ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cetatea Hisarya - străjerul orașului Loveci

TIPĂREȘTE URM de aici

După două zile petrecute în Plevna și în împrejurimile ei, părăseam Studio Pleven Center cu intenția de a ajunge la Veliko Târnovo unde ne aștepta următoarea cazare rezervată - Guest House Anelim.

Timpul scurt pe care l-am avut la dispoziție înainte de plecarea din România nu ne permisese o pregătire în amănunt a traseului bulgar. În chiar dimineața plecării din Plevna, o privire rapidă pe hartă m-a făcut să întreb: "De ce să mergem spre Veliko Târnovo prin Obnova - Maslarevo și să nu o luăm spre sud, prin Loveci, pentru ca până în seară să ajungem la Veliko Târnovo?". Faptul că tot din motivul nepregătirii temeinice a traseului luaserăm cu noi Ghidul Complet Bulgaria a fost benefic în cazul de față. Ghidul ne-a spus câteva lucruri sumare despre orășelul Loveci, doar atât cât să ne incinte la a-l vizita. N-am regretat. Un obiectiv reprezentativ pentru Loveci, unul dintre cele mai vechi orașe din Bulgaria, este Cetatea Hisarya - străjerul de veacuri al așezării.

Cum am ajuns la Loveci, cum am străbătut cei 37 km și mai ales cum ne-am descurcat cu sensurile unice din vechiul oraș Loveci - Varoșa - poate că voi povesti altădată. Pentru moment, important este să spun că am ajuns cu bine și că ne-am parcat mașina la poalele dealului din înălțimile căruia cetatea veghează de sute de ani. Hotărâți să ajungem sus, am luat-o pieptiș pe străduța îngustă, pietruită, care duce la scara de acces pe deal. Scara de piatră este bine amenajată, are câteva coturi cu spații mai largi în care poți poposi pentru a-ți mai trage sufletul, dar și pentru a admira orașul din alte și alte unghiuri, fiecare mai sus decât cel anterior. Începutul lunii octombrie încă împodobea ramurile arborilor cu frunziș bogat ceea ce a făcut ca peisajele surprinse de aparatele noastre foto să fie înveșmântate cu o paletă mai largă de culori, dar și să ne mai ascundă o casă, o turlă...

La capătul urcușului, pe platforma înconjurată de bănci, ne aștepta monumentul supradimensionat - de 14 m înălțime - al eroului național al Bulgariei, Vasil Levski. Impozanta statuie ridicată la 27 mai 1965 lângă intrarea în cetate, este un simbol al orașului Loveci. După ce i-am dat ocol de vreo două ori încercând să surprind un unghi în care lumina soarelui să-mi permită o fotografie mai bună, ne-am îndreptat spre intrarea în cetate.

La ora la care am ajuns noi acolo, eram singurii vizitatori. Aproape de intrarea în cetate, există un panou cu o hartă a zonei în care sunt marcate toate atracțiile turistice - istorice și naturale. Cei care au mai mult timp la dispoziție, dar și o bună condiție fizică, se pot deplasa la peșterile care sunt relativ aproape una față de cealaltă.

Despre Cetatea Hisarya

Pitorescul deal Hisarya la poalele căruia se întinde vechiul oraș Loveci, este încununat de unul dintre cele mai vizitate obiective ale zonei - cetatea. Programul de vizitare este: în perioada aprilie - octombrie între orele 9.00-12.00 și 14.00-19.00, iar în perioada noiembrie - martie între orele 8.00-12.00 și 13.00-17.00, taxa de vizitare fiind de 4 leva/persoană - adulții și 2 leva/persoană - elevii, studenții și pensionarii.

Am aflat, dar asta mult mai târziu, când am ajuns la Centrul de Informare Turistică de pe Podul acoperit, că se pot face tururi ale cetății cu ghizi locali de la Muzeul Regional de Istorie din Loveci. Noi am vizitat cetatea singuri, descifrând cu răbdare toate panourile informative care oferă câteva date istorice în bulgară și engleză. Mai mult decât orice, ne-a bucurat plimbarea nerestricționată de timp sau de ritmul impus de ghid. Vremea era frumoasă, aerul curat, deci ce ne puteam dori mai mult? Cetatea este foarte ușor de străbătut, are amenajate alei, pantele sunt puțin înclinate, de aceea o consider atractivă și posibil de obordat de persoane de orice vârstă. Chiar și copiii pot beneficia de o frumoasă lecție de istorie dacă sunt însoțiți de profesori sau de părinți care să le mai explice câte ceva.

Declarată în 1967 monument de cultură și de arhitectură de importanță națională, Cetatea Hisarya a fost construită în perioada romană, pe dealul populat încă din anii 4000 - 3000 î. H. Săpăturile arheologice au adus la lumină fragmente de vase din ceramică și părți ale locuințelor unei așezări tracice. Protecția naturală - pantele abrupte ale celor două dealuri, râul din vale - dar și zidul de piatră cu care a fost înconjurată, a făcut din vechea cetate romană un loc de interes și pentru populațiile care au urmat. Descoperirile datate ca aparținând secolelor următoare din istoria fortăreței includ șapte biserici cu stiluri diferite de construcție. Cea mai mare biserică se afla pe cea mai înaltă parte a dealului Hisarya și a fost ridicată, conform specialiștilor, în sec. V-VI. Din ea se mai păstrează astăzi doar fundația.

