ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.06.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Damascena - Complexul Etnografic din Skobelevo

TIPĂREȘTE URM de aici

Skobelevo, sătucul din regiunea Stara Zagora - Bulgaria, purtând numele generalului rus Mihail Dimitrievici Skobelev, este situat la numai 24 km de Kazanlâk, centrul faimoaselor manifestări ocazionate de sărbătoarea trandafirului.

Am vizitat și noi Valea Trandafirilor chiar în perioada în care la Kazanlâk sărbătoarea era în toi, dar, dacă tot am ajuns acolo, puteam rata vizita la Complexul Etnografic din Skobelevo? La intrarea în localitate, după ce am virat la dreapta și am continuat câteva sute de metri pe drumul mărginit de întinse câmpuri cultivate cu Rosa Damascena - trandafirul care face faima ținutului, am oprit într-o parcare mare, bine amenajată. Mașinile și autocarele erau dirijate de oameni de ordine.

Aici, la Skobelevo, în 1991, Stoyan Stoyanov a avut ideea de a înființa o distilerie de ulei de trandafir. A fost prima distilerie privată de ulei de trandafir din Bulgaria. Afacerea a fost profitabilă dat fiind faptul că uleiul de trandafir era și încă este la mare căutare. În 2005 aici a fost inaugurat Complexul Etnografic Damascena, numit astfel după faimosul trandafir Rosa Damascena - minunata floare roz, cu parfum puternic și persistent, din care se extrage uleiul.

Eram un grup mare, venit din România cu două autocare, așa încât s-a negociat tarif de intrare ca pentru grupuri - 12 leva/persoană. Nu știu ce alte taxe de acces există pentru că am lăsat ghizii să de ocupe de toate formalitățile, noi ceilalți fiind preocupați de grupul statuar din parcare, de multitudinea de autocare aliniate militărește sau de cafeaua procurată de la micul bar de lângă casa de bilete. Am reținut doar că programul de vizitare este: Luni - Vineri între orele 9.00-17.00, iar Sâmbătă și Duminică între orele 9.00-19.00. Am intrat în grup, dar vizita a făcut-o fiecare după cum a vrut, oprindu-se mai mult acolo unde a dorit.

La intrarea pe podețul care traversează pârâul, în apropierea porții de lemn deasupra căreia scrie "Damascena", se află un panou cu schema complexului, foarte utilă pentru cei care ajung acolo pentru prima oară. Intrarea în complex este marcată de un frumos monument postat sub o cupolă bogat ornamentată. Monumentul din bronz înfățișează o femeie așezată pe tron, cu un sceptru în mâna stângă. Inscripțiile (în bulgară și latină) ne spun că este vorba despre Regina Berenice. Din cauza aglomerării prea mari, dat fiind faptul că mulți se postau lângă monument pentru a se fotografia, nu am reușit să fac o fotografie așa cum aș fi dorit. În paranteză fie spus, nu am înțeles niciodată de ce vor unii să se pozeze îmbrățișând o statuie sau maimuțărindu-se în fața unui monument. În fine...

Dincolo de monumentul Reginei Berenice, pe partea dreaptă se înșiruie separeurile terasei restaurantului. Nu se punea problema servirii nici măcar a unei cafele, noi fiind mereu contra cronometru și - în plus - curioși să vedem ceea ce ne oferă complexul etnografic. Peste tot sunt tufe de trandafiri înfloriți. În partea stângă observăm statuia ecvestră a Regelui Seuthes al III-lea în ținută de cavaler. Sunt și alte lucrări de artă - din bronz sau din lemn - amplasate în incintă, dar nu are cum să nu-ți atragă atenția bazinul plin cu apă, pe luciul căreia, printre petale de trandafir, plutesc elegant două lebede albe. În mijloc, pe un mic ponton, în acest cadru romantic, se poate servi masa.

