ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.09.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Păuleşti [PH]
ÎNSCRIS: 04.09.10
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
MAR-2006
DURATA: 2 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
37.50%
Mai degraba nemulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
83.12%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ocazii unice pentru locuri mai putin cunoscute

Ilustrație video-muzicală

Kubanskii Kazacii hor - 10 Ihali kozacenki
TIPĂREȘTE

In Kazakhstan am avut ocazia sa ajung doua de ori pana acum.

Prima data in mai-iunie 2003 si a doua oara intre 1-4 martie 2006. Ambele calatorii au fost in interes de serviciu si din acest motiv acest review nu se vrea o promovare a unei destinatii turistice. Sunt numai impresii de calatorie dintr-o regiune a globului in care ajung putini, dar care este in felul ei deosebita.

In prima calatorie, destinatia a fost orasul Aktau care este fostul oras Sevcenco din perioada URSS, aflat pe malul Marii Caspice. Drumul pana aici a fost lung: Bucuresti -Amsterdam = 2ore, inca 7 ore in Amsterdam, Amsterdam - Almaty (fost Alma Ata) = 7 ore, inca 6 ore la Almaty din care 2 ore in hotel aeroport pt. somn, Almaty - Aktau = 3 ore.

Dupa vreo 36 ore de la plecarea de acasa am ajuns la destinatie.

Imi amintesc ca la primul meu drum facut de la aeroport in oras (cca. 20 km) dar si pe drumurile facute la organizarea din santier aflata la cca. 120 km, m-au socat mai multe lucruri:

- lipsa cu desavarsire a copacilor. Exista asa numita stepa, dar aici in S-E republicii erau niste ierburi ce semanau mai mult cu niste arbusti pitici;

- prezenţa cămilelor (cu o cocoaşă) care păşteau acele ierburi ce aratau tare nasol. Erau slabanoage si urate. Aceste camile nu erau sălbatice ci aparţinneau locuitorilor din asezarile invecinate;

- pe aceste campuri nesfarsite existau niste baraci, care semanau cu stanele de la noi, unde, mi-a spus soferul, ca se mutasera kazahii care pe vremea rusilor stateau in oras. Acolo considerau ei ca era la tara. Fara copaci, fara impremuire fara utilitatile necesare unui trai decent. Cresteau camile. Pe marginea soselei ii vedeai vanzand lapte de camila;

- pe tot drumul nu se zarea nici o asezare in apropierea soselei;

- desi circulatia masinilor era foarte redusa, militia era la datorie.

In cele 2 saptamani cat am stat in acest oras, am aflat ca a fost infiintat de sovietici in anii '60. Pe vremea lor in oras nu exista nici o biserica. Acum se construise una de religie musulmana dar trebuie stiut ca kazahii nu se omora cu religia. Populatia rusa, a parasit in majoritate orasul dupa ce KAZ si-a declarat independenta. Orasul si-a luat numele de Aktau. Din pacate poze de aici nu am decat pe hartie.

La intoarcere am stat 2 zile in Almaty, . Am stat la hotelul Dostyk de 4*. Din pacate am fost singura si nu prea am avut curajul sa ma plimb prea departe de hotel. Mare pacat, caci orasul este foarte frumos, plin de verdeata, cu strazi si trotuare largi cu magazine frumoase, cu femei frumoase.

Din pacate, din prima calatorie nu am poze decat pe hartie foto. Poze puteti gasi pe net daca accesati Aktau Kazakhstan.

In 2006 am plecat din nou in Kazakhstan dar de asta data destinatia era Opornaia, o localitate obscura dar importanta din punct de vedere al resurselor sale naturale. Se afla in partea de Nord - Vest a Kaz, la cca 200 km est de alt mare oras Atyrau (la circa 500-600 km de acesta se afla delta fluviului Volga care se varsa in M. Caspica). Avea sa fie o calatorie lunga, obositoare.

Dar sa incep cu inceputul. Cum la noi la Ploiesti ninsese zdravan toata noaptea iar zapada era fr mare, am asteptat sa se mai topeasca si sa se curete cumva drumurile, deoarece prima etapa a calatoriei Ploiesti - Chisinau am parcurs-o cu masina. Am plecat in jurul orei 10, iar pe la 15.30 eram deja la vama Albita (Husi). Drumul a fost fr bun, curatat de zapada.

Abia pe la orele 17.00 am trecut vama in Moldova. Asta din cauza ca am asteptat pasapoartele ce urmau sa vina de la Chisinau, cu viza de Kazakhstan.

Dupa ce am trecut vama a inceput si calvarul nostru. Soseaua (drum European) era plina de gheata.

Important! Trebuie sa stiti ca in Rep. Moldova, sosele nu se curata de zapada si gheata, iarna. Nu le topeste dacat soarele. In portiunile in panta/rampa, exista pe margine lasate gramezi de nisip, pe care soferii de tir-uri le imprastiau pe sosea. Altfel acolo ramaneau.

Revin la noi. Pentru a putea ajunge la Chisinau ne-am pus lanturile, si am ajuns in jur de 20.30, desi nu sunt decat 90km de la granita.

