ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.07.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Mormintele Tracice din Valea Regilor

TIPĂREȘTE URM de aici

Voi continua povestea despre Mormintele Tracice Bulgare începută cu cel de la Sveștari, vezi impresii, sărind câteva zile din traseul descris în vezi impresii și oprindu-mă în Valea Regilor Traci, o zonă ce se întinde de la Pasul Shipka până dincolo de Kazanlak, circa 100 kilometri de la Veliko Tarnovo, de unde veneam și noi.

Este un traseu unic, deosebit, ce urcă și coboară ușor până la Gabrovo, apoi, brusc urcă din câmpie în inima muntelui la peste 1.100 de metri, unde temperaturile scad instantaneu cu 10 – 15 grade, negurile vin și pleacă când nu te aștepți, iar serpentinele amețitoare străjuite de păduri neguroase te coboară în valea vestiților trandafiri bulgari și a mormintelor regale….

Valea Regilor este tânără, are mai puțin de 30 de ani, apărând după ce Georgi Kitov, arheolog bulgar specializat în tracologie, a săpat la un mormânt trei zile fără nici un rezultat, primise resurse pentru o săptămână de lucru, a patra zi a reușit, mormântul a fost dezgolit și cu el și comorile lui.

Vremea i-a fost și ea ostilă, ploi torențiale și vânturi puternice s-au stârnit dintr-o dată, spulberând tabăra arheologilor, regele adormit fusese tulburat!?!? , polițiștii voiau comorile la poliție!?!? , arheologii le voiau la muzeu, …., dar totul s-a terminat cu bine, au fost alocate fonduri, lucrările au continuat descoperind comori fabuloase, construcții funerare incredibile, picturi murale impresionante, simboluri și taine de nedescifrat, o lume ce părea pierdută pentru totdeauna, lumea a circa o mie cinci sute de tumuli, cam atâția se crede că sunt, sigur 300 au fost cercetați, de vizitat sunt amenajați mai puțin de 15. Această lume formează azi Valea Regilor Traci.

Mormântul lui Seuthes III, primul întâlnit în calea noastră și primul vizitat, se află lângă orașul Shipka, în partea dreaptă, la circa 500 de metri din Drumul European E85, Drum 5 bulgar, de la indicatorul turistic ce arată monumentul. Este deschis zilnic între orele 7 și 17, taxa de intrare este de 6 leva, elevii plătesc 2 leva.

Seuthes III a fost regele Odrysilor, neam aprig de traci, de la sfârșitul secolului 4 î. Hr., fondatorul orașului trac din apropiere, Seuthopolis, care a devenit capitala sa, astăzi orașul este scufundat sub un lac de acumulare (am citit că bulgarii vor să-l facă vizitabil sub apă).

Este unul dintre cele mai elaborate morminte din Valea Regilor, explicabil căci a fost construit în secolul 5 î. Hr. ca templu devenind mormânt la sfârșitul sec. 3 î. Hr. când în camera lui centrală a fost efectuată înmormântarea rituală a unui aristocrat trac, iar în prima cameră a fost sacrificat un cal.

După înmormântare, intrarea în primele două camere a fost zidită, dromosul a fost ars și umplut cu pământ și pietre, fațada a fost îngropată și ascunsă vederii și așa au stat până în anul 2004 când mormântul a fost deschis, găsindu-se printre altele coroana de aur a regelui împodobită cu crenguțe, frunze și ghinde, o diademă, un pocal de aur, …, alte lucruri necesare pentru viața de apoi a regelui. Cel mai important artefact a fost găsit în fața intrării în mormânt, capul unei statui din bronz, o capodoperă rafinată a sculpturii elene.

Un coif de bronz, un ulcior și o ceașcă de argint pe care se distinge ΣΕΥΘΟΥ (SEUTHES) și patru monede de bronz ale lui Seuthes III cu imagini cu trăsături asemănătoare capului de bronz găsite acolo au dus la concluzia că aristocratul înmormântat acolo este Regele Seuthes.

Am ajuns la intrarea la mormânt, frumos amenajată, unde am fost întâmpinați de marele rege, mai corect de capul regelui, copie după statuia veche de două mii trei sute de ani aflată atunci în mormânt, azi, ca toate artefactele găsite acolo, în Muzeul de Istorie din Kazanlak, le-am văzut a doua zi….

