GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Crème de la Krems – Sarbatoarea caiselor, Krems an der Donau
Va intrebati oare de unde titlul. Din pacate nu este ideea mea, ci am vazut un cuplu (nu tocmai tineri) ce purtau tricouri portocalii pe care scria asta si aceste cuvinte mi-au ramas in minte. Dar sa incepem cu inceputul si de unde ideea de a ajunge acolo. Exista o companie de transport (cred ca este nemteasca dar cum Kufstein este la granita au birouri si aici) si care printre altele organizeaza si excursii zilnice catre diverse destinatii. Care a fost logica mea in alegere? Distanta cat mai mare (pentru ca astfel vad locuri pe care cu trenul le-as face ceva mai greu), sa fie in weekend si sa fie interesante. Exista si o pagina oficiala dar si foi printate care sunt expuse in exteriorul biroului (acesta se inchide la ora 18.00) si sunt prezentate ofertele pentru fiecare luna in parte. Ma uit deci dupa data, ora de plecare cu cat e mai devreme cu atat distanta e mai mare sau mai mult de vazut si purced la alegere, uneori sunt 2-4 destinatii pe zi (mai ales in weekend). Am fost prima data cu ei in mai si mi-a placut si acum cu aceasta ocazie. O sa mai merg cu ei duminica viitoare, si apoi in august cand vin baietii (am deja luate doua excursii spectaculoase) si normal ca or sa mai urmeze.
Aceasta excursie am ales-o vazand ca plecarea era la 6.00 dimineata, m-am uitat pe net sa vad si pe unde era orasul, deci era departe, si in plus era singura astfel de excursie pe parcursul anului deoarece scopul principal era aceasta sarbatoare a caiselor.
Pentru mine scopul principal era sa vad orasul, despre care am sa povestesc separat, sarbatoarea era deja un bonus.
Am avut norocul sa rezerv excursia din timp si sa prind locul 1 (in spatele soferului), voiam neaparat la geam si daca se putea cat mai in fata cu atat mai bine. Pentru duminica viitoare am prins doar locul 32, e o excursie care se face doar de cateva ori pe an si e solicitata.
Sa revenim, dis de dimineata, cu toate cele pregatite (apa, ceva de mancare, pelerina de ploaie) m-am infintat in fata garii, locul de plecare, si spre bucuria mea am vazut un autocar frumos, supraetajat, asa cum imi doream de mult sa calatoresc.
Am predat soferului partea din bilet care merge la agentie iar eu mi-am pastrat cealalta parte si am urcat la etaj ocupandu-mi mandra locul mult ravnit. Chiar aveam boierie, vedere buna in fata, spatiu suficient pentru picioare si o excursie de 5 ore. Pentru ca traficul a fost infernal nu s-a facut nici o pauza la dus (de altfel nici la intoarcere) astfel incat la ora 11.00 eram in Krems urmand drumul Kufstein – Raubling – Linz – St Polten – Krems.
Drumul nu mi s-a parut chiar plictisitor deoarece pentru mine totul era nou asa ca incercam sa vad cat mai mult. “Colega” mea de banca a fost o pakistaneza simpatica casatorita cu un cetatean austriac si mutata aici in urma cu 43 de ani, dar noi ne-am conversat in engleza si chiar mi-a mai oferit sugestii de calatorii. Numele ei este Maria Theresa dar i se spune Terry.
Si iata-ne coborand din autocar in parcarea care este la malul Dunarii in locul de unde se achizitioneaza croazierele pe Dunare. De aici ne-am imprastiat care incotro, si la un moment dat chiar m-am pierdut de Terry (ne-am regasit mai aoi si chiar am vizitat un muzeu impreuna). In primul rand am zis ca sa vad orasul si apoi festivalul, dar acum va voi povesti doar despre festival.
Acesta este organizat in zona veche a orasului incepand cu intrarea prin poarta Steiner Tor, pe o strada lunga si unde acum parea ca s-a adunat tot orasul, toata zona plus inca pe atatia turisti.
De fapt targul este si inainte de poarta, unde este instalata o mica scena unde au cantat diferite formatii, instrumente plus voce, se vindeau diferite produse si se dansa. Insa odata instrumentistii cantau si turistii astfel incat atmosfera era una cu adevarat de sarbatoare.
In zona aceasta ca de altfel in toata zona se gasesc produse care au ca ingredient principal caisa, si de aici putem dezvolta: sapun (asta e, asta mi-a venit prima data in minte), tot felul de gemuri, dulceturi, siropuri, dar si produse sarate, cum ar fi hamburger ????, da, nu glumesc, era un hamburger normal, dar avea si ceva gem de caise, se vedeau bucatile de caisa.
