purtand denumirea Scala Nova. Localitatea a fost inconjurata de ziduri de aparare impotriva piratilor.

Ruinele fortaretei antice si a portilor sale stau marturie a impactului Imperiului Otoman asupra orasului Kusadasi la inceputul secolului XV. Astazi se mai pot vedea vechile case pe strazile inguste, alaturi de strazile mai moderne precum Barlar Sokak (Strada Barurilor), locul in care puteti merge daca va aflati in cautarea restaurantelor si a bunei dispozitii.

Dupa primul razboi mondial, Kusadasi a fost invadat de greci (1919). Orasul a dus o lunga lupta pentru independenta si in 1922 a devenit parte din Republica Turca.

Kusadasi este astazi capitala provinciei Izmir si unul dintre cele mai sofisticate centre turistice din Turcia; locul perfect de vacanta, cu plaje cu nisip fin si ape limpezi. Contrastul dintre viata agitata de vacanta si linistea ruinelor antice, creaza atmosfera deosebita a orasului. Va puteti relaxa pe plaje sau puteti calatori in istoria milenara a locurilor.

Obiective, de vizitat:

Kusadasi are şi alte atracţii în afară de plajă şi mare; are Insula Porumbelului - Güvercin Ada – simbolul oraşului. Pe această limbă de pământ, aflata in larg în 1534 a fost construită o fortăreaţă, cunoscută drept Castelul Piraţilor. Contrar numelui, insula este legată de ţărm de o faleză, de-a lungul căreia vei găsi cafenele, terase şi bărci de croazieră acostate la mal.

Pigeon Island, cu imaginea sa scanteietoare, merita intr-adevar sa fie simbolul Kusadasi. Privelistea fascinanta a insulei, laolalta cu panorama de culori a apusului de soare, atrage orice vizitator. Insula fiind foarte populata de pasari in timpul migratiilor sezoniere, a fost numita Bird Island. In timpul otomanilor, numele insulei a fost dat orasului, care a inceput sa fie numit "Kusadasi" (Bird Island). De atunci, numele insulei a fost schimbat in Pigeon Island. Insula a fost utilizata in scopuri militare inainte si in timpul otomanilor, locatia fiind strategica pentru siguranta tarmului si prevenirea atacurilor de pe mare.

Centrul Kusadasi are locuri unde puteti face cumparaturi, unde puteti lua masa si unde va puteti bucura de viata colorata de noapte. Pentru a ajunge oriunde in oras, exista maxi-taxi, numite "dolmus" care sunt cel mai ieftin mijloc de transport, sau puteti lua taxiuri.

Marele Bazar si Orient Bazar sunt cele mai importante centre comerciale din Kusadasi. Ele sunt cele mai vizitate centre comerciale, pentru ca sunt cel mai aproape de portul Kusadasi, unde acosteaza marile vase de croaziera, ce traverseaza Insulele Egee. Ele sunt faimose cu varietatea de magazine de piele, aur, covoare, suveniruri, inghesuite una in alta. Daca v-ati decis sa cumperati ceva, ar trebui sa incercati sa va targuiti cu vanzatorii locali.

"Kaleici" care inseamna "castelul interior" in turca, este cea mai veche parte a orasului, casele vechi sunt acum magazine de cumparaturi, restaurante si cluburi de noapte. Viata incepe din primele lumini ale zilei si continua pana in ziua urmatoare. Magazinele sunt foarte cunsocute pentru preturile foarte mici si produsele de slaba calitate. De asemenea, aici exista cluburi de noapte si discoteci celebre si chiar o sauna turceasca.

In afara de cluburile si restaurantele din hoteluri, viata de noapte in Kusadasi este concentrata in centrul istoric, pe stradutele inguste marginite de Barbaros Hayrettin Bulvari si Saglik Sokak. Pe Barlar Sokagi veti gasi o multime de pub-uri irlandeze, iar Club Caravanserail este una dintre cele mai bune locatii daca va doriti sa petreceti o seara in stil traditional turcesc. Principalelle cluburi din Kusadasi sunt Eleven’s, Jade, Miracle si Elias. In timpul zilei cluburile iti pun la dispozitie perne imense pentru relaxare si hamacuri. In timpul noptii, muzica incepe sa rasune iar lumea se aduna sa danseze pana dimineata. Exista o taxa de intrare modica (10 euro). Preturile la bauturi sunt mai mari in timpul weekend-ului.

