GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Göteborg - O plimbarica pe o ploicica in trend suedez
(Circuit Tarile Nordice)
Situat in provincia Vastergotland, pe coasta sud-vestica a Suediei, Göteborg este al doilea oras ca marime al tarii, dupa Stockholm. Se intinde de-a lungul stramtorii Kattegat, scaldata de Marea Nordului. In zona metropolitana este condensata cea mai multa populatie, transformandu-l in cel mai mare oras, dupa capitala suedeza. Totodata, Göteborg este cel mai mare centru universitar din Scandinavia, avand Universitatea din Göteborg, unde invata aprox. 80 mii de studenti. Orasul Göteborg sau Gothenburg (“iotebori” cum ii zic suedezii) este si un important centru industrial, detinand uzinele de automobile Volvo si Astra-Zeneca, marele producator de produse farmaceutice. Orasul este pozitionat intr-un peisaj idilic, printre stanci impadurite si intinderi mari de ape, ce alterneaza cu spatii largi locuite, unde raul Gota Alu se varsa in Golful Kattegat. Golful reprezinta cadrul ideal pentru dezvoltarea unui port generos la Marea Nordului, astfel ca orasul Göteborg se mandreste cu cel mai mare si important port din tarile nordice.
Am ajuns la Göteborg pe o ploicica sacaitoare, specifica zonei scandinave. Dar acest fapt nu a reusit deloc sa ma atace la marea curiozitate si placere de a vedea orasul in plimbarica noastra atat cu autocarul cat si perpedes. Am descoperit un oras interesant, plin de atractii turistice, un oras curat si linistit. Canalele de apa ce patrund temeinic prin oras, podurile peste care am trecut, strazile generoase, largi, cotropite de masini, tramvaie si autobuze care circulau calm, fara ambuteiaje, nici chiar in centrul orasului, cladirile bine intretinute, multe dintre ele pastrandu-si tenta autentica a sec. 18-19, m-au facut sa indragesc acest oras. De asemenea, cu usurinta am observat ca orasul este impanzit de piste pentru biciclisti. Suedezii, ca si norvegienii, danezii sau olandezii, sunt foarte sensibili la aceasta impartire teritoriala; fiecare cu bucatica lui de drum! Trotuarul este al pietonilor, pistele de biciclete sunt ale biciclistilor iar strazile sunt ale soferilor. Daca nu respecti aceste reguli, vei fi ars la buzunare prin amenzi usturatoare. Poti folosi bicicleta in tot orasul aproape fara niciun fel de problema, fiind foarte multe locuri unde o poti parca in siguranta. Deh, acolo traiesc totusi niste oameni cu un inalt grad de civilizatie!!! Lasati la noi, oriunde, o bicla nesupravegheata cateva ore si vedeti ce se intampla. Poate aveti surpriza placuta sa o gasiti tot acolo…sau poate nu! In Góteborg, dintr-un anumit punct de vedere ca si peisaj natural, cu canale si vaporase de croaziera, m-am simtit ca in Amsterdam doar ca orasul suedez este mult mai linistit si mult restrans fata de capitala olandeza…bineinteles, printre altele.
Din cat am reusit sa vad in aceasta scurta vizita, Göteborg este un oras cu multe spatii verzi, cu parcuri si locuri de recreere. De ex. Parcul de distractii Liseberg constituie o mare atractie turistica a orasului. Pentru doritorii de senzatii tari, aici exista un montagne russe mare, o roata panoramica si multe alte nebunii de gen, care iti pot ridica adrenalina pana-n varful parului. Turistii mai “cuminti” pot inchiria canoe sau barci pentru o extraordinara explorare a imprejurimilor pe intinderea lacurilor inconjurate de stanci si paduri.
