GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sfârșit de aprilie pe aeroportul din Liverpool, avionul companiei Easyjet decolează la 6.20 și după 20 de minute de zbor aterizăm pe aeroportul Ronaldsway din Castletown. Așteptăm, la o țigară, unul dintre autobuzele care merg spre Port Erin. Vom începe ziua cu o drumeție către Milner's Tower. Biletele se pot cumpăra de la șofer, cu cash sau cu cardul contactless prețul lor diferind în funcție de destinație. Se găsesc pliante cu prețurile pentru toate mijloacele de transport, dar dacă aveți de gând să schimbați mai multe autobuze într-o zi recomand cumpărarea unui bilet pe toată ziua de 7 lire.
Era înca devreme când am ajuns în Port Erin, foarte puțina lume pe stradă, cațiva oameni care își scoseseră câinii la plimbare și cam atat. Milner's Tower se ridica pe un deal în stânga golfului... puțin cam departe de cât credeam eu că o sa fie, dar cu câteva opriri pentru fotografii sau o gură de apă am reușit să ajungem sus. Norocul nostru a fost că vremea era frumoasă, altfel nu aș recomanda, vântul bate destul de tare iar dacă plouă noroiul sigur vă va îngreuna urcușul. În plus nici priveliștea nu ar fi aceeași. La coborâre am descoperit că era o cale mai ușoară de urcat. Mergeți pe drumul principal până vă apare în stânga Tower Road, pare înfundat dar se poate trece, iar panta este mult mai lină.
Ne întoarcem spre gară de unde urmează să luăm autobuzul către The Sound și Calf of Man. Problema pe Insula Man este că pentru unele rute autobuzele circulă numai după anumite ore și uneori va trebui să aștepți destul de mult. Ajungem într-un final și în punctul cel mai sudic al insulei, considerat cea mai frumoasă priveliște din Man. Vântul era groaznic și a trebuit sa petrecem vreo oră în cafeneaua amenajată acolo, unde se poate lua și prânzul. După ce am băut o cafea am constatat ca vremea se încălzise simțitor și am ieșit să fac câteva fotografii. Calf of Man este o altă insulă, aflată la mică distanță în larg, pe țărmurile căreia stau la soare sute de foci. Nu credeam că o să avem norocul să le vedem dar multe dintre ele scoteau capul din apă destul de aproape de locul în care ne aflam. În curând a sosit și autobuzul care trebuia să ne întoarcă în Port Erin.
Călătoria către Douglas unde aveam cazarea am facut-o cu trenul cu aburi, un mijloc de transport devenit și atracție turistică pe insula. Este o experiență plăcută mai ales dupa câteva ore de mers pe jos, nu-mi amintesc prețul biletului dar era ieftin oricum. Calea ferată traversează zone rurale și pot spune cu mâna pe inimă că nu am văzut niciodată atâția iepuri de câmp și fazani.
Era în jur de ora 4 jumătate când am ajuns în gara din Douglas. Am luat-o la pas către hotel, lucru pe care îl voi regreta mai târziu. Cazarea am avut-o la Best Western Palace Hotel & Casino, 3 nopți 246 de lire cu mic dejun inclus. Camere mari dar nu se pot deschide geamurile, baia puțin cam învechită, per total nu arată de 4 stele. Camera de mese are vedere la promenadă și este destul de plăcut să simți răcoarea dimineții in timp ce îți bei cafeaua. Mic dejun englezesc evident, deși erau și vreo doua feluri de brânzeturi, cereale și fructe.
Douglas este capitala insulei și cel mai mare oraș, portul unde ajung feriboturile din Liverpool. Un oraș de coastă tipic britanic, cu o promenadă lunga cu clădiri înalte, prețurile cu puțin mai mari decât în Marea Britanie dar pe orice insula este la fel. Se găsesc numeroase fast-fooduri, magazine de suveniruri în special cu TT (faimoasa cursă de motociclete ce are loc anual pe străzile insulei). Recomand The Barbary Coast Grill & Bar unde am mâncat la prețuri decente (în jur de 40 de lire pentru două persoane). Din Douglas se poate lua trenul electric către nordul insulei și Roata Laxey singurul obiectiv pe care nu l-am văzut.
Următoarea zi a fost dedicată, în primă parte, orașului Peel și castelului cu același nume. Acesta se află pe coasta de vest a insulei și se ajunge ușor cu autobuzul. Intrarea în castel costă 6 lire de persoană. Nu este foarte impresionant dar priveliștea către portul Peel și Marea Irlandei merită. Am băut o cafea lângă acesta și surpriza zilei a fost să zărim încă o focă mult mai aproape de țărm. În această zonă sunt des raportate apariții ale unei specii de rechin și chiar balene, dar acestea se observa mai în larg și în altă perioadă a anului. În apropiere se găsește și Corrin's Tower iar pentru cineva cu o condiție fizică mai bună decât a mea aș recomanda o drumeție până la acesta. După ziua anterioară a trebuit să spunem pas...mai mult eu.
Celălalt castel al insulei se găsește în Castletown lângă aeroport și se numește Rushen. Intrarea în acesta costă 8 lire de persoană fiind și mult mai bine conservat decât castelul Peel.
Ultimul loc vizitat a fost orașul Ramsey aflat în nord estul insulei. Nimic deosebit aici am făcut câteva fotografii frumoase totuși.
Din păcate unul dintre locurile la care am fi vrut sa mergem era închis cu toate că pe site scria cu totul altceva. Acesta este sanctuarul pentru pisici, aflat pe drumul ce duce leagă Douglas de aeroport. Acesta este deschis din mai ( se pare ) până în octombrie și este casa la propriu pentru pisicile abandonate sau bolnave de pe insula. Sanctuarul a fost și motivul pentru care am stat aproape patru zile aici pentru că este deschis doar duminica și miercurea timp de două ore. Altfel doua zile maxim trei sunt de ajuns pentru a vizita toată insula.
Bine de știut:
1. În Insula Man moneda este lira manx la paritate de 1:1 cu lira sterlină care circulă în paralel. Dacă scoateți bani de la bancomat și nu îi cheltuiți ar fi bine să ii schimbați înainte de a părăsi insula în lire sterline pentru ca nu sunt acceptați în Marea Britanie. Monedele au aceași formă și dimensiune ca și lira sterlină, în afară de cea de 1 liră și pot fi cheltuite și în UK chiar dacă legal nu ar trebui. Bancnotele pe de altă parte nu sunt din polimer și arată cu totul altfel.
2. Dacă alegeți să mergeți în insula în perioada curselor TT trebuie să știți că prețurile sunt mult mai mari, fiind foarte aglomerat.
3. Dacă sunteți fumător și vă aflați pe aeroportul Ronaldsway trebuie să știți că nu veți găsi loc de fumat după ce faceți controlul de securitate.
4. Abonamentele zilnice sunt valabile atât pe autobuz cât și pe tren.
Trimis de alxmst in 23.06.19 15:54:50
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alxmst); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 54.21866600 N, -4.54747000 W - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Excelentă recomandarea
Mutat în rubrica "Descoperă Insula Man, #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@alexmusat: felicitari pentru articol si mai ales pentru fotografiile reusite, mi-au placut mult!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)