GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Den Haag - oras intre modern si vechi
Deoarece copilul a reusit la facultatea de drept din Haga, am initiat o minivacanta de 4 zile, in Den Haag. Cu parere de rau, Amsterdamul l-am lasat pentru vacanta de primavara cand sper sa fie mai cald decat in aceasta perioada.
"Amsterdam este capitala oficială a Țărilor de Jos însă instituțiile fundamentale ale statului, Curtea supremă de justiție, guvernul și parlamentul își au sediul în Haga.
Linia de apărare fortificată din Amsterdam a fost înscrisă în anul 1996 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Termenul de Amsterdam provine din alăturarea cuvintelor dam (în neerlandeză însemnând baraj) și cuvântul Amstel (râu ce străbate orașul). Pe plan local, orașului i se mai zice și Mokum (oraș pe limba idiș).
Data exactă la care Amsterdam a primit drepturile de oraș este incertă, dar cel mai probabil este că episcopul de Utrecht Guy de Avesnes a fost cel care a conferit aceste drepturi în 1306.
Steagul orașului Amsterdam are trei cruci ale Sf. Andrei, plasate orizontal. Semnificația heraldică a crucilor este necunoscută, însă unii istorici sunt de părere că simbolizează cele trei calamități care au devastat orașul: ciuma, inundațiile și focul. "
Informatii preluate de pe site-ul ro.wikipedia.org/wiki/Amsterdam
"Oraşul Haga reprezintă fără îndoială un simbol al drepturilor omului şi al justiţiei internaţionale în general, există oraşe în Europa care se identifică cu istoria Uniunii Europene. Greutatea şi importanţa le este dată de instituţii importante care îşi au sediul aici sau de decizii care au fost luate de oficialii europeni în vederea bunului mers al principiilor de bază europene.
Haga este divizată din punct de vedere administrativ în opt districte, foarte apropiate, se circula cu trenul sau cu tramvaiul, care au ore fixe iar cel mai rentabil este sa cumparati OV CARD, si in functie de distanta se plateste. De la Schiphol la Den Haag (drumul dureaza 40 minute) un bilet costa 7,40 euro iar daca il cumparati de la ghiseu se mai plateste in plus 0,50 centi, (serviciul).
Haga este resedinta regala si guvernamentala a Olandei. Haga este sediul de facto al guvernului olandez, dar nu este capitala Olandei, rol desemnat prin constituție orasului Amsterdam".
Informatii preluate de pe site-ul ro.wikipedia.org/wiki/Haga
Mi-a plăcut Haga – e mai puţin “turistică”, cu zone verzi rezidenţiale, străzi cu multe galerii de artă şi o arhitectură modernă şi îndrăzneaţă, dar si arhitectura care te duce cu gandul la curtea regala. Străzile din centrul vechi sunt liniştite, nu te calci în picioare laolaltă cu sute de turişti porniţi la atac. Den Haag, este al treilea oraş mare din Olanda, deşi n-ai zice asta când te afli acolo, şi nu pentru că ar părea mic, ci pentru că este aerisit, sunt zone întinse de cartiere cu multă verdeaţă, sedii de ambasade, totul întinzându-se până hăt departe, la Marea Nordului, pe o suprafaţă de 100 km pătraţi. Curtea regală, parlamentul şi guvernul plus ambasadele toate au sediul în Haga, la umbră, departe de agitaţia nesfârşită din Amsterdam. Pentru ca am prostul obicei de a ma trezi extrem de matinal, in fiecare dimineata savuram cafeaua pe terasa privind sutele de biciclete ce rulau pe pistele exclusiv dedicate lor, incercand sa prind cat mai mult din spiritul locului si al oamenilor. o amestecatura extrem de eterogena de natii si culori, un respect manifestat de membrii societatii cu fieacare ocazie. Marea problema a bicicletelor este ca trebuie sa fii foarte atent cand mergi pe strada, ca te pot lovi si tu esti vinovat. Daca masinile opresc cand traversezi strada... bicicletele au intaietate. Imi place sa ma plimb pe strazi, sa vad si sa observ oamenii, sa le cunosc cultura, moda, gandirea, sa vad unde mananca, unde isi fac cumparaturile, cum merg, cum traiesc, cum isi pastreaza habitatul, cat de mult ii acorda respectul cuvenit. Prefer sa imi obosesc picioarele pe strazi si sa simt pulsul orasului decat sa intru intr-un muzeu sa ma uit la tablouri sau statui.
Cu toate ca vremea nu a fost deloc prietenoasa, 5 grade, am dat o fuga la Marea Nordului, se ajunge cu tramvaiul 9, il luati chiar din centru si coborati la Scheveningen. Cum am ajuns dupa-amiaza destul de tarziu, am gasit o plaja lunga si dantelata in ceata iar cerul îşi luase deja nuanţe de indigo si înserarea era foarte aproape. Merita sa mergeti pana acolo chiar daca este ceata sau vant. Pentru mine marea a fost si va fi mereu a doua dragoste.