Shopping/ Piete:

Exista trei piete principale in Kusadasi. Piata de Marti plina cu fructe si legume. Piata de Miercuri, cu textile - foarte aglomerata insa cu oferte bune din belsug, si Piata de Vineri cu verdeturi. Cea mai populara este cea de Miercuri fiind cea mai diversa.

Cât de shopping, aici este paradisul. Ai de ales între pieţe, buticuri, centre comerciale şi atracţia turiştilor – bazarul. După cum îi spune şi numele, in bazar vei găsi aproape orice: de la condimente la haine, suveniruri, ceramică, jachete de piele, covoare, ceasuri şi bijuterii din aur ori argint. Magazinele sunt deschise din zorii zilei până târziu în noapte, astfel că nu va trebui să-ţi sacrifici o zi de stat la plaja pentru a face cumpărături. Bazarul se află la 5 minute de port, motiv pentru care atunci când navele de croazieră acostează, vânzătorii cresc preţurile. Aşa că ţine minte: negociază pentru fiecare obiect pe care vrei să-l cumperi pentru că, de cele mai multe ori, preţul final va fi la jumătate din cel afişat.

O sesiune de cumpărături în bazar nu seamănă cu una dintr-un centru comercial, de exemplu. Vânzătorii turci sunt foarte amabili aşa că îţi vor oferi ceai, gogoşi cu miere, îngheţată ori te vor invita pur şi simplu să stai de vorbă cu ei în magazin. Aşa fac ei negoţ şi nu se vor supăra dacă la sfârşitul conversaţiei nu cumperi nimic. Dacă însă găseşti un butic de unde să achiziţionezi mai multe produse, vei primi mici cadouri sau reduceri.

Dupa soarele linistitor din timpul zilei, orasul asteapta un apus de soare superb. Cum apune soarele, cafenele si restaurante aflate pe aleea cu palmieri devin neincapatoare. Puteti admira sosirile si plecarile iahturilor si navelor in compania unei vederi panoramice a apusului de soare si a unei bauturi înainte de cina. Restaurantele, care servesc o varietate de peste si fructe de mare proaspete si alte specialitτi din Marea Egee, va ofera o masa adelicioasa în Kusadasi. Dansul si distractia la un bar plin de viaτa sau o discoteca deschisa pâna în zori, poate termina o zi ideala în Kusadasi.

Plaje (le):

Plajele din Kusadasi va pot garanta distractie maxima si soare generos pe perioada vacantei, insa iata care sunt acestea si cu ce va pot incanta privirea, succes in descoperirea lor:

1. City Beach - localizata in centrul statiunii, plaja nisipoasa asigura un decor si o atmosfera excelente pentru vacanta de vara.

2. Pigeon Island Beach - o plaja privata, situata pe tarmul insulei Pigeon (trad. Hulubi, specie de porumbei). Ideala pentru pasionatii de innot si scufundari, ce se pot bucura de apa adanca si translucida a Marii Egee.

3. Yilanciburnu Beach - o plaja linsitita si relaxanta, localizata in spatele Insulei Porumbeilor (Pigeon Island), la o distanta de 5 min de mers cu autobuzul de Ladies Beach.

4. Ladies Beach (Kadinlar Denizi) - nisipul extrem de fin, precum al unei clepsidre, un magnet pentru turisti ce considera zona ca fiind placuta si distractiva (se afla la doar 5 minute de centrul orasului Kusadasi).

5. KusTur Beach - la doar 6 km de Sulcuk, plaja este preferata practicantilor de sporturi pe apa, oferind posibilitatea practicarii a numeroase activitati, printre care water-skiing, parasailing, surfing. Apusul este un spectacol de culoare extraordinar. Marea este de obicei calma dimineata, iar dupa amiaza va puteti bucura de jocul linistit al valurilor.

6. Tusan Beach - aflata chiar in apropierea plajei KusTur, continua sirul de activitati sportive pe apa sau jocuri pe nisip, cele doua alcatuind cel mai dinamic areal din statiune.

7. Long Beach - dupa cum ii spune si numele, este cea mai lunga plaja din statiune, nispul fin si delicat, apa limpede precum cristalul sunt perfecte pentru innot, sporturi de apa, jocuri de plaja, dar si relaxare scaldati de razele soarelui (6km de orasul Kusadasi).