Am străbătut Dromosul neobișnuit de lung (13 metri), la alți Tumuli aceste pasaje sunt mai mici, am trecut prin Anticameră, o cameră rectangulară de mici dimensiuni, cu tavan dublu arcuit, aici s-au găsit osemintele calului, și ne-am oprit în Camera de Înmormântare, circulară, terminată cu o cupolă, trecerea între ele făcându-se printr-o ușă dublă de marmură cu figurile zeilor Medusa și Helios sculptate pe ea. Cea de-a treia cameră este Sarcofagul, o cameră monolitică, dreptunghiulară, formată din două blocuri de granit, unul pentru pereții camerei și altul pentru capacul tăiat în două pante ca la un sarcofag. În peretele de nord sunt săpate un pat ritual și o masă. Patul și podeaua sanctuarului erau acoperite cu un covor țesut cu fir de aur.

Vizita noastră la Regele Seuthes III, a durat circa o jumătate de oră, o jumătate de oră de arheologie și istorie, mie îmi plac amândouă….

De aici am revenit pe Drumul European E85 și la circa un kilometru și jumătate pe partea stângă este un indicator ce duce la un complex de trei morminte, la o mică parcare și la o frumoasă clădire de unde se cumpără bilete. Zona este frumos amenajată, se merge tot în stânga pentru a vedea două morminte, prezentate în ordinea așezării lor.

Primul este Mormântul Trac Helvetia, numit așa de cercetătorul ei, arheologul Georgi Kitov, recunoștință pentru Fundația elvețiană Helvetia care a sponsorizat lucrările din anul 1996, au fost descoperite atunci trei morminte-sanctuare tracice, “Helvetia” , Mormântul cu Grifoni şi Mormântul Shushmanets.

Am pătruns în Dromosul lung și larg, construit din pietre de carieră lipite cu lut, l-am privit, pozat și am mers în Anticameră și în Camera de Înmormântare, ambele foarte bine conservate, dreptunghiulare, cu tavanele arcuite în două ape cu pereții acoperiți cu tencuială groasă de mortar fin, cu caneluri adânci orizontale și verticale, imitația unei construcții de piatră ca și cum peretele ar fi făcut din blocuri mari de marmură.

Pe pereții Anticamerei se mai văd și azi, am văzut și noi pete despre care se crede că ar fi de sânge de animale iar pe podea rigolele de surgere a lui: posibil aici erau sacrificate animalele de preoții cultelor, sigur aici a fost găsit scheletul unui cal ce și-a însoțit stăpânul în lumea veșnică….

Printr-o ușă din piatră, dublă, încă se mai zăresc vopselele pe cele două uși, roșu, simbolizând soarele, ziua, viața pe cea de est și negru, întuneric, noapte, moarte pe cea de vest, am trecut în Camera de Înmormântare prevăzută, m-a surprins acest lucru, cu un mecanism de blocare în interior…. Am aflat mai târziu că e posibil ca înainte de a deveni mormânt să fi fost lăcaș de cult și că acolo preotul practica ritualurile specifice. În cameră, pe peretele din fața intrării, se află patul ritual.

Este un mormânt sărăcit de hoții care l-au jefuit încă din antichitate.

De aici am mers circa 130 de metri până la Mormântul Trac cu Grifoni, cunoscut și ca Mormântul Trac Griffins, numit după grifonii (balauri, zgripțuroi, animale fantastice la geto-daci-traci) de pe frontonul de deasupra ușii de intrare de pe fațada monumentului.

Construit în secolul 5 î. Hr. ca templu, în interiorul lui s-au găsit pietrele funerare și băncile de piatră, devenit mormânt în secolul 4 î. Hr., jefuit încă din antichitate, interesant, la momentul descoperirii dromosul era plin cu pietre și pământ, probabil jefuitorii au încercat să păstreze izolarea dintre cele două tărâmuri, al viilor și al morților, a păstrat prea puține comori, două mărgele de aur și niște fulgi de aur, bucăți mici de argint și bronz, pe baza lor a fost datată construcția…, expuse astăzi la Muzeul Național de Istorie din Sofia.

Am mers la intrare, aveam biletul de la intrarea la Mormântul Helvetia în mână și doamna de la intrare ne-a făcut semn să intrăm!?!? , și ne-am conformat.

