GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Marturisesc ca nu pot vizita un oras fara sa treg pragul macar al unui muzeu, iar in cazul statiunii cehesti Karlovy Vary ai de unde alege, insa cel mai important dintre toate, dupa parerea mea, este acela in care afli chiar istoria orasului si a celui mai renumit hotel, respectiv Grand Hotel Pupp. Amandoua se afla in aceeasi locatie, Muzeul Poiana Noua - Nova Louka, respectiv foarte aproape de hotel, Muzeul Grand Hotel Pupp fiind gazduit de salile de la parter.
Muzeul Grand Hotel Pupp (site official: click aici )
Prima incapere in care am intrat ne-a infatisat o masa a restaurantului hotelului, inconjurata de patru scaune imbracate elegant intr-un material de culoare verde, ca si fata de masa.Pe aceasta erau asezate tacamuri si farfurii, iar in spatele mesei se afla un tablou infatisand familia Pupp aflata in restaurant, luand masa, totul debordand de lux.
In muzeu exista o macheta a hotelului, tacamuri folosite atunci cand acesta apartinea familiei Pupp, cateva statuete, fotografii cu forfota de altadata din jurul hotelului si din statiune, un meniu din 1912, o masuta de cafea unde o « doamna » tocmai se gandeste sa se serveasca cu un ceai, tacamuri de argint si vesela din portelan inscriptionata cu numele hotelului, invitatii la concertele sustinute in hotel, fotografii cu interiorul hotelului unde putem sa vedem si cum arata o camera mobilata in 1930, dar si cum arata acum, in zilele noastre, hotelul avand aproape 230 de camere !
Practic, se prezinta istoria familiei care a infiintat acest hotel, ce reprezinta un simbol al statiunii, precum si evolutia acestuia pana in prezent. Hotelul este considerat a fi fondat acum mai bine de 300 de ani, dezvoltat insa de catre Georg Pupp (Jan Jiri Pop), un fost cofetar, care s-a pripasit prin aceste locuri si in urma casatoriei cu fiica patronului sau a mostenit o avere imobiliara ce includea cladirile initiale si, astfel, a reusit sa puna bazele marelui hotel de lux, in urma prosperitatii continue a familiei
Hotelul a cunoscut mai multe etape de constructie, prima data existand numai o cladire cunoscuta sub denumirea de Saxony Hall (1701, construita de primarul orasului de atunci, apoi altele doua, toate cumparate de famila Pupp), cladirile adaugate ulterior fiind construite in stil baroc, cu ajutorul unor arhitecti vienezi, pe o perioada de 11 ani, acesta deschizandu-si portile la adevarata sa grandoare in 1907. Timp de aproape 40 de ani hotelul s-a numit si Moscova, dupa nationalizarea acestuia, reluand insa numele original acum mai bine de 20 de ani.
Hotelul a gazduit numeroase nume celebre precum Johann Wolfgang von Goethe, Johann Sebastian Bach şi Richard Wagner si la vremea sa a fost considerat cel mai mare hotel din lume.
Astazi, acesta gazduieste si Festivalul International de Film din Karlovy Vary si aici s-au filmat si scene din cateva filme, camerele sale fiind gazda multor actori precum Gregory Peck, Michael Douglas, Ornela Muti sau Whoopi Goldberg.
Muzeul Regional Karlovy Vary
Istoria orasului si a izvoarelor sale este prezentata in cele doua etaje ale cladirii, in cateva sali prevazute cu vitrine tematice, muzeul fiind un Muzeu de Istorie, Arheologie si Stiinte Naturale a regiunii Karlovy Vary, dar si de istorie a balneologiei orasului.
Astfel, am putut afla ca izvoarele statiunii sunt formate cu ajutorul apei de ploaie care se infiltreaza in pamant si care, in combinatie cu proprietatile minerale ale rocilor, formeaza izvoarele minerale ce pot trata diferite afectiuni. Diversele roci sunt prezentate in vitrine separate, numerotate si cu explicatii corespunzatoare.
In perioada Precambriana, orasul era de fapt fundul unui ocean…, care in Paleozoic a disparut datorita magnei ce a iesit la suprafata.
Aici am inteles ca numai cateva locuri in lume se pot lauda cu fenomenele geologice de amploare ca in acest orasel micut, care a dus la resursele minerale de care se bucura acum statiunea si pentru care este cunoscuta.
In acelasi timp, aici este prezenta si flora si fauna statiunii. Padurile predominante sunt cele de stejar si fag, in zonele submontane si cele de molid in cele montane.
In trecut, in zona orasului s-au aflat doar cateva asezari satesti. La o partida de vanatoare de caprioare, regele Carol al IV-lea descopera niste izvoare si pune astfel baza orasului SPA de mai tarziu, in 1370, numele initial al acestuia fiind Carlsbad (Baile lui Carol), pana in 1945.