În agitația momentului (un grup de fete înveșmântate în costume tradiționale bulgărești cântau la scenă deschisă) vizitatorii nu prea mai luau în seamă distileria de ulei de trandafir, motivul principal pentru care a fost creat complexul etnografic. Clădirea cu ziduri de piatră și acoperiș cărămiziu, cu fațada învălurită de viță de vie, este păzită de o statuie din bronz reprezentând un bărbat așezat pe o bancă, având pe cap fesul tradițional. În fața intrării sunt plasați - demonstrativ - câțiva saci plini cu petalele roz ale trandafirului Damascena. Era o zi de duminică, iar la ora trecerii noastre pe acolo, am îndoieli privind faptul că în acel templu al trandafirului cineva ar mai fi lucrat.

Toată lumea era atrasă de clădirea modernă, cu două niveluri, în care se află Centrul Cultural. Există și lifturi, dar din cine știe ce considerente acestea nu funcționau, urcarea făcându-se numai pe scări. În spațiile largi, de expoziție, admirăm picturi, sculpturi și reproduceri după artefacte arheologice. La parter există o cafenea, iar la etaj chiar un restaurant. Cea mai frumoasă și mai interesantă în opinia mea este zona amfiteatrului. În fața scenei, între șirurile cu locuri pentru spectatori sunt trandafiri înfloriți. O minunăție! Citisem despre asta, dar nu văzusem niciodată ceva atât de frumos, atât de inspirat. Și cum putea, oare, să nu-i dea cuiva prin gând să amenajeze așa ceva aici, în Țara Trandafirului?

Muzeul Etnografic este un alt punct de interes pentru vizitatori. Pot fi văzute acolo nenumărate obiecte care amintesc despre viața satelor bulgărești din sec. XIX și începutul sec. XX, în bună parte asemănătoare vieții satelor noastre, de la nord de Dunăre.

Magazinul cu suveniruri este ultimul loc pe care l-am vizitat. L-am vizitat doar pentru a ne clăti privirile. Făcuserăm deja cumpărături la târgul din Kazanlâk. Și aici, totul vorbește despre trandafir - produse cosmetice cu ulei de trandafir, dulciuri, lichioruri, coronițe din flori de trandafir, etc...

Mi-a plăcut vizita la Complexul Etnografic Damascena. Nu cred că trebuie neapărat vizitat în perioada festivalului din Valea Trandafirilor. Pentru a evita aglomerația, mai potrivite sunt alte perioade, dar - bineînțeles - cele în care trandafirii sunt înfloriți. Zonele cultivate cu trandafiri, aranjamentele coloristice și mai ales amfiteatrul garnisit cu tufe de trandafiri divers colorați rămân pentru mine amintiri de neuitat.

Îmbarcați în autocar, ne-am continuat drumul spre Shipka, impresionanta trecătoare din munții Stara Planina. După o incursiune de numai o zi în Bulgaria, în Valea Trandafirilor, ne întorceam acasă. Înainte de a ne angaja pe drumul sinuos, în urcuș și coborâș, cețos, dar frumos, în localitatea Shipka, am făcut un ultim popas pentru a vizita Mănăstirea Shipka un lăcaș de cult ortodox, cu o biserică frumoasă, în stil rusesc, construită în memoria luptătorilor ruși și bulgari care s-au jertfit în Războiul de Independență din 1877-1878, apărând trecătoarea din munți.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 17.06.23 08:06:20
Validat / Publicat: 17.06.23 08:44:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 834 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Damascena - Trandafirul, vedeta complexului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Lucien
[19.06.23 18:49:20]
»

Foarte frumoase, și locația și impresiile! Chiar aș vrea să ajung și eu aici... la momentul oportun.

Sunt puțin surprins pentru-că mă așteptam ca vestitul ulei (parfum) de trandafir bulgăresc să fie obținut dintr-un soi special de trandafir, dar pentru-că și mie îmi place mult dulceața de trandafiri, am reținut denumirea acestuia: Rosa damascena. Da, pare a fi același trandafir, Trandafirul de Damasc, din care gospodinele (și nu numai) noastre din toată țara obțin, la cald sau la rece, delicioasa dulceață de trandafir.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kazanlak şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067332983016968 sec
    ecranul dvs: 1 x 1