Galuste cu caise sau kaiserschmarrn cu dulceata de caise, pandispan cu caise, inghetata cu caise, dar si cartofi prajiti (fara caise, doar spiralati si prajiti pe bat) si destule produse lichide.
Pentru ca este o zona viticola, vinurile sunt bine reprezentate, dar acum si mai bine reprezentate erau lichiorurile si alte tarii din caise. Prezentarea acestora era care mai de care mai imbietoare si puteai sa bei la fata locului sau sa iti iei acasa. Daca voiai sa gusti primeai intr-un fel de degetar, nu comentez, deoarece eu am gustat vreo trei feluri pana m-am hotarat la unul, bine ca nu am vrut mai multe, dar in final am facut alegerea potrivita sper.
Tot aici de unde am gustat lichiorul, mai aveau un snaps pe care il serveau (pe bani) in paharele in care se afla si o jumatate de caisa din compot, si o data cu mine au mai luat aceasta bautura un cuplu in jur de 40-45 de ani, iar el ii dadea lectii ei cum se bea asta, adica se ia caisa si se mesteca iar bautura se da apoi repede peste cap. A fost bine, am supravietuit ????.
De baut, in fine, sa zicem ca am baut, acum trebuia sa si gust ceva, si cum cand am fost la Munchen si ne-am intalnit cu prietenii am mancat un kaiserschmarrn grozav, am zis ca poate am si aici norocul asta, insa nu pot spune ca m-a dat pe spate.
Daca va intrebati ce este acest produs, pot spune asa mai pe romaneste ca este un fel de omleta aromata si dulce. Adica este un amestec de oua, lapte, ceva faina, zahar, zahar vanilat, stafide, rom, se face o clatita mai groasa, pufoasa, care cand este aproape gata se taie bucatele se stropeste cu ceva alcool si se flambeza. Se pudreaza apoi cu zahar pudra si se serveste cu un piure de fructe si cu o dulceata de fructe de padure (sau diferite variante), aici a fost doar cu dulceata de caise.
O multime de caise la vanzare si chiar aveau succes, din pacate la mine nu pentru ca mi s-a parut incomod sa ma plimb cu caisele dupa mine si nu am regretat deoarece m-a servit Terry cu o caisa si nu mi s-a parut spectaculoasa. Azi am luat de la Lidl cateva caise (mari de tot, intrau 10 la kg) si bune de tot.
Insa ceea ce mi-a placut si in continuare si aici, este ca sunt mici afaceri de familie, in care inventivitatea fiecaruia in a-si prezenta produsele isi spune cuvantul, si o sa vedeti asta in poze. Pana si pungile in care primeai produsele erau portocalii.
Acum sa va dscriu produsele care se gaseau acolo ar fi destul de greu si mai ales plictisitor asa ca mai bine le vedeti in poze si sper sa va placa, mie mi-a placut de asemenea sa vad oamenii indifferent de varsta cum se bucura de ce se intampla in jurul lor.
Cum as putea defini insa acest festival astfel decat ca o sarbatoare a bucuriei, a dorintei de a fi alaturi de cei dragi si nu numai, de a simti ca faci parte din acea categorie a oamenilor care stiu sa traiasca. Si ca sa vedeti despre ce este vorba il rog pe web sa ataseze si acest filmulet. https://www.youtube.com/watch?v=ZJKwB7ScbYY
Trimis de mishu in 16.07.18 22:33:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Krems, KREMS" (deja existentă pe sait)
--
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@mishu: Chiar mergea ceva dulce dupa vinul de sapt. trecuta.
Da stiu ca si tu faci deja parte din categoria celor care stiu sa traiasca. Foarte frumoase imagini si cred ca foarte gustoase produsele. Pacat ca nu se poate reda prin fotografii si putina aroma sau gust...
Un vot cu numarul 10, deci nota 10!
Am fost în Krems de două ori şi mi-a plăcut traseul de-a lungul Dunării cu plecare din oraşul Melk.
La ultima vizită m-a prins radarul, chiar la intrarea în oraş, şi pentru exact zece km în plus mi-au trimis prin poştă un proces verbal în care eram amendat cu 20 de euro.
Aici am mâncat nişte piersici delicioase (din alea albe, mari şi pufoase).
@dalumian:), multumesc frumos, ce prindem si noi, o seara frumoasa sa ai!
@DOINITA: Nu stiu daca fac parte dintre cei ce stiu sa traiasca, incerc insa sa profit de ocaziile care se ivesc, ca nu se stie a doua oara.
Multumesc pentru lectura si aprecieri.
@traian. leuca: Noi nu aveam nici o sansa sa ne prinda radarul, nu cred ca a mers cu mai mult de 80 la ora, nu ca aici ar fi borne kilometrice, dar mai era din cand in cand panouri si vedeam cat am facut si in cat timp .