Prima oprire am facut-o in imediata apropiere a portului, pentru a vedea pe exterior marele Centru Maritim, ce detine o cladire a carei arhitectura post-modernista mi-a amintit de jocul Lego. Cladirea Utkiken se gaseste in apropierea centrului nou al orasului, pe Lilla Bommen Torg 1. Datorita formei sale mai ciudate si a inaltimii apreciabile (are 83 m si 23 de etaje, fiind considerat un bloc de zgarie nori), cladirea mai este cunoscuta si sub denumirea de The Lipstick (Rujul), Casa Lego sau Vattenstandet. Cu toate acestea, denumirea oficiala este cladirea Lilla Bommen, dupa numele strazii pe care este construita. Aici functioneaza sedii de birouri si diverse spatii comerciale. Interesanta cladire se poate vizita platind un bilet care costa in jur de 20 coroane suedeze. Din nefericire, in programul nostru turistic am avut alte locuri de vizitat in ploiosul Göteborg din acea zi...
O scurta incursiune in portul Saltholmen, situat in partea de vest a orasului, mi-a dezvaluit o lume buna, concretizata in multe barci, vaporase si iahturi splendide, o adevarata expozitie de gen, care isi pastreaza motivele arhitecturii suedeze traditionale dar care tin si pasul in trendul prezentului. Din port se pot inchiria ambarcatiuni pentru a merge pe insulitele stancoase din apropierea orasului, situate in Marea Nordului. Trebuie sa fie extraordinar, nu-i asa?! …
La o aruncatura de bat de port, am intalnit cladirea noua, cu o arhitectura extrem de moderna a Operei din Göteborg. A fost proiectata si realizata astfel incat sa semene cu un vapor, in semn de omagiu adus patrimoniului maritim al orasului Göteborg. Mi-a placut mult Opera. Mi-as fi dorit sa o pot vizita si pe interior si chiar sa vad acolo un spectacol. Imi inchipui cum poate fi…
Destul de repede am ajuns intr-o piateta, ce reprezinta de fapt Centrul Istoric Gustaf Adolfs Torg, tradus Piata Gustaf Adolf. Initial s-a numit Piata Principala sau Piata Mare (Stortorget) pana in 1854, cand aici a fost ridicata statuia fondatorului orasului, regele Gustafus Adolfus. In scuarul larg am admirat Radhuset – primaria orasului si alaturi se intinde cladirea Bursei de Valori. Bineinteles ca in mijlocul pietii se inalta monumentul lui Gustaf Adolf.
Plimbarea noastra a continuat spre inima orasului asediat de ploicica mocaneasca. Am facut un popas in Piata Freskekorka, cel mai fierbinte loc de intalnire pentru locuitori si o atractie turistica deosebita pentru vizitatori. Piata dateaza din sec. 17 si reprezinta centrul monumentelor istorice din Göteborg. Piata Freskekorka se intinde mult de-a lungul bulevardului central Kungsportsavenyn. De-o parte si de alta am putut admira cladiri cu arhitecturi care mai de care mai frumoase. Nu cred ca as fi reusit sa fac o clasificare obiectiva a lor. De asemenea, aici se gasesc si cele mai luxoase hoteluri, o pleiada intreaga de restaurante si terase, cafenele si pub-uri. Cel mai mare club din oras se afla in mijlocul pietii, langa restaurantele si pizzeriile din zona. Printre picurii de ploaie, din loc in loc am vazut stralucind vitrinele elegante ale magazinelor de mari fite. Foarte aproape de centru se gaseste cel mai mare mall, Nordstand, aflat langa Gara Centrala. Acolo va puteti pierde cateva ore bune facand cea mai de succes terapie: cea prin …shopping! Aviz in special pentru doamne! :) In imediata apropiere a pietii am intalnit Catedrala si Muzeul de Arta Contemporana.
