ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.10.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Kotor - fiordul europei de est

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa vizita de la mounsoleul lui Peter II Njegos de la Lovcen am coborat spre Kotor. De pe serpentinele se vede o priveliste splendida cu singurul fiord din estul europei, adica cu fiordul Kotor si golful Kotor. Drumul de la Lovcen spre Kotor este foarte abrubt cu vreo 28 de curbe la 180 grade (sunt numerotate la fiecare curba). Am ajuns in Kotor, aici orasul era supraaglomerat, am mers bara la bara spre centrul orasului, stiam din review-ul domnului Marian Preda ca langa supermarketul Kamelia este o parcare. Am urmarit pancardele care te indrumau spre supermarket si imediat si parcarea. Am parcat, (2 euro ora), si am pornit sa vizitam stari gradul Kotor care se afla chiar langa parcare.

Un pic de istorie

Istoria orasului Kotor incepe inca din antichitate. Arheologi au confirmat ca primi colonisti in Kotor au fost grecii intre secolele VII si III i. e. n., au urmat iliri si apoi romanii care au ramas in zona pana in secolul V cand orasul a fost distrus de catre vizigoti, apoi a trecut sub conducerea imperiului Bizantin care l-au refacut. Dupa anul 1370 orasul a trecut sub conducerea venetienilor ramanand sub protectia acestora pana in anul 1797 cand a trecut sub stapanirea Austriei. A urmat pe rand Rusia, Franta si iar Austria. In 1918 Kotorul a devenit parte a Yugoslaviei iar din 2006 parte a Muntenegrului. Gata cu istoria orasului.

Orasul vechi (old town, stari grad) face parte din Patrimoniul Mondial Unesco si are o forma aproximativ triunghiulara. Latura dinspre golf si cea dinspre raul Skurda sunt puternic fortificate, a treia latura este formata dintr-un zid care serpuieste peste stancile muntelui (o versiune scurta a Marelui zid Chinezesc). Intrarea in orasul vechi se poate face pe una din cele trei porti ale cetatii – 1. Poarta mare sau Poarta principala se afla pe partea cu golful : 2- Poarta de nord care este peste raul Skurda : si Poarta 3 care este pe partea de sud a cetatii.

Noi am intrat pe Poarta principala. In afara cetatii langa Poarta principala se afla un centru de informare turistica de unde turisti pot achizitiona (gratuit) harta cetatii. Am patruns in curtea, chiar in fata noastra observam Turnul cu ceas – monument ce dateaza din secolul VIII. La inceput turnul nu avea si cesul, ceasul a fost adauguat in anul 1810. In urma cutremurului din 1979 turnul s-a inclinat. In stanga turnului cu ceas se afla Palatul Ducal – palat care dateaza din secolul VII. Continuam vizita prin acesta cetate umblam pe stradute inguste, vizitam un numar mare de monumente ale arhitecturii medievale, catedrale, biserici, palate, muzee, piete mai mari si mai mici.

Ce am mai vizitat in cetate :

Catedrala sfantul Trifon (Sveti Tripun) – Prima biserica a fost construita in anul 809 (adica inainte de scindarea dintre catolici si ortodoxi) de catre Andrea Seracenis care a cumparat moastele sfantului Trifon de la un negustor venetian care le-a adus de la Constantinopol. Actula biserica a fost construita in anul 1166 peste ruinele biserici din 809 care a fost distrusa de invadatori si cutremure. Initial biserica avea doar un turn, in urma unui cutremur care a avut loc anul 1667 acesta s-a daramat, impreuna cu o parte a fatadei, la reconstruire s-a hotarat construirea unui al doilea turn, turnurile fiind conectate intre ele print-un pridvor. In biserica se gasesc moastele sfantului Trifon. Tot in biserica se gaseste si mormantul primului ctitor Andrea Seracenis si al sotiei acestuia. Catedrala a fost complet restaurata dupa cutremurul din anul 1979. In anul 2009 cand s-a inplinit 1200 de ani de la constructia primei biserici pe cele doua turnuri al catedralei s-au lipit urmatoarele numere: pe cel din stanga 809 iar pe cel din dreapta 2009. La ceremonia din 2009 a participat si Papa Benedicth. Catedrala Sfantul Trifon este o catedrala romano-Catolica.

Biserica Sfantul Luca (Sveti Luka) – a fost construita in anul 1195 ca si biserica catolica, dar in anul 1657 autoritatile venetiene au hotarat sa o transforme intr-una ortodoxa, astfel biserica are astazi doua altare, unul ortodox si unul catolic.

Biserica Sfantul Nicolae (Sveti Nikole) – este catedrala ortodoxa din Kotor si dateza din anul 1909. Pe fatada ei este arborat drapelul Serbiei... In interiorul ei gasim o bogata colectie de icoane.

Biserica Sfanta Maria (Sveta Marija) – biserica a fost consrtuita in secolul XIII si este o biserica ortodoxa.

Biserica Sfanta Klaire (Sveta Klaire) – este o biserica franciscana si contine mai multe manuscrise vechi si carti tiparite in secolul XV.