8. Gold Beach - nisipurile aurii ale Turciei si-au gasit lacas in aceasta zona minunata, linistita situata intre tabara Emekli Sandigi si Regiunea Emektur.

9. Silver Beach - nu... nisipurile nu sunt argintii, insa apa marii, de o claritate impecabila asteapta sa fie explorata (localizata intre siturile Ozlem si SSK).

10. Paradise Beach - sa fie oare paradisul nisipos localizat in acest punct fierbinte al Turciei? Nu va ramane decat sa descoperiti ambianta angelica a plajei dintre siturile Aykustur si Sokelier.

11. Love Beach - si daca tot a pomenit de paradis, dragostea nu trebuie sa lipseasca din atmosfera incinsa a vacantei de vara. Ofera ceva mai multa intimitate turistilor, insa si conditii prielnice de practicare a unor sporturi de apa.

12. Guzelcamli Town Beaches - o liniste placuta oferita de retrasele plaje aflate in dragutul orasel Guzelcamli. Minibusurile catre Parcul National, trec prin vecinatatea acestora la fiecare 30 minute.

13. National Park Beaches - localizate la 30 km sud-vest de statiunea Kusadasi, peninsula Dilek, sunt marginite de golfurile Icmeler, Aydinlik, Kavakli si Karasu si mistice pesteri sapate in stanci. Ideale pentru scufundari, apa limpede si placuta, tarmul este franjurat de stanci si bolovani, insa plaja golfului Icmeler este nisipoasa si primitoare. Aici veti simti o contopire cu natura, va veti lasa prada linistii si relaxarii in compania copacilor umbrosi.

Icmeler Bay Beach (+1km)

Aydinlik Bay Beach (+5km)

Kavakli Bay Beach (+8km)

Karasu Bay Beach (+10km)

Dipburun Bay Beach (+25km)

14. Snake Island Bay - Papaz Beach

Acest golf (Yilan Adasi) este un areal stancos de pe malul micii peninsule, spre stanga fata de Pigeon Island. Plaja Papaz se afla in acest golf, la doar 10 minute de centrul orasului si este dotata cu scaune de plaje si parasolare. Peninsula ofera turistilor doua plaje, una oriantata catre sud-vest, cealalta spre nord, alegerea depinzand in mare parte de directia de bataie a vantului.

15. Downtown Beach - este singura plaja situata in centrul orasului, localizata chiar langa marina, cu fata spre port. Este o plaja publica, cu acces “free of charge” dotata cu umbrele solare si sezlonguri. Este locul ideal pentru o scurta escapada, daca esti cazat la un hotel central.

16. Pamucak Beach - la doar 10 km spre nord de orasul Selcuk si 5 km de orasul antic Efes, se afla plaja lunga de aproximativ 5 km si 80 m latime, strabatuta de raul Kucuk Menderes ce se intalneste cu marea prin intermediul plajei Pamucak. Desi aceasta nu este dotata nici cu umbrelute de soare, nici cu scaune de plaja, aveti ocazia de a calari (cai sau camile) pentru a vizita zona.

17. Baradan Bay - aflat la o distanta de 25 km de statiunea Kusadasi, este accesibila atat cu masina si minibus-ul, cat si cu salupa (preferat). Un decor minunat, impresurat de stanci, acoperite cu pini, mese de picnic pe plaja intr-un peisaj placut si melancolic.

18. Green Beach - o plaja destul de micuta ca intindere, foarte populara printre localnici, aflata la cateva minute de mers de Ladies Beach, si 5 minute (cu masina) de centrul orasului. Acoperita de un nisip fin si delicat, plaja si-a capatat numele si datorita vegetatiei destul de boagate in comparatie cu celealte plaje. Poti alege sa te relaxezi pe nisip ori pe iarba la umbra palmierilor exotici.

19. Uzun Beach - cu o apa deloc adanca pe o intindere destul de mare, curata si placuta, insa sarata, este ideala pentru familii si copii. Aspectul sau aduce un pic cu sfarsitul unui desert, cu un aer racoros datorita unui vant constant, insa este destul de aglomerata si asigura vizitatorilor si cateva localuri pentru a servi masa sau bauturi racoritoare.