Pe lângă alte artefacte descoperite în perimetrul cetatii - sculpturi, obiecte de uz casnic, unelte și ceramică - două descoperiri de monede de argint prezintă un deosebit interes. Este vorba despre 16 monede pe care este reprezentat țarul Ivan Alexander al Bulgariei (1301-1371) și o altă serie de monede pe care este reprezentat Michael Asen al IV-lea - fiul său.

Cetatea din dealul Hisarya care a apărat orașul împotriva Bizanțului rămâne în istoria Bulgariei ca locul nașterii celui de-al Doilea Țarat Bulgar. Aici, în 1187, împăratul bizantin Isaak II Angelos, a semnat Acordul de pace cu frații Asen și Peter și a acceptat independența Bulgariei. Mai tărziu, în 1446, turcii au reușit să ocupe fortăreața, Cetatea Loveci fiind printre ultimele fortificații căzute în mâinile otomanilor. În anii care au urmat, turcii au fost nevoiți să facă față numeroaselor revolte populare care au dus în cele din urmă (în 1784) la distrugerea aproape în totalitate a orașului. Un secol mai târziu, în 1872, Loveci a devenit sediul central al Organizației Naționale Revoluționare condusă de Vasil Levski, liderul revoluției armate declanșate împotriva dominației otomane. În urma câtorva atacuri sângeroase, aici, la Loveci, el a fost capturat și apoi spânzurat la Sofia. Multe amănunte legate de personalitatea lui Vasil Levski, dar și despre evenimentele care au avut loc la Loveci în acea perioadă puteți afla dacă veți vizita Muzeul Vasil Levski din Loveci. Se află pe drumul îngust, pietruit, care urcă spre cetate.

"Lovech - History and modernity", mica broșură pe care am obținut-o de la Centrul de Informare Turistică de pe Podul acoperit menționează faptul că vizitatorii pot asista la spectacole de sunet și lumină, la concerte și la alte evenimente care se organizează în cetate. În cadrul Proiectului de dezvoltare a turismului în Loveci, în perioada 2007-2013 în cetate s-a amenajat o zonă acoperită destinată ceremoniilor. În perioada de vară, din mai și până în octombrie, un film numit "Despre fortăreața Loveci" este proiectat pe zidurile înalte. De asemenea, în biserica medievală, într-un cadru deosebit, se oficiază cununii și se fac fotografii de nuntă. Nu am avut norocul să asistăm la nici unul dintre aceste evenimente, dar am văzut în partea de vest a cetății, fundațiile vechilor biserici și crucea înaltă, din metal, care poate fi observată din orice colț al orașului din vale. De asemenea, am văzut rândurile de bănci de lemn pregătite pentru spectatori.

Am remarcat și dotările pentru iluminatul de noapte al cetății. Nici zidurile luminate n-am avut norocul să le vedem, dar mi-am închipuit că sunt asemănătoare celor de la Cetatea din Veliko Târnovo pe care le văzuserăm luminate cu altă ocazie.

La final, încă o remarcă. Încăperea dintre cele două porți de la intrare - o sală largă, înaltă, cu ziduri sobre, din piatră - este decorată cu două tablouri. Primul amintește de mișcarea de eliberare din anul 1187, iar cel de-al doilea marchează 830 de ani de la eveniment.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 03.11.18 15:16:45
Validat / Publicat: 03.11.18 16:36:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 3593 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Cetatea Hisarya - străjerul orașului Loveci.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[03.11.18 16:56:45]
»

@iulianic:

Start vot!

O cetate bine pastrata cum arata in poze si bine prezentata cu panouri explicative carevstrajuieste la linistea orasului Lovech.

Imi plac cetatile in general si fortificatiile si vizitam si noi destul de multe “ziduri”.

Citind diferite articole mai vechi pe AFA, am recitit astazi Fortul 13 si articolul pe care l-ati scris pe la inceputul anului despre “zidurile” care apara (u) Bucurestiul.

Ma bucur sa fi citit acest articol.

Felicitari!

Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
georgel
[05.11.18 11:38:08]
»

@iulianic: Sa mergeti seara, in lunile calduroase, prin parcul Kaya Bunar. Sunt o sumedenie de licurici care te inconjoara si creaza un spectacol frumos.

georgel
[06.11.18 23:46:31]
»

@iulianic: Imi cer scuze, parcul se numeste Bash Bunar! Kaya Bunar este cascada de langa Veliko

webmasterX
[06.08.22 21:01:39]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Hisarya» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Lovech și împrejurimile]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, georgel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Hissaria:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045922040939331 sec
    ecranul dvs: 1 x 1