ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.03.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 7 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Finlanda

TIPĂREȘTE

Țara fără hoți

Privit dinspre cer, desenul proporţionat al pădurilor ce armonizează graniţa ascuţită a holdelor transilvănene, retrocedate localnicilor în trepte, dă impresia unei expoziţii de secvenţe, când rotative, când pătrate, cu nuanţe galben-verzui, dirijate de lumina soarelui de august. Curând, apare gulerul alb al Carpaţilor cu firicele lucioase de apă şi hăuri alpine la fel de spectaculoase ca şi cele din Munţii Stâncoşi ai Americii. În zonele de turbulenţă masivă, norii parcă îţi alunecă de sub picioare, lăsând în urmă gropi, gata să te trimită într-un abis fără speranţă. Anticii spuneau că a trăi cu picioarele pe pământ înseamnă a avea certitudini. În rest, aer, apă şi multe îndoieli.

Un prim popas la Budapesta. Zâmbetul comercial şi mirosurile rafinate de parfum te aduc în anticamera Europei….

Apropierea de Peninsula Scandinavică, în care oamenii îşi rotesc propriul fus orar până la o medie de 83 de ani de viaţă, cu un Moş Crăciun ce îi lasă pe spiriduşii mitologiei nordice să-şi facă liniştiţi de cap pe deasupra miilor de insule albe sau verzi, încercuite de ape de culoarea cristalului şi pline de păduri neatinse nici măcar de vreun vajnic viking, te încântă şi te inspiră în aceeaşi măsură. Pluteşti, ore în şir, printr-un tunel al propriilor imagini despre o parte a Terrei încă necunoscută nouă, celor îngrădiţi de civilizaţia urbană.

Ajung pe 1 august, ora 18.00, acelaşi timp cu cel de acasă, în aeroportul din Helsinki - o lume cât se poate de reală ce păstrează coregrafia mişcărilor europene, dar cu un tonus mult mai ridicat. Această caracteristică este definitorie pentru toată peninsula nordică. Surprinzător sau nu, finlandezii nu se înscriu în tipologia gigantică a confraţilor scandinavici - au înălţimea medie şi, chiar dacă sunt mai economi în limbaj, îţi oferă informaţii într-o engleză admirabilă. Cât priveşte propria lor limbă, de origine hungro-finică, aceasta păstrează doar intonaţia limbii maghiare. Numărul mare de vocale, însă, te face să trăieşti cu iluzia că surprinzi frânturi de conversaţie în limba română, un fel de amăgire ce te urmăreşte pe toată perioada şederii în Finlanda.

Finlandezii, primii locuitori care ocupau teritoriul nordic de pe lângă Marea Baltică şi o parte din Cercul Arctic, încă de pe vremea romanilor, constituie, fireşte, grosul populaţiei ţării, urmaţi de minoritarii suedezi. ruşi, estonieni sau rromi. În afara rromilor veniţi din România, toleraţi mai uşor decât în alte părţi ale lumii, emigranţii somalezi monopolizează, în media locală, toate relele secolului. Chiar din prima zi aflu că un rrom de origine română a făcut cap de afiş în presă, după ce s-a angajat la un atelier de tinichigerie din Helsinki - un exemplu demn de urmat şi de alţi “căutători de aur” pe care aveam să-i întâlnesc în celelalte două ţări scandinavice.

Voi poposi doar pentru câteva zile în „Ţara fără hoţi”, o ţară în care nivelul civic al finlandezului este atât de ridicat, încât, în mod garantat, orice obiect pierdut pe stradă sau într-un loc public poate fi recuperat la birourile de „Lost Property” (Bunuri personale pierdute), aflate în gări, staţii sau în perimetrele aglomerate ale capitalei. Oare să fie un mit pe cale de dispariţie? Oricum, este vorba despre o stare de normalitate greu de exportat în multe ţări europene. Mă grăbesc să-mi readun forţele și să-mi stabilesc un plan rezonabil pentru a descoperi la pas Helsinki, cu un rucsac și cu un aparat foto.

Se spune că starea de optimism, ca şi fericirea, ridică mult productivitatea economiei şi, implicit, ţările cu un produs naţional brut de fericire crescut au cel mai evoluat nivel de trai. De asemenea, se crede că şi capacitatea de economisire lunară ar spune multe despre prosperitatea unui popor.

Dacă cinstea proverbială şi buna dispoziţie a finlandezilor îţi creează un sentiment reconfortant - o stare de normalitate într-o ţară normală, la urma urmei. Nu acelaşi sentiment îl trăieşti în faţa preţurilor. Cu excepţia mâncării, îmbrăcămintea, costul caselor, al chiriilor sau al vehiculelor nu sunt deloc accesibile turistului care călătoreşte “pe buget”. Pentru finlandezul de rând, însă, cu un salariu mediu de 2000 de euro

pe lună, lucrurile stau mult mai bine. Chiar dacă alocaţia este de doar 150 euro pentru un copil, iar taxa TVA este de 20%, cetăţeanul poate economisi, lunar, aproape jumătate din salariu. Sumele reinvestite nu se impozitează, iar statul ajută populaţia dezavantajată, formată îndeobşte din emigranţi, cu locuinţe confortabile, ajutor social şi şcolarizare gratuită. Cum 30% din forţa activă de muncă e reprezentată de emigranţi, toleranţa este o literă de lege, la fel cum se poate spune despre munca îndârjită sau mersul la saună.