20. Sunset Beach Club - reprezinta o zona privata ce se afla pe tarmul urmatorului golf, dupa Yesilhamam, unde se percepe o anumita taxa de acces pentru a patrunde in perimetrul sau. Clubul asigura vizitatorilor, sezlonguri, parasolare, o cafenea si un restaurant pe malul marii. Desi arealul nu are nisip, dispune de o platforma dintr-un amestec de asfalt, pietre si nisip si o serie de trepte pentru a usura accesul in apa destul de adanca.

Ce poti sa faci in Kusadasi - cum sa iti petreci cat mai placut vacanta, imbinand placutul cu utilul:

Fie ca iti place sa explorezi, sa te relaxezi sau sa vanezi cele mai bune oferte de shopping, in Kusadasi le ai la dispozitie pe toate. Daca ai in plan o vacanta aici, iata cele 10 lucruri pe care trebuie neaparat sa le incerci odata ce ai ajuns pe acest taram exotic.

I - Incarcate cu adrenalina - la Adaland si Aqua Fantasy, acestea sunt principalele parcuri acvatice din Kusadasi care va ofera o suprafata generoasa pentru distractie in apa. Adaland este, fără dubii, unul dintre cele mai bune 10 parcuri acvatice din lume şi cel mai mare din Europa. Într-un spaţiu de peste 25 de hectare, cu o vedere magnifică spre Marea Egee, vei găsi practic 3 parcuri cu tematici diferite: Aquapark, Delfinariul şi Seapark. În preţul biletului (40 de euro) vei primi un costum special de înot şi mască pentru snorkeling; asta pentru că aici poţi înota cât vrei tu într-o lagună cu recif de corali şi sute de peşti tropicali coloraţi. Dacă doreşti şi ai curaj, intră în bazinul cu rechini (vei fi închisă într-o cuşcă, pentru siguranţă) ori în bazinul cu pisici de mare. Îţi plac delfinii? Ei bine, la Adaland ai ocazia, pe lângă spectacolele pe care le oferă, să înoţi alături de simpaticele mamifere. Tot aici este amenajată o plajă tropicală unde poţi savura un frappé. Daca vreti "horror" incercati Black Thunder si Kamikaze, pentru senzatii... ametitoare. Pentru cei care prefera sa leneveasca la soare pastrandu-se insa hidratati, o optiune buna este Lazy River. Asezat intr-un colac puteti pluti de-a lungul unui canal plin cu apa.

II - Descopera lumea subacvatica din Kusadasi, - exista trei locatii principale pentru scubadiving – in jurul tarmului, in jurul stancii Barbaros si in zona stancii Adabanko. Exista multe centre pentru acest sport, cel mai popular fiind Aqua Venture.

III - Exploreaza Insula Porumbeilor, - cunoscuta si sub numele de Insula Pasarilor este simbolul orasului Kusadasi si este legata de acesta printr-un dig care face acesul foarte usor. Rolul insulei in era otomana era unul strategic, de a aparare a tarmurilor impotriva invaziilor de pe mare. Castelul Bizantin, ridicat pe stancile insulei, era in acele vremuri, loc de supraveghere impotriva piratilor. Pe insula gasiti cateva restaurante unde puteti poposi pentru un pahar de relaxare si o priveliste extraordinara asupra orasului.

Se spune că cele mai frumoase apusuri le poţi vedea de aici, de pe Insula Porumbelului. Pentru că este situată în oraş, aproape de port, poţi să ajungi pe aici mergând pe malul mării ori, ca alternativă, ai dolmusul (mini-bus) în direcţia “Ladies beach” (din centru faci doar 5 minute).

IV - Urca pe Dealul Ataturk care strajuieste Insula Porumbeilors - acolo vei vedea statuia faimosului Ataturk, intemeietorul Republici Turce. Privelistile din varful dealului sunt cele mai frumoase din Kusadasi. Drumul pana acolo este destul de abrupt asa ca recomand sa luati un taxi sau sa mergeti cu masina personala.

V - Fa o baie turceasca - este cunoscuta sub numele de Hamam si este o experienta ce nu trebuie ratata daca vizitezi Turcia. Aceasta este o parte esentiala a culturii locale datorita importantei pe care Islamul o acorda curateniei.

