GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Scheveningen, cea mai populară stațiune olandeză la Marea Nordului sărbătorește 200 de ani în 2018
Un val de căldură neobișnuit cu temperaturi extrem de ridicate a lovit Olanda în această vară, așa că astăzi mergem la mare, unde? la Scheveningen, unde termometrul arată chiar astăzi 36 de grade, e incredibil, eu am tăiat vacanța olandeză anuala de pe listă, e mai bine în România… am fost acolo vara trecută, pe răcoare.
Scheveningen e prima stațiune de vacanță olandeză de pe coasta Mării Nordului, vizitată anual de 9 milioane de turiști. Numele localității e dificil de pronunțat, mă pun olandezii mei să rostogolesc niște sunete din gât și se prăpădesc de râs, mă las păgubașă că nu-mi iese, eu sunt doar o, stranieri’’, nu se prinde accentul lor de mine sub nici o formă.
Se împlinesc 200 de ani de când antreprenorul Jacob Pronk a deschis prima casă a băilor în Scheveningen, o petrecere grozavă a demarat în ianuarie chiar pe plajă, cu obișnuita bălăceală colectivă în apele reci ale Mării Nordului. 10 000 de olandezi frumoși, sumar îmbrăcați cu bonete portocalii pe cap, au marcat cu chiote războinice și veselie începutul noului an conform traditiei începute în 1960... lumea i-a văzut și la televizor.
Eu am ajuns in statiune cu mașina familiei în 15minute, dintr-un capriciu de moment în plin sezon de vară, după o scurtă vizita la ambasada României din Haga... inițial am vrut să revăd Madurodam, dar ghiozdănelul dădea semne de foame pe la prânz... dăduse norocul pe capul meu, ploua bestial cu soare la 23 de grade, să nu credeti ca am scos la înaintare costumele de baie sexy și geanta de plajă... aveam poftă de puțin miros marin, o baie solară pentru bronz facial și una talpă de pantof lipită de nisip... pretenții modeste.
Scheveningen mentionat de arhive încă din secolul 13, e de fapt al optulea cartier al orașului Haga... eu zic că e o suburbie, ajungi acolo și cu tramvaiul 1 sau 9 de la gară, statia de oprire am văzut că e aproape de bulevard.
In ciuda renumelui international, stațiunea nu se ține de mine scai, să fie clar... are plaje, Pier, bulevard urbanizat, far, port, sat, magazine și terase, adrenalină pentru iubitorii sporturilor pe apă si desigur Holland Casino să arunci cu banii... am primit sărutul mării sălbatice pe fugă, fără să stau la vreun hotel, că dădeam faliment în buzunare... pusesem ochii pe bătrânul Kurhaus, devenit mare hotel de lux.
Privită pe harta olandeză Haga e singurul oraș ce întinde degetul spre mare, coasta ei are 11 km de plajă... vechiul meu clip cu Marea Nordului la Scheveningen era cam vechi.
Marea Nordului m-a primit cu valuri agitate, nu era ospitaliera, nu era nici țipenie de turist în apă, am pipăit-o cu un deget în compania unui pescăruș solitar care se dezmierda la soare.
Mă îndrept spre un șezlong de lemn la o terasă pe plajă sub nivelul bulevardului nou în așteptarea peștelui pe farfurie.
Savurez de la distanță spectacolul mării și digul lung care intră în mare... sunt cu ochii veseli pe câtiva turiști străini îmbrăcati în geacă... sus la nivelul bulevardului central e mare vânzoleală.
Scheveningen e un fost sat de pescari la marea Nordului cu origini scandinavice, lovit de furtuni și vânturi timp de secole până când locuitorii lui decid să construiască un port.
Localitatea devine cunoscută în 1653 datorită Bătăliei de la Scheveningen între englezi și olandezi.
In 1663 e realizat un drum spre Haga numit Scheveningsen... Acum nu știu cât de fericiti au fost pescarii să vadă ridicat pe o dună lângă mare un pavilion de lemn pentru băi, în jurul căruia va înflori treptat viitoarea stațiune balneară.
In 1885 mintea inventivă a olandezului ridică celebrul Kurhaus (spa) cu capital german, un hotel în stil baroc în jurul unei săli de concerte numită Kurzaal... Scheveningen devine perla Mării Nordului până la declanșarea primului război mondial.
Satul va atrage o serie de artisti, inclusiv pe pictorul Scolii de la Haga, Heindrick Willem Mesdag, a cărui panorama celebră circulară de 14 m înaltime și 120m lătime, păstrează imaginea satului Scheveningen de la 1881.
Membrii ai familiilor regale europene, olandezi și germani bogați petreceau verile la Scheveningen la celebrul hotel, în restul anului acesta devine gazdă pentru delegatii la conferințele de la Palatul Păcii din Haga.
Prin anii 1920 -1930 mari orchestre simfonice vor concerta la Kurzaal și în 1964 ajunge aici trupa de la Rolling Stones... declinul stațiunii începe după al doilea război mondial...