Din 1995, când Finlanda se alătură Comunităţii Europene, subvenţiile au fost îndreptate către agricultură sau către întreprinderile mici şi mijlocii. Aceste măsuri, dirijate de Partidul Social Democrat, ce domină de mulţi ani viaţa politică din această ţară paşnică, au dus nu numai la consolidarea clasei de mijloc, ci şi la crearea celor mai mici diferenţe de salarii din toată Europa. Finlandezii se mai mândresc ca fiind prima ţară din Europa care a garantat dreptul femeii la vot, încă din 1906. Mai mult, doamna Tarja Halonen, o remarcabilă luptătoare pentru drepturile omului, câştigă două mandate prezidenţiale în 2000 şi 2006.

Pe stradă sau în magazinul Stockman, cel mai aproape de omul de condiţie medie, finlandezul te priveşte în ochi şi te salută cu „Hei!”, însoţit de un zâmbet sincer şi deschis. Vine plin de tonus la locul de muncă şi, după tradiţia vikingă, acoperă distanţe mari în concedii. Când aud de România lui Dracula, tinerii se entuziasmează. Unii îşi amintesc de Festivalul Medieval de la Sighişoara, de Sibiu, Braşov, dar şi de ospitalitatea românilor. Mi se spune că litoralul românesc a revenit, acum, în 2012, în actualitate, mai cu seamă prin preţurile promoţionale.

După ce începi să cunoşti finlandezul mai bine, constaţi că, totuşi, duşmanii lor istorici declaraţi sunt suedezii, foştii lor stăpâni de 1.000 de ani, pe care fiecare finlandez doreşte să-i depăşească, cel puţin economic. Aşa cum aveam să aflu, glumele amare pe seama vecinilor fac deliciul petrecerilor, la toate cele trei popoare scandinavice. Într-un bar, un tânăr m-a întrebat cum poţi scufunda o corabie suedeză. Mi-a dat şi răspunsul pe loc: “Punând-o în apă, pur şi simplu”…..

Firma Nokia, prezentă aproape la fiecare clădire mai impunătoare, îţi reaminteşte că este sută la sută finlandeză. Îţi mai spune cum un popor mic, cu idei ingenioase, poate să cucerească o întreagă lume civilizată, într-o eră a comunicării, în care orice întârziere echivalează cu pierderea unui timp istoric.


[fb]
---
Trimis de glcitizen in 23.03.18 16:14:56
Validat / Publicat: 23.03.18 17:29:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1248 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

27 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Gara din Helsinki, un monument pentru secolul viitor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11034 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

27 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[23.03.18 16:33:46]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Filozofări... turistice, DE LA LUME ADUNATE - COMUNITATE" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

glcitizenAUTOR REVIEW
[23.03.18 17:40:17]
»

@webmasterX: Multumesc

cristina47*
[23.03.18 18:28:28]
»

Citit cu mare placere articolul. Felicitari.

Dan&Ema
[23.03.18 18:36:56]
»

@glcitizen:

Am fost coleg de clasa cu baiatul ambasadorului Finlandei la Bucuresti pe vremea aceea. Karinen se numea. Jurki (Gheorghe) era baiatul. Familia ambasadorului era una asa de simpla beneficiind de privilegiile functiei, dar super ok si comuni. M-au invitat la ei la ambasada, nu aveau nicio fita.

Iar Jyrki cu care am tinut legatura mult timp s-a angajat la Posta Finlandeza, nu i-a pus nimeni pile pentru un post caldut.

Este o lume normala in Finlanda, acea normalitate pe care eu mi-as dori dar care nu are cum sa se infiripe in Ro

glcitizenAUTOR REVIEW
[23.03.18 18:49:38]
»

@Dan&Ema:

Multumesc, Dane. Poate le prieste clima, poti sa stii... M-au uimit prin naturalete.

glcitizenAUTOR REVIEW
[23.03.18 18:53:26]
»

@cristina47:

Multumesc, Cristina. Ma bucur ca sunt apreciate si impresiile de moment, trairile, datele inedite despre popor, cel putin la fel ca si ponturile despre camere, bai, preturi si localuri.

Fara aceste elemente, greu poti intelege unde te afli.

cristina47*
[23.03.18 19:06:44]
»

@glcitizen: Tocmai elementele de cultura si civilizatie sunt cele pe care le apreciez eu, atunci cand ma duc pe alte meleaguri.

Si eu as vrea sa ajung in Finlanda, si daca as putea sa prind si noptile albe...