In fata Pietii Freskekorka se inalta Catedrala din Goteborg. Reprezinta cel mai mare monument religios ortodox din intreaga regiune. Biserica a fost ridicata prin sec. 6, dupa schitele unor arhitecti suedezi si finlandezi. Cladirea este impresionanta, toata fiind construita din piatra si se ridica pe 3 nivele. Are un turn inalt si patratos, decorat pe toate fetele cu un ceas cu cifre romane. Turnul se termina cu o cupola verde, cu model specific nordic. Nu am avut timpul necesar pentru a o vizita in interior dar am aflat ca gazduieste vitralii si coloane romane, ca si alte opere valoroase cum sunt: icoana Sf. Fecioare Maria si icoana lui Isus Christos si 3 altare: unul principal care infatiseaza statuia de marmura a Sfantului Nicolae si doua altare secundare, care ii reprezinta pe Arhanghelii Mihail si Gavril. Imi doresc nespus ca la o vizita viitoare sa reusesc sa poposesc mai mult in Göteborg pentru a vedea catedrala pe indelete.
La capatul intinsului bulevard am zarit cladirea masiva a celui mai mare muzeu de arta din Suedia, Muzeul de Arta Contemporana, aflat langa raul Gota. Muzeul a fost construit prin anii ’23 ai secolului trecut, dupa planul unui arhitect suedez, in stil neo-clasic nordic, cu fatada decorata in caramida maro. Muzeul este cunoscut pe plan mondial pentru ca detine niste colectii deosebite de arta nordica, ale artistilor plastici din sec. 19. Este deschis publicului in fiecare zi, de la orele 9-20. O data pe an cand se organizeaza Noaptea Muzeelor, intrarea este free. In rest, biletul costa in jur de 100 coroane suedeze, copiii mici avand gratuitate.
Plimbarea pe jos a fost o adevarata gura de aer improspatat de la ploaia care, spre norocul nostru a facut o scurta pauza. Astfel am reusit sa simtim pe deplin bucuria de a calatori intr-un oras suedez special, viu colorat si stralucitor, in pofida peisajului gri al vremii. In drum am intalnit oameni calmi si zambitori, un grup de tineri imbracati in miez de vara in Santa Claus! :) Cine stie ce treburi aveau ei. Altii, cu pancarde in maini, pichetau pasnic in fata intrarii intr-un parc…Ei stiau de ce. Oricum, tablourile absolut originale marca Goteborg–Sweden, cu “Craciuneii” suedezi si cu “manifestantii” total nonviolenti ne-au incantat deopotriva pe mine si pe fiica mea. La pas am reusit sa privesc mai atent cladirile cu aspect elegant si sobru, impecabile, ce multe dintre ele au la parter restaurante si baruri chic sau cu iz traditionalist. Jardinierele cu flori asezate atat de frumos si firesc, mai peste tot, inclusiv de-a lungul podurilor, imprima orasului un aspect de anotimp vesnic surazator si cald. Am privit vaporasele de croaziera stationand cuminti pe canale, la mal, datorita timpului nefavorabil. Ce-am fi “zburdat” si noi intr-o croaziera cu un vaporas pe apele din Göteborg!!! Chiar si vreme buna sa fi avut, timpul nu ne-ar fi permis…
Regrupati si plecati deja, la iesirea din centrul vechi al orasului, din autocar am reusit sa arunc o privire spre o cladire cu o arhitectura cu totul aparte. Este vorba de Biserica Oscar Fredrik, unul dintre cele mai frumoase lacasuri sfinte din zona. A fost cladita spre sfarsitul sec. 19 in stil neo-gotic, cu influente gotic-nordice. Numele bisericii a fost dat in onoarea regelui suedez din acea perioada, regele Oscar al-II-lea al Suediei. Mi-a placut foarte mult arhitectura distincta a acestei biserici, vazuta chiar si de la distanta. Ies clar in evidenta cele 4 turnulete, situate pe colturi si mai ales inaltul turn-clopotnita, ca si fatada care este toata din caramida rosie. Alura acestei biserici mi-a amintit foarte mult de stilul arhitectural al catedralelor europene vazute de mine pana atunci.
