ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2015
DURATA: 4 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Palazzo Vecchio, Florența

    TIPĂREȘTE

    Biserici și palate. Asta este Florența! Valori spirituale lăsate moștenire lumii, deschizătoare de drumuri în artă și afaceri, politică și administrație. În artă: Renașterea. În afaceri: băncile de credit. În politică: inegalabilul Machiavelli. În administrație: Republica. O istorie zbuciumată, cu denunțuri, conflicte, lupte, conspirații, alungări și reveniri, dar Florența rămâne totuși peste veacuri Orașul Florilor, a Crinilor, o perlă din ”corola de minuni a lumii”. Vizitați Florența și veți înțelege lumea!

    Palazzo Vecchio este inima orașului.

    L-am vizitat la a doua mea călătorie, în martie 2015. Nu mai rețin amănunte gen orar, bilet de intrare care oricum nu mai sunt de actualitate.

    Exteriorul este sobru. O clădire pătrățoasă, înaltă, cărămizie, impunătoare, solemnă, aflată în Piazza Signoriei, ”braț la braț” cu Loggia dei Lanzi, amândouă martore la toate marile evenimente ale orașului.

    A fost ridicat pe o structură mai veche, de, și pentru Signoria, guvernul medieval al orașului, format prin sec. al XV-lea, din reprezentanții breslelor, opt la număr și al nouălea juristul. Aceștia luau decizii, știau ce vor, își cunoșteau interesul, iar sediul era aici, în Palatul Signoriei. În vâltoarea anilor și a evenimentelor, Familia Medici s-a instalat în vastele încăperi, numindu-l Palazzo Ducale, dar după plecarea lor, i s-a spus Palazzo Vecchio și numele așa i-a rămas.

    La ora actuală aici funcționează Primăria orașului, dar în mare parte este deschis ca muzeu, datorită imensului patrimoniu cu care este înzestrat.

    Urc scările edificiului ridicat de arhitectul Catedralei Santa Maria del Fiore, clădit din piatră, cu ferestre mici, fațada terminată cu creneluri și un turn amplasat asimetric, parcă în concordanță cu vremurile trecute, când bune, când rele.

    Prima încăpere este de fapt o curte interioară pătrată, un spațiu liber cu bolți laterale susținute de puternice coloane superb decorate cu stucaturi, ale căror modele nu sunt două la fel. Am fotografiat fiecare stâlp în parte, dar și fântâna din bronz cu acel ”Geniu înaripat ținând un pește”, copie a operei lui Verrocchio, care se află în muzeu.

    Mă pierd în mulțimea de vizitatori, într-un dute/vino neîncetat. Nu lipsesc asiaticii, acei ”inundă lume”, echipați cu tot ce înseamnă turism, inclusiv copii mici în cârcă.

    Traseul impus pentru vizitare urcă direct la etajul II, acolo unde se găsește frumoasa Sală a Crinilor cu o mare frescă de la 1485, sală ce găzduiește și originalul lucrării lui Donatello, ”Judith și Holoferne”, statuia din bronz, cea așezată inițial în Loggia dei Lanzi (vezi impresii) Salonul, ornat cu flori de crini în auriu și albastru, este decorat cu blazoane florentine, are uși superbe și tavanul casetat cu panouri aurite. O bijuterie!

    Sala Audiențelor, sau Cancelaria, alăturată Crinilor are un superb plafon aurit, sculptat în sec. al XV-lea, asemenea și Capela Signoriei, adică a reprezentanților breslelor. O lumină bună ne permite a fotografia frumosul tavan, cea mai veche piesă din întreg palatul. Aici își avea biroul, vestitul Machiavelli, creatorul politicii moderne.

    Apartamentele Eleonorei de Toledo, soția marelui Duce Cosimo I de Medici ocupă 5-6 încăperi, foste ale administrației orașului, dar renovate, decorate și apoi ocupate de ea. Fiecare încăpere este denumită după picturile tavanelor., executate de celebrul Giorgio Vasari. Dar ce tavane... și eu care am o pasiune pentru tavane!! Ce mobilier pictat, ce icoane, ce podele, stucaturi, ornamente, tot ce era la modă atunci. În una din aceste încăperi se află și originalul ”Geniu înaripat ținând un pește”, lucrarea lui Verocchio.

    Capela privată a Eleonorei, este pictată în frescă, de maestrul Bronzino. O finețe, o bijuterie, ca de altfel toate icoanele încadrate rotund.

    Salonul celor cinci sute este cea mai importantă încăpere a palatului. Am privit-o în toată măreția sa, de la o galerie deschisă la etajul II. Este impresionantă! A fost proiectată special pentru a cuprinde lejer toți cei 500 membri care făceau parte din consiliul administrativ al republicii, apoi devenită sală a tronului în timpul familiei Medici. Uriașele fresce pictate de Giorgio Vasari, inclusiv cele aproape 40 casete ale tavanului, preamăresc victoriile asupra orașului Sienna. Trei secole mai târziu, aici se va reuni Parlamentul Italiei. La momentul vizitei noastre se lucra la punerea în scenă a unui mare spectacol.

    Sala Mappamondo, nu poate fi ratată, cu toată oboseala acumulată. Este o încăpere cu pereții acoperiți de dulapuri, pe a căror uși sunt pictate 53 hărți, pe două etaje, reprezentând cele două emisfere ale pământului, împărțite pe continente. Și asta în sec. al XVI-lea. Însuși Vasari amintește în lucrarea sa dedicată artiștilor vremii, despre exactitatea măsurătorilor și a denumirilor respective. Autorul hărților este Egnazio Danti, cel cu orificiile de la Santa Maria Novella. (vezi impresii)... de care nici Galoleo Galilei nu era străin.

