GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Palatul Scone și Piatra destinului
Dupa o zi in Edinburgh, urmeaza 5 zile dedicate Scotiei, supranumita, Tara Castelelor”, lucru perfect adevarat daca ne gandim ca acest stat minunat scrie povestea a peste 3000 de castele. In incursiunea noastra ne-am propus sa vizitam cel putin 10 dintre cele mai spectaculoase castele ale acestor tinuturi. Pentru a ne atinge tintele, am inchiriat masina pe site-ul: www.europcar.com, cu doua luni inainte de a pleca in vacanta. Am ales un Fiat 500, o masina potrivita pentru un cuplu fara copii si bagaj voluminos. Costurile pentru inchiriere au fost de 20 lire/zi, garantia de 250 lire (pe care o recuperezi dupa o saptamana). In privinta asigurarii, care nu e obligatorie, e mai bine sa o incheiati la fata locului. Asigurarea a costat 25 lire/zi, insa la cum se circula in Scotia, nici nu este nevoie.
Dimineata am parasit hotelul Ibis Budget Edinburgh Park, am luat autobuzul spre aeroport, pentru care am platit 2,5 lire/perosoana. Daca optam pentru tramvai, costurile ar fi fost de 6 lire/persoana. In aeroport am intrebat cum ajungem la Edinburgh Airport’s car rental centre. La centrul de inchirieri exista ghisee ale diferitelor companii, intocmai ca intr-un aeroport.
Aici ne-am inscris pe o lista de asteptare si am primit un bon de ordine, asteptand cuminti sa ne vina randul. Am fost preluati apoi de un angajat cu care am purtat discutiile, am incheiat contractul si ne-a inmanat cheile masinii. Angajatii vor incerca sa te convinga sa te razgandesti in privinta masinii, oferindu-ti una mai mare, cu consum pe masura si pentru care platesti mai mult. Noi nu am renuntat la optiunea noastra si aceasta s-a dovedit a fi multumitoare, chiar si pentru pantele mari din zonele muntoase ale Scotiei.
Ne-am bucurat sa descoperim o, candy’’, rosu corai, mica si frumusica, cu 500 de kilometri la bord, care ne astepta la fel de nerabdatoare sa ne conduca prin Scotia cea verde.
Traseul il aveam stabilit de acasa, asa ca am activat GPS-ul si ne-am indreptat spre prima destinatie, Palatul Scone, situat in apropierea oraselului Perth, la circa 50 de mile de Edinburgh.
Spre deosebire de aglomeratia din Edinburgh, am descoperit o zona mai putin frecventata de turisti, cu o istorie incitanta si plina de culoare. Cu o mie cinci sute de ani in urma a fost capitala pictilor, iar in secolele care au urmat, centru religios, sediul parlamentelor si locul incoronarii regilor Scotiei, inclusiv Macbeth, Robert The Bruce si Charles al II-lea.
Costul unui bilet este 12 lire si in interior este interzis fotografiatul. Palatul original construit pe acest site dateaza din secolul al XVI-lea, dar a fost reconstruit in secolul al XIX-lea, ca si conac georgian luxos.
Gazduieste o colectie remarcabila de antichitati, picturi si artefacte rare, iar terenurile sunt una dintre cele mai populare atractii turistice din Perth.
Palatul este resedinta familiei Murray si inca din timpul primului conte de Mansfield, acesta
s-a imbogatit cu impresionante colectii, iar cel de-al doilea conte, a reusit sa aduca aici alte lucruri colectionate in perioada cat a fost ambasador.
De la mobilier la ceasuri, ceramica si portelanuri, palatul Scone gazduieste unele dintre cele mai frumoase colectii private.
Turul palatului include The blue dinning room, in care regina Victoria si Printul Albert au luat masa in septembrie 1842. Aici se gaseste o colectie impresionanta de statui din fildes care decoreaza peretii acestei încaperi.
Pe peretii captusiti cu matase ai The drawing room sunt agatate o serie de portrete si tot aici am descoperit biroul la care tanara regina Marie Antionette, a compus o scrisoare catre cumnata sa, cu putin timp inainte de a fi ghilotinata.
Alte elemente importante includ The Library, pe ale carei rafturi este expusa in prezent colectia vasta de portelan a familiei.