Elitele turistice preferă desigur statiunile franceze, italiene și spaniole, favorizate și de climă caldă. Revitalizarea urbanistică a statiunii începe după 1970, ea devine treptat un loc de relaxare pentru toate anotimpurile.
Hotelul numit astazi Grand Hotel Anrath Kurhaus va fi renovat în urma unei mari campanii populare, el și-a păstrat aerul de Belle Epoque... mie mi s-a părut ca e un fel de palat singular printre clădirile noi cu apartamente... foaierul lui poate fi vizitat.
Noul bulevard de la Scheveningen – metamorfoză complexă
In 2009 a fost lansat un proiect ambitios, Scheveningen World city at sea ‚’’ pentru a lărgi digul de protecție și bulevardul.
Noul bulevard a fost proiectat de către un urbanist spaniol. Eu l-am privit ca o metaforă modernă care face legătura în mod firesc între pământ, plaja de 3 km și mare... este scenic și oferă o rută de promenadă relaxantă de-a lungul plajei... gândul m-a dus la Promenade des Anglais.
Promenada pietonală cu vedere la Marea Nordului nu e chiar în linie dreaptă, ea are mișcări în valuri, legând Scheveningen Bad, Dorp (satul) și Haven (portul).
Nivelele lui separă mașinile, bicicletele și pietonii, am notat și niște trepte largi de acces care sunt pe gustul meu.
De-a lungul bulevardului paralel cu plaja sunt presărate atractii pe un fel de terasă-esplanadă, unde sunt expuse în aer liber și gratuit 23 de sculpturi caraghioase ale unui sculptor american Tom Otterness, ele fac parte din patrimoniul muzeului local de sculpturi al statiunii, care e mai încolo... detalii pe www.beeldenaanze. nl... 15 euro intrarea la muzeul sculpturilor contemporane.
Mă las prinsă vrei nu vrei de șuvoiul turistic uman... părinți, bunici, copii, foarte multi câini de rasă în lesele olandezilor.
Am intrat repede în mirajul artei contra cronometru... studiez câteva statui, intrigată de mărimea lor, sunt și personaje ale mării întinse pe, bulvard’’, toate așteaptă să fie imortalizate pe peliculă, dar nu prea am timp de descifrat simboluri.
Emblema bulevardului e, Mâncătorul de Heringi’’, o aluzie clară la Scheveningen, vechi centru olandez al industriei de hering.
Mi-a dat de furcă o statuie super ciudată, numită Uriașul care plânge..... parcă era gânditorul lui Rodin, dacă observati poza, să vă ganditi că uriașul plânge după atacul terorist din 9/11 septembrie din 2011 asupra turnurilor gemene de la World Trade Center din New York.
Stop cadru lung alături de un grup de copii care se joacă pe lângă Guliver, conceput cu cu niste picioroange extrem de lungi, culcat la sol... un liliputan vesel stă pe marginea unei pietre ținând mâinile marelui mâncător de heringi... sunt doar cateva exemple ale artei urbane contemporane... operele artistului american pot fi văzute în multe stații de metrou ale lumii.
Pentru iubitorii soarelui plaja centrala îngustă de 3 km, aflată chiar în fața bulevardului oferă un nisip fin și este foarte curată, ea este desigur atuul principal al statiunii.
Zona numită Noordstrand este aglomerată și este extrem de populară în sezonul de vârf, cealaltă zonă Zuiderstraand este mai liniștită, ea oferă o zonă specială de windsurfing si o plajă pentru nudisti.
Pe marginea plajei centrale unde mă aflu sunt instalate niște paviloane cu cluburi și restaurante care mi-au blocat parțial panorama spre mare, în timp ce defilam pe bulevard... popasul nostru final a fost la clubul Zanzibar, cu ochii spre mare si Pier.
Atracția principală pe soare, ploaie, vânt e noul Pier acoperit, un fel de pod de promenadă lungă, de peste 300 de metri, renovat din 2015.
El oferă un nou concept de shopping și păpică în interior, e chiar cool și la capătul lui era un fel de insulă, un turn cu trepte de 60 de m înăltime... dacă urci în el se văd dunele de nisip.
Vechiul dig din secolul 19 a fost distrus în timpul celui de-al doilea razboi mondial și reconstruit după 1960... eu desigur aveam în memorie imaginea veche, dinainte de modernizarea recentă.
Printre ultimele lui atracții e și un Ferris Wheel unic, cea mai mare roată peste mare din Europa pentru iubitorii de distracții si panorame... această roată are 40 de metri și 36 de gondele închise, în fiecare intră 6 turisti... distractia costă 7 euro pentru copilași și 9 euro pentru adulți, am urmărit spectacolul de la distanță pe gratis.
Pentru iubitorii de adrenalină există o platformă de bungy -jumping, cei curajosi sunt răsplătiti cu aplauze și fluierături care se aud până în stradă.