Am mers prin Dromosul construit din pietre de râu și pardosit cu pământ bătătorit mai lat ca cele de la alte morminte și ne-am oprit la ușa încadrată de doi pilaștri și frontonul de care vorbeam mai sus. Știam că nu există grifoni, nu erau nici la ușă, dar privind mai atentă le-am văzut capetele, ușor stilizate, le-am pozat și trecând prin golul unei uși duble de piatră, pe sub cei doi grifoni ce o păzesc am intrat în Anticamera dreptunghiulară, cu acoperișul în două ape și trecând prin golul altei uși tot de piatră și tot dublă, am intrat în Camera de Înmormântare rotundă cu o elegantă cupolă, amândouă încăperile fiind construite din blocuri mari de granit și pardosite cu plăci de granit. În cameră se află un pat ritual din dale de piatră și, deosebit față de alte morminte, în fața patului se află un bloc de piatră mobil ce are picioare sculptate ca niște labe de leu.

Am revenit la frumoasa clădire a casei de bilete și am mers spre ultimul mormânt aflat pe alt traseu.

Mormântul trac Shushmanets, următorul noastru popas aflat cam la 150 metri, o capodoperă a arhitecturii tracice, este unic printre templele tracice fiind singurul templu cu coloane atât în Anticameră cât și în Cameră, în plus are și șapte semicoloane. Construit în secolul 4 î. Hr. din blocuri de piatră mari cu podelele și pereții acoperite cu tencuială albă strălucitoare, a funcționat mai întâi ca templu, fațada este una de templu, și mai apoi ca mormânt.

Ajunși acolo ne-am îndreptat spre un chioșc, părea casa de bilele, dar domnul de acolo ne-a făcut semn să intrăm, și am intrat fără să plătim….

Am trecut prin Dromosul construit din piatră de râu, blocuri de piatră sau pietre zdrobite, odinioară avea un acoperiș din lemn și țiglă și ne-am oprit în Anticamera dreptunghiulară, cu bolta semicilindrică, decorată la mijloc cu o elegantă coloană ionică. Aici au fost găsite rămășițele a patru cai și a doi câini sacrificați pentru a-și însoți stăpânul în lumea veșnică.

Am pătruns în Camera de Înmormântare, de formă rotundă acoperită cu o cupolă, ușile de aici erau expuse la intrarea în mormânt în partea stângă a lui. Ușa din piatră dublă este decorată cu discuri de soare stilizate, una negră, alta roșie, despre simbolistica lor am vorbit puțin mai sus. În centru se ridică o grațioasă coloană dorică ce se termină cu un disc mare pe care se sprijină 15 blocuri radiale, un simbol al soarelui

Pereții camerei au trei benzi orizontale pentru cele trei lumi, subterană, reală și cerească, și reflectă concepția tracilor despre lume, prima bandă fiind împărțită în șapte zone separate de cele șapte semicoloane tot în stil doric. Mormântul fiind jefuit în Camera de Înmormântare nu s-au găsit valori, chiar și patul ritual fiind distrus.

Câteva poze, mai multe priviri și am părăsit și acest monument. Vizita pe la cele trei monumente a durat cam o oră și jumătate, a fost o vizită plăcută, deconectantă, liniștită, am fost singurii vizitatori, pe care aș mai repeta-o, dar…. Mormintele se vizitează zilnic între orele 7 și 17, taxa de intrare pentru fiecare din cele trei monumente este de 6 leva, elevii plătesc 2 leva iar copiii sub 7 ani au gratuitate.

Am revenit la Drumul European E85, Drumul 5 bulgar pe care am mers vreo 2 kilometri spre Kazanlak, și am văzut pe partea dreaptă indicatorul turistic pentru Mormânt trac Ostrusha ne-am apropiat de el chiar dacă știam că este închis, se restaura, nu am văzut însă nimic, doar paznicul și șantierul….

Mi-a plăcut această Vale a Regilor, de neratat, m-am simțit transpusă în timp, nu mi-am imaginat că mormintele arată așa, sunt unice, prezintă o parte din istoria tracilor de la sud de Dunăre. Mergeți acolo și nu veți regreta!!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cadru natural deosebit, construcții funerare incredibile, de neratat!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 29.07.21 12:49:20
Validat / Publicat: 29.07.21 14:02:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 1226 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Valea Regilor Traci, Mormântul lui Seuthes III, Dromosul văzut din Anticameră, plecăm....
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 64400 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[29.07.21 17:28:56]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[29.07.21 19:09:17]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kazanlak şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07033896446228 sec
    ecranul dvs: 1 x 1