Palatul Drogo – este situat langa catedrala Sfantul Trifon. Dateaza din secolul XIV. In urma cutremurului din 1667 o parte din palat a fost distrusa si apoi reconstruita. Astazi palatul adaposteste Institutul regional de protejare a monumentelor culturale.

Palatul Pima – construit in stil baroc in secolul XVII. Deasupra porti se afla stema familiei Pima sustinuta de doi ingeri.

Palatul Bizantin –construit in secolul XVII este situat in partea de sud a cetatii.

Muzeul Maritim – gazduit de Palatul Grgurin. Programul de vizitare a muzeului este de luni-sambata 8 -20 iar duminica 9-13. Pretul de intrare este de 4 euro. In muzeu se gasesc portrete ale unor capitani celebri, modele de barci vechi, a unor barci cu vele, instrumente de navigatie, arme, uniforme vechi, fotografi vechi, tablouri.

Tot in interiorul cetatii se afla si Teatrul lui Napoleon.

Sus pe zidurile cetatii se afla o biserica (nu stiu cum se numeste) si o fortareata. – nu am fost la ele.

Dupa ce am vizitat cetatea, a urmat o plimbare prin portul Kotor. Aicea era ancorat un superb vas de croaziera. In larg se vedeau mai multe vapoare care asteptau sa acosteze in port.

In drumul nostru spre Dubrovnik (vezi review) am trecut prin celebrul sat Perast, si chiar daca acesta trecere a fost intr-alta zi, in descriu acum.

Perast – se afla la aproximativ 10 kilometri de Kotor. Perast este cu siguranta unul dintre cele mai frumoase locuri din golful Kotor. Perast este un vechi sat pescaresc unde bogatii vremurilor apuse aveu resedintele. In Perast se gasesc o multime de palate vechi, mai exista astazi 16 palate conservate printre care Palatul Baroc Bujovic, palatul Bronza, Mazarovic, Matinovic etc. Tot in Perast este o biserica veche. Dar cel mai cunoscut tablou cu Perastul este cu cele doua insule aflate in golf, adica insula Sveti Djordje (Sfantul Gheorghe) si insula Gospa OD Skrpjela in engleza Our Lady of Rocks (in romana insula Maici Domnului de pe stanca).

Insula Sveti Djordje este o insula naturala. Pe insula se gaseste biserica cu acelas nume. Mai este denumita si insula „Capitanului mort” deoarece o legenda spune ca un soldat francez a tras cu tunul asupra Perastului si din gresala a distrus casa iubitei lui si a omorato pe acesta.

Insula Gospa OD Skrpjela este o insula artificiala aflata la aproximativ 100 metri de insula Sfantul Gheorghe. Insula a fost construita de pescarii din zona. O legenda spune ca in urma unui naufragiu niste pescari au gasit pe stanca o icoana cu Maica Domnului si au promis ca daca scapa din naufragiu vor construi o biserica aici, asfel ei au construit biserica de pe insula in anul 1630 cu pietre aduse de pe mal. O lata legenda spune ca este bine ca toti vizitatorii insulei sa aduca cate o piatra cand viziteaza insula.

Cam atat despre Kotor si Perast.

Web master va rog urmatoarea ilustratie muzicala :

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 21.10.15 11:08:45
Validat / Publicat: 21.10.15 14:12:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNTENEGRU.

VIZUALIZĂRI: 5655 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 orasul Kotor -Muntenegru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[21.10.15 17:25:57]
»

@zlatna - Excelent review si excelente poze!

Am vizitat și eu zona în 2011 când am fost cu mașina proprie în Muntenegru. Am coborât pe același traseu de la Mausoleul Lovcen la Kotor dar ploua și era ceață, așa că nu am văzut mai nimic. Drum foarte îngust, trebuia să aștepți dacă te întâlneai din sens invers cu altă mașină. Are 25 de curbe.

Mi-am adus aminte de drumul spre Masca din Tenerife, tot îngust, în pantă mare și cu serpentine la 180 de grade, ac de păr.

zlatnaAUTOR REVIEW
[21.10.15 18:24:38]
»

@mprofeanu - Multumesc pentru aprecieri

webmaster
[21.10.15 19:38:04]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

zlatnaAUTOR REVIEW
[18.11.15 20:30:02]
»

@mprofeanu - Data trecuta v-am raspuns in fuga. Revin acum si va multumesc inca odata pentru vizita si pentru votul acoradt. Cum am scris in articolul despre Cetinje si Lovcen si noi am prins nori pe traseu, iar de sus de la mausoleu nu am vazut absolut nimic din superbul peisaj (am vazut acasa pe youtube peisajul). Pe acest raseu m-am intalnit chiar cu un autocar si atunci a trebuit sa merg mai mult in spate. In Tenerife nu am fost, desi mi-ar placea. Poate pe viitor.

Va doresc concedii placute.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Golful Kotor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045138120651245 sec
    ecranul dvs: 1 x 1