GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bierun - un orășel mic cu suflet mare
Bieruń este un oraș din Silezia de Sus, la aproximativ 25 km la sud de Katowice (cel mai mare oraș al regiunii), fiind traversat de râul Gostynia, afluent al Vistulei.
Inițial sat, atestat documentar în secolul al XIV-lea pe vremea când aparținea Boemiei, în secolul al XVIII-lea fiind cucerit de Prusia, care a încorporat-o în regiunea Silezia, iar povestea sa ulterioară se leagă de a acestei regiuni - ajungând să facă parte din Germania și abia după 1920 să devină parte a Poloniei. Din 1975 până în 1991 a fost un cartier aș orașului Tychy, iar din 1991 a devenit unitate administrativă de sine stătătoare. Interesul consiliului local pentru dezvoltarea orașului este mare (am fost în vizită la Primărie), pe lângă orașul vechi, Micul Bierun - cum îi zic ei (care merită vizitat pentru pitorescul locului) există Marele Bierun - partea industrială a orașului. Dacă în vremea când era cartier al lui Tychy, acolo funcționau mine de cărbune (specifice zonei Katowice), acum se mândresc cu o renumită fabrică de lactate și cu una de automobile italiene.
Apropierea de munții Beskids face ca orașul Bierun să fie vizitat de mulți turiști care sunt încântați de parcul din centrul orașului, de mâncărurile tradiționale, de bisericile din oraș (biserica din lemn cu hramul Sf. Valentin - ocrotitorul orașului, biserica Sf. Bartolomeu, Sf. Barbara etc.). Există și un cimitir evreiesc care se poate vizita.
Biserica (sanctuarul) Sfântului Valentin, numită de locuitorii din Bierun "Walencinek" este o biserică de lemn cu structură coronară, coordonatele sale fiind 50 ° 05'22,51 "N 19 ° 05'36,19" E. Face parte din patrimonului național al Poloniei, păstrând caracteristicile arhitecturii bisericilor din lemn din Silezia de Sus.
Construită în perioada 1623-1626, biserica a trecut prin perioade înfloritoare și perioade de restriște, chiar prin două incendii în 1971 și 1972 (întâmplătoare și apoi intenționate), fiind de fiecare dată reconstruită, reparată și renovată.
Sanctuarul are moaște ale Sfântului Valentin, ale căror autenticitate este confirmată de un document din februarie 1961.
La Biserica Sf. Bartolomeu iarna se lucrează la o punere în scenă cu miniaturi a timpurilor biblice combinate cu istora orașului (ceva asemănător cu ce se face la noi în perioada Crăciunului, dar animat și cu o tematică mult mai vastă). Din fericire am avut șansa să o mai vedem și noi la finalul lui februarie, dar am înțeles că anul acesta au ținut-o mai mult.
Puteți să vedeți și voi aici youtube
Trimis de Cdia in 04.08.18 20:10:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLONIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cdia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2017 Parcul forestier cu surprize din Ustroń — scris în 07.08.18 de Cdia din BEIUS - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Minele de argint și galeria păstrăvului negru de la Tarnowskie Góry - UNESCO — scris în 05.08.18 de Cdia din BEIUS - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Aici Radio Katowice... Ora exactă — scris în 03.08.18 de Cdia din BEIUS - RECOMANDĂ