Cel mai bine este să mergi la un hammam în primele zile ale sejurului, pentru că îţi vei pregăti pielea pentru plajă iar bronzul va dura mai mult. O baie turcească este un ritual păstrat de sute de ani, de pe vremea sultanilor, menit să cureţe nu doar trupul ci, mai ales, sufletul. Majoritatea hotelurilor din Kusadasi au inclus în ofertă, contra-cost şi baia turcească. Totuşi, pentru un hammam veritabil, e de preferat să alegi băile publice în locul celor de la hotel. În Kusadasi, în partea veche a oraşului, se află Kaleici Hamam – o baie încărcată de istorie. Preţ de câteva ore vei fi răsfăţat/ă şi vei ieşi de aici relaxat/ă, pregătită pentru o vacanţă de neuitat. Mai întâi te relaxezi 20 de minute pe o platformă încălzită de marmură, apoi un turc (de regulă) te exoliază cu o mănuşă sau un prosop din fibre naturale. Urmează partea care îţi va plăcea cel mai mult – masajul cu spumă de săpun cu arome diferite. Se spune că efectele masajului durează o săptămână. La sfârşitul sesiunii de spa turcesc, pielea va fi revitalizată, corpul relaxat, curăţat şi detoxifiat iar circulaţia sangvină îmbunătăţită.

VI - Viziteaza spectaculosul oras antic Efes, Efes-ul este cel mai bine conservat oras antic de la Mediterana, si probabil cel mai bun loc din lume pentru a simti cum a fost viata in timpurile romane. Cu pozitia sa strategica de coasta, ca poarta de acces catre lumea din Est, acest refugiu Ionian, a crescut devenind al doilea mare oras din Imperiul Roman. Încă de la intrare vei fi uimită de Marele Teatru care avea o capacitate de 24000 de persoane. Acustica este și astăzi perfectă – du-te pe scenă, recită o poezie și te va auzi și spectatorul aflat în cel mai îndepărtat colț. Mergi apoi pe strada de marmură care te conduce spre Biblioteca lui Celsius.

Vizibilă din orice punct al Efesului, biblioteca a fost construită ca mausoleu în onoarea lui Tiberius Julius Celsus Polemaeanus – guvernator al provinciei asiatice a cărei capitală era Efes. Printre ruine mai poți vedea casa de toleranță, toatele publice, băile romane (orasul avea apă caldă), fântâna împăratului Hadrian ori apeductul. Templul zeiței Artemis – una dintre cele 7 minuni ale lumii este tot aici însă din el nu a mai rămas decât o singură coloană, reconstruită din bucăți de marmură. Dacă mergi în timpul verii, nu uita pălăria, ochelarii de soare si sticla de apă pentru că este foarte cald.

VII - Viziteaza orasul Selçuk - este un mic orasel aflat la 20 de minute departare de Kusadasi, fiind una dintre cele mai vizitate destinatii turistice din Turcia, datorita apropierii de Efes. Ca obiective de interes ale orasului se numara Castelul, Basilica Sfantului Ion si Moscheea Isa Bey. In fiecare sambata, in Selçuk se organizeaza dis de dimineata o piata pestrita ce dureaza pana seara tarziu. Aici poti gasi tot felul de suveniruri, haine si bijuterii, la preturi mici. Pentru a ajunge in Selçuk exista minibus-ul Dolmus care face zilnic trasee regulate din Kusadasi.

VII - Petrece-ti ziua explorand muntii din Parcul National MILLI PARC sau Parcul National Kalamaki, - aflat la 30 km sud-vest de Kusadasi Pentru a ajunge acolo exista minibus-uri care pleaca regulat din dreptul Pietei de Vineri, situata in centrul orasului Kusadasi intre orele 09 -18:30, la un interval de 30 minute.

Parcul National (Kalamaki) reprezinta una dintre cele mai bine conservate arealuri naturale din Turcia. Palcurile de pini ce acopera muntii coboara catre tarm, rarindu-se pe masura ce ajung pe plajele stancoase, cu prundis si pietre, ce se scalda in apa limpede, cristalina. Un loc perfect pentru o vacanta indiferent daca iti plac drumetiile prin munti, plimbarile pe plaja sau linistea marii. La intrarea in parc se afla singura plaja nisipoasa din acesta, dotata cu masute de picnic, cabine de dus, instalaltii sanitare ecologice, scaune de punte si o cafenea - restaurant. Avantajul tarmului stancos este intimatatea oferita, aceasta daca nu va deranjeaza acesta si pietricele de cremene.