Cat despre oras, mi-a placut mult de tot, pe malul Dunarii m-am plimbat mai putin, acolo pot spune ca de fapt am respirat aerul si si m-am bucurat de linistea apei.
Am fost multumita de alegerea facuta, o zi petrecuta frumos, alaturi de oameni calzi.
Multumesc frumos de lectura si aprecieri.
@mishu: Votul 33. Te costă 3 caise+explicația la P18. Ce-i în pahar? Caisă cu... ?
@Zoazore: Pentru caise trebuie sa vii aici și ți le ofer cu mare drag ????. Cât despre păhăruț, era cum zici o jumătate de caisă din compot și un snaps ceva, era destul de tare, însă bun și parfumat.
Mulțumesc de vizita și te astept pe aici și dacă n-or mai fi caise trecem la alt fruct.
@AdaG: Stai liniștita, bea un pahar cu apa si îți trece. Mi-e dor de tine.
Și mie mi-a plăcut Krems în mod deosebit. Eu nu l-am prins în festival, ci într-o zi obișnuită de lucru. Traseul pe malul Dunării de la Krems la Melk este într-adevăr foarte pitoresc. Șoseaua merge chiar pe malul Dunării, iar pe partea opusă sunt dealuri cu vii și livezi.
Marillensnaps... mmm, foarte bun. La Krems l-am descoperit și am luat o grămadă de sticluțe cadou pentru prieteni, tați, frați etc. Toți au fost încântați. De atunci, de câte ori ajung în Austria îmi cumpăr Marillensnaps, dar așa de bun ca cel de la Krems, parcă nu e nicăieri.
Felicitări pentru articol și pentru excursia reușită!
@mishu: Sună bine de tot ce-ai scris mai jos;
este un amestec de oua, lapte, ceva faina, zahar, zahar vanilat, stafide, rom, se face o clatita mai groasa, pufoasa, care cand este aproape gata se taie bucatele se stropeste cu ceva alcool si se flambeza. Se pudreaza apoi cu zahar pudra si se serveste cu un piure de fructe si cu o dulceata de fructe de padure (sau diferite variante)
Cred că era taaaaare bun!
Să-ți fie de bine și să te mai bucuri de așa plimbări!
@mishu: La începuturile noastre turistice în afara țării, când am descoperit Austria și ni se părea că nu are sens să mai mergem în altă parte că tocmai am descoperit raiul, am făcut o pasiune atât de mare încât câțiva ani am mers doar acolo în concediu. Apoi, am ieșit din autostradă să mergem pe malul Dunării de la Krems la Abatia Melk, despre care ne povestise o mătușă. De atunci aproape toate drumurile în Austria erau cu abaterea asta ca să ne bucurăm de porțiunea aceea atât de frumoasă și la Melk intram înapoi în autostradă.
Ne-am oprit la Krems, pentru oraș, mai târziu, nu chiar la primele drumuri. Mi-e dor să fac asta și mai e puțin.
@RoxanaGRS: Cred ca si mie mi-a placut mai mult snapsul decat caisa . Ce era interesant acolo si nu pot spune ca mi-a displacut, ba din contra, orasul in sine era pustiu, toata lumea era la festival, asa incat aveam senzatia ca orasul este doar al meu. Am vizitat si un muzeu (o sa povestesc despre el) nu cred ca eram mai mult de 6 vizitatori, si era pacat, pentru ca era frumos.
Oricum, orasul merita vazut iar eu iti multumesc pentru vizita si aprecieri.
@doinafil: Varianta pe care am mancat-o in Munchen la restaurant mi-a placut mai mult, dar am sa incerc si eu sa fac acasa si am sa va povestesc.
Multumesc pentru vizita si aprecieri si scuze daca te-am facut sa inghiti in sec .
@Aurici: Mie mi-a placut Austria de cand am cunoscut-o prima data in 2001, apoi am mai venit de cateva ori pentru cate un curs de 2-3 zile iar in 2015 in decembrei am fost aici cu familia.
Inca nu m-am saturat de ea, insa am sa ma bucur de tot ceea ce voi vedea cat voi sta aici.
Este o tara fermecatoare, nu ca tara noastra nu ar fi si sunt convinsa ca daca celelalte lucruri ar fi si la noi ca in afara asa cum Bucurestiul a fost numit odata Micul Paris, Romania ar deveni Mica Elvetie (desi este mai mare de cateva ori decat Elvetia)
Multumesc de vizita, de abia astept sa ne vedem.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2018 Surpriza din manastire – Muzeul orasului Krems — scris în 15.09.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Krems - orasul caiselor — scris în 12.09.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Atracţii deosebite în oraşul Krems an der Donau — scris în 03.03.16 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Krems, un orasel superb pe malul Dunarii — scris în 02.02.15 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 In trecere prin Krems — scris în 16.05.15 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