Ce sa va mai scriu despre orasul Göteborg? Ghidul ne-a mai spus ca orasul se mandreste cu o Gradina Botanica de exceptie, fiind una dintre cele mai mari si importante din lume. Slottsskogen este un parc-rezervatie naturala, situat in apropiere de centrul orasului. Se intinde pe sute de ha si cuprinde, pe langa un parc normal, cu toate dotarile sale, locuri de agrement, de relaxare, un teren de mini-golf, locuri pentru facut gratare, terenuri de sport, etc. si o impresionanta Gradina Zoologica. Aici se pot admira animale specifice regiunii nordice, precum: reni, pinguini, foci, caprioare, etc.
Un alt loc interesant si foarte cautat din Göteborg este si Haga, o zona veche a orasului care pastreaza motivele arhitecturii suedeze, cu case traditionale din lemn si stradute inguste si pietruite. Trebuie sa fie tare frumos sa te plimbi pe acolo!
Göteborg se poate lauda si cu Muzeul Volvo, situat la periferia orasului. Este locul ideal pentru pasionatii de automobile. Muzeul Radioului si Muzeul Naval sunt alte atractii turistice ce merita, zic eu, atentia turistilor. Muzeul orasului Göteborg detine exponate care acopera istoria orasului din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre. Muzeul de Istorie Naturala este cel mai vechi muzeu din oras si in interiorul sau se poate admira o balena albastra impaiata. Brrr!!!
Concluzia vizitei mele din Göteborg: orasul este extrem de placut, linistit, foarte curat si bine ingrijit. Centrul se poate parcurge la pas cu usurinta. Intre timp va puteti bucura de toate darurile minunate pe care orasul le ofera vizitatorului, care apar din orice loc, din orice coltisor. Va puteti bucura, de asemenea, de peisajul de poveste naturala in care este asezat orasul. Intregul tablou captiveaza si lasa calatorului o amintire placuta. Noua ne-a lasat! In opinia mea, Göteborg merita vizitat cel putin 2 zile, pentru a-l gusta pe deplin, inclusiv cu vizite la muzee si plimbari prin parcuri atat in oras cat si prin imprejurimi. Orasul merita cunoscut si pe ape, plecand intr-o croaziera pe canale. Sau in port va puteti rasfata cu o vizita pe un vapor istoric, replica unei nave cu panze care dateaza din sec. 17. Chiar daca veti plati cam mult, eu cred ca merita “rasfatul”. Nu credeti? Eu sunt convinsa! :)
Va multumesc pentru ca m-ati citit si sper ca impresiile mele sa va fie cat mai de folos.
Vacante de vis oriunde si oricand!
(Articol scris si publicat initial pe blogul personal de calatorii)
Trimis de ileanaxperta* in 23.03.15 20:05:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Felicitări pentru articol!
Pentru timpul scurt de care aţi dispus aţi reuşit să vedeţi şi să vă plimbaţi prin destule locuri din oraş.
Pozele sunt frumoase iar arhitectura clădirilor oraşului este deosebită.
Păcat că nu aţi reuşit să vizitaţi, măcar câteva, din obiectivele pe lângă care aţi trecut.
Vă doresc o seară deosebită şi vacanţe plăcute!
Mutat în rubrica "Descoperă Goteborg, GOTEBORG" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2016 Goteborg - #8. Catedrala din Goteborg — scris în 19.01.17 de Utube din ARAD - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Goteborg - #7. Nordstan Mall — scris în 25.12.16 de Utube din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Goteborg - #11. Turul oraşului pe canale — scris în 17.02.17 de Utube din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Goteborg - #10. Grădina Botanică — scris în 01.02.17 de Utube din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Goteborg - #9. Muzeul de istorie a naturii — scris în 27.01.17 de Utube din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Goteborg - #6. Muzeul oraşului - Stadsmuseet — scris în 14.12.16 de Utube din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Goteborg - #5. Muzeul Rohsska — scris în 26.10.16 de Utube din ARAD - RECOMANDĂ