    ”Sala de studii”, care prezintă și instrumente astronomice pe lângă o sferă terestră, este o mare reușită a laturii științifice a orașului Florența.

    Încă odată zic, vizitați Florența și veți înțelege lumea!


    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 30.08.18 10:01:02
    Validat / Publicat: 30.08.18 11:17:21
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: veneția, Napoli, Milano și altele.

    VIZUALIZĂRI: 2402 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Palazzo Vecchio, Florența
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 38 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    webmaster87
    [30.08.18 11:07:56]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Florența şi împrejurimile, FIRENZE (FLORENŢA)" (deja existentă pe sait)

    [Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

    Floryn81
    [30.08.18 11:19:56]
    »

    @mihaelavoicu: Foarte frumos! O adevărată încântare pentru ochi și pentru suflet! Cred că aș putea zăbovi ore în șir acolo, mai ales în Sala Mappamondo, studiind pe îndelete toate acele hărți vechi. Nici salonul celor 500 nu este de lepădat, probabil că locul te copleșește prin măreția sa și prin frumusețea tuturor frescelor de acolo!

    Obiectiv deosebit de frumos, articol util, fotografii faine! Bravo!

    mireille
    [30.08.18 11:47:20]
    »

    @mihaelavoicu: superbe poze... am dansat o singură vară prin Florența, a trecut parcă o eternitate... Florența, e un oraș al spiritului, cu un nume predestinat, orașul florilor. În grădina sa omul a deschis ochii cultivând un oraș al artei și al valorilor artistice.

    Palazzo Vecchio e o imagine a puterii, arată pe exterior ca o cetate medievală, dar dincolo de fațade m-a încăntat descrierea ta prin sălile minunate... și eu mă dau în vânt după plafoanele pictate... felicitări pentru articol.

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [30.08.18 12:05:08]
    »

    @Crazy_Mouse: Mulțumesc pentru apreciere! Da, Sala Mappamondo, este una din cele mai interesante. Am zăbovit mult, nefiind legată de niciun program sau grup.

    Am identificat Dunărea și zona sa nordică, Marea Neagră și multe altele. Numai denumirile erau altele.

    Vă doresc să ajungeți acolo.

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [30.08.18 12:23:47]
    »

    @mireille: O... Mireille dragă, dacă e să dansăm prin Florența, numai din personaje sale importante, ar fi cu duiumul. Lorenzo ar fi deschizător de joc, cel cu un braț pe șold, urmat de Dante, Vasari, del Sarto, Machiavelli, Giotto, Ghibarti, noi pe la mijloc și tote străduțele orașului ar fi cuprinse, hora încheindu-se cu Anna Maria Lodovica, cea care a lăsat imensa moștenire a Medicilor, orașului Florența.

    Special m-aș duce în grădinile Boboli să-i prind în horă și pe cei doi daci, care așteaptă vizita stră, stră nepoților lor.

    Mulțumesc, m-ai prins în ”dantela” ta, precum un păianjen în plasa lui.

    Cdia
    [30.08.18 13:01:19]
    »

    O, Florența... Minunăție de oraș, cultură, artă, frumusețe.

    Cred că nici a suta oară, dacă-l vizitezi, nu te vei plictisi... Respiri prin toți porii... renașterea...

    Întotdeauna vei putea vedea ceva nou, un detaliu care ți-a scăpat la vizitele anterioare, un lucru care te surprinde...

    Și apoi întreaga Toscana...

    Mulțumim pentru tur, votat cu plăcere!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [30.08.18 14:24:41]
    »

    @Cdia: Mulțumesc, Cdia! Știi că până și o clădire Art Nouveau, am întâlnit în Florența? Vorbesc de centrul vechi. Chiar la Arno.

    Este al 10-lea, sau al 11-lea rev. despre Florența.

    doinafil
    [30.08.18 17:17:18]
    »

    @mihaelavoicu: Cu asemenea minunății de tavane și pereți pictați nu le mai trebuia cine știe ce mobilier, ele însele îmbrăcau tot volumul încăperilor! N-am sa ratez "Palatul vechio", cu siguranță, când voi ajunge și la Floreta! Îmi doresc demult acest lucru, poate anul viitor, dacă ne ajuta Doamne Doamne sa fim sănătoși, vom reuși!

    Felicitări pentru articol, am votat cu drag!

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [30.08.18 18:43:47]
    »

    @doinafil: Îți doresc să ajungi la anul la Florența. Și câte mai am de spus, despre ea... !

    Mulțumesc pentru fiecare ecou primit!

    Cdia
    [30.08.18 20:28:50]
    »

    @mihaelavoicu: Da? Am sa citesc toate reviewurile... Pasiunea mea pentru Art Nouveau a apărut odată cu prima vizită la Praga și s-a dezvoltat odată cu restaurarea clădirilor istorice ale Oradiei.

    Asta mi-a îndrumat pașii și spre Subotica... Aș merge și în Kecskemet, acum am aflta că e în rețeaua Art Nouveau... Am fost, dar doar în trecere...

    Scuze pentru off-topic...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [30.08.18 21:59:37]
    »

    @Cdia: O informație bună cu Kecskemet-ul ungar. Nu an știut că e plin de Art Nouveau. De fapt nu e de mirare, odată ce a fost oraș mare- port la Dunăre, să nu fie îmbogățit cu frumoase clădiri Art Nouveau, în perioada când Imperiul austro-ungar era în floare.

    Mulțumesc și mi-a făcut plăcere conversația cu tine!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Cdia, doinafil, mihaelavoicu
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Florența şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05774998664856 sec
    ecranul dvs: 1 x 1