In Chisinau, am fost imbarcati in jurul orelor 24.00 intr- o cursa charter - un avion Antonov (militar cred dupa cum arata). Dupa 9 ore de zbor si o escala de o ora la Trabzon (Turcia) pt alimentare si o tigara pt fumatori am ajuns in orasul Aktau la orele 10.00 (ora locala= GMT+6ore). Diferenta de fus orar fata de Bucuresti = 4 ore.

Dar calatoria noastra nu s-a oprit in Aktau. De fapt nici nu am parasit aeroportul si dupa doua ore ne urcam in elicopterul companiei Euro Asia si dupa un drum de 3 ore ore ajungem la destinatie.

Din acesta calatorie m-a impresionat cel mai mult mesele (vezi si foto). Desi aveam sedinte toata ziua, in pauze ni se punea masa. Asta se intampla cam din 2 in doua ore. A fost jaf de mâncare, mai ales că alături de noi românii s-au aflat ruşi (din belşug), moldoveni, englezi şi nemţi.

Mie mi-au placut in mod deosebit preparatele din peste, salatele nenumarate de tot felul si nelipsit suc de mere. De fapt in canile care se vad in fotografii era suc de mere si nu vin.

Referitor la vin, acesta si cognacul a fost baut la intoarcere, atat la masa pregatita in salonul VIP aeroport Aktau cat si in avion.

Pentru a va face o imagine despre peisajul straniu, aproape selenar, vazut din elicopter pe drumul de la Aktau la Opornaia am postat fotografiile. Nici un pic de vegetatie, nici un curs de apa, nici o localitate sau asezare pe o distanţă de aproape 800-900km.

Si totusi, Kazakhstanul duce o politica de protectia mediului fr. restrictivă.


[fb]
---
Trimis de stefania mitila in 25.09.10 23:52:52
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4303 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (stefania mitila); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 la masa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2900 PMA (din 1 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

biancuta
[26.09.10 00:10:05]
»

Interesant! E o destinatie unde eu nu cred ca voi merge dar imi place sa citesc asemenea impresii!

creivean
[26.09.10 07:38:36]
»

Fain review, despre o tara cu o investitie puternica (strategica) in Romania Si eu m-as duce intr-o astfel de delegatie. Pe bune.

webmaster13
[26.09.10 09:22:37]
»

rar avem ocazia sa ascultam astfel de muzica pe AFA, sper sa placa!

presario
[26.09.10 11:32:19]
»

Interesanta tara + delegatie. Coniacul banuiesc ca este foarte bun.

sandu.53
[26.09.10 11:34:24]
»

mi-a placut mult review-ul tau despre o destinatie deosebita... ne multumim cu descrierile tale pt. ca sunt convins ca ne este greu sa ajungem pe acolo! felicitari!

stefania mitilaAUTOR REVIEW
[26.09.10 12:26:23]
»

Multumesc pentru aprecieri.

Pacat ca nu pot sa va dau acum impresii si din santierul din Sudan. dar mai stii?

Absolut totul era bun. Inclusiv coniacul, care a fost adus special de la Chisinau. Eu. cei drept, am apreciat mezelurile moldovenesti, care sunt pe nmasa oferita in aeroport. Traducatorul de rusa-engleza, un baiat din Chisinau, chiar ma intrebat de ce. Am raspuns ca au gustul mezelurilor romanesti de alta data, anii 70-80.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
stefania mitilaAUTOR REVIEW
[26.09.10 14:00:23]
»

Am uitat sa multumesc webmaster-ului 13 pt melodie. Superba.

mariana
[26.09.10 14:54:59]
»

Interesanta destinatie si vad ca obiceiul cu mesele imbelsugate si-l pastreaza cu sfintenie,

mirelopodu*
[26.09.10 18:26:43]
»

Interesant tot ce ai povestit despre o destinaţie rar bătută pe aici, deşi, multe aspecte relatate sunt triste. Felicitări!

stefania mitilaAUTOR REVIEW
[26.09.10 20:03:57]
»

mirelopodu,

Multumesc pentru apreciere. Ce nu am spus in relatarea mea a fost frica, te rog sa ma crezi, de a fotografia pe stradă. In oras, atat in Aktau cat si la Almaty, erau militieni care te vedeau imediat ca esti strain. Simteai pratic că eşti observat tot timpul.

Mi-amintesc ca, in una din zile veneam de la masa de prânz impreuna cu secretara companiei, o rusoaica care invăţase lb.română. Mergeam pe stradă şi mi-am permis să-i pun nişte întrebări legate de ţara lor şi de regimul politic aflat la putere. Am vazut că biata de ea s-a speriat şi atunci am preferat să-i povestesc despre România.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sandu.53
[11.10.10 20:27:08]
»

excelente ecourile si acum astep si povestile din Sudan. sper sa nu dureze prea mult!

julienpopa
[04.05.16 09:17:52]
»

S-au mai schimbat multe in Aktau de cand autoarea a scris acest articol. Atasez cateva fotografii din Kazakhstan.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, julienpopa, mariana, mirelopodu*, sandu.53, stefania mitila
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kazakhstanul:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044358968734741 sec
    ecranul dvs: 1 x 1