GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pe traseul nostru urmatoarea oprire a fost la altarul shintoist Tsurugaoka Hachiman-gu, unul dintre cele mai importante si semnificative altare din tara, cu o istorie bogata datand din secolul al XII-lea. Yoritomo Minamoto, primul shogun din perioada Kamakura, dupa ce a invins clanul rival Taira si a devenit conducatorul militar al Japoniei, a construit un mare altar inchinat lui Hachiman, zeitatea tutelara a clanului Minamoto, venerata ca Zeul Razboiului.
Altarul original din secolul al XII-lea a ars, a fost reconstruit de multe ori, ultima data in 1828.
Inainte de Restaurarea Imperiala Meiji din 1868, altarul era un complex mare de structuri religioase in care erau amestecate elemente shintoiste cu budiste.
Dupa Restaurarea Meiji, noul guvern a ordonat separarea celor doua religii, shintoismul devenind religie de stat. Multe dintre structurile valoroase, statuile din acest altar, asociate cu budismul au fost distruse iar altele au fost salvate si mutate in alte temple budiste.
Am trecut pe sub poarta mare torii, inalta de aproximativ 6 metri si peste un pod, descoperind 2 iazuri ce ne amintesc de momentul din istorie ce a dat nastere acestui altar. Iazul din dreapta, mult mai mare se numeste Minamoto, iar cel din stanga, Taira. Vara, cand sunt acoperite de frunze de lotus, iazul din dreapta are flori albe, culoarea simbolului clanului Minamoto reprezentand puritate, in timp ce florile de pe iazul din stanga sunt rosii, culoarea simbolului clanului Taira. De asemenea, iazul Minamoto are 3 insulite, cifra pronuntata in japoneza, insemnand„nastere” , iar iazul Taira are 4 insulite, in japoneza cifra pronuntata insemnand„moarte” .
Intrarea este gratuita, insa pentru Casa comorilor se platesc 200 de yeni. Tsurugaoka Hachiman-gu este cunoscut pentru ca ofera credinciosilor sai noroc in dragoste, sanatate si promovarea examenelor.
In dreapta se afla zona numita Sakadaru (Depozitul de Sake), unde se pastreaza butoaiele aduse de credinciosi pentru templu.
Dupa ce am mers aproape 200 metri, in centrul curtii am ajuns in fata unei Sali de dans, Maiden, scena pe care in fiecare an, in timpul Festivalului Kamakura, sunt interpretate dansuri si muzica, pentru a o comemora pe Lady Shizuka, concubina lui Yoshitsune Minamoto, fratele vitreg al shogunului Yoritomo. Ea a crescut in Kyoto, era frumoasa si eleganta si o dansatoare excelenta la curte.
La un moment dat, Yoritomo s-a intors impotriva lui Yoshitsune, ordonand oamenilor sai sa-l ucida pe fratele sau vitreg. In timp ce Yoshitsune fugea, Lady Shizuka, insarcinata, a fost prinsa si adusa la Kamakura, unde a fost obligata sa danseze in fata lui Yoritomo. In timp ce dansa fara tragere de inima, ea a cantat un cantec ce exprima dragostea fata de Yoshitsune, ceea ce l-a infuriat pe Yoritomo, care a ordonat ca, daca Shizuka va naste un baiat, acesta sa fie ucis.
Lady Shizuka s-a rugat sa nasca o fata, insa copilul a fost baiat, prin urmare acesta a fost imediat ucis si aruncat pe plaja din Kamakura.
In spatele scenei se afla treptele abrupte care duc catre templul pazit de nelipsitii caini din piatra, unul cu gura deschisa, celalalt cu gura inchisa. Tot aici exista un urias copac ginkgo biloba, cu diametrul radacinii de 1,5 metri, despre care se crede ca ar avea 1000 de ani si in dreptul caruia cel de-al treilea shogun a fost injunghiat de catre nepotul său.