Ne-am cazat la Hotel Wahto, Wagenstraat 127-129, Centrum Den Haag, deoarece era foarte aproape de locuinta copilului. Un hotel chinezesc, care te intampina cu mirosuri specific chiar de la intrare. Micul dejun a fost buffet suedez, pot spune ok. Ce a lasat de dorit a fost incalzirea, sau am fost noi prea frigurosi dupa plimbari.
Recomand Haga cu placere, dar cred ca perioada cea mai optima este sezonul de vara. Este un oras scump pentru cumparaturi, dar un oras frumos.
Trimis de irinagh in 30.11.11 20:41:24
- A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinagh); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@irinagh, pe viitor n-ar fi rau sa desparti recomandarile de cazare de cele referitoare la zona vizitata.
S-ar obtine astfel o structurare mai buna a informatiei - despre cazare si despre zona/imprejurimi (cine cauta doar info despre cazare o gaseste mai eficient) si, nu in ultimul rand, notele acordate ar reflecta mai bine recomandarile despre cele doua "obiective" distincte (se intampla cateodata sa stai intr-un hotel pe care nu doresti sa-l recomanzi, dar zona sau orasul in sine ar merita cu totul alte note - sau viceversa).
O sesizare primita recent ne indica faptul ca prima parte a reviewului a fost preluata de pe site-ul wikipedia.
@irinagh, esti user cu vechime, ar trebui sa stii ca "Folosirea unor informatii obtinute prin documentare din terte surse (carti, brosuri, pliante, internet) este permisa doar cu conditia ca textele in cauza sa fie distinct delimitate (prin ghilimele, formatare diferita etc) iar sursa informatiei sa fie explicit mentionata in review". Regulament AmFostAcolo
Am delimitat noi informatiile respective in text, trecand si sursa.
Au fost retrase punctele standard acordate reviewului precum si voturile exprimate pana in acest moment. Acestea din urma pot fi insa refacute simbolic, votand +/- 1pc.
Mutat, la reorganizare, in rubrica "Descopera Haga" (deja existenta pe site)
@webmaster15: Va multumesc, pentru delimitari iar referitor la hotel, acesta este. Mi-am insusit criticile nu se va mai intampla.
@irinagh: ba de repetat, poti sa o faci, cu conditia sa delimitezi tu insati partile copiate si sa specifici sursa (link-ul). Nu de alta, dar asa cere regulamentul nostru.
@irinagh - Mie mi-a plăcut reviewul. @ irinagh, chiar ai avut dreptate in destule privințe. Să le luam pe rând. Cu privire la animatia sau „aglomerația” de pe străzi. Eu am fost in Haga in luna iulie 2012, doar pentru o zi. De fapt, eram in Amsterdam pentru 5 zile și una din acestea am alocat-o orașului Haga. Am ajuns cu trenul in jurul orei 9,30 și de la gara până in centru, pe jos, am făcut cca. 15 minute, apoi am mai mers tot pe jos, până la guvern. Eram cu soția și am rams uimiți. Strazile și centrul erau goale, cum este la noi in România pe 1 ianuarie până in prânz. Rar apărea câte un trecător. Despre temperatură iarăși aveți dreptate. Când vorbeam, ne iesea abur din gură și eram în plină vară Un sfat pentru cei care vor merge acolo. Îmbrăcați-vă gros, ca acolo este frig. Noi am fost la Scheveningen (cum este stațiunea Mamaia la noi). Credeți-mă, nimeni nu făcea baie, nici măcar plajă. Ne-a placut De Pier, o pasarelă lunga de cca. 300 m. în Marea Nordului și la capat, in stanga este un restaurant iar in dreapta un turn pentru lansare cu coarda elastică. Este păcat să nu fie văzută. Dv. recomandați sezonul de vară. Vă spun eu, tot frig este și vara. Eram îmbrăcați ca în luna noiembrie. Am multe fotografii de acolo. Pentru cei care vor merge la Haga, circulând cu tramvaiul 1, să nu rateze Curtea Internațională de Justiție, care este cu 2 stații de tramvai înainte de stația de coborâre la Cazinoul din Scheveningen. Numai in luna iulie se poate vizita si cu programare. Poate voi scrie și un review Orașul este frumos, si ași reveni cu placere, chiar dacă este frig.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2022 Haga - orașul regal olandez — scris în 25.04.22 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 s'Gravenhage, Den Haag, Hagen, The Hague, Haga — scris în 31.08.19 de 1peia din ESCHWEILER - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Scurta 'evadare' la Haga — scris în 01.04.18 de anihbo din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Scheveningen, cea mai populară stațiune olandeză la Marea Nordului sărbătorește 200 de ani în 2018 — scris în 27.07.18 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Haga, orașul regal de lângă mare — scris în 06.03.18 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Relaxare intr-un oras superb! — scris în 14.07.16 de lucris din GERMANIA [ALTE LOCURI] - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Scheveningen (Haga) - stațiune maritimă la Marea Nordului — scris în 04.02.18 de Mihai18 din PLOIEşTI - RECOMANDĂ