Parcul National Kalamaki: cu plajele situate in: Golfurile Icmeler, Aydinlik, Kavakli, Karasu ce ascund numeroase golfuri retrase si golfulete, iar apele limpezi ofera oportunitati de scufundare. Golful Icmeler are plaja de nisip, iar parcul e inconjurat de pini. Peninsula Dilek se afla la doar 1-2 km departare de insula greceasca Samos.

IX - Bucura-te de farmecul unei nopti turcesti - Noaptea turceasca este organizata in vechiul Caravanserai in fiecare Joi, Vineri si Sambata seara. Programul clasic include muzica traditionala turca, dansuri populare, dansuri din buric. Berea si vinul sut incluse in biletul de intrare.

Caravanserai este un castel otoman, aproape de portul Kusadasi, construit pentru comertul maritim. A fost ridicat de catre vizirul Mehmed Okuz Pasha si restaurat in 1966. Sapaturile au scos la iveala, o fantana in mijlocul curtii, ce a fost restaurata ca un bazin. In spatele fiecarui portic arcuit, din jurul curtii, exista cate o camera in care se afla dulapioare de dimensiuni diferite. In interior functioneaza o expozitie de covoare si se organizeaza seri turcesti. In partea de est exista o poarta ce se deschide direct spre bazar.

X - Viziteaza, Pamukkale - un loc natural si istoric neobisnuit, cu cascade care seamana cu un castel alb-stralucitor, Pamukkale este unul dintre cele mai importante puncte de atractie din Turcia, unic in lume. Locul este numit in turca "Pamukkale", care inseamna "castelul din bumbac". Terasele de calcar au aparut in urma depunerii in mii de ani a calcarului continut de izvoarele termale, rezultand forme spectaculoase: platouri inundate de apa azurie, stalactite ce ascund buchete de leandri, terase ce alterneaza cu mici cascade, cataracte. Vizitat anual de apoximativ 2 milioane de turisti, Pamukkale fascineaza prin cascadele turcoaz ce se intrepatrund cu zonele de un alb sclipitor. Apele, ce contin in principal saruri de calciu si dioxid de carbon, se scurg de pe platou, depunand calciu, in timp ce dioxidul de carbon se evapora. Apa din Pamukkale este faimoasa pentru beneficiile sale pentru ochi si piele, si proprietatile sale de a vindeca de astm si de reumatism.

In spatele teraselor de calcar, se afla orasul antic Hierapolis, un oras impresionant ca marime, numit si "Orasul Sacru". Sursele de apa minerala de la izvoarele termale, aflate deasupra teatrului din Hierapolis, sunt colectate intr-un bazin, cunoscut sub numele de "Bazinul Sacru" al vechilor timpuri. Acum, ceeea ce a ramas din bazin, cunoscut ca "Piscina Cleopatrei", este situat in incinta Hotelului Pamukkale, unde puteti inota printre ramasitele istorice ale orasului antic Hierapolis. Ruinele orasului, conservate destul de bine, dateaza din perioada regelui Eumenes al-II-lea din Pergam. Orasul a fost reconstruit de romani in timpul domniei Imparatului Tiberius. Vara, oamenii veneau si se scaldau intr-un izvor cu apa termala, numit Pamukkale. Afectat de numeroase cutremure, orasul a fost refacut de romani, dar dupa cutremurul din 1219, care l-a distrus definitiv, a fost parasit.

Kusadasi este faimos pentru viaţa de noapte iar Bar Street este cea mai aglomerată şi zgomotoasă stradă din oraş. Sunt atât de multe cluburi încât găseşti muzică din aproape orice colţ al lumii aşa că sigur vei găsi ceva pe gustul tău. De fapt, nu este o singură stradă cu baruri ci două: “Barlar Sokagi” – cu o mulţime de baruri irlandeze şi “Asagi Barlar Sokagi” – unde sunt cluburi şi baruri turceşti. Însă pe ambele artere sunt case tradiţionale din piatră transformate în cluburi şi baruri. Cu muzica urlând din fiecare pub, tinerii care dansează pe bar şi pe mese şi show-uri cu foc, Kusadasi are o viaţă de noapte extrem de vie.

Shopping, parcuri acvatice, situri arheologice şi insule pentru promenadă; toate astea fac din Kusadasi o excelentă destinaţie de vacanţă.