Am urcat treptele si am ajuns la impunatoarea„Poarta Mare” care are sus pe fronton inscris numele de Hachimangu, iar in nisele portii vegheaza paznicii templului. Deoarece zeitatea consacrata aici ar fi putut fi ghidata de porumbei in calatoria sa, pentru a-i venera, placa de nume a altarului include doi porumbei care formeaza caracterul japonez„八’’.
Cladirea altarului este formata din doua parti: Haiden (sala oratoriei), aflata chiar in fata si Honden (sanctul interior), cea mai sacra parte a intregului altar. Initial, altarul Hachiman-gu a fost construit de Yoriyoshi Minamoto, stra-strabunicul lui Yoritomo, langa plaja Kamakura, unde inca exista sub numele de Yui Wakamiya. Yoritomo a construit un nou altar dedicat lui Hachiman si l-a numit Tsurugaoka Hachimangu. Sanctuarul nu contine statui ca cele ale templelor, dar este impodobit cu obiecte simbolice de cult, decoratiuni si sculpturi spectaculoase.
In partea stanga a Salii Principale, este intrarea in Casa Tezaurului (deschisa pana la ora 16.00), unde sunt expuse obiectele valoroase ale Altarului. Printre acestea sunt incluse: 7 altare portabile realizate in secolele XVII-XVIII, sabii antice, 2 statui ale lui Yoritomo, un paravan pe care sunt pictate diferite etape ale razboiului dintre clanurile Minamoto si Taira, o haina cu 12 straturi pentru doamnele de la curte, o armura, scrieri stravechi cu pensule si diverse masti din lemn.
Am plecat de la altar, coborand scarile pe care apa ploii siroia si ne-am continuat drumul intrand intr-un„tunel” format din cei 400 de ciresi plantati de o parte si de alta a unei alei lata de 3 metri si lunga, numita Dankazura in japoneza. La capatul acestei alei se afla o a doua poarta torii, flancata de aceeasi caini din piatra, cu care ne-am obisnuit deja.
Aceasta alee a fost construita initial la comanda lui Yoritomo, cand sotia sa Masako era insarcinata. La varsta de 36 de ani, Yoritomo avea 2 fiice, dar nici un mostenitor. In shogunatul Kamakura, doar cel mai mare copil de sex masculin putea reusi in pozitia de shogun. Cuplul s-a rugat zeitatii lor Hachiman dorind ca urmatorul copil sa fie baiat, dedicand aceasta cale, altarului. Rugaciunea lor a fost auzita si in acelasi an s-a nascut un baiat, care mai tarziu a preluat scaunul celui de-al doilea shogun.
Sapaturile recente au aratat ca acea cale initiala era destul de diferita fata de cea de astazi. Avea o latime de 33 de metri, iar pe ambele parti erau santuri de 3 metri latime si 1,5 metri adancime, pentru a impiedica intrarea inamicilor. Aleea se intindea de la prima poarta torii de langa plaja si pana la a treia, circa 1500 de metri lungime, dar poteca dintre prima poarta si a doua a fost aplatizata in 1878 pentru a face fata traficului din ce in ce mai aglomerat.
Am mai bifat un obiectiv, desi ploaia ne facea in continuare in ciuda si am pornit spre ultimul templu pe care ne-am propus sa-l vizitam, aflat exact langa gara, templul Engaku-ji.
Trimis de geani anto in 15.08.24 17:10:54
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 35.31685900 N, 139.53565500 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Engaku-ji, templul Zen al scolii Rinzai — scris în 16.08.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Marele Budha de la templul Kotoku-in — scris în 11.08.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Hase-dera, templul Kannon din Kamakura — scris în 10.08.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Japonia la superlativ - Kamakura — scris în 04.04.18 de Tesaria din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Printre comorile japoneze din Kamakura — scris în 25.10.15 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2013 Trenuri de colectie si Marele Buddha de la Kamakura — scris în 05.06.13 de TraianS din RADAUTI - RECOMANDĂ