In The Ambassador’s Room, denumita dupa cel de al doilea conte de Mansfield, politician, om de stat, ambasador si apropiat al regelui Louis al XVII-lea si al Mariei Antionette, se gasesc un pat regal si o pictura care atrage privirea: portretul Lady Elizabeth Murray si Dido Elizabeth Belle. Dido Elizabeth Belle a fost o fata nascuta in sclavie, de rasa mixta, a carei mama era o femeie africana, Maria Belle si al carei tata a fost contraamiralul Sir John Lindsay, nepotul primului conte de Mansfield. Cand mama lui Dido a murit, tatal ei a revendicat-o si a adus-o la unchiul sau pentru a o creste alaturi de verisoara ei, Elizabeth, ca o aristocrata.
Mansfield, inainte de moartea sa, a facut pasi importanti pentru a elimina sclavia si 1772 a fost considerat inceputul sfarsitului sclaviei oficiale in Marea Britanie. Multi cred ca Belle ar fi influentat, intr-un fel sau altul, opiniile sale cu privire la acest subiect.
Povestea vietii lui Dido Belle este adusa la viata in filmul "Belle", care a fost lansat in Marea Britanie pe 13 iunie 2014.
The Royal Long Galery, cu o lungimea de 45 de metri este cea mai lunga camera. Aici Regina Victoria si Printul Albert au fost martorii unei demonstratii a sportului de curling. Dupa demonstratie, printul Albert a acceptat invitatia de a deveni primul presedinte al Clubului Royal Caledonian Curling. In capatul galeriei se afla o orga impresionanta, folosita inca in timpul nuntilor organizate aici.
De asemenea, inclus in turul public sunt cele trei camere ale Reginei Victoria, pregatite la cererea ei pentru sederea la Scone.
The Inner Hall adaposteste o colectie de ceasuri scumpe si gazde ne sunt doi urși grizzly.
Am admirat obiectele pe care cu abilitate le-a lucrat regina Maria a Scotiei, in timp ce era in inchisoare pe Loch Leven.
In The Duke of Lennox’s Room se gaseste tronul din stejar cu ornamente pictate si sculptate pe care a stat Charles al II-lea la incoronare, care are la partea inferioara, o copie a pietrei destinului.
Moot Hill este dealul situat in fata palatului, unde se gaseste Piatra Destinului (astazi o replica a acesteia, marcand locul originalului), pe care regii Scotiei erau incoronati, inca din vremea lui Kenneth MacAlpin, care a creat Regatul Scone in secolul al IX-lea. Chiar si dupa indepartarea Pietrei de catre regele Edward I in 1296, Moot Hill a continuat sa fie locul de incoronare al regilor scotieni.
Probabil cel mai mare eveniment istoric care a avut loc la Scone a fost incoronarea lui Robert the Bruce, care s-a declarat rege al scotienilor de pe acest deal a 25 martie 1306. Ultima incoronare la Scone a fost cea a regelui Charles al II-lea, ca rege al scotienilor la 1 ianuarie 1651.
Tot aici se gaseste o capela mica presbiteriana, care a fost, ca si Palatul, restaurata in stil gotic in jurul anului 1804.
Palatul Scone este inconjurat de gradini frumoase si paduri linistite, ideale pentru o plimbare usoara sau chiar pentru un picnic sub ochii paunilor curiosi. Exista un loc de joaca pentru copii, un labirint unic proiectat sub forma de stea cu semnul heraldic Murray.
The pinetum, intins pe 20 ha este o padure de brazi vechi, inclusiv din specia Douglas, nume dat dupa David Douglas care a lucrat ca si gradinar aici timp de sapte ani.
Acestea fiind spuse, ne-am luat ramas bun si am pornit spre urmatoarea destinatie a zilei, Glamis Castle, nu inainte de a face cateva fotografii cu paunii albinosi si cei comuni, foarte populari in gradinile palatului Scone.
Trimis de geani anto in 22.07.18 10:32:32
- A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
===
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Dundee și împrejurimile, Dundee" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2018 Glamis, castelul bantuit de fantome — scris în 23.07.18 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Scone Palace - locul de încoronare a regilor scoțieni — scris în 01.05.17 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2010 Cultură veche şi alt grad de civilizaţie — scris în 04.01.12 de Dorutim din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Mar.2008 Hai hui prin Dundee, un oraș de vis — scris în 25.02.14 de jonyD77 din - RECOMANDĂ