Vecina mea a fost de vreo cateva ori in Turku, cu serviciul. Si am vazut poze care m-au incantat. Ea a fost in mai multe etape, Academia Romana, mai fiind inca credibila in lumea asta in care hotii ne-au facut o anumita faima romanilor. Si ma refer nu numai la hotii de buzunare, ci la tot felul de hoti, stim noi de care.

traian.leuca †
[23.03.18 19:08:50]
»

@Dan&Ema: Şi încă nu ai vizitat Finlanda?

glcitizenAUTOR REVIEW
[23.03.18 19:36:35]
»

@cristina47:

Multumesc pentru ecou. Sper sincer sa-ti placa si mai mult ce vei afla in continuare. Sunt doar la primele ore in Helsinki.

Flaviu
[23.03.18 19:39:55]
»

Este genul de review care-mi place. Felicitari!

glcitizenAUTOR REVIEW
[23.03.18 19:42:24]
»

@Flaviu:

Multumesc, Flaviu. Cineva a hotarit deja ca prezinta interes turistic restrîns.

Dana2008
[23.03.18 20:09:18]
»

Foarte frumos povestești, FELICITĂRI!

Acum cu o altă destinație mai rar umblata de lume, m-ai fermecat!

Știam de la bunicul soțului meu, care a fost acolo și a rămas mai mult timp în schimb de experiență, ca la închisoare era arborat steagul alb și nu se consuma alcool în public. Infracționalitatea nu exista!

El a văzut și aurora boreala.

Interesant articolul ca toate pe care ni le povestești.

Călătorii plăcute și spor la scris!

glcitizenAUTOR REVIEW
[23.03.18 20:10:50]
»

@Dana2008:

Sarut-mâna, Dana.

Dan&Ema
[23.03.18 20:19:32]
»

@traian. leuca:

Am lipsuri multe de gen!

cristina47*
[23.03.18 20:26:02]
»

@glcitizen: Astept cu nerabdare.

Testosu'
[24.03.18 07:35:19]
»

@glcitizen: Cat de fain povestit!

O adevarata placere sa citesti acest articol. Felicitari!

glcitizenAUTOR REVIEW
[24.03.18 10:11:56]
»

@Testosu : Multumesc sincer.

Costi
[24.03.18 10:37:30]
»

Ce ți-e și cu ungurii ăștia... Până și în Finlanda au ajuns!

webmaster
[24.03.18 10:42:26]
»

Având în vedere modificările DE SUBSANȚĂ ale articolului (titlu, conținut) și conturarea unui subiect turistic

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Finlanda, #CALATORII - FINLANDA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

--

@glcitizen: „trăirile turistice” sunt desigur importante (și) pentru noi. Textele trimise (ca reviews! -uri! , la noi, aceasta este obiectul nostru de activitate) trebuie să aibă însă un subiect = o destinație geografică, ”o țintă” bine conturat/ă (precum în cazul de față: FINLANDA); talmeș-balmeșurile, oricât de „literare” le-am putea aprecia, nu pot „ateriza” decât la ”Diverse” (filozofări, avertizări etc)

glcitizenAUTOR REVIEW
[24.03.18 11:52:08]
»

@webmaster: Multumesc.

No comment.

glcitizenAUTOR REVIEW
[24.03.18 12:13:36]
»

@Costi: Va multumesc. Desigur ca aveti in vedere familia lingvistică hungro-finică, cu toata istoria ei consemnata stiințific.

cristina47*
[24.03.18 12:20:37]
»

@webmaster: O decizie inteleapta!

glcitizenAUTOR REVIEW
[24.03.18 18:11:16]
»

@webmaster:

Odata revenit la statutul de interes turistic al ecoului-lucru pt care va multumesc-pot sa-mi revendic si punctele aferente pe AFA?

cristina47*
[24.03.18 18:18:29]
»

@glcitizen:

Am vazut multe articole de cateva randuri (minimum de cuvinte) care sunt cotate ca articole de interes editorial crescut.

Eu cred ca articolul dumneavoastra le depaseste cu mult.

Asa ca si eu ii multumesc webmasterului pentru ca a reparat o nedreptate. Si dumneavoastra, felicitari.

glcitizenAUTOR REVIEW
[24.03.18 18:46:31]
»

@cristina47:

Multumesc pt amabilitate.

webmaster
[24.03.18 18:47:21]
»

@glcitizen:

Odata revenit la statutul de interes turistic al ecoului-lucru pt care va multumesc-pot sa-mi revendic si punctele aferente pe AFA?

Răspunsul este negativ -- programul nu poate decide, în locul userilor, cu ce înlocuiască votul de 1PMA? - cu unul de 450 sau cu unul de 900 PMA?

Singura soluție ar fi anularea voturilor și refacerea lor, individual, de fiecare votant. Cine dorește, poate solicita anularea în vederea refacerii - de exemplu printr-o sesizare.

glcitizenAUTOR REVIEW
[24.03.18 22:03:47]
»

@webmaster: Multumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristina47*, Dan&Ema, Flaviu, glcitizen, Testosu', Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Finlanda:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089633941650391 sec
    ecranul dvs: 1 x 1