Pe esplanadă, langa hotelul Kurhaus se află unul din cele mai popularelocuri de atracții pentru copiii care ajung în lumea marină la Sea -Life cu peste 200 de specii marine – visitsealife.com/scheveningen/nl... părintii scot banu’ gras, taxa de intrare e de 14 euro, sau 11 euro dacă iei bilete on line.
Pe program scrie ca acest centru are 45 de acvarii cu animale ale marii si e deschis zilnic... dacă plouă și ai copiii cu tine, aici e locul perfect pentru a afla secretele mării.
Dacă sunteti atrași de shopping intrăm la Palace Promenade , unde e un mall dar și un punct de informare turistică la Ako-Shop... aici ne-am ciocnit de niște pirande de la noi modern îmbrăcate, care ieșeau cu sacoșele doldora de cumpărături.
In cursul anului stațiunea oferă o gamă bogată de evenimente, mentionez doar Festivalul artificiilor direct pe plajă în luna august sau cel mai mare Festivalul al Zmeelor din toată Olanda la finele lunii septembrie.
Scheveningen e o stațiune internațională care nu m-a fermecat în mod deosebit... am căscat politicos de dragul gazdelor, e prea eterogenă arhitectural, prea turistică și comercială după gustul meu în zona centrală... as fi fost mai încântată să mă urc pe o bicicletă si să fug spre dunele de nisip, în compania naturii... e o destinatie ideală pentru turiștii veniti la Amsterdam, care vor sa ia contact cu Marea Nordului, la o distanță de o oră de capitală, venind cu trenul... în 15 minute ajungi acolo cu tramvaiul.
 
Va rog atasati un video clip: youtube - Scheveningen by drone –The Hagues 30 oct. 2016
Trimis de mireille in 27.07.18 10:03:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Bună ziua.
Am plăcerea să scriu primul ecou, la 2 zile după data publicării. Ieri, noi doi am comunicat pe Facebook, azi pe AFA. Este bine.
Vă mulțumesc că prin reviewul și fotogrfiile dv. m-ați readus într-un loc foarte drag mie.
Pașii m-au purtat prin locurile fotografiate de dv. Am constatat noutăți la De Pier. Astfel, niveului 2 al pasarelei este protejat cu geamuri laterale, când am fost eu nu erau și am fost biciuit de vântul Mării Nordului.
Dv. ați ajuns din Haga, cu mașina, în cca. 15 minute, eu cu tramvaiul 1, după 8 stații dar am făcut o oprire și la Tribunalul Internațional de la Haga, acum Tribunalul Păcii.
Scrieți că ați pipăit cu un deget Marea Nordului. Eu am băgat doar mâna, dar din spate s-a întors un val și mi-a udat picioarele până sus de gelezne.
Am suvenir acasă un borcan cu nisip de pe plaja acelei mări. Este atipic. Nu conține spărturi din cochilii de scoici, este nisip pur 100%. Privindu-l, mă văd acolo. Mai am o modalitate de a fi prezent virtual acolo, intând pe Web Cams-Scheveningen și am imagini, în direct.
Ați prezentat și noutăți pentru mine. Când am fost eu acolo, nu era Roata Mare.
Mi-a plăcut foarte mult reviewul dv.
Să vă ajute bunul Dumnezeu să vă vindecați la mână ca să să vă simțiți bine și să ne mai scrieți reviewuri, marca Mireille.
Cu bine.
@Mihai18: multumesc pentru ecou si comentariu... ideea cu Scheveningen vine chiar de la dumneavoastră, după ce ati scris un articol anterior... am vrut doar să aduc unele completări și noutăți, deși eu nu mă topesc deloc după această statiune, prea turistică și comercială... m-au încantat doar poveștile în sculpturi amplasate pe noul bulevard... am și eu într-un bol de sticlă câteva scoici deosebite. Mă bucur că v-am trezit reverii nostalgice, Marea nordului are desigur frumusetea ei...
@mireille: mi-a placut statiunea dar sa stau doar o zi! Am facut o comparatie între Scheveringen si Ayia Napa-Cipru pe care am vizitat-o anul acesta. A câstigat Ayia Napa!
Calatorii de vis în continuare!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2022 Haga - orașul regal olandez — scris în 25.04.22 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 s'Gravenhage, Den Haag, Hagen, The Hague, Haga — scris în 31.08.19 de 1peia din ESCHWEILER - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Scurta 'evadare' la Haga — scris în 01.04.18 de anihbo din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Haga, orașul regal de lângă mare — scris în 06.03.18 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Relaxare intr-un oras superb! — scris în 14.07.16 de lucris din GERMANIA [ALTE LOCURI] - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Scheveningen (Haga) - stațiune maritimă la Marea Nordului — scris în 04.02.18 de Mihai18 din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 O zi în Haga — scris în 25.07.15 de Mihai18 din PLOIEşTI - RECOMANDĂ