Spre sfarsitul secolului al XVI-lea orasul a cunoscut inundatii devastatoare, pentru ca la inceputul secolului urmator sa fie mistuit de foc, istoria sa cunoscand si ocupatii si multe jafuri care au avut loc in timpul razboiului de 30 de ani.
Dezvoltarea sa ca centru SPA a inceput in timpul secolului al XV-lea, mai intai cu baile binefacatoare apoi au inceput si curele interne cu ape minerale (din 1522).
Depozitele de fier si minereu de staniu descoperite au dus la dezvoltarea economiei orasului.
Muzeul expune machete cu orasul vechi ce ia amploare in jurul raului Tepla, icoane vechi, efigii, arme, portelanuri sub forma veselei si a bibelourilor si sticla, pendule, carti de joc vechi, oglinzi.
Si daca tot amintesc de portelanuri, spre sfarsitul secolului al XVIII-lea in Karlovy Vary se infiinteaza cateva fabrici de portelan chinezesc, China detinand secretul fabricarii portelanului inca din secolul al VI-lea.
Dupa primul razboi mondial stilul neo-baroc isi pune amprenta asupra portelanului chinezesc fabricat in Cehia.
In muzeu aflu si ca in decursul secolului al XVIII-lea se construiesc si Colonadele in statiune, Teatrul Municipal, cateva spa-uri, iar inainte de primul razboi mondial se construieste Hotelul Imperial.
Dezvoltarea fabricarii cristalului de Boemia incepe in prima jumatate a secolului al XIX-lea, o importanta deosebita avand sticla colorata, motivele predominante fiind cele apartinand stilului Biedermaier si Rococo.
Dealtfel, la intrarea in Karlovy Vary exista fabrica de sticla Moser ce produce obiecte din sticla considerate extrem de luxoase, de uz casnic sau decorative, stiut fiind faptul ca sunt lucrate deosebit de frumos, fiind o sticla de Boemia foarte scumpa (site oficial cu Muzeul Moser : click aici
Orasul a fost vizitat de numerosi artisti pe care i-a inspirit in lucrarile lor, cum ar fi: P. Corneillan, A. Gustav sau A. Balzer, graficele si desenele acestora regasindu-se ulterior in decoratiile realizate pe sticla si portelan.
Statiunea a fost vizitata de multe nume sonore, printre care amintesc: Goethe, Paganini, Chopin, Schiller, Brahms si alti artisti, precum si politicieni, tari, imparati, duci, regi si altii, toti fiind zugraviti in tablourile prezente in muzeu.
In ceea ce priveste aspectul orasului actual si atractiile acestuia, va invit sa cititi impresiile mele privitoare la Karlovy Vary click aici .
Dupa o zi petrecuta prin acest superb oras, in care v-ati familiarizat si cu istoria acestuia, va recomand sa depanati amintirile la un paharel de Becherovka, celebra bautura ceheasca fabricata in Karlovy Vary, veche de 200 de ani, a carei tehnologie de fabricatie o puteti vedea in Muzeul Jan Becher (un tur virtual puteti urmari click aici ), ce se afla in apropiere de centrul orasului, aceasta fiind un lichior din plante care inglobeaza apa din izvoarele minerale ale statiunii, pe care o puteti insa degusta chiar in incinta muzeului, inainte de incheierea turului de prezentare.
Statiunea Karlovy Vary, reprezinta o atractie care nu trebuie ratata atunci cand va aflati in Cehia, aflandu-se la 130 de kilometri de capitala ceheasca.
Trimis de magdalena in 29.10.10 12:10:14
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Te felicit pentru review-ul foarte interesant si pentru ca ai intrat in "Clubul Milionarilor". Bravo!
Retras PMA standard, depaseste numarul de reviewsuri punctabile din vacanta din iulie 2010 din Cehia permise de regulament.
Frumos review!
Ne dorim si noi sa vizitam aceasta statiune, desi din cate stim este una foarte scumpa.
Este extrem de scumpa daca doresti sa faci cumparaturi. Pentru a o vedea, pentru a te bucura de zona frumoasa in care este situata merita sa o vizitezi.
Daca citesti si impresiile din link-ul din review ai sa vezi ca sunt multe motive pentru care sa o vezi!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Minivacanta de Craciun la Karlovy Vary — scris în 09.01.24 de cristian sava din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Karlovy Vary — scris în 25.06.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Karlovy Vary — după aproape 30 de ani — scris în 11.03.17 de ioan marinescu din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Prin KARLOVY VARY o jumatate de zi! — scris în 30.09.14 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Incantati peste masura — scris în 15.09.13 de marius gaudi* din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Karlovy Vary - baile lui Carol — scris în 19.06.13 de peggy123 din ROMANIA - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Jumatate de zi in Karlovy Vary — scris în 11.09.12 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