Daca nu v-ati hotarat inca unde sa mergeti, va spun ca desi Kusadasi nu se ridica la nivelul unei statiuni ca Antalya, poate fi alternativa, unde ti se pot oferi servicii complete.

Daca insa, ati ajuns deja acolo si va ganditi de ce ati reveni, relaxati-va intr-o cafenea cu o cafea turceasca la nisip sau un ceai din ierburi aromate, si cu siropatele prajituri turcesti.

In final va doresc sa explorati pe indelete aceste locuri uimitoare, sa aveti vacante cat mai frumoase si mult mult soare. Toate cele bune.


[fb]
---
Trimis de RossoNerro in 21.09.12 10:31:27
Validat / Publicat: 21.09.12 11:11:58
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3595 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RossoNerro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 4 PMA (din 8 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster
[21.09.12 11:10:28]
»

exceptional articolul, a fost bineinteles selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

adryana
[21.09.12 11:20:56]
»

este un rw f. bun, util si frumos, felicitari, mai ales ca am revazut locuri dragi prin care m-am plimbat cu 3 saptamani in urma. Daca vezi o data Kusadasi, sigur ai sa te reintorci acolo, deosebit oras.

Corina70
[21.09.12 12:06:00]
»

Excelent articol! Imi permiti, te rog, o mica observatie? Adaland nu are cum sa fie cel mai mare parc acvatic din Europa pentru simplul motiv ca se afla pe continentul asiatic: -))).

Este adevarat ca Turcia apare si in lista tarilor de pe continentul european, si in lista tarilor de pe continentul asiatic. Insa din moment ce ai traversat stramtoarea Dardanele pe la Canakkale (la dus), se cheama c-ai trecut din Europa in Asia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Admin
[21.09.12 13:07:32]
»

Nu ma asteptam de la un user cu o asemenea vechime sa se manifeste astfel - articolul este copiat, cu un tupeu iesit din comun - ad-literam, din mai multe surse, cele mai importante fiind

http://www.util21.ro/voiaj/vacante-de-vis/4-vacante-de-vis-Kusadasi-capitala-provinciei-Izmir. htm

si

http://www.infoturism.ro/atractii-turistice/15-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-incerci-in-kusada/

--

Statutul de MG AFA este bineinteles retras, odata cu votul site-ului. Toate voturile primite sunt anulate. Cine doreste - isi poate reface votul, in mai deplina cunostinta de cauza.

dorgo
[21.09.12 13:41:07]
»

Cineva, un filozof, da nu mai stiu cine, zicea ca "next generation" va fi cea a "copy-paste"-ului, si principalul vinovat de acest lucru nu e Omul ci Computerul, care ne da totul "mura-n gura"...

MCM
[21.09.12 14:51:10]
»

Un vot imaginar pentru ceea ce am citit. Ca review-ul a fost copiat, in mare parte, pacat. Ar fi putut fi mentionate sursele si ar fi fost in regula, cred.

Dar tot imi place.

gheisa
[21.09.12 18:18:06]
»

@MCM, @RossoNero: tradare, tradare, da macar s-o stim si noi!!!

MCM
[21.09.12 20:34:09]
»

@gheisa: "Nene Iancule" mi-am asumat mereu vorbele/faptele. No mater what! . Daca mi-a placut, ce sa fac?

argemi*
[21.09.12 20:51:17]
»

Intradevar, niste simple ghilimele ar fi facut ca acest review sa fie unul admirabil.

@gheisa: cand vezi un review sofisticat nu e greu sa dai un copy pe o parte din el si un paste pe Google pentru a verifica "inspiratia" autorului! Nu de alta, dar daca nu gasesti nimic pe Google, sa-l poti felicita in deplina cunostiinta de cauza!

RossoNerroAUTOR REVIEW
[22.09.12 09:18:42]
»

" Da, este un “fake ordinar” dar a avut un singur scop: informarea dvs. Observ ca... "maurul si-a facut datoria".

Nu cer puncte de apreciere, nu vreau sa fiu colorat in “mii de culori” (apropo: daca ai nu stiu ce culoare nu inseamna automat ca esti mai inteligent…. ci doar ca virgula calatoresti mai mult), sa fiu felicitat …. sau alte avantaje. Nu doresc publicitate sau altceva... cu toate ca in ultima zi peste 30 de vizitatori au "vizitat' pagina personala.

In cele peste 25 de review-uri de pe acesta destinatie nici unul nu a atins elementele cheie din acest oras statiune. Nu inventez eu apa calda sau descopar roata …. consider ca informatiile “cibernetice” trebuiesc cunoscute de catre toata lumea. Multi useri se informeaza de pe acest site, nu mai cauta ulterior si alte surse de informare.

Trebuia sa scriu ceva de genul: Kusadasi nu exista (din punct de vedere turistic) pana la inceputul anilor ’60. Stati in “tarc”, mutumiti-va cu ce aveti, plajele din cadrul resortului ales de dvs. sunt cele mai bune, de soping nu e cazul: aceasi marfa (imbracaminte, accesori, etc.) o gasiti in complexul Europa dar si in magazine de fite din Bucuresti (COLIN'S, Polo Ralph Lauren, Pierre Cardin). Fructe /legume gasiti in restaurantul principal al resortului ales de dvs. sau in alte magazine, nu aveti ce cauta in piete.

"Pietre" gasiti mai peste tot in Turcia ce rost mai are sa iesiti din tarc, sa cunoasteti oameni, “culturi”, traditii, …. despre Islam si cei 5 “stalpi”, etc. Nu va duceti (in Turcia) in perioada Bairamului (apropo, nicaieri pe acest site nu am gasit vre-o referire la acesta, poate nu am cautat eu destul) - Bairamul marchează încheierea celui mai sever post din ciclul religios anual al musulmanilor, Postul cel Mare al Ramadanului, lung de 40 de zile - deoarece veti avea parte …. de terase nesfarsite cu jucatori impatimiti ce zornaie zarurile necontenit sau aseaza in stive de cate sapte, piesele de remi. Acesti oameni simpli “te invita sa fi partas” in tot ce fac, vor sa va lase sa descoperiti (si singuri) adevarata “fata” a Turciei, socializand, razand, glumind cu dvs.

Da am inteles, de acum incolo o sa imi incep toate review-urile cu ghilimele (“) si o sa le inchei cu: sursa mass-media. Toate cele bune tuturor.

Acum m-a duc sa imi pun cenusa in cap... sa trag primul must din acest an. Mai tarziu o sa "savurez" reply-urile dvs. sorbind din coniac (cu trabucu aferent) si din cafeaua dulce. O dau "naibi" de dieta Dukan... o viata avem.

P. S. Va multumesc pentru timpul dvs. pretios, acordat citiri acestui review. Tin sa le multumesc celor care au avut ceva constructiv de spus, fie ca sunt de acord cu asta sau nu (este dreptul si treaba lor sa o spuna atata timp cat ne putem RESPECTA)".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
MCM
[22.09.12 10:09:57]
»

La coniac si trabuc nu ma bag, da' un must as bea)

Pe de alta parte, ca sa nu fiu certata de off topic , Turcia (si oamenii care o locuiesc), are multe de oferit. O istorie frumoasa, vestigii minunate, iar din zilele noastre cel mai mult imi place ca oamenii sunt harnici, dom'le. Ce-i drept primesc si bani (in special de la rusi), dar nu dorm pa camasa, fac ceva cu ei.

PS imi place chiar daca istoria noastra s-a razboit aprig cu istoria ei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
cozmin_t
[27.09.12 08:03:06]
»

Copiat sau nu trebuie facute unele precizari:

Citez: "Kusadasi este astazi capitala provinciei Izmir si unul dintre cele mai sofisticate centre turistice din Turcia... "

Din ceea ce stiu este GRESIT.

Capitala provinciei Izmir este... IZMIR

Kusadasi se gaseste in provincia AYDIN cu capitala la AYDIN.

Pentru lamurire placutele de inmatriculare in Turcia se aloca un numar pentru fiecare provincie:

06 ANKARA

09 Aydin (in Kusadasi localnici au 09)

34 ISTANBUL

36 IZMIR

Surse: site Shell Turcia, site minister transporturi din Turcia.

P. S. Am cautat sa vad care sunt indicativele la masini sa stiu de cine sa ma feresc, si am cautat reteaua de benzinarii Shell in Turcia ca sa stiu de unde alimentez.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, argemi*, Corina70, cozmin_t, dorgo, gheisa, MCM, RossoNerro
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kusadasi și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040853023529053 sec
    ecranul